سلامت و پزشکیاطلاعات داروییبیماری هابیماری های غددسوالات پزشکیموضوعات پزشکی

آیا تیروئید خطرناک است؟ همه چیز در مورد بیماری تیروئید

آیا تیروئید خطرناک است؟ می دانید که هورمون های تیروئید بر چندین فرآیند متابولیک در بدن شما تأثیر می گذارد؟ این بیماری می تواند بر روی سیستم عصبی، گوارشی، قلبی عروقی، سیستم های زنان و تنظیم دمای بدن تاثیر بگذارد. کم کاری تیروئید یکی از شایع ترین مشکلات تیروئید است.

این بیماری معمولاً ناشی از یک اختلال خود ایمنی به نام بیماری هاشیموتو است که در آن غده تیروئید به طور مزمن ملتهب شده و به اشتباه توسط آنتی بادی های بدن مورد حمله قرار می گیرد. این به غده تیروئید آسیب می رساند و منجر به کمبود تولید هورمون تیروئید می شود. در این مطلب از فازسیرو قصد داریم به بررسی بیماری تیروئید و اینکه آیا تیروئید خطرناک است؟ بپردازیم. 

آیا تیروئید خطرناک است؟ 

برخی از افراد می پرسند که آیا می توانم با بیماری تیروئید زندگی عادی داشته باشم؟ آیا تیروئید خطرناک است؟ بیماری تیروئید اغلب یک وضعیت پزشکی مادام العمر است که باید دائما آن را مدیریت کنید. این اغلب شامل یک داروی روزانه است. پزشک شما، درمان‌های شما را کنترل می‌کند و در طول زمان دارو را مدیریت می کند. با این حال، معمولاً با بیماری تیروئید می توانید یک زندگی عادی داشته باشید.

پیدا کردن گزینه درمانی مناسب برای شما و مدیریت سطوح هورمونی ممکن است کمی طول بکشد، اما در این صورت افراد مبتلا به این نوع شرایط معمولاً می توانند بدون محدودیت های زیادی زندگی کنند. پس در جواب به سوال آیا تیروئید خطرناک است باید بگوییم اول از همه به میزان بیماری شما بستگی دارد. اما اگر ترویید شما خفیف باشد هیچ خطری ندارد و با مراجعه به پزشک می توانید آن ار کنترل کنید. 

بیشتر بخوانید: آیا روماتیسم درمان دارد؟ راه های جلوگیری از بدتر شدن روماتیسم

تیروئید چیست؟ 

غده تیروئید اندام کوچکی است که در جلوی گردن قرار دارد و در اطراف نای (نای) پیچیده شده است. شکل آن شبیه پروانه است، در وسط کوچکتر با دو بال پهن که در اطراف گلوی شما امتداد دارند. تیروئید یک غده است. شما در سرتاسر بدن خود غدد دارید، جایی که موادی را ایجاد و آزاد می کنند که به بدن شما کمک می کند تا کار خاصی را انجام دهد. تیروئید شما هورمون هایی می سازد که به کنترل بسیاری از عملکردهای حیاتی بدن شما کمک می کند.

وقتی تیروئید شما به درستی کار نمی کند، می تواند کل بدن شما را تحت تاثیر قرار دهد. اگر بدن شما بیش از حد هورمون تیروئید تولید کند، می توانید به بیماری به نام پرکاری تیروئید مبتلا شوید. اگر بدن شما هورمون تیروئید بسیار کمی تولید کند، کم کاری تیروئید نامیده می شود. هر دو بیماری جدی هستند و باید با مراجعه به پزشک درمان شوید.

تیروئید چه می کند؟

تیروئید شما وظیفه مهمی در بدن شما دارد، ترشح و کنترل هورمون های تیروئیدی که متابولیسم را کنترل می کنند. متابولیسم فرآیندی است که در آن غذایی که وارد بدن می‌کنید به انرژی تبدیل می‌شود. این انرژی در کل بدن شما استفاده می شود تا بسیاری از سیستم های بدن شما به درستی کار کنند. متابولیسم خود را به عنوان یک مولد در نظر بگیرید. انرژی خام مصرف می کند و از آن برای تامین انرژی چیزی بزرگتر استفاده می کند.

تیروئید متابولیسم شما را با چند هورمون خاص کنترل می کند – T4 (تیروکسین، حاوی چهار اتم یدید) و T3 (تری یدوتیرونین، حاوی سه اتم یدید). این دو هورمون توسط تیروئید ایجاد می‌شوند و به سلول‌های بدن می‌گویند که چقدر انرژی مصرف کنند. وقتی تیروئید شما به درستی کار کند، مقدار مناسبی از هورمون ها را حفظ می کند تا متابولیسم شما با سرعت مناسب کار کند. با استفاده از هورمون ها، تیروئید جایگزین هایی ایجاد می کند.

بیشتر بخوانید: بهترین روش کاهش و پایین آوردن تب در خانه: 10 تب بر خانگی قوی

آیا تیروئید خطرناک است

همه اینها توسط چیزی به نام غده هیپوفیز نظارت می شود. غده هیپوفیز که در مرکز جمجمه، زیر مغز شما قرار دارد، میزان هورمون های تیروئید را در جریان خون شما نظارت و کنترل می کند. زمانی که غده هیپوفیز کمبود هورمون های تیروئید یا سطح بالایی از هورمون ها را در بدن شما حس کند، مقدار آن را با هورمون خود تنظیم می کند. این هورمون، هورمون محرک تیروئید (TSH) نامیده می شود. TSH به تیروئید فرستاده می شود و به تیروئید می گوید که برای بازگرداندن بدن به حالت عادی چه کاری باید انجام دهد. 

بیماری تیروئید چیست؟

بیماری تیروئید یک اصطلاح کلی برای شرایطی است که تیروئید شما را از تولید مقدار مناسب هورمون باز می دارد. تیروئید شما معمولاً هورمون هایی تولید می کند که عملکرد طبیعی بدن را حفظ می کند. وقتی تیروئید بیش از حد هورمون تیروئید تولید می کند، بدن شما خیلی سریع انرژی مصرف می کند. به این حالت پرکاری تیروئید می گویند. استفاده سریع از انرژی می تواند ضربان قلب شما را سریعتر کند، بدون تلاش باعث کاهش وزن و حتی عصبی شدن شما شود.

از طرف دیگر، تیروئید شما می تواند هورمون تیروئید بسیار کمی تولید کند. به این کم کاری تیروئید می گویند. هنگامی که هورمون تیروئید در بدن شما بسیار کم است، می تواند باعث احساس خستگی شود، ممکن است وزن شما افزایش یابد و حتی ممکن است نتوانید دمای سرد را تحمل کنید.

این دو اختلال اصلی می توانند ناشی از شرایط مختلفی باشند. آنها همچنین می توانند از طریق خانواده (ارثی) منتقل شوند.

بیشتر بخوانید: بهترین راه های جلوگیری از عرق زیر بغل و کاهش بوی بد تعریق زیربغل

چه کسانی به بیماری تیروئید مبتلا می شوند؟

بیماری تیروئید می تواند هر کسی را تحت تاثیر قرار دهد. مردان، زنان، نوزادان، نوجوانان و افراد مسن. ممکن است در بدو تولد (معمولا کم کاری تیروئید) وجود داشته باشد و با افزایش سن (اغلب بعد از یائسگی در زنان) ایجاد شود.

بیماری تیروئید بسیار شایع است و احتمال ابتلای یک زن به بیماری تیروئید تقریباً پنج تا هشت برابر بیشتر از یک مرد است. چه کسانی در معرض تیروئید هستند: 

  • سابقه خانوادگی بیماری تیروئید داشته باشید.
  • یک بیماری زمینه ای داشته باشید (این موارد می تواند شامل کم خونی خطرناک، دیابت نوع 1، نارسایی اولیه آدرنال، لوپوس، روماتیسم مفصلی، سندرم شوگرن و سندرم ترنر باشد).
  • از داروهای حاوی ید (آمیودارون) استفاده کنید.
  • افراد بالای 60 سال به خصوص در زنان.

چه چیزی باعث بیماری تیروئید می شود؟

دو نوع اصلی بیماری تیروئید کم کاری تیروئید و پرکاری تیروئید هستند. هر دو بیماری می توانند ناشی از بیماری های دیگری باشند که بر نحوه عملکرد غده تیروئید تأثیر می گذارد.

آیا تیروئید خطرناک است

شرایطی که می تواند باعث کم کاری تیروئید شود 

  • تیروئیدیت: این وضعیت التهاب (تورم) غده تیروئید است. تیروئیدیت می تواند میزان هورمون هایی را که تیروئید شما تولید می کند کاهش دهد.
  • تیروئیدیت هاشیموتو: یک بیماری بدون درد، تیروئیدیت هاشیموتو یک بیماری خود ایمنی است که در آن سلول‌های بدن به تیروئید حمله کرده و به آن آسیب می‌رسانند. این یک بیماری ارثی است.
  • تیروئیدیت پس از زایمان: این وضعیت در 5 تا 9 درصد از زنان پس از زایمان رخ می دهد. معمولاً یک وضعیت موقتی است.
  • کمبود ید: تیروئید از ید برای تولید هورمون استفاده می کند. کمبود ید مشکلی است که چندین میلیون نفر را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار می دهد.
  • غده تیروئیدی که کار نمی کند: گاهی اوقات، غده تیروئید از بدو تولد به درستی کار نمی کند. از هر 4000 نوزاد 1 نفر را تحت تاثیر قرار می دهد. در صورت عدم درمان، ممکن است کودک در آینده دچار مشکلات جسمی و روحی شود. به همه نوزادان در بیمارستان آزمایش خون غربالگری داده می شود تا عملکرد تیروئید آنها بررسی شود.

شرایطی که می تواند باعث پرکاری تیروئید شود 

  • بیماری گریوز: در این شرایط کل غده تیروئید ممکن است بیش فعال باشد و هورمون بیش از حد تولید کند. به این مشکل، بزرگ شدن غده تیروئید نیز می گویند.
  • ندول ها: پرکاری تیروئید می تواند ناشی از گره هایی باشد که بیش از حد در تیروئید فعال هستند. 
  • تیروئیدیت: این اختلال می تواند دردناک باشد یا اصلا احساس نشود. در تیروئیدیت، تیروئید هورمون هایی را آزاد می کند که در آنجا ذخیره شده اند. این می تواند برای چند هفته یا چند ماه ادامه یابد.
  • ید بیش از حد: هنگامی که شما بیش از حد ید (ماده معدنی که برای ساخت هورمون های تیروئید استفاده می شود) در بدن خود دارید، تیروئید بیش از نیاز خود هورمون تیروئید تولید می کند. ید بیش از حد را می توان در برخی داروها (آمیودارون، داروی قلب) و شربت های سرفه یافت.

بیشتر بخوانید: آبسه مقعد را جدی بگیرید!! قبل از اینکه فیستول بشود!

آیا در صورت ابتلا به دیابت، خطر ابتلا به بیماری تیروئید بیشتر است؟

اگر دیابت دارید، نسبت به افراد بدون دیابت بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری تیروئید هستید. دیابت نوع 1 یک اختلال خود ایمنی است. 

برای افراد مبتلا به دیابت نوع 2، خطر کمتر است، اما همچنان وجود دارد. اگر دیابت نوع 2 دارید، احتمال ابتلا به بیماری تیروئید در مراحل بعدی زندگی شما بیشتر است.

آزمایش منظم برای بررسی مشکلات تیروئید توصیه می شود. افراد مبتلا به دیابت نوع 1 ممکن است بیشتر از افراد مبتلا به دیابت نوع 2 نیاز به اینکه بلافاصله پس از تشخیص و سپس هر سال یا بیشتر مورد آزمایش قرار گیرند دارند.

اگر دیابت نوع 2 دارید، برنامه منظمی برای آزمایش وجود ندارد، اما پزشک شما ممکن است برنامه ای را برای آزمایش در طول زمان پیشنهاد کند. اگر دیابت دارید و آزمایش تیروئید شما مثبت است، چند کار وجود دارد که می توانید انجام دهید تا به بیماری خود کمک کنید. این نکات عبارتند از:

  • خواب کافی
  • ورزش منظم.
  • مراقب رژیم غذایی خود باشید
  • تمام داروهای خود را طبق دستور مصرف کنید.
  • به طور منظم طبق دستور پزشک خود آزمایش دهید. 

علائم بیماری تیروئید

در صورت ابتلا به بیماری تیروئید علائم مختلفی وجود دارد که می توانید آنها را تجربه کنید. متأسفانه، علائم بیماری تیروئید اغلب بسیار شبیه به علائم سایر شرایط پزشکی و مراحل زندگی است. این می تواند تشخیص اینکه آیا علائم شما به مشکل تیروئید مرتبط است یا نه سخت کند. 

در بیشتر موارد، علائم بیماری تیروئید را می توان به دو گروه تقسیم کرد – علائم مربوط به داشتن بیش از حد هورمون تیروئید (پرکاری تیروئید) و علائم مربوط به کمبود هورمون تیروئید (کم کاری تیروئید).

آیا تیروئید خطرناک است

علائم پرکاری تیروئید (پرکاری تیروئید)

شامل موارد زیر باشد:

  • تجربه اضطراب، تحریک پذیری و عصبی بودن.
  • داشتن مشکل در خواب.
  • کاهش وزن.
  • داشتن غده تیروئید بزرگ یا گواتر.
  • داشتن ضعف عضلانی و لرزش.
  • تجربه قاعدگی های نامنظم یا توقف چرخه قاعدگی.
  • احساس حساسیت به گرما.
  • داشتن مشکلات بینایی یا سوزش چشم.

علائم تیروئید کم کار (کم کاری تیروئید)

می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • احساس خستگی (خستگی).
  • افزایش وزن.
  • تجربه فراموشی.
  • داشتن قاعدگی های مکرر و سنگین.
  • داشتن موهای خشک و زبر.
  • داشتن صدای خشن
  • تجربه عدم تحمل دمای سرد.

بیشتر بخوانید: بهترین درمان خانگی دندان درد: 12 مسکن قوی دندان درد در خانه

تشخیص بیماری تیروئید 

گاهی اوقات، تشخیص بیماری تیروئید ممکن است دشوار باشد، زیرا علائم به راحتی با علائم سایر بیماری ها اشتباه گرفته می شود. شما ممکن است علائم مشابهی را در دوران بارداری یا پیری و در هنگام ابتلا به بیماری تیروئید تجربه کنید. خوشبختانه، آزمایشاتی وجود دارد که می تواند به تعیین اینکه آیا علائم شما ناشی از مشکل تیروئید است یا خیر، کمک می کند. این تست ها عبارتند از:

  • آزمایشات خون
  • تست های تصویربرداری
  • معاینات بدنی 

تشخیص تیروئید در خانه

شما می توانید خودآزمایی سریع و آسان تیروئید خود را در خانه انجام دهید. تنها ابزاری که برای انجام این خودآزمایی نیاز دارید یک آینه و یک لیوان آب است.

برای انجام خودآزمایی تیروئید مراحل زیر را دنبال کنید:

در این مرحله ابتدا محل قرارگیری تیروئید را شناسایی می کنیم. به طور کلی، تیروئید را در جلوی گردن خود، بین استخوان جلو گردن و سیب آدم پیدا خواهید کرد. در مردان، دیدن سیب آدم بسیار آسان تر است. برای زنان، معمولاً راحت‌تر است که از استخوان یقه به بالا نگاه کنند. 

در حالی که در آینه نگاه می کنید، سر خود را به عقب خم کنید. به گردن خود نگاه کنید و سعی کنید پس از شروع امتحان، فضایی را که به آن نگاه می کنید، تطبیق دهید. 

هنگامی که آماده شدید، در حالی که سرتان به عقب خم شده است، آب بنوشید. هنگام بلعیدن مراقب تیروئید خود باشید. در طول این آزمایش، شما به دنبال توده یا برآمدگی هستید. هنگام قورت دادن آب ممکن است بتوانید آنها را ببینید.

این آزمایش را چند بار تکرار کنید تا تیروئید خود را به خوبی ببینید. در صورت مشاهده هرگونه توده یا برآمدگی، با پزشک خود تماس بگیرید. 

آیا تیروئید خطرناک است

درمان بیماری تیروئید 

در بیماری تیروئید هدف پزشک این است که سطح هورمون تیروئید شما را به حالت عادی برگرداند. این را می توان به روش های مختلفی انجام داد و هر درمان خاص به علت بیماری تیروئید شما بستگی دارد. 

اگر سطوح بالایی از هورمون های تیروئید دارید (پرکاری تیروئید)، گزینه های درمانی می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • داروهای ضد تیروئید (متیمازول و پروپیل تیوراسیل): اینها داروهایی هستند که تیروئید شما را از تولید هورمون باز می دارند.
  • ید رادیواکتیو: این درمان به سلول های تیروئید شما آسیب می رساند و از تولید سطوح بالای هورمون های تیروئید جلوگیری می کند.
  • مسدود کننده های بتا: این داروها میزان هورمون ها را در بدن شما تغییر نمی دهند، اما به مدیریت علائم شما کمک می کنند. 
  • جراحی: یک شکل دائمی تر از درمان این است که پزشک ممکن است تیروئید شما را با جراحی بردارد (تیروئیدکتومی). این کار مانع از تولید هورمون می شود. با این حال، شما باید تا پایان عمر از هورمون های جایگزین تیروئید استفاده کنید.

بیشتر بخوانید: تعداد ضربان قلب نرمال در سنین مختلف: عوامل مؤثر و محاسبه آن

اگر سطوح پایینی از هورمون های تیروئید دارید (کم کاری تیروئید)، گزینه اصلی درمان این است: 

  • داروهای جایگزین تیروئید: این دارو یک روش مصنوعی (ساخت بشر) برای افزودن دوباره هورمون های تیروئید به بدن شما است. یکی از داروهایی که معمولا استفاده می شود، لووتیروکسین نام دارد. با استفاده از یک دارو می توانید بیماری تیروئید را مدیریت کنید و یک زندگی عادی داشته باشید. 

برخی سوال می پرسند که اگر بخشی از تیروئید من با جراحی برداشته شود، آیا قسمت دیگر می‌تواند هورمون‌های تیروئید کافی تولید کند تا من را از مصرف دارو دور نگه دارد؟

گاهی اوقات، جراح شما ممکن است بتواند بخشی از تیروئید شما را برداشته و قسمت دیگر را رها کند تا بتواند به تولید و ترشح هورمون های تیروئید ادامه دهد. این به احتمال زیاد در شرایطی است که شما یک ندول دارید که باعث مشکل تیروئید شما می شود. حدود 75 درصد از افرادی که تنها یک طرف تیروئیدشان برداشته شده است، پس از جراحی بدون درمان جایگزینی هورمونی قادر به تولید هورمون تیروئید کافی هستند.

 

کلام پایانی

تیروئید شما هورمون هایی را ایجاد و تولید می کند که در بخش های مختلف سیستم بدن شما نقش دارند. زمانی که تیروئید شما این هورمون های مهم را بیش از حد یا خیلی کم تولید کند، به آن بیماری تیروئید می گویند.

انواع مختلفی از بیماری تیروئید وجود دارد، از جمله پرکاری تیروئید، کم کاری تیروئید، تیروئیدیت و تیروئیدیت هاشیموتو. در این مطلب از فارسیرو به طور کامل شما را با بیماری تیروئید و اینکه آیا تیروئید خطرناک است یا نه آشنا کردیم. امیدواریم مطالب این بخش برای شما مفید بوده باشد. 

منبع: clevelandclinic

سوالات متداول

آیا مشکلات تیروئید باعث ریزش موهایم می شود؟

ریزش مو یکی از علائم بیماری تیروئید، به ویژه کم کاری تیروئید است. اگر دچار ریزش مو شدید و در مورد آن نگران هستید، با پزشک خود صحبت کنید.

آیا مشکلات تیروئید می تواند باعث تشنج شود؟ 

در بیشتر موارد، مشکلات تیروئید باعث تشنج نمی شود. با این حال، اگر موارد بسیار شدید کم کاری تیروئید دارید که تشخیص داده نشده یا درمان نشده است، می تواند منجر به تشنج شود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا