تغذیهخواص خوراکی ها و نوشیدنی ها

خواص گلپر برای سلامتی که نمی دانستید!

گلپر گیاهی چند ساله و گلدار است که ارتفاع آن بین 150 تا 200 سانتی متر می رسد. این گیاه چند ساقه، دارای پایه قرمز مایل به قهوه ای است. گلپر برای سوزش سر دل، گاز روده (نفخ شکم)، از دست دادن اشتها (بی اشتهایی) ، آرتریت، مشکلات گردش خون، آبریزش بینی، عصبی بودن و مشکلات خواب (بی خوابی) استفاده می شود. در این پست از فارسیرو قصد داریم به بررسی فواید و خواص گلپر، کاربردهای دارویی و عوارض جانبی آن صحبت خواهیم کرد. پس اگر می خواهید در مورد این چاشنی خوشبو و خوشمزه اطلاعات کسب کنید تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.

گلپر چیست؟

گیاه گلپر کرک دار، توخالی و دارای ضخامت 50 میلی متر است. گل‌های این گیاه به رنگ سفید با 5 گلبرگ که 30-15 میلی متر عرض دارند و کاسبرگهای آن کوتاه می باشد. نام گیاه شناسی آن Heracleum persicum و از خانواده Apiaceae است. اگر از مکان رشد این گیاه می خواهید بدانید باید بگوییم، خاستگاه آن در قفقاز در خاورمیانه است. می بینید که به صورت بومی در ایران رشد می کند. پس از معرفی در سال 1830، به خوبی در نروژ رشد می کند. در سوئد هم پیداش می کنید. سالیان سال است که از خواص این گیاه استفاده می شود. در زیر خواص کلپر را برای شما آورده ایم.

بیشتر بخوانید: خواص انجیر؛ همه آنچه باید درباره انجیر بدانید

خواص گلپر و کاربردهای دارویی آن

این گیاه و عصاره های آن از دوران پارینه سنگی (50000 سال پیش) مورد استفاده بشر بوده است. دانه‌های گیاه گلپر ادویه‌ای است که برای پخت و پز استفاده می‌شود. از ادویه گلپر به عنوان چاشنی برای خوردن بسیاری از خوراکی ها از جمله انار، باقالی و … استفاده می شود که واقعا طعمی فوق العاده به آن ها می بخشد. استفاده از گلپر در پخت و پز برای کاهش گاز تشکیل شده در روده به ویژه هنگام خوردن لوبیا، سیب زمینی و عدس بسیار مفید است. از جمله خواص گلپر به شرح زیر است: 

خواص گلپر به عنوان یک آنتی اکسیدان 

مطالعات نشان می دهد، استفاده از عصاره گلپر استرس اکسیداتیو در افرادی که تحت آنژیوگرافی عروق کرونر قرار گرفتند را به طور قابل توجهی کاهش می دهد. خاصیت پاک کنندگی اسانس ها ثابت کرد که استفاده از عصاره گلپر مفید است. رادیکال های آزاد عامل بسیاری از بیماری های مهم مانند بیماری پارکینسون، سرطان و بیماری آلزایمر هستند که خواص آنتی اکسیدانی گلپر با این رادیکال های آزاد مقابله می کند و به سلامت شما کمک می کند. 

همچنین بخوانید: بهترین میوه برای یبوست در بزرگسالان و کودکان + میوه های یبوست آور

 خواص گلپر به عنوان ضد میکروبی

استفاده از داروهای ضد میکروبی به توقف رشد میکروارگانیسم ها کمک می کند. به عنوان مثال، آنتی بیوتیک ها به توقف رشد باکتری ها کمک می کنند. می توانید از عصاره گلپر به عنوان آنتی بیوتیک استفاده کنید. برای بهره مندی از خواص ضد میکروبی گلپر این عصاره را در مکان هایی که میکروارگانیسم ها رشد می کنند بمالید. 

خواص گلپر

خواص گلپر به عنوان ضد التهاب

گیاه گلپر دارای خواص ضد التهابی مشخصی است.  بنابراین برای درمان بیماری هایی مانند آرتریت و نقرس بسیار کاربرد دارد. این بیماری ها که ناشی از التهاب مفصل استخوان هستند، می توانند باعث درد شدید شوند. با استفاده از گلپر به کاهش تورم کمک کنید تا درد در بیماران مبتلا به آرتریت و نقرس کاهش یابد.

بیشتر بخوانید: خواص فلفل سبز تند برای سلامتی که نمی دانستید!

خواص گلپر برای بیماران قلبی 

تحقیقات در مورد پروفایل لیپیدی نشان می دهد که استفاده از عصاره گلپر به بهبود بیماران قلبی کمک می کند. 

 

خواص گلپر به عنوان ضد درد

تحقیقاتی در مورد خواص ضد درد گلپر انجام شده است. مشاهده شد که خاصیت ضد درد خوبی دارد و  برای درمان زخم های پوستی استفاده از گلپر توصیه می شود. استفاده از عصاره گلپر بر روی زخم ها به ضد عفونی کردن آن ها و جلوگیری از گسترش عفونت کمک می کند. برخی از افراد گلپر را مستقیماً روی پوست برای درد عصبی (نورالژی)، درد مفاصل (روماتیسم) و اختلالات پوستی می‌مالند.

خواص گلپر برای بیماری های عروق کرونر 

تحقیق درمورد سطح لیپیدها در گروه‌های بیماران مبتلا به بیماری عروق کرونر نشان می دهد که بیمار پس از مصرف عصاره گلپر، سطح تری گلیسیرید سرم آن کاهش چشمگیری داشت. لازم به ذکر است که مطالعات برای استفاده کوتاه مدت، هیچ بهبود قابل توجهی را نشان نمی دهد. برای نتیجه بخش بودن آن می توانید مکمل آن را در یک دوره طولانی مدت استفاده کنید تا متوجه تفاوت آن شوید. 

خواص گلپر برای زنان 

برخی از زنان از گلپر برای شروع دوره قاعدگی خود استفاده می کنند. گاهی این کار برای سقط جنین انجام می شود. پس در هنگام بارداری از خوردن این گیاه اجتناب کنید. 

خواص گلپر برای درمان بیماری قارچی 

بیماری های قارچی بسیاری وجود دارد که بیشتر در افرادی با سیستم ایمنی ضعیف رخ می دهد. همچنین در صورتی که فرد دیابتی باشد یا تحت درمان سرطان قرار گرفته باشد، بروز می کند. خمیر گل های گلپر را روی ناحیه آسیب دیده بمالید. بگذارید تا خشک شود. این کار را دو بار در روز انجام دهید. تا زمانی که عفونت تحت کنترل قرار گیرد، می تواند این بیماری قارچی را درمان کنید. 

بیشتر بخوانید: خواص گل گاوزبان برای سلامتی!

خواص گلپر برای دیابت

عصاره گلپر به کاهش نشانگرهای دیابت در بیماران دیابتی کمک می کند. به طور کلی برای دیابت دو عوامل خطر اصلی یعنی هیپرتری گلیسیریدمی و هیپرکلسترولمی وجود دارد. همچنین رایج ترین بیماری ها آترواسکلروز و بیماری عروق کرونر است. این شرایط پس از بروز دیابت در بیمار ایجاد می شود. استفاده از عصاره به کاهش چشمگیر این عوامل خطر کمک می کند.

خواص گلپر

بیشتر بخوانید: خواص گیاه پنیرک برای سلامتی!

خواص گلپر برای درمان تشنج

این گیاه در درمان تشنج بسیار موثر است. این به دلیل وجود تریترپن ها، ترپنوئیدها و آلکالوئیدها است. لازم به ذکر است که درمان اولیه برای تحت کنترل نگه داشتن تشنج ضروری است پس برای این بیماری حتما به پزشک مراجعه کنید. خوردن یک لیوان دم کرده از برگ های گیاه گلپر به کاهش دفعات تشنج کمک می کند.

خواص گلپر برای کمک به ایمنی بدن

برای افزایش ایمنی بدن نیاز به یک سری خواص تعدیل کننده ایمنی مثل جلوگیری از بیشتر شدن سلول های T، نابودی و سرکوب افزایش سلول های B برای کنترلِ بازسازی بافت در استخوان، غضروف و ماهیچه است. 

شما می توانید بیماری های ایمنی مانند آرتریت روماتوئید و … را با عصاره گلپر درمان کنید. همچنین برای ژن درمانی مفید است. برای درمان موثر از عصاره گیاه گلپر استفاده کنید.

عوارض جانبی گیاه گلپر

آب این گیاه سمی است. در صورت تماس با پوست باعث ایجاد حساسیت به نور خورشید می شود. فرد دچار خارش، قرمزی، اگزما و سوزش خواهد شد.  همچنین ممکن است افراد کمی، دچار سوختگی درجه سه شوند که علائم آن به مدت یک سال ادامه دارد. دانه‌های گیاه گلپر، گیاهان مجاور را از بین می‌برد. بنابراین، هنگام کاشت آن در باغ باید مراقب بود.

گیاه گلپر ایرانی برای اثر آن بر فولیکولوژنز و بافت تخمدان مورد بررسی قرار گرفته است. مطالعات نشان می دهد که عصاره گیاه ممکن است اثر مهاری بر فولیکولوژنز داشته باشد. بنابراین استفاده از عصاره گلپر می تواند باعث ناباروری در زنان شود.  

بیشتر بخوانید: خواص جینسینگ که شما را شگفت زده می کند!

کلام آخر 

به دلیل سمی بودن آب برگ‌های گلپر، بهتر است در هنگام نگهداری از آن مراقب باشید. وقتی برای پختن لوبیا، باقالی و سیب زمینی استفاده می شود ادویه فوق العاده ای است. همچنین یک گیاه زینتی جذاب محسوب می شود‌. از خواص دارویی گلپر نیز در این مطلب گفتیم‌. ممنون که تا انتها همراه ما بودید. امیدواریم مطالب این بخش برای شما مفید بوده باشد و به شما در یافتن پاسخِ سوالات و ابهاماتتان در مورد خواص گلپر کمک کرده باشیم. راستی شما خواص دیگری برای گلپر می دانید که ما در این مطلب به آن اشاره نکرده باشیم؟ لطفا تجربه خود را در قسمت ثبت نظر برای ما بنویسید. 

فواید گلپر

بیشتر بخوانید: خواص ماهی قزل آلا که شما را شگفت‌زده می‌کند!

سوالات متداول

آیا گلپر برای پوست مفید است؟

گلپر خواص تسکین دهنده پوست را دارد. زمانی که به صورت موضعی روی پوست استفاده شود می تواند اپیدرم، لایه نازک بیرونی پوست ما را آرام کند و احتمال جوش را کاهش دهد. علاوه بر این، روغن گلپر می تواند پوست کدر را احیا کند.

آیا گلپر برای رشد مو مفید است؟

این گیاه گرانبها به دلایل مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد و یکی از کاربردهای فراوان آن جلوگیری از ریزش مو است. گلپر حاوی فیتواستروژن است که از تشکیل DHT که یکی از دلایل اصلی ریزش مو است، جلوگیری می کند. بنابراین گلپر در کاهش ریزش مو و تحریک رشد مجدد مو بسیار موثر است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا