آشپزیتغذیهچه چیزیخواص خوراکی ها و نوشیدنی هادانستنی هاغذای سالمنوشیدنی ها

دمنوش چیست + انواع دم نوش ها و مضرات و خواص آن ها برای بدن

بسیاری از افراد در هنگام خستگی یا بیماری به دنبال راه‌حلی برای رفع سریع‌تر این مشکل می‌گردند. در کنار داروهای شیمیایی و تجویزات پزشکان، دمنوش‌ها طرفداران زیادی دارند. خواص گوناگون دمنوش‌ها و تاثیر مثبت آن‌ها در بدن افراد سبب شده است که همواره موردتوجه باشند. دمنوش یک نوشیدنی خوش‌طعم است که معمولا از انواع گل‌ها و گیاهان خشک‌شده تولید می‌گردد. در کنار موارد بی‌شمار خواص دمنوش، باید به برخی مضرات دمنوش نیز اشاره کرد. این مضرات بسته به شرایط یا نوع بیماری زمینه‌ای که دارید ممکن است بروز کنند. برای آشنایی با انواع دمنوش ها، خواص و مضرات آن‌ها با سایت فارسیرو همراه باشید.

دمنوش چیست

دمنوش چیست؟

شاید شما هم از آن دسته افرادی باشید که با واژه دم نوش آشنا هستید یا به دنبال پاسخ این سوال هستید که دمنوش چیست؟ در پاسخ به این سوال باید گفت دم نوش به انواع نوشیدنی‌ها گفته می‌شود که از ریشه، ساقه، برگ، دانه یا میوه گیاهان و گل‌ها تولید می‌شود. انواع دمنوش ها معمولا از ترکیب گیاهان با آب و جوشاندن یا دم دادن آن‌ها ایجادشده و مورداستفاده قرار می‌گیرند. برای تهیه آن‌ها کافی است مقداری آب را جوشانده، سپس گیاه موردنظر را در آب جوش ریخته و چند دقیقه صبر کنید؛ اکنون نوشیدنی شما آماده مصرف است.

درصورتی‌که جوشانده نیاز به زمان بیش‌تری دارد و معمولا غلیظ‌تر است. استفاده از دم نوش چه در ایران و چه در دنیا پدیده جدیدی نیست و در گذشته اطباء از این دمنوش‌ها جهت رفع بیماری‌ها بهره می‌بردند. امروزه با پیشرفت علم و آگاهی بشر و آشنایی با انواع دم نوش، استفاده از آن‌ها دیگر به رفع بیماری‌ها محدود نمی‌شود؛ بلکه برای انواع مصارف دیگر همچون رفع خستگی، تقویت سیستم ایمنی بدن، تقویت آرامش، کمک به بهبود عملکرد گوارش و… مورداستفاده قرار می‌گیرند.

انواع دم نوش ها

پس از شناخت پاسخ به این سوال که دمنوش چیست، بهتر است به سراغ شناخت انواع دمنوش ها برویم. از آنجا که این نوشیدنی ها از ترکیب ریشه، ساقه، برگ یا میوه یک گیاه با آب به ‌وجود می‌آیند؛ بنابراین ما با انواع و خواص گوناگون روبه‌رو هستیم. گاه می‌توان از یک گیاه، چند نوع دمنوش با خواص مختلف تولید کرد و مورد استفاده قرار داد. به‌طور کلی می‌توان دمنوش‌ها را به دو دسته گیاهی و میوه‌ای تقسیم کرد. خواص دمنوش میوه‌ای با گیاهی متفاوت است و هرکدام کارایی خود را دارند. در ادامه به معرفی انواع دمنوش های مفید برای بدن خواهیم پرداخت.

انواع دمنوش های گیاهی

اگر شما از آن دسته افراد هستید که از عطروطعم گیاهان لذت می‌برید بهتر است دمنوش‌های گیاهی را در برنامه غذایی خود جای دهید. هر کدام از این دمنوش‌ها خواص ویژه‌ای دارند و شما بسته به نوع نیاز خود باید از آن‌ها استفاده کنید. در ادامه به انواع دمنوش گیاهی و فواید آن‌ها اشاره خواهیم کرد.

دمنوش چای ترش

مناسب برای انواع بیماری‌ها ازجمله دیابت است؛ همچنین در فصل تابستان مانع از گرمازدگی و بالا رفتن دمای بدن می‌گردد.

دمنوش گل‌محمدی

این دمنوش دارای طبعی گرم است و در آرامش اعصاب و تسکین روان بسیار موثر است.

دمنوش بادرنجبویه

دارای طبعی گرم و خشک است و در رفع خستگی و ایجاد حس نشاط بسیار موثر است.

دمنوش زرشک

این دمنوش دارای خواص مختلفی همچون؛ تصفیه خون، رفع ورم معده، رفع زخم معده، رفع فشارخون و همچنین درمان بی‌اشتهایی است.

دمنوش اسطوخودوس

اگر به دنبال خواب راحت و آرامش هستید حتما این دمنوش را قبل از خواب میل کنید. این دمنوش در رفع سردرد و میگرن نیز کمک شایانی به شما می‌کند.

دمنوش بابونه

بابونه برای آرامش اعصاب و بهبود عملکرد معده و روده بسیار موثر است. این دمنوش را می‌توان ضد تب و ضد یبوست نیز شناخت.

دمنوش دارچین

از خواص دمنوش دارچین می‌توان به رفع خستگی، ایجاد حس نشاط، تقویت کلیه و درمان دردهایی همچون پادرد اشاره کرد.

دم نوش زنجبیل

زنجبیل دارای طبعی گرم است و برای رفع درد، تقویت سیستم گوارش، رفع مسمومیت، تقویت حافظه و… مفید است.

دم نوش آویشن

این گیاه طبعی معتدل دارد و برای رفع افت فشار، تنبلی چشم، افزایش اشتها، رفع سرفه و آسم و… کاربرد دارد.

دمنوش نعناع

نعناع نیز دارای طبعی معتدل است و در رفع اسهال، استفراغ، نفخ، تنگی نفس و ناراحتی کیسه صفرا مورداستفاده قرار می‌گیرد.

همچنین بخوانید: بهترین دمنوش های نفخ شکم و معده

انواع دمنوش های گیاهی

دمنوش چای سبز برای لاغری

چای سبز یکی از نوشیدنی‌های سالم و پرطرفدار است که دارای خواص گوناگونی است. در کنار خواص مختلفی که این دمنوش دارد مصرف آن برای هضم بهتر غذا و کاهش وزن طرفداران زیادی دارد. معمولا مصرف بین یک تا سه فنجان در روز توصیه می‌گردد؛ زیرا مصرف زیاد آن سبب عدم جذب آهن و کم‌خونی می‌شود. اگرچه این نوشیدنی سبب چربی سوزی و کاهش وزن می‌شود اما دقت کنید که با برخی از داروها تداخل دارد؛ بنابراین قبل از مصرف حتما با پزشک مشورت کنید.

همچنین بخوانید: بهترین انواع دمنوش های لاغری شکم و پهلو و چربی سوز قوی خانگی

دم نوش چیست

انواع دمنوش های میوه ای

در کنار دمنوش‌های گیاهی شما می‌توانید از ترکیب انواع میوه‌ها با آب و دم دادن آن‌ها یک دمنوش مفید و خوش‌طعم تهیه کنید. میوه‌ها دارای خواص زیادی هستند و این خواص را می‌توان به‌صورت دمنوش نیز به بدن منتقل کرد. علاوه براین برخی میوه‌ها همچون به اگر به‌صورت دمنوش مورداستفاده قرار گیرند خوش‌طعم‌تر و موثرتر نیز خواهند بود. در ادامه به مهم‌ترین دمنوش‌های میوه‌ای خواهیم پرداخت.

دمنوش بلوبری

این دم نوش در میان دمنوش‌های میوه‌ای بالاترین مقدار آنتی‌اکسیدان را دارد. از فواید بی‌شمار آن می‌توان به تنظیم کلسترول، چربی سوزی، تنظیم قند خون و کمک به عملکرد بهتر دستگاه گوارش اشاره کرد.

همچنین بخوانید: بهترین دمنوش برای چربی خون بالا و کاهش کلسترول

دمنوش به

این دمنوش دارای طبعی گرم است و برای زمستان بسیار مناسب است. از فواید دم نوش به می‌توان به بهبود عملکرد تنفس، دستگاه گوارش و کارکرد کبد اشاره کرد.

دمنوش آلبالو

این دمنوش برای فصل تابستان بسیار مفید است؛ زیرا نقش زیادی در رفع تشنگی دارد. همچنین می‌توان از آن در رفع نقرس، رماتیسم و دیابت بهره برد.

دمنوش سیب

می‌توانید از میوه سیب هم به‌صورت تازه و هم خشک یک دمنوش تهیه کنید و از طعم آن لذت ببرید. این دمنوش برای افراد سردمزاج مناسب است.

دمنوش پرتقال

این دمنوش از پوست پرتقال تهیه می‌شود و دارای طبعی سرد است. برای تعدیل طبع آن می‌توانید مقداری عسل را با آن ترکیب کنید. از خواص دمنوش پرتقال باید به رفع بدن‌درد و مشکلات مجاری اداری اشاره کرد.

دمنوش گلابی

این دمنوش از ترکیب گلابی خشک با آب تهیه می‌شود و به دلیل مقادیر زیاد فیبر، در هضم و دفع آسان غذا، عدم معده درد، رفع یبوست و… موثر است.

دمنوش کیوی

کیوی دارای مقادیر زیاد آنتی‌اکسیدان است و در میان انواع دمنوش ها چه میوه‌ای و چه گیاهی تاثیر زیادی در رفع بیماری و خصوصا سرماخوردگی دارد.

همچننی بخوانید: بهترین دمنوش برای سرماخوردگی | طرز تهیه دمنوش مناسب سرماخوردگی قوی

دمنوش انبه

انبه به دلیل داشتن مقادیر زیاد ویتامین آ در بهبود بینایی و سلامت پوست نقش مهمی دارد؛ همچنین می‌توان از آن برای بهبود مزاج سرد نیز استفاده کرد.

دمنوش آناناس

آناناس در بهبود بیماری آسم و تنگی نفس نقش موثری دارد؛ همچنین برای درمان سریع‌تر زخم و سلامت قلب مفید است.

دمنوش نارگیل

نارگیل سرشار از ویتامین است و در سلامت پوست و مو تاثیر زیادی دارد؛ همچنین از این دمنوش برای درمان یبوست و بهبود عملکرد دستگاه گوارش استفاده می‌شود.

همچنین بخوانید: بهترین دمنوش برای پریود شدن | 14 دمنوش برای قاعدگی زود و بدون درد

انواع دمنوش های میوه ای

انواع دمنوش ترکیبی

علاوه بر انواع دمنوش‌ های گیاهی و میوه‌ای شما می‌توانید با ترکیب چند گیاه یا میوه یک دمنوش ترکیبی خوش‌طعم با خواصی بی‌شمار برای خود تهیه کنید. ترکیب گیاهان سبب می‌شود شما نقاط قوت و ضعف آن‌ها را تعدیل کرده و از آن‌ها استفاده بهینه کنید. یک دمنوش ترکیبی این قابلیت را دارد که چندین فایده گوناگون را در خود جای‌داده و به بدن منتقل کند.

ترکیب زنجبیل و زردچوبه

این دمنوش دارای طبعی گرم است و در رفع سرماخوردگی، خستگی، کسالت و تقویت سیستم ایمنی بدن بسیار موثر است.

ترکیب انار و دارچین

این دم نوش دارای طبعی معتدل است و برای درمان بیماری‌های پوستی، گوارشی، درد کمر و پا، سرطان و… مفید است.

ترکیب چهار میوه استوایی

می‌توانید از ترکیب آناناس، نارگیل، انبه و آووکادو یک دمنوش خوش‌طعم تهیه کنید و از خواص بی‌شمار آن استفاده کنید. این دمنوش دارای طبعی نسبتا گرم است.

ترکیب گل گاوزبان و سنبل‌الطیب

با ترکیب این دو گیاه و دم دادن آن‌ها می‌توانید دمنوشی گرم و مفید تهیه و میل کنید.

همچنین بخوانید: طرز تهیه، مضرات و خواص دمنوش گل گاو زبان

ترکیب بادرنجبویه، اسطوخودوس، سنبل‌الطیب و نعناع

این دمنوش خاصیت آرامش بخشی و ضد اضطراب دارد و در رفع کم‌خوابی و مشکلات عصبی موثر است.

ترکیب گزنه، میوه گل سرخ و دارچین

میوه در این دمنوش‌ها یک شیرین‌کننده طبیعی است. این دمنوش سرشار از ویتامین سی است و در رفع سرماخوردگی، سردرد و سرگیجه مفید است.

ترکیب آب‌پرتقال، آب‌لیمو، دارچین و عسل

این ترکیب سبب تقویت سیستم ایمنی بدن، رفع ویروس‌ها و افزایش نشاط می‌گردد.

ترکیب گلبرگ گل رز، شکوفه بابونه و برگ لیمو

این ترکیب سرشار از ویتامین است و در سلامت پوست و مو نقش زیادی دارد.

ترکیب برگ نعناع، دانه رازیانه و زنجبیل خشک

این ترکیب در درمان معده درد معجزه می‌کند و به‌آسانی می‌توانید آن را جایگزین داروهای شیمیایی کنید.

ترکیب گل‌گاوزبان و لیموعمانی

این ترکیب در رفع استرس و تقویت آرامش، رفع مشکلات گوارشی و کنترل فشارخون تاثیر زیادی دارد.

انواع دمنوش ترکیبی

فواید و خواص دمنوش ها

همان‌گونه که در پاسخ به سوال دمنوش چیست گفته شد دمنوش‌ها از انواع گیاهان یا میوه‌ها تهیه می‌شوند. هرکدام از این گیاهان و میوه‌ها به‌صورت تازه، خشک و دمنوش، فوایدی دارند و برای رفع مشکلی خاص یا تقویت بخشی از بدن موثر هستند. در مورد فواید دم نوش باید گفت که هر فرد ابتدا لازم است نقاط قوت و ضعف بدن خود را شناخته و سپس دمنوشی مناسب با شرایط خود تهیه و مصرف کند. خواص دمنوش یکسان نیستند؛ بنابراین اگرچه برخی سبب کنترل فشار‌خون می‌گردند اما برخی دیگر نیز سبب افزایش فشار‌خون می‌شوند.

به‌طور کلی باید گفت دمنوش‌ها برای تقویت سیستم ایمنی بدن و رفع مشکلات گوناگون از سردرد گرفته تا مشکلات قلبی و کلیوی بسیار کاربردی هستند. در طب سنتی و اسلامی برای هر دمنوش می‌توان چندین فایده در نظر گرفت؛ بنابراین در هنگام بیماری و ضعف هرگز از تاثیرات شگرف دمنوش‌ها غافل نشوید. اگرچه تاثیر داروهای شیمیایی سریع‌تر است؛ اما دمنوش را باید یک داروی خوش‌طعم با کم‌ترین میزان عوارض شناخت.

فواید دمنوش ها

مضرات و عوارض دم نوش ها

در کنار فواید بی‌شماری که برای دمنوش‌ها شمردیم هرگز نباید از عوارض دمنوش غافل شد. عوارض دم نوش معمولا زمانی نمایان می‌شود که فرد دارای یک بیماری زمینه‌ای باشد یا شناخت کافی نسبت به تاثیرات دمنوش‌ها نداشته باشد. اگر شما دچار افت فشار می‌شوید هرگز نباید دمنوش گل‌گاوزبان را مصرف کنید و یا اگر باردار هستید حتما باید از خاصیت قائده‌آور برخی دمنوش‌ها آگاه باشید. بهترین راه‌حل برای جلوگیری از بروز عوارض دمنوش این است که اگر شرایط ویژه یا بیماری خاص دارید حتما قبل از مصرف دمنوش با پزشک خود مشورت کنید.

در صورت داشتن بیماری یا گذراندن دوره نقاهت خاص، دمنوش‌ها نه تنها برای شما مفید نیستند بلکه عوارض آن‌ها گاه ممکن است جبران‌ناپذیر باشد. داشتن اطلاعات و آگاهی این قدرت را به شما می‌دهد که در زمان مناسب با انتخاب یک دم نوش مفید و موثر از فواید بی‌شمار آن استفاده کرده و از مضرات احتمالی جلوگیری کنید.

همچنین بخوانید: بهترین دمنوش گلودرد | دمنوش برای گلودرد شدید، سرفه و گرفتگی صدا

مضرات دمنوش ها

سوالات متداول

آشنایی با فواید بی‌شمار انواع گیاهان و میوه‌ها، زمینه‌ساز ایجاد انواع دمنوش‌ها شده است. همین امر سبب شده سوالات گوناگونی در ذهن افراد ایجاد شود. سوالاتی از قبیل این‌که دمنوش چیست و یا چه فواید و مضراتی دارد؟ در ادامه به مهم‌ترین آن‌ها پاسخ خواهیم داد.

چرا دمنوش بخوریم؟

دمنوش معمولا از ترکیب یک میوه یا گیاه با آب تولید می‌شود و دارای خواص بی‌شماری است؛ بنابراین اگر از مشکلی رنج می‌برید یا به دنبال تقویت بخشی از بدن خود هستید حتما باید دمنوش مصرف کنید. دمنوش به شما کمک می‌کند به هدف موردنظر خود برسید و بیماری موردنظر را رفع یا بهبود بخشید.

چرا دمنوش نخوریم؟

اگر شما از آن دسته افراد هستید که بیماری زمینه‌ای دارید، باردار هستید، داروی خاصی مصرف می‌کنید یا دوران نقاهت خاصی را پشت سر می‌گذارید هرگز به‌صورت خودسر از دمنوش استفاده نکنید. برخی از دمنوش برای شرایط خاص مناسب نیستند یا با برخی داروها تداخل دارند؛ بنابراین لازم است قبل از مصرف حتما با پزشک خود مشورت کنید.

آیا دمنوش ها کالری دارند؟

بله برخی از دمنوش‌ها دارای کالری زیادی هستند و این موضوع به نوع میوه یا گیاهی که در تولید آن دمنوش مورداستفاده قرارگرفته است بستگی دارد. برخی از میوه‌ها دارای کالری بالایی هستند و برخی دمنوش‌ها نیز به دلیل ترکیبی بودن یا استفاده از عسل در آن‌ها می‌توانند کالری بالایی داشته باشند.

چه دمنوش هایی کافئین دارند؟

دمنوش‌هایی که از ترکیب چای و قهوه چه به‌صورت دانه و چه به‌صورت پودر تولید می‌شوند معمولا دارای کافئین هستند. اگر دمنوشی از ترکیب چای سیاه یا پودر قهوه و حتی چای سبز تهیه می‌شود بهتر است بدانید که حتما دارای مقادیری کافئین است.

سخن پایانی

در هنگام درد، کسالت، خستگی و بیماری افراد معمولا به دنبال یک راه‌حل آسان و کم‌هزینه برای رفع مشکل خود هستند. عدم تمایل به مصرف داروهای شیمیایی، در دسترس نبودن پزشک و بسیاری دلایل دیگر افراد را به سمت استفاده از دمنوش سوق داده است. وجود انواع دمنوش‌های گیاهی و میوه‌ای با طعم‌ها و آثار مختلف سبب شده است افراد مصرف آن‌ها را در برنامه غذایی خود حفظ کنند. از طرف دیگر فواید دمنوش را می‌توان بسیار زیاد دانست و همین امر در محبوبیت آن تاثیر زیادی داشته است.

در کنار موارد بی‌شمار خواص دمنوش، باید به مضرات دمنوش نیز اشاره کرد. این مضرات زمانی پدیدار می‌گردند که فرد دارای شرایط خاصی همچون بارداری یا بیماری زمینه‌ای باشد؛ بنابراین هنگام استفاده از دمنوش حتما از وضعیت جسمانی خود و تاثیرات دمنوش موردنظر آگاه شوید بعد برای تهیه و مصرف اقدام کنید. در این مقاله به انواع دمنوش‌ها فواید و مضرات آن‌ها اشاره شد. اگر شما هم در این زمینه تجربه یا سوالی دارید لطفا آن را با ما در میان بگذارید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا