اختلالات شخصیتاعتیادروانشناسی فردیروانشناسی و خانواده

اعتیاد به کار چیست: علائم، عوارض و درمان معتاد با کار و شغل

اعتیاد همیشه کلمه‌ای با بار معنایی منفی بوده که معانی روشن و جالبی را در ذهن ما به تصویر نمی‌کشد. تصور ما از اعتیاد، عادت ناپسند به یک ماده یا رفتاریست که در نهایت منجر به ضعف می‌شود. در واقع، این تعریف بسیار درست و منطقی است و اعتیاد به هر شکل که باشد، آسیب‌هایی را در دل خود جا داده که هربار با یکی از آن‌ها رو به رو خواهید شد. تا جایی که دیگر نقطه روشنی در انجام آن رفتار نمی‌بینید. در این بین، یک نکته جالب نیز وجود دارد. اعتیاد به کار با وجود آن که نوعی اعتیاد است، در نظر بسیاری از افراد خوب و پسندیده جلوه می‌کند.

برخی افراد فکر می‌کنند غرق شدن در کار یک مزیت است و نشان از سخت‌کوشی و اراده محکم آن‌ها دارد؛ غافل از این که اعتیاد به کار و شغل می‌تواند آن‌ها را از زندگی دور کرده و در دریایی از انزوا غرق کند. در ادامه این مطلب قصد داریم شما را با نشانه های اعتیاد به کار آشنا کرده و مواردی که نشان می‌دهند شما معتاد به کار هستید را شرح دهیم. پس برای فهمیدن این که اعتیاد به کار چیست، تا انتهای این مقاله با سایت فارسیرو همراه باشید.

اعتیاد به کار و شغل چیست؟

هر یک از ما در بین اطرافیانمان حداقل یک نفر را دیده‌ایم که هیچ چیز را بیشتر از شغل و کارش دوست ندارد و تقریباً بیشترین زمان ممکن را صرف کار کردن می‌کند. این کار کردن به این دلیل نیست که او نیاز به پول بیشتری دارد؛ بلکه به دلیل اعتیاد او به کار کردن است. جالب است بدانید که بعضی از انواع اعتیاد، رفتاری هستند؛ به این معنا که فرد به انجام یک رفتار خاص عادت می‌کند و ترک آن رفتار، تأثیرات خود را بر ذهن و روان فرد نشان می‌دهد. اعتیاد به شغل یا workaholism، یکی از انواع اعتیاد رفتاری است که شیوع آن در میان مردم نیز نسبتاً زیاد به نظر می‌رسد.

با وجود این که واژه اعتیاد خود نمایان‌گر یک عادت منفی است، این روزها گویا اعتیاد به کار چندان هم وجهه بدی در اذهان مردم ندارد. خصوصاً برای کارفرمایانی که به دنبال استخدام افراد هستند، استفاده از جمله « من به کارم اعتیاد دارم» توسط کارمند، مثل یک معجزه عمل می‌کند و احتمال استخدام او را بالا می‌برد. نکته‌ای که باید به آن توجه کنید این است که اعتیاد به هر شکلی که باشد، مضراتی دارد که شاید آثار آن را در کوتاه مدت مشاهده نکنید؛ اما در دراز مدت، قطعاً زندگی شما را تحت‌الشعاع قرار خواهند داد.

به طور کلی کار کردن می‌تواند حس خوبی را به فرد القا کند؛ چرا که او احساس می‌کند کار کردن، او را به فرد مفیدتری تبدیل کرده است. این مسئله به خصوص در افراد کمال‌گرا بیشتر خود را نشان می‌دهد. آن‌ها دوست دارند ساعت‌های طولانی را به کار کردن اختصاص دهند تا بتوانند پیشرفت چشم‌گیری در کار و حرفه‌شان داشته باشند. همین امر باعث می‌شود درگیر معضلی به نام اعتیاد به کار شوند.

متأسفانه این افراد به سخت کار کردن ادامه خواهند داد تا جایی که عوارض و مضرات اعتیاد به کار را در زندگی‌شان مشاهده کنند. ترک اعتیاد به کار و شغل دقیقاً به اندازه ترک یک ماده مخدر طاقت‌فرسا است و فرد نیاز به یک تصمیم جدی و عزمی راسخ  برای ترک آن دارد. در ادامه این مطلب علائم اعتیاد به کار و هم‌چنین عوارض اختلال اعتیاد به کار را بررسی خواهیم کرد.

اعتیاد به کار و شغل چیست؟

بیشتر بخوانید: زبان بدن دست ها: 14 معنی حرکات دست در زبان بدن

علائم و نشانه های اعتیاد به کار

سندرم اعتیاد به کار نیز مانند بسیاری از اختلالات دیگر دارای نشانه‌ها و علائمی است که به شما در تشخیص آن کمک می‌کند. این علائم رفتاری در اغلب معتادین به کار دیده می‌شود و جالب این که خودشان از این مسائل لذت می‌برند. البته بخش بزرگی از این مسئله به این خاطر است که در بسیاری از جوامع، سخت‌کوشی با کار کردن بیش از حد اشتباه گرفته شده و اعتیاد به کار، گاهآً به عنوان یک ارزش تلقی می‌شود. تک تک این نشانه‌ها را در خودتان بررسی کنید. اگر تعداد قابل توجهی از آن‌ها در شما وجود داشت، بد نیست برای درمان اعتیاد به کار و شغل اقدام کنید.

علائم اعتیاد به کار: به سر بردن ساعات زیاد در محل کار

یکی از علائم و نشانه‌های اعتیاد به کار این است که فرد ساعات زیادی را در محل کار سپری می‌کند، حتی زمانی که نیازی به حضور بیشتر او در محل کار نیست. او علاقمند است که هم‌چنان به کار کردن ادامه دهد. البته گاهی تمایل به حضور در محل کار می‌تواند به دلیل امن نبودن فضای منزل از نظر روحی و روانی باشد. وقتی که فرد آرامش لازم را در خانه نداشته باشد، ترجیح می‌ددهد زمان بیشتری را در محل  کار گذرانده و به کار کردن مشغول باشد.

علائم اعتیاد به کار: کاهش ساعات استراحت

اگر معتاد به کار باشید، از تایم تمام فعالیت‌های زندگی‌تان کم کرده و به کارتان اختصاص می‌دهید. استراحت و تفریح را جزو اولویت‌های آخر قرار می‌دهید؛ چرا که از نظر شما کار کردن بر هر چیزی اولویت دارد. ممکن است زمان کمتری از شبانه‌روز را به خوابیدن اختصاص دهید تا کارهایتان را پیش ببرید. همه این مسائل نشانه‌های بارزی از اعتیاد به کار هستند.

بیشتر بخوانید: زبان بدن پاها: 12 حرکت پا در زبان بدن که حتما باید بدانید

علائم اعتیاد به کار: ترس از شکست خوردن در چالش‌های شغلی

اعتیاد به کار و شغل باعث می‌شود دائماً نگران شکست خوردن در کارتان باشید. همیشه نگرانید که کارتان را درست انجام ندهید و یا عملکردتان در مقایسه با دیگران مطلوب نباشد. این مسئله ذهنتان را درگیر کرده و استرس و اضطراب را در وجود شما نهادینه می‌کند.

علائم اعتیاد به کار: به خطر انداختن روابط شخصی به خاطر کار

گاهی آن‌قدر اهمیت کار و شغلتان در زندگی شما بالا می‌رود که حاضر نیستید به هیچ‌ دلیلی از ساعات کاری‌تان کم کنید؛ حتی اگر ببینید روابطتان با دیگران دچار مشکل شده است. برای فرد معتاد به کار، هیچ چیز به اندازه شغلش مهم نیست. او با دیگران وارد چالش می‌شود تا ثابت کند این حجم از کار کردن برای او یک نیاز است و اگر کسی با این مسئله سازگار نیست، مشکل خود اوست.

چندین مورد دیگر را می‌توان به عنوان علائم اعتیاد به کار نام برد که ممکن است در شما یا اطرافیانتان دیده شد. این موارد عبارتند از:

  • استفاده از کار به عنوان دلیلی برای محدود کردن روابط
  • کار کردن برای مواجهه با احساس گناه و افسردگی
  • کار کردن برای فراموش کرددن بحران‌هایی چون طلاق، مرگ عزیزان و …
  • کار کردن بیش از ساعاتی که از پیش برای آن برنامه‌ریزی می‌کنید
  • فکر کردن به مسائل شغلی در زمان استراحت

این‌ها نمونه‌هایی از نشانه های اعتیاد به کار بودند که با هم بررسی کردیم. اگر احساس می‌کنید تعداد زیادی از این نشانه‌ها در شما دیده می‌شود، خوب است به فکر درمان جدی و اصولی آن باشید. ادامه‌دار شدن این مسئله می‌تواند مشکلات جدی و اساسی برای شما ایجاد کند.

عوارض اعتیاد به کار چیست؟

بیشتر بخوانید: افراد سمی چه کسانی هستند: ویژگی و نحوه برخورد با آدم سمی

عوارض اعتیاد به کار چیست؟

اعتیاد به کار هم‌چنین می‌تواند عوارض مخربی نیز بر سلامت روح و جسم داشته باشد. بسیاری از افرادی که معتاد به کار هستند، متوجه این عوارض نمی‌شوند و در هر شرایطی سعی در انکار آثار مخرب زیاد کار کردن بر زندگی‌شان دارند. گاهی این مسائل به قدری جدی و حاد می‌شوند که دیگر قابل انکار نیستند و شاید درمان و از بین بردن آن‌ها هم بسیار سخت باشد. از جمله عوارض اعتیاد به کار می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

عوارض و نشانه‌های فیزیولوژیک اعتیاد به کار

افرادی که دائماً درگیر کار هستند ممکن است با آسیب‌های جسمانی جدی مواجه شوند. زمانی که مدت زیادی را به کار کردن سخت اختصاص می‌دهید، چه ایستاده باشید و چه نشسته، زمینه را برای آسیب ستون فقرات و پاها فراهم می‌کنید. هم‌چنین در صورت انجام کارهای کامپیوتری، چشم‌هایتان را نیز در معرض آسیب قرار می‌دهید. اعتیاد به کار استرس زیادی برای شما به همراه دارد؛ در نتیجه آثار منفی استرس بر جسم را نیز  در نظر بگیرید. سردرد و سوءهاضمه از رایج‌ترین مشکلات جسمانی افراد معتاد به کار است.

عوارض روحی و روانی اعتیاد به کار

به طور کلی می‌توان گفت که عوارض روحی و روانی اعتیاد به کار بسیار بیشتر از عوارض جسمانی آن است. البته که چالش‌های روحی و روانی در بسیاری از موارد به مشکلات جسمانی منجر می‌شوند. بسیاری از زنان و مردان معتاد به کار به تدریج دچار انزوا می‌شوند. هم‌چنین در روابط عاطفی و خانوادگی خود به مشکل می‌خورند و حتی ممکن است دچار کمبود اعتماد به نفس باشند. عصبانیت بیش از حد و پرخاشگری از بارزترین عوارض اعتیاد به شغل است.

چنین افرادی زندگی خانوادگی خوبی نخواهند داشت؛ چرا که زمان کافی برای همسر و فرزندان خود ندارند. استرس زیاد ناشی از اعتیاد به کار و شغل می‌تواند آثار منفی و مخرب زیادی داشته باشد.

درمان اعتیاد به کار و شغل چیست؟

اگر نشانه‌های اعتیاد به کار را در خودتان دیدید، حالا باید به فکر درمان آن باشید. پیش از هر چیز باید بپذیرید که شما معتاد به کار هستید. تا زمانی که این مسئله را به روشنی نپذیرید، نمی‌توانید به دنبال درمان آن باشید. راهکارهای متعددی برای درمان اعتیاد به کار ارائه می‌شود که آن‌ها را بررسی خواهیم کرد.

درمان اعتیاد به کار و شغل چیست؟

بیشتر بخوانید: علت و درمان مظلوم نمایی چیست + نحوه برخورد با آدم مظلوم نما

همراه با دیگران کار را تعطیل کنید

با خودتان پیمان ببندید که همزمان با همکارانتان کار را تعطیل کنید. هیچ وقت بیشتر از زمانی که موظف هستید، کار نکنید. برای هربار تخطی از این قانون، جریمه و مجازاتی تعیین کنید تا رفته رفته عادت بد اعتیاد به کار در شما رفع شود.

هرگز کار را به خانه نبرید

این که کار را به خانه ببرید، محفل گرم خانوادگی را خراب می‌کند. وقتی به خانه بر می‌گردید، نقش خود را به عنوان یک مادر، پدر و یا فرزند بپذیرید و شاغل بودنتان را فراموش کنید. خانه مکانی برای کسب آرامش است و شما با اعتیاد به کار، آرامش آن را بر هم می‌زنید.

زمان‌هایی را به استراحت و تفریح اختصاص دهید

ساعاتی از روز یا هفته را به استراحت کردن و تفریح اختصاص دهید. خودتان را موظف کنید در این زمان‌ها به هیچ چیز فکر نکند. شما باید بتوانید ساعاتی را برای بازیابی قوای تحلیل‌رفته بدنتان در نظر بگیرید.در این زمان‌ها سرتان را با چیزهای دیگر گرم کنید. می‌توانید کتاب بخوانید، فیلم ببینید، ساعاتی را بیرون از منزل بگذرانید و یا به تفریحات مورد علاقه‌تان بپردازید.

تمرینات تنفسی برای فکر نکردن به کار

مدیتیشن و تمرینات مراقبه ذهن می‌توانند به شما در کسب آرامش کمک کنند. سعی کنید از این راهکار برای کنترل استرس و ذهنتان استفاده کنید. هر زمان فکرتان معطوف کار شد و احساس بدی داشتید، نفس‌های عمیق بکشید و با هر نفس تا 5 شماره مکث کنید. این راهکار به شما کمک می‌کند تا حواستان را از فکر به کار کردن پرت کنید.

این تفکر که زیاد کار کردن امری پسندیده است را کنار بگذارید

باید بپذیرید که همه چیز در میانه و اعتدال خوب است. زیاده روی و افراط در هیچ زمینه‌ای توصیه نشده و این تصور که زیاد کار کردن یک صفت خوب است، به هیچ وجه درست نیست. خوب این است که به اندازه کار کنید و به اندازه به مسائل دیگر زندگی بپردازید. سعی کنید این تفکر را جایگزین ذهنیت قبلی‌تان کنید.

یک بار دیگر موفقیت را برای خودتان تعریف کنید

شما باید به تعریف جدیدی از موفقیت برسید. اگر تا به امروز تعریف شما از موفقیت، کار کردن تا مرز نابودی بوده است، از این به بعد موفقیت را به شکل دیگری به تصویر بکشید. موفقیت می‌تواند اختصاص دادن زمان مناسب به هر کار و رعایت تعادل در امور زندگی باشد؛ به طوری که هم موفقیت شغلی داشته باشید و هم رضایت از وضعیت روحی و روانی.

تست اعتیاد به کار چیست؟

بیشتر بخوانید: معرفی 15 تا از بهترین کتاب های فن بیان و سخنوری جهان

تست اعتیاد به کار چیست؟

با پاسخ دادن به چند سوال ساده می‌توانید بفهمید که آیا اعتیاد به کار دارید یا خیر. سوالات زیر را بخوانید و سپس پاسختان را با اصلا، به ندرت، گاهی اوقات، اغلب و همیشه طبقه‌بندی کنید.

  1. به دنبال راهی هستید تا زمان بیشتری را به کار کردن اختصاص دهید.
  2. کار می‌کنید تا حس گناه، افسردگی، نگرانی و مفید نبودن را از خودتان دور کنید.
  3. با هشدار برای کم کردن ساعات کاری از جانب اطرافیان مواجه می‌شوید، اما توجهی نمی‌کنید.
  4. بیشتر از ساعاتی که برای کار کردن برنامه‌ریزی کرده‌اید، کار می‌کنید.
  5. وقتی کار نمی‌کنید، دچار استرس می‌شوید.
  6. به استراحت و تفریح و مواردی از این دست اهمیت زیادی نمی‌دهید، چون کار کردن را مهم‌تر می‌دانید.
  7. کار کردن بیش از حد بر وضعیت سلامتتان تأثیر منفی گذاشته است.

اگر به چهار مورد از تست اعتیاد به کار بالا جواب «اغلب» و یا «همیشه» داده باشید، شما درگیر اعتیاد به کار هستید و لازم است از راهکارهای درمانی برای رهایی از این اعتیاد را انجام دهید. اگر حس می‌کنید از پس این کار بر نمی‌آیید، با یک روانشناس صحبت کنید.

جمع‌بندی

در جوامع امروزی با توجه به مشکلات متعددی که گریبان‌گیر بشر شده است، کار نکردن به نوعی بعید به نظر می‌رسد. امرووزه در برخی خانواده‌ها همه اعضاء کار می‌کنند تا از پس هزینه‌های زندگی بربیایند. بنابراین بسیاری از اافرا مجبور به کار کردن برای ساعات طولانی هستند و این ناشی از جبر زندگیست. اما در برخی دیگر از افراد، کار کردن به یک عادت تبدیل شده است و حتی زمانی که نیاز به درآمد بیشر وجود نداشته باشد، کار کردن به قوت قبل ادامه می‎‌یابد.

چنین افرادی دچار اعتیاد به کار هستند. اعتیادی که شاید در ابتدا خوب و مفید به نظر برسد، اما بعد از مدتی آثار مخرب خود را نشان می‌دهد و خواهید دید که چقدر می‌تواند زندگی را به سمت نابودی سوق دهد. در این مقاله مبحث اعتیاد به کار و شغل را مورد بررسی قرار دادیم و نشانه‌هایی که نشان می‌دهند شما معتاد به کار هستید، بیان شد. حالا می‌دانید اعتیاد به کار چیست و اگر تا کمی قبل می‌خواستید بدانید که چگونه معتاد به کار شویم، حالا از عوارض آن باخبرید. اگر اطلاعاتی درباره اعتیاد به کار در سازمان دارید، با ما به اشتراک بگذارید.

سوالات متداول

چگونه معتاد به کار شویم؟

اعتیاد به کار تحسین‌شده و مورد قبول نیست که برای رسیدن به آن تلاش کنید. سعی کنید در حد نیاز کار کنید و همه‌چیز را در حد تعادل نگه دارید.

روز جهانی معتادان به کار چیست؟

روز پنجم ژوئیه به نام معتادان به کار نام‌گذاری شده است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا