بهترین روش یادگیری سریع: 10 تکنیک افزایش سرعت یادگیری
در دنیای این روزها بیشتر از همیشه احتیاج به آموختن دارید. هر قدر بر دانستههایتان بیفزایید، باز هم خواهید دید که برای پیشرفت نیازمند بهروز نگه داشتن اطلاعات خود هستید. علم و تکنولوژی روز به روز پیشرفت میکنند و اگر میخواهید از غافله عقب نمانید، باید پا به پای آنها حرکت کنید. در این مسیر، یادگیری فرایند بسیار مهمی است که همیشه با آن مواجه هستید؛ پس مهم است که روش صحیح یاد گرفتن مطالب را بلد باشید و بدانید که چطور میتوان یادگیری سریع و مؤثر داشت. لزوماً ساعتهای طولانی مطالعه نشانه خوب یاد گرفتن نیست؛ هر چند گاهی ممکن است ارتباطی میان این دو وجود داشته باشد.
باید بدانید که اصول، شما را در تسریع فرآیند یادگیری یاری میکنند. اصول و روش های یادگیری سریع به شما کمک میکنند تا در کمترین زمان، بیشترین یادگیری را داشته باشید و به همین سبب از مطالعه و آموختن مطالب جدید لذت ببرید. درادامه این مطلب شما را با تکنیک یادگیری سریع آشنا خواهیم کرد. تا انتها همراه فارسیرو باشید.
بهترین روش های یادگیری سریع و موثر
اگر میخواهید کمترین اتلاف وقت را در طی یادگیری مطالب و مهارتها داشته باشید، باید از یکسری اصول پیروی کنید. بهینهسازی فرآیند مطالعه کردن به شما کمک میکند تا بدون خستگی از ساعات طولانی درس خواندن، تمام مطالب مورد نیازتان را یاد بگیرید؛ خصوصاً اگر آزمون سختی مثل کنکور را پیش رو دارید. به دلیل اهمیت این موضوع تلاش کردیم تا بهترین روش یادگیری سریع را برایتان شرح دهیم. در ادامه میتوانید با توضیح 10 تکنیک یادگیری سریع همراه ما باشید.
تندخوانی؛ بهترین روش یادگیری سریع
احتمالاً چیزهایی راجع به این مهارت شنیده باشید؛ چرا که امروزه جزو یکی از مهارتهای کاربردی برای افزایش سرعت یادگیری به حساب میآید. اگر یک خواننده معمولی باشید، در هر دقیقه به طور متوسط بین 200 تا 400 کلمه میخوانید؛ اما اگر از مهارت تندخوانی بهره بگیرید، میتوانید این مقدار را به 1000 تا 1700 کلمه در دقیقه تبدیل کنید. توجه داشته باشید که هنر تند خواندن از میزان درک مطلب و یادگیری کم نمیکند؛ بلکه میتواند باعث یادگیری سریع شود. تندخوانی نیاز به تمرین دارد؛ اما وقتی حرفهای شوید، میتوانید حجم انبوهی از اطلاعات را در زمان کوتاهی به مغزتان منتقل کنید.
یادداشت برداری
یادداشت کردن مطالبی که میخوانید، باعث تثبیت آنها در حافظهتان میشود. زمانی که مطلبی را یادداشت میکنید، روی کلمات و مفهوم کلی اطلاعات متمرکز میشوید و همین امر سبب میشود تا مطلب را بهتر و سریعتر یاد بگیرید. توجه داشته باشید که یادداشتهای دستنویس بیشتر از تایپ کردن بر یادگیری سریع مؤثراند؛ چون هنگام تایپ کردن فقط روی کلمات و درست نوشتن آنها تمرکز میکنید، نه محتوای جملات. میتوانید از نرمافزارهای موجود برای تبدیل متن دستنویس به فایل تایپ شده استفاده کنید.
همچنین بخوانید: معرفی 15 تا از بهترین کتاب های فن بیان و سخنوری جهان
یاد گرفتن سریع با ایجاد ارتباط ذهنی
یکی از مؤثر ترین راهها برای یادگیری سریع مطالب، ایجاد ارتباط ذهنی میان دانستههای قبلی با مطلب جدید است. نمونه بارز این مهارت، به خاطر سپردن فرمولها با استفاده از نشانهگذاری و اصطلاحاً ساختن رمزهاست. میتوانید برای هر نکتهای که باید به خاطر بسپارید شعر یا جمله خاصی بسازید و برای ذهنتان راهنما بگذارید. ذهن شما جملات خلاقانه را راحتتر به یاد میآورد و به واسطه آن، نکات را هم یاد میگیرید.
ترکیب کردن مدلهای یادگیری
عموماً یادگیری به چهار روش اتفاق میافتد؛ دیداری، شنیداری، ترکیب خواندن و نوشتن و لامسه. پیش از هر چیز باید روش یادگیریتان را بشناسید و بدانید با چه روشی بهتر یاد میگیرید. اگر دیداری هستید، با استفاده از تصاویر و فیلمهای آموزشی و پاورپوینت یادگیری بهتری دارید. اگر شنیداری هستید، گوش دادن به فایلهای آموزشی، پادکستها و کتابهای صوتی شما را در یادگیری سریع یاری میکنند.
اگر با ترکیب خواندن و نوشتن یاد میگیرید، طبیعتاً باید خودتان مطالب را بخوانید و با یادداشتبرداری آنها را در ذهنتان تثبیت کنید و اگر از طریق لامسه بهتر یاد میگیرید، شما نیاز به انجام دادن کارهای عملی، تست و آزمایش کردن دارید. حال تکنیک یادگیری سریع، ترکیب این روشها با هم است. یعنی برای یادگیری یک مطلب فیلمهای آموزشی آن را ببینید، به پادکستهای مرتبط گوش کنید، در حین خواندن کتاب و مقاله یادداشت برداری کنید و در نهایت آموختههایتان را به صورت عملی به کار ببندید. خواهید دید که این روش یادگیری سریع چقدر مؤثر است.
همچنین بخوانید: من میخوام شاد باشم چیکار کنم؟ 5 روش برای خوشحالی همیشگی
یاد گرفتن سریع با انجام تمرینهایی برای مغز
همیشه سعی کنید مغزتان را به چالش بکشید. به هر میزان که از مغزتان استفاده کنید، عملکرد آن بهبود مییابد. سعی کنید دائماً مطالب جدید یاد بگیرید. فرقی نمیکند کم باشد یا زیاد، روزانه چند لغت از یک زبان جدید نیز باعث تمرین مغز میشود. انجام بازیهای فکری که ذهنتان را درگیر کند و شما را به چالش بکشد نیز یک انتخاب مناسب برای تمرین مغز است.
تمرین دانستهها یکی تکنیک یادگیری سریع عالی
وقتی مطالبی را یاد میگیرید، باید آنها را تمرین کنید تا به خوبی در حافظهتان ثبت شوند. برای مثال وقتی درسی مثل فیزیک را میخوانید، بعد از مطالعه مطالب باید حتماً نمونه سوالات آن را نیز حل کنید تا با نحوه به کارگیری فرمولها و محاسبات آشنا شوید. در قدم بعد باید تلاش کنید تا آنها را در عمل به کار ببندید که این امر با انجام آزمایشها و انجام کارهای عملی میسر میشود. به این ترتیب میتوانید مطلب را به طور کامل یاد بگیرید و ایرادهایتان را بر طرف کنید.
گفته میشود بهترین زمان برای تمرین، 6 ساعت بعد از یادگیری است. اطلاعات برای تثبیت شدن در مغز به 6 ساعت زمان نیاز دارند. توجه کنید که اگر مدت زیادی از یادگیری بگذرد، ممکن است مطالب را فراموش کنید. همانطور که قبل از 6 ساعت هنوز مطالب را به خوبی به خاطر نمیآورید؛ پس حتماً زمان 6 ساعته را رعایت کنید.
همچنین بخوانید: تکنیک پومودورو (Pomodoro) چیست؛ آموزش مدیریت زمان به روش گوجه فرنگی
آموزش آموختهها یک روش یادگیری سریع موثر
زمانی که مطالب را به شخص دیگری آموزش میدهید، حدود 90 درصد آنها را بازیابی میکنید. از طرفی در حین این کار متوجه نقاط قوت و ضعف خود شده و آنها را رفع میکنید. به این ترتیب یادگیری سریع برایتان اتفاق میافتد. سعی کنید آموزش دادن را با فاصله کمی از یاد گرفتن مطالب جدید انجام دهید تا بیشتر به یادگیریتان کمک کند. میتوانید از تکنیک مرور مطالب روبهروی آینه استفاده کنید.
همچنین بخوانید: چگونه سر صحبت را باز کنیم: 10 روش عالی برای شروع حرف
تمرکز بر تکرار مطالب به جای افزایش زمان مطالعه
حقیقت این است که میزان یادگیری شما نه به مدت زمان مطالعه، بلکه به دفعات تکرار و مرور آن مطلب بستگی دارد. این که مطلبی را 10 ساعت مطالعه کنید اما یکبار هم مرور نکنید بازده شما را کاهش میدهد؛ پس سعی کنید همان مطلب را 5 ساعت بخوانید اما چند بار مرور کنید. خواهید دید که این روش یادگیری سریع چه تأثیری بر مطالعاتتان دارد.
تقسیم مطالب به قسمتهای کوچکتر
سعی کنید پیش از شروع مطالعه، حجم کل مطالب را به قسمتهای کوچکتر تقسیم کنید. به این صورت مغز شما به طور ناگهانی با حجم انبوهی از مطالب مواجه نمیشود. یادگیری مطالب کم حجم برای مغز راحتتر است چون میتواند بعد از خواندن هر مطلب آن را پردازش، تحلیل و نهایتاً تثبیت کند. از طرفی انگیزه خواندن مطالب کمتر در شما بیشتر از خواندن حجم زیادی از مطالب است؛ پس راحتتر تن به مطالعه میدهید و به این ترتیب سریعتر یاد میگیرید.
یاد گرفتن سریع با کاهش زمان مطالعه و افزایش تمرکز
دو ساعت مطالعه با تمرکز بالا، بهتر از ده ساعت مطالعه بدون تمرکز اثر دارد. هنگام یادگیری مطالب عواملی که حواستان را پرت میکنند از خودتان دور کنید. اگر میخواهید درس بخوانید، فقط درس بخوانید. نه شبکههای اجتماعیتان را چک کنید و نه با کسی حرف بزنید. انجام دادن کارهای غیر مرتبط ذهنتان را خسته میکند و یادگیری مطالب روند آهستهای را پیش میگیرد. هر جا احساس کردید ذهنتان کارایی لازم را ندارد، استراحت کنید. هرگز چیزی را به زور به خورد مغزتان ندهید؛ چرا که مغز وقتی یاد میگیرد که بستر لازم برایش مهیا باشد.
بهترین زمان روز برای یادگیری سریع
باید بدانید که تشخیص بهترین زمان برای یادگیری سریع و مؤثر به خودتان بستگی دارد. هر یک از ما ساعت بیولوژیکی بدنمان با دیگری متفاوت است. یکی صبح یادگیری بهتری دارد و دیگری شبها راحتتر درس میخواند؛ پس مهم این است که حالت مطلوب خودتان را پیدا کنید. لازم به ذکر است عادتهایی مثل دیر خوابیدن یا سحرخیزی همگی با تکرار و تمرین حاصل میشوند؛ پس دیر بیدار شدن دلیل موجهی برای یادگیری بهتر در شب نیست.
عده زیادی معتقدند بهترین زمان برای یادگیری سریع و مؤثر، صبح است؛ چرا که مغز به خوبی استراحت کرده و بعد از پردازش اطلاعات قبلی، حالا آماده دریافت اطلاعات جدید است. نور طبیعی خورشید در صبح به شما انرژی میدهد و همچنین برای چشم مفیدتر از نور مصنوعی لامپهاست. از طرفی صبحها بهترین زمان برای مرور دانستههای قبلی نیز هستند؛ چون مغز در فعالترین حالت خود قرار دارد و میتواند ابهامات را رفع کرده و جواب سوالاتتان را پیدا کند.
بعد از ظهر نیز میتواند زمان مناسبی برای یادگیری سریع باشد. مغز در هنگام ظهر توانایی زیادی در ایجاد ارتباط میان مطالب جدید و دانستههای قبلی دارد؛ پس بعضی از مطالعاتتان را به بعد از ظهرها اختصاص دهید. اگر انرژی شما برای یادگیری در ساعات انتهایی روز بیشتر است، یادگیری را به شب موکول کنید؛ اما مطمئن شوید که حتماً هر شب 8-9 ساعت خواب مفید دارید.
همچنین بخوانید: بهترین راه های تغییر و اصلاح سبک زندگی (لایف استایل)
عوامل مؤثر بر یادگیری سریع
عوامل متعددی بر فرآیند یادگیری سریع مؤثراند که در ادامه میخواهیم چند مورد از آنها را بررسی کنیم. با بهبود هر یک از این موارد میتوانید فرآیند یادگیری را تسریع و تسهیل کنید.
- آمادگی: برای یادگیری سریع مطالب باید از نظر ذهنی، جسمی، روحی و عاطفی آمادگی لازم را داشته باشید. در شرایط نامناسب و عدم آمادگی، ذهن قدرت تمرکز ندارد و در نتیجه یادگیری سریع اتفاق نمیافتد و انواع تکنیک یادگیری سریع جوابگو نخواهند بود.
- انگیزه و هدف: زمانی که انگیزه و هدفی برای یادگیری نداشته باشید، ذهنتان در مقابل مطالب جدید سد میسازد. باید شوق و علاقه به یادگیری ذهنتان را تحریک کند تا پذیرای مطالب جدید باشد.
- تجارب گذشته: تجربیات گذشته شما تأثیر مستقیم بر زمان حال و طبیعتاً یادگیری دارد. همه چیز باید متناسب با زندگی شما و با در نظر گرفتن تجاربتان صورت گیرد.
- موقعیت و محیط یادگیری: محیط یادگیری تأثیر بسیار زیادی بر قدرت یادگیری دارد. درس خواندن در محیط پر تنش و استرسزا میزان درک مطالب را در شما کاهش میدهد.
- توجه به کل به جای جزء: مطالعه مطالب پراکنده بدون توجه به ارتباط میان آنها فایدهای ندارد. شما باید بتوانید ارتباط میان مسائل را کشف کنید و در نهایت اطلاعات منسجمی راجع به موضوع داشته باشید.
- تمرین و تکرار: تمرین و تکرار مطالب کلید یادگیری سریع ومؤثر آنهاست. تکرار را جدی بگیرید.
همچنین بخوانید: برنامه افراد موفق | عادت و روتین روزانه انسانهای موفق و ثروتمند جهان
سوالات متداول
چه چیزی باعث یادگیری سریع میشود؟
عوامل متعددی باعث یادگیری سریع میشوند. مثلاً این که مطالب را چندین بار تکرار کنید یادگیری را سریعتر میکند یا انتخاب زمان مناسب برای یاد گرفتن مطالب با توجه به سیستم بدنیتان شما را در چندین مرحله جلو میاندازد. مهم این است که اول خودتان را خوب بشناسید و بعد تکنیکهای یادگیری سریع را بهکار بگیرید.
چگونه یادگیری سریع داشته باشیم؟
یادگیری سریع هیچ وقت خود به خود اتفاق نمیافتد. باید مجموعه ای از تکنیکها را اجرا کنید تا بتوانید مطالب را سریعتر یاد بگیرید. ابتدا چند روش یادگیری سریع را یاد بگیرید، بعد به تمرین آنها بپردازید. هر بار سعی کنید یک مورد را به عادتهای مطالعاتیتان تبدیل کنید. بعد از مدتی به همه تکنیکها مسلط میشوید و یادگیری سریع خواهید داشت.
جمعبندی
هر یک از شما حتماً برای یکبار هم که شده شبهای امتحان را تا صبح بیدار ماندهاید تا درسهای انبار شده را بخوانید و به امتحان برسید. دقیقاً همینجاست که اهمیت یادگیری سریع را متوجه میشوید. اگر بتوانید مهارتهایی را در خودتان پرورش دهید و چند روش یادگیری سریع بلد باشید، در چنین موقعیتهایی میتوانید خودتان را نجات دهید. کمترین وقت را برای مطالعه و یادگیری میگذارید؛ اما بهترین نتیجه را میگیرید. امروزه به هر کاری که مشغول باشید باید با مطالعه و یادگیری مطالب جدید خودتان را به روز نگه دارید؛ اما گاهاً فرآیند یادگیری برایتان خستهکننده میشود چرا که زمان زیادی را از شما میگیرد یا تمرکز کافی ندارید.
برای رفع این مشکل ما چند تکنیک یادگیری سریع را به شما آموزش دادیم تا زمان کمتری بگذارید اما حجم بیشتری را یاد بگیرید. میتوانید با به کار گیری آنها و تمرین برای اجرا کردنشان، تغییرات مثبت در روند یادگیریتان را به وضوح مشاهده کنید. اگر روش های یادگیری سریع را میدانید، حتماً با ما به اشتراک بگذارید.