هر آنچه که باید در مورد خواص گیاه رزماری بدانید!
رزماری گیاهی معطر و همیشه سبز است که بومی مدیترانه می باشد. از این گیاه معمولا به عنوان چاشنی آشپزی، برای ساخت عطر و مزایای بالقوه آن برای سلامتی استفاده می شود. در این بخش از سایت فارسیرو به بررسی خواص گیاه رزماری می پردازیم. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد خواص گیاه رزماری تا انتهای این بخش همراه ما باشید.
آشنایی با گیاه رزماری
رزماری عضوی از خانواده نعناع Lamiaceae به همراه بسیاری از گیاهان دیگر مانند پونه کوهی، آویشن، ریحان و اسطوخودوس است. برگ های آن را می توان به صورت تازه یا خشک مصرف کرد و معمولاً به عنوان چای، عرقیجات و دمنوش مصرف می شود. این گیاه نه تنها به عنوان چاشنی غذا طعم خوبی دارد، بلکه منبع خوبی از آهن، کلسیم و ویتامین B-6 است. این گیاه از زمان های قدیم به دلیل خواص دارویی آن مورد استقبال قرار گرفته است. رزماری به طور سنتی برای کمک به کاهش درد عضلانی، بهبود حافظه، تقویت سیستم ایمنی و گردش خون و تقویت رشد مو استفاده می شد.
بیشتر بخوانید: خواص گیاه پنیرک برای سلامتی!
حقایقی در مورد گیاه رزماری
رزماری گیاهی است چند ساله (بیش از 2 سال عمر می کند).
از برگ ها اغلب در آشپزی استفاده می شود.
دارای مزایای سلامتی شامل بهبود تمرکز، هضم و پیری مغز است.
دوزهای بسیار بالا ممکن است باعث استفراغ و کما شود.
رزماری همچنین منبع فوق العاده ای از:
- اسید پانتوتنیک
- نیاسین
- تیامین
- فولات
- ریبوفلاوین
مواد مغذی در هر وعده ، یک شاخه رزماری حاوی:
- کالری: 3.9 کالری
- پروتئین: 0.1 گرم
- چربی: 0.2 گرم
- کربوهیدرات: 0.6 گرم
- فیبر: 0.4 گرم
- شکر: 0 گرم
10 خواص گیاه رزماری برای سلامتی
رزماری دارای طیف وسیعی از مزایای سلامتی است. در زیر به بررسی برخی از خواص رزماری می پردازیم. هر کدام به شرح زیر است:
حاوی آنتی اکسیدان ها و ترکیبات ضد التهابی
رزماری منبعی غنی از آنتی اکسیدان ها و ترکیبات ضد التهابی است که تصور می شود به تقویت سیستم ایمنی و بهبود گردش خون کمک می کند. مطالعات آزمایشگاهی نشان داده است که رزماری سرشار از آنتی اکسیدان است که نقش مهمی در خنثی کردن ذرات مضر به نام رادیکال های آزاد دارد.
بیشتر بخوانید: خواص گیاه خرفه برای سلامتی
سرشار از منگنز
رزماری سرشار از منگنز است که یک ماده مغذی ضروری برای سلامت متابولیک است. منگنز همچنین به بدن کمک می کند تا باعث می شود جراحات سریع تر بهبود یابند.
خواص گیاه رزماری برای بهبود هضم
در اروپا، رزماری اغلب برای کمک به درمان سوء هاضمه استفاده می شود. در حقیقت، کمیسیون E آلمان، رزماری را برای درمان سوء هاضمه تایید کرده است. با این حال، باید توجه داشت که در حال حاضر هیچ مدرک علمی معناداری برای حمایت از این ادعا وجود ندارد.
خواص گیاه رزماری برای تقویت حافظه و تمرکز
بر اساس تحقیقاتی که در Therapeutic Advances in Psychopharmacology Trusted Source بیان شده است، عطر رزماری می تواند تمرکز، عملکرد، سرعت و دقت و تا حدودی خلق و خوی افراد را بهبود بخشد.
خواص گیاه رزماری برای کاهش استرس
اگرچه تحقیقات بیشتری مورد نیاز است، اما مطالعات اولیه نشان می دهد که رزماری تاثیر مثبتی بر کاهش اضطراب و استرس دارد. در یک کارآزمایی تصادفی که بر روی دانشجویان انجام شد، مشاهده شد که رزماری در مقایسه با داروها، کیفیت خواب دانشجویان را بهبود می بخشد و سطح اضطراب آنها را کاهش می دهد.
خواص گیاه رزماری برای محافظت از آسیب مغزی
دانشمندان دریافته اند که رزماری ممکن است برای مغز شما نیز مفید باشد. رزماری حاوی مادهای به نام اسید کارنوزیک است که میتواند با آسیب رادیکالهای آزاد در مغز مقابله کند. برخی از مطالعات روی موشها نشان دادهاند که رزماری ممکن است برای افرادی که سکته مغزی را تجربه کردهاند مفید باشد. به نظر می رسد رزماری در برابر آسیب مغزی محافظت می کند و ممکن است به بهبود آن کمک کند.
بیشتر بخوانید: خواص گیاه گزنه که باور نمی کنید!!
خواص گیاه رزماری برای جلوگیری از پیری مغز
برخی از مطالعات نشان داده اند که رزماری ممکن است به طور قابل توجهی به جلوگیری از پیری مغز کمک کند. منبع موثقی نشان دهنده خاصیت درمانی رزماری برای پیشگیری از آلزایمر است که بسیار امیدوار کننده است، اما مطالعات بیشتری در این باره مورد نیاز است.
خواص گیاه رزماری برای ضد سرطانی
تحقیقات منتشر شده در Oncology ReportsTrusted Source نشان داد که «عصاره خام اتانولی رزماری (RO)» گسترش سرطان خون انسانی و سلولهای سرطان سینه را کند میکند.
مطالعه دیگری که در Bioscience, Biotechnology and BiochemistryTrusted Source منتشر شد، به این نتیجه رسید که رزماری ممکن است به عنوان یک عامل ضد التهابی و ضد تومور مفید باشد.
همچنین، گزارشی که در مجله علوم غذایی منتشر شد نشان داد که افزودن عصاره رزماری به گوشت چرخکرده گاو باعث کاهش تشکیل عوامل سرطانزا میشود که میتوانند در طول پخت و پز ایجاد شوند. رزماری حاوی اسید کارنوزیک است، ترکیبی که به دلیل خواص آنتی اکسیدانی قوی خود شناخته شده است. مطالعات نشان دادهاند که اسید کارنوزیک میتواند رشد سلولهای سرطانی را در بدن کاهش دهد و حتی خطر ابتلا به تومورها را کاهش دهد.
خواص گیاه رزماری برای کمک به سیستم ایمنی
مطالعات نشان داده است که اسیدهای کارنوزیک و رزمارینیک موجود در رزماری دارای خواص ضد باکتریایی، ضد ویروسی و ضد قارچی قوی هستند. مصرف منظم رزماری به طور بالقوه می تواند به کاهش خطر عفونت کمک کند و به سیستم ایمنی کمک کند تا با هر گونه عفونتی که رخ می دهد مبارزه کند.
خواص گیاه رزماری برای کمک به سلامت چشم
مطالعه ای که در مجله Investigative Ophthalmology & Visual Science به سرپرستی دکتر Stuart A. Lipton، Ph.D. و همکارانش در موسسه تحقیقات پزشکی Sanford-Burnham، نشان دادند که یک اسید کارنوزیک، که جزء اصلی رزماری است، می تواند به طور قابل توجهی سلامت چشم را بهبود بخشد. این میتواند کاربردهای بالینی برای بیماریهایی داشته باشد که بر روی شبکیه خارجی تأثیر میگذارند.
بیشتر بخوانید: 10 خواص گیاه مرزه برای سلامتی که بی نظیر است!
عوارض مصرف گیاه رزماری
رزماری معمولاً وقتی در دوزهای پایین مصرف شود بی خطر است. با این حال، دوزهای بسیار زیاد می تواند عوارض جانبی جدی ایجاد کند، اگرچه این امر نادر است.
عوارض جانبی عبارتند از:
- استفراغ
- اسپاسم
- کما
- edema ریوی (مایع در ریه ها)
- دوزهای بالای رزماری ممکن است باعث سقط جنین شود. بنابراین مصرف مکمل رزماری برای زنان باردار توصیه نمی شود.
تداخلات دارویی
رزماری می تواند بر روی عملکرد برخی داروها تأثیر بگذارد، از جمله:
داروهای ضد انعقاد: این داروها شامل داروهای رقیق کننده خون مانند وارفارین، آسپرین و کلوپیدوگرل است.
مهارکننده های ACE: برای درمان فشار خون بالا استفاده می شود. آنها عبارتند از لیزینوپریل (زستریل)، فوزینوپریل (مونوپریل)، کاپتوپریل (کاپوتن) و انالاپریل (Vasotec).
دیورتیک ها: این داروها باعث افزایش دفع ادرار می شوند و شامل هیدروکلروتیازید و فوروزماید (لاسیکس) هستند.
لیتیوم: برای درمان دوره های افسردگی استفاده می شود. رزماری می تواند به عنوان یک دیورتیک عمل کند و باعث شود لیتیوم به سطوح سمی در بدن برسد.
بیشتر بخوانید: خواص ماهی که شما را اعجابزده میکند!
کلام آخر
در این مطلب به بررسی خواص گیاه رزماری پرداختیم. همان طور که خواندید این گیاه خواص فوق العاده ای دارد. البته باید به موارد منع مصرف این گیاه نیز توجه داشته باشید. امیدواریم مطالب این بخش برای شما مفید باشد و به سوالات و ابهامات شما درمورد خواص گیاه رزماری پاسخ داده باشیم. راستی شما از این گیاه استفاده کرده اید؟ تجربه خود را در قسمت ثبت نظر برای ما بنویسید.
سوالات متداول
آیا می توانم رزماری را بجوشانم و بنوشم؟
این سبزی معطر همیشه سبز دارای دمنوش خوشمزه و سالمی است. قرن ها به لطف خواص دارویی طبیعی آن که به تقویت سیستم ایمنی و سلامت دستگاه گوارش کمک می کند، استفاده می شود. امروزه، نوشیدن یک فنجان دمنوش رزماری می تواند به بهبود هضم و افزایش آرامش کمک کند.
آیا رزماری برای مغز شما مفید است؟
مطالعات متعددی انجام شده است که نشان می دهد عطر رزماری به جلوگیری از تجزیه استیل کولین کمک می کند. استیل کولین یک ماده شیمیایی مغز است که به بهبود عملکرد شناختی، افزایش هوشیاری و تمرکز کمک می کند.