اختلالات شخصیتچه چیزیدانستنی هاروانشناسی فردیروانشناسی و خانوادهزندگی و موفقیتمهارت های ارتباطی

علت و درمان مظلوم نمایی چیست + نحوه برخورد با آدم مظلوم نما

مظلوم نمایی همانطور که از نامش مشخص است به معنی قربانی نشان دادن فرد توسط خودش است. افراد به دلایل شخصی و فردی که از نظر خودشان منطقی است اقدام به مظلوم نشان دادن خودشان می‌کنند. افراد بسته به شخصیت و روحیه خود این رفتار را از خود نشان می‌دهند. انجام این رفتار برای جلب توجه دیگران به سمت خود و نشان دادن مخالفت با نظرات و دید‌گاه سایر افراد است. آدم مظلوم نما همیشه سعی دارد مشکلات خودش را نسبت به مشکلات سایر افراد بزرگ‌تر جلوه دهد. این افراد اگر مورد توجه دیگران قرار نگیرند احساس بدی به خود پیدا کرده و ممکن است دچار بیماری‌های روحی و روانی جدی شوند.

امروز در این مقاله از وبسایت فارسی رو، هدف ما بررسی دقیق و کامل این مسئله است که علت مظلوم نمایی چیست و انسان مظلوم نما کیست. همچنین در ادامه در مورد علت و دلایل به وجود آمدن این رفتار و خصلت در افراد مختلف صحبت می‌کنیم.

مظلوم نمایی چیست و انسان مظلوم نما کیست؟

از نظر روانشناسی، مظلوم نمایی طیف گسترده‌ای از رفتار‌های انسان را در بر می‌گیرد. همانطور که گفته شد انسان مظلوم نما فردی است که سعی در قربانی نشان دادن و مظلوم نشان دادن خود برای سایر افراد دارد. این افراد همیشه فکر می‌کنند که به دلیل وجود این خصلت در وجود آن‌ها، سایرین همیشه درحال سواستفاده از آن‌ها هستند. انسان های مظلوم نما اعتقاد دارند که هیچ دخالتی در رخ دادن اتفاقات مختلف در زندگی‌‌شان ندارند. همیشه بدترین و تلخ‌ترین اتفاق‌ها برای آن‌ها رخ می‌دهد.

اگر شما هم با این دسته از افراد برخورد و ارتباط داشته باشید، متوجه این موضوع می‌شوید که آن‌ها به هر روش و طریقی که وجود دارد سعی دارند نظر و توجه دیگران را به خود جلب کنند. حتی اگر به نگران کردن و ترساندن دیگران ختم شود. برخی از رفتار‌ها شامل دروغ گفتن، نقش بازی کردن و… می‌شود. اما به نظر شما این رفتار ریشه در کجا دارد؟ هرجایی که نشانه مظلوم نمایی باشد، باید به دنبال پیدا کردن ریشه ظلم باشید. در ادامه در مورد یافتن راه‌های موثری جهت مقابله و درمان با این خصوصیت افراد صحبت می‌کنیم.

بیشتر بخوانید: افراد سمی چه کسانی هستند: ویژگی و نحوه برخورد با آدم سمی

مظلوم نمایی یعنی چه

3 علت مظلوم نمایی

تا اینجای مقاله در مورد این که مظلوم نمایی چیست و آدم مظلوم نما چه کسی است صحبت کردیم. در ادامه می‌خواهیم در مورد دلایل و علت این مشکل صحبت کنیم. دلایل بسیار زیادی در بروز این رفتار در افراد می‌تواند نقش داشته باشد.

در برخی از موارد، محیط زندگی افراد به گونه‌ای است که این رفتار و حس را در آن‌ها تقویت می‌کند. علاوه بر موضوع محیط اطراف، افرادی که به صورت مداوم این رفتار تکراری را انجام می‌دهند، باعث تقویت و دامن زدن بیشتر به مشکلات روحی و وانی خودشان می‌شوند که همین امر علت بروز مظلوم نمایی توسط آدم مظلوم نما می‌شود. در زیر به بررسی و توضیح برخی از اصلی‌ترین دلایل مظلوم‌نمایی می‌پردازیم.

عدم برخورداری از عزت نفس کافی

معمولا افرادی که از عزت نفس پایینی برخوردار هستند و از این مشکل رنج می‌برند، انسان‌هایی هستند که تصویر درست و مثبتی از خودشان در ذهنشان ندارند. فردی که عزت نفس ندارد خودش را همیشه کمتر از دیگران می‌بیند.

آدم مظلوم نما، همیشه نگران واکنش افراد دیگر نسبت به خودش است. همین موضوع موجب می‌شود که همیشه به دنبال تایید شدن خود توسط دیگران باشد. این افراد برای جبران عزت نفس پایین خود رفتار‌های مظلوم نمایانه‌ای آن هم به میزان بسیار زیاد از خودشان نشان می‌دهند. دقیقا تا نقطه‌ای که توجه دیگران را به خود جلب کند. آدم های مظلوم نما همیشه با توجیه اشتباهات خود در زندگی، سعی در جبران عزت نفس خودشان دارند.

بیشتر بخوانید: مراقبت از عشق چگونه است: 19 راز نگهداری از عشق در رابطه

علت مظلوم نمایی

حس فشار زیاد از جانب دیگران نسبت به خود

هر جایی که فشار‌های اجتماعی به حد زیادی در فرد حس شود، رفتار مظلوم نمایانه هم در افراد تشدید می‌شود. ساده‌ترین مثالی که می‌توان در این زمینه زد این مثال است: در برخی از خانواده‌ها، پدر و مادر‌ها به فرزندان خود سختگیری بیش از حد می‌کنند. هنگامی که متوجه اشتباه فرزندان خود می‌شوند در پذیرش این موضوع تلاشی نمی‌‌کنند. همین امر موجب می شود برای تنبیه فرزندانشان از روش‌های سختی استفاده کنند. در نتیجه این تنبیه‌ها و سختگیری‌ها، فرزندان پناه به مظلوم نمایی می‌برند.

کنترل سایر افراد

کنترل افراد یک علت مظلوم نمایی دیگر است. برخی از افراد هستند که در شخصیتشان تمایل به کنترل سایر افراد به صورت نهادینه وجود دارد. در این میان عده‌ای هستند که این کار را به صورت پنهانی انجام می‌دهند. اما چگونه؟ آدم مظلوم نما در این زمینه طرف مقابلش را انجام رفتار‌های مظلوم نمایانه کنترل می‌کند.

فرد با قربانی نشان دادن خود و انداختن همه‌ تقصیر‌ات به گردن فرد مقابل، طرف مقابلش را به دام می‌اندازد. به این صورت فرد تحت تاثیر قرار گرفته و آدم مظلوم نما به راحتی می‌تواند سایرین را کنترل کند.

بیشتر بخوانید: چگونه سر صحبت را باز کنیم: 10 روش عالی برای شروع حرف

درمان مظلوم نمایی

بیشتر بخوانید: گرایش جنسی چیست و انواع گرایش جنسی کدام است؟

درمان مظلوم نمایی

زمانی که شما متوجه شدید که مظلوم نمایی چیست و دلایل مظلوم نمایی چیست، لازم است تا با راه‌های درمان این مشکل هم آشنا شوید. در وهله اول باید به این موضوع دقت کنید که این افراد به دو دسته تقسیم می‌شوند. دسته اول افرادی هستند که دچار این مشکل شده‌اند اما تلاش می‌کنند که از این مشکل رهایی یابند. اما دسته دوم کسانی هستند که در این نقش حسابی فرو رفته و می‌خواهند به همین روند ادامه دهند.

در اینجا تکلیف دسته دوم مشخص است. برای این افراد نمی‌توان کاری کرد چون خودشان نمی‌خواهند این روند را تغییر دهند و از نقش خود بیرون بیایند. این افراد برای درمان با مشکلات بسیار زیادی مواجه هستند. چون عادت کرده‌اند که تمام زندگی خود را بر همین اساس پایه ریزی کنند و دیگران را همیشه در تمامی زمینه‌ها مسئول و مسبب مشکلات و مصیبت‌های خود بدانند.

افراد دسته دوم حتی زمانی که به مشاور هم مراجعه می‌کنند، سعی دارند مشاور را هم قانع کنند که خودشان هیچ نقش و دخالتی در زمینه مشکلاتشان ندارند و هرچه که هست مقصر سایر افراد هستند و نمی‌توان این شرایط را عوض کرد.

برای درمان افراد دسته اول که خودشان هم تمایل به همکاری برای بهبود خود دارند، فرد با مراجعه به یک مشاور یا درمانگر می‌تواند در طی چند جلسه از این مشکل راحت شوند و بتواند روند زندگی خودش را تغییر دهد.

اما برای درمان دسته دوم باید ابتدا توسط مشاور مسئله مسئولیت‌ پذیری به فرد آموزش داده شود. در حقیقت این افراد زمانی از نقش خودشان بیرون می‌آیند که بتوانند بپذیرند که مقصر مشکلاتشان خودشان هستند. در این صورت می‌توان به درمان و بهبود این دسته از افراد مظلوم نما کمک زیادی کرد.

زمانی که مشاور بتواند مسئولیت پذیری را به فرد منتقل کند، به اون یاد می‌دهد که از رفتار‌های مظلوم نمایانه خود دست برداشته و به حالت عادی بازگردد. همانطور که در قبل هم اشاره شد، مشکل این افراد به دلیل عدم اعتماد به نفس هم هست. درمانگر با برطرف کردن این مشکلات در کل به زندگی افراد کمک شایانی خواهد کرد.

بیشتر بخوانید: ترنس چیست: علت، خصوصیات و علائم ترنسکشوال و تراجنسی ها

چگونه مظلوم نمایی کنیم

مظلوم نمایی کودکان نشانه چیست؟

یکی از مشکلاتی که این روز‌ها والدین با آن درگیرند، ناهنجاری‌ها و اختلالاتی است که در کودکان وجود دارد. یکی از شایع‌ترین این اختلالات، مظلوم نمایی کودکان است. همانطور که می‌دانید کودکان همیشه از نظر روحی حساس‌تر هستند. زمان کودکی مهم‌ترین و اصلی‌ترین دوره شکل‌گیری شخصیت کودکان است. هرکدام از خصلت‌ها و رفتار‌ها که در دوره کودکی در وجود کودک بماند، در آینده هم روی شخصیت و سبک زندگی فرزند شما تاثیر مستقیم می‌گذارد.

یکی از اصلی‌ترین دلایل پناه بردن کودکان به مظلوم نمایی،‌ ترس است. زمانی که کودک شما در برابر شما به خاطر انجام کار اشتباهی احساس ترس کند، به مظلوم نشان دادن خودش در مقابل شما پناه می‌برد. کودک شما قیافه آدم های مظلوم را به خود می‌گیرد تا شما او را سرزنش یا تنبیه نکنید. همچنین عدم توجه کافی به فرزند از سمت پدر و مادر هم یکی دیگر از دلایل بروز این رفتار در کودکان است.

زمانی که کودک شما احساس کبود محبت از سمت شما بکند، برای جبران این کار خودش را به مظلومی می‌زند تا نزد شما عزیزتر شود. بهترین کار برای عدم بروز چنین مشکلی در کودک، این است که پدر و مادر با نرمی با او رفتار کنند. سعی کنید بیشتر به کودکتان توجه کرده و هنگامی که کار غلطی از او سر می‌زند با نرمی بیشتر با فرزندتان برخورد کنید.

بیشتر بخوانید: راه کارهایی برای کاهش استرس دانش آموزان

چگونگی برخورد و رفتار کردن با آدم های مظلوم نما

اولین نکته در برخورد با آدم مظلوم نما این است که شما مقصر این موضوع و وجود این رفتار در شخصیت وی نیستید. اما با برخی از کار‌ها می‌توانید به او در بهبود و از بین بردن این رفتار کمک کنید.

همدلی

سعی کنید به اون نشان دهید که شرایط او را درک می‌کنید. تلاشتان را کنید که دنیا را طور دیگری به این فرد نشان دهید. باید در برخورد با چنین فردی واکنشتان معقول‌تر و به دور از قضاوت زود هنگام باشد. همیشه باید یادتان باشد که مظلوم نمایی کردن توسط افراد، دست خودشان نیست و آن‌ها نمی‌خواهند شما را اذیت کنند. آن‌ها از این روش به عنوان یک سلاح دفاعی استفاده می‌کنند.

مثبت‌بینی

سعی کنید وقت بیشتری با اینگونه افراد بگذرانید. زمانی که با شما از مشکلاتشان صحبت می‌کنند سعی کنید با ایجاد احساس و نگرش مثبت در آن‌ها حس بهتری به شخصیت او بدهید. نقاط مثبت را در این افراد پیدا کرده و آن‌ها را در ذهنشان پر رنگ کنید.

اعتبار بخشی به شخص

شما در این شرایط باید ارزش و اعتبار فرد را بالا ببرید. افراد مظلوم نما اعتبار را در وجود خودشان احساس نمی‌کنند و آن را مانند یک حلقه گم ‌شده در شخصیت خود تصور می‌کنند. برای همین فکر می‌کنند چگونه مظلوم نمایی کنیم؟ خودشان را یک قربانی نشان می‌دهند و با این کار موجب جلب رضایت و توجه اطرافیان می‌شوند.

آدم های مظلوم نما

بیشتر بخوانید: 7 علت سکوت زن: ساکت بودن زنان در رابطه نشانه چیست؟

سوالات متداول

به بیان ساده مظلوم نمایی یعنی چه؟

قربانی نشان دادن خود در برابر نظرات و دیدگاه سایر افراد یا برای جلب توجه بیشتر اطرافیان.

استیکر مظلوم نمایی چیست؟

استیکر مظلوم نمایی نمادی برای نشان دادن چهره مظلوم این دسته افراد در برابر سخنان دیگران است.

جمع بندی

مظلوم نمایی یک خصلت در وجود برخی از افراد است که متاسفانه در شخصیت آن‌ها شکل گرفته و اکثر آن‌ها قادر به تغییر این مشکل نیستند. به صورت کوتاه اگر بخواهیم بگوییم که مظلوم نمایی چیست؟ باید گفت یعنی فرد خودش را مدام به صورت یک فرد قربانی نشان بدهد تا از از این طریق بتواند نظر دیگران را به خود جلب کند. همچنین این فرد برای اعلام مخالفت در برابر نظرات دیگران دست به همچنین رفتاری می زند. آدم مظلوم نما معمولا به علت عدم عزت نفس دچار چنین رفتاری می‌شود. همچنین افرادی که می خواهند دیگران را به صورت نامحسوس و پنهانی کنترل کنند هم از این افتار استفاده می‌کنند.

برای درمان مظلوم نمایی، باید در مرحله اول ریشه این رفتار را پیدا کنید و سپس اقدام به برطرف کردن آن کنید. به صورت کلی دو دسته افراد در این زمینه وجود دارند. دسته اول کسانی هستند که خودشان از این شرایط ناراضی بوده و سعی در تغییر دارند. دسته دوم کسانی هستند که از این شرایط راضی بوده و مدام سعی در قوی‌تر کردن این خصلت در خود دارند. ما در این مقاله از وبسایت فارسی رو، درمورد این مسئله به طور کامل صحیت کردیم و درمان مظلوم نمایی را هم برای شما توضیح دادیم. اگر شما هم نظر یا پیشنهادی دارید، حتما با ما به اشتراک بگذارید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا