چطور بفهمیم سکته قلبی به سراغمان آمده است؟ [آپدیت 2023]✅
ما در این مقاله سعی کردیم اطلاعات جامع و کاملی در مورد سکته قلبی، از علل و علائم تا تشخیص و درمان در اختیارتان قرار دهیم.
یکی از رایج ترین انواع بیماری های قلبی و اصلی ترین علت مرگ و میر در سراسر جهان، سکته قلبی است که سالانه افراد زیادی را درگیر خود می کند. با این وجود که به لطف اقدامات بهموقع و مراقبتهای خوب پزشکی، دهها هزار نفر در دنیا از مرگ ناشی از این حملات قلبی جان سالم به در میبرند، اما هنوز هم، مرگ در اثر حملات قلبی، آمار بالایی را به خود اختصاص می دهد. برای اینکه درک بهتری در خصوص این بیماری و عواقب آن داشتهباشید، در این مقاله میخواهیم به طور کامل و با تمام جزئیات در خصوص سکته قلبی یا حمله قلبی و عوارض و نشانههای آن و همچنین ضرورت مراجعه به بهترین دکتر قلب در تهران صحبت کنیم. در صورتی که به اطلاعات بیشتری در این زمینه نیاز داشتید می توانید به سایت الودرمان (alodarman.com) مراجعه کنید و یا از سایت هایی نظیر پزشکا، جراحا، جراحتو و تاپتنا کمک بگیرید.
سکته قلبی چیست؟
قلب را می توان گفت مهم ترین و حیاتی ترین اندام در بدن می باشد که بروز کوچکترین اختلال در عملکرد آن باید جدی گرفته شود. معاینات پزشکی و چکاپهای دورهای در خصوص قلب و بیماری های آن، خصوصا بیماری های پنهان قلب از اهمیت زیادی برخوردار است. یکی از بدترین و خطرناک ترین اتفاقاتی که در خصوص قلب رخ می دهد، بروز سکته قلبی است. حمله قلبی در حقیقت یک تجربه واقعا ترسناک است که اگر کسی آن را پشت سر گذاشته باشد یا حتی کسی در این شرایط دیدهباشد، قطعا به عمق خطر این عارضه پی می برد. حمله قلبی که اصطلاح بالینی آن آنفارکتوس میوکارد نام دارد، وقتی اتفاقمیافتد که بخشی از عضله قلب خون کافی دریافت نمی کند و درنتیجه اکسیژن مورد نیاز به عضلههای قلب نمیرسد.
بهترین دکتر قلب در ایران می گوید در نتیجه نرسیدن خون و اکسیژن کافی، عملکرد قلب دچار اختلال میشود. خوب است بدانید در حین حملات قلبی عضله قلب برای زندهماندن در تلاش است و به اکسیژن احتیاج دارد. در این نوع حملات هر چقدر قلب بیشتر اکسیژن دریافت نکند و دیرتر درمانهای لازم را بگیرد، به همان مقدار، آسیبی که به عضلههای قلب وارد میشود بیشتر و شدیدتر است. در حملات شدید قلبی مسلما میزان آسیب و به دنبال آن خطر هم بیشتر است. علت اصلی بروز چنین اتفاقی، مشکلات و گرفتگی شریانهای کرونری قلب است. در حقیقت به خاطر گرفتن این رگها به دلایل مختلف، این شریانها توانایی تامین خون مورد نیاز ماهیچههای قلبی را ندارند. گرفتگی رگ های قلب یا CAD را به عنوان دلیل اصلی حمله قلبی میشناسند.
علائم سکته قلبی
سکته قلبی علائم مختلفی دارد. بعضی از این علائم جزء علائم اولیه هستند و میتوان آن ها را به عنوان اولین نشانه سکته قلبی در نظر بگیریم. این علائم می توانند کم کم و بر اساس شدت حمله و گرفتگی سرخرگها، از خفیف تا شدید بسیار متغیر باشند. بروز درد قفسه سینه مانند یک فشار ناخوشایند، فشردهشدن قفسه سینه یا دردی مانند سوزش و تیرکشیدن می تواند باشد. علائم دیگر حمله قلبی شامل مواردی مثل احساس ضعف، سبکی در سر یا سرگیجه می شود. همچنین عرق سرد هم از علائم دیگر سکته قلبی است. علاوه بر این ها درد و ناراحتی در فک، گردن درد، پشت و درد دست چپ از علائم دیگر شروع این حمله دردناک است.
گاهی اوقات حملات قلبی با احساس درد و ناراحتی در یک یا هر دوی بازوها و شانهها اتفاق می افتد. تنگی نفس هم از علائم مهم سکته قلبی است. این علامت میتواند در شروع و حتی قبل از حمله رخ دهد. سایر علائم بروز حملات قلبی عبارتند از:
- خستگی غیرعادی و غیرقابل توصیف
- حالت تهوع شدید و استفراغ
علائم نام برده شده در افراد مختلف با شدت متفاوت بروز پیدا میکند. همچنین کسانی که در آستانه حمله قلبی قرار دارند معمولا علائم زیر را تجربه می کنند:
- احساس سبکی در سر
- سرگیجه ناگهانی و بدون دلیل
- بروز علائم آنژین
- احساس درد در قفسه سینه
- تنگی نفس
- احساس خستگی مفرط
- حالت تهوع
- تعریق سرد و ناگهانی
علل بروز سکته قلبی
عوامل متعددی می توانند زمینه ساز سکته قلبی شوند. به طور مثال سن و جنسیت را می توان به عنوان فاکتورهای اصلی و تاثیرگذار در این عارضه در نظر گرفت. در این قسمت به شرح برخی از این عوامل پرداخته ایم:
- داشتن بیماری های زمینه ای نظیر سابقه فشارخون بالا، چربیخون و آریتمیهای قلبی از دلایل مهم در بروز حمله قلبی هستند. همانطور که اشاره کردیم سن فاکتور بسیار مهمی است که باعث سکته قلبی در افراد مختلف می شود. فشار خون بالا، چربی خون، دیابت و مواردی از این قبیل را میتوان از عوامل مهم دخیل در این عارضه در نظر گرفت.
- جدای از عوامل نام برده برای بروز سکته و حملات قلبی، یک سری دلایل ثانویه هم وجود دارند که باعث حمله قلبی مخصوصا در افراد بدون بیماریهای زمینهای می شوند. ناگفته نماند چاقی و اضافه وزن و عدم تحرک کافی یکی از مهمترین دلایل برای بروز انواع سکتهها و حملات قلبی است.
- سبک زندگی غلط امروزه و مصرف بیشازحد غذاهای چرب و فستفودها از مهمترین دلایل سکته قلبی در افراد مختلف به شمار می رود. بخصوص عدم تحرک و ورزش نکردن را میتوان به عنوان مهم ترین دلایل اشاره کرد. مصرف بی رویه الکل، دخانیات خصوصا قلیان و سیگار و عادات نادرست سبک زندگی میتواند افراد را بیشتر مستعد این حملات کند.
- در برخی موارد وقتی خود فرد زمینه بیماری ها و حملات قلبی را دارد، استرس، فشارهای عصبی، بلند کردن وسایل بسیار سنگین، فراموش کردن مصرف داروها، افزایش فشارخون و مواردی از این قبیل میتواند از دلایل اصلی بروز حمله قلبی مجدد در این افراد شود.
تشخیص حمله قلبی
یکی از اقدامات لازم در درمان سکته و حملات قلبی، تشخیص بروز این حملات در افراد است، زیرا در برخی موارد به ویژه در سکته های قلبی خاموش یا خفیف، این امکان وجود دارد شرایط بیمار به حدی باشد که برای درمان به یک تشخیص قطعی احتیاج باشد. اگر بخواهیم یکی از روش های تشخیص قطعی حملات قلبی دیگر را نام ببریم می توانیم بگوییم آنژیوگرافی یکی از این روش ها است. آنژیوگرافی به ما نشان می دهد که آیا گرفتگی عروق وجود دارد؟ یا این که چه مقدار از رگ ها دچار انسداد شده اند. بررسی ریتم ضربان قلب، بررسی نوار قلب و اکو قلبی هم میتواند به پزشک برای تشخیص بیماری قلبی کمک کند.
الکتروکاردیوگرام، سیتیاسکن و امآرای قلب هم از موارد کمک کننده برای تشخیص این بیماری هاست. افزون بر این ها، علائم و نشانههای بیمار قبل از حمله قلبی و سابقه بیماری فرد و سوابق ژنتیکی و خانوادگی هم میتواند به پزشک در تشخیص درست بیماری قلبی کمک کند. احساس درد در قفسه سینه به صورت مداوم، تنگی نفس و آریتمی قلبی از دیگر راه های تشخیص بروز سکته قلبی در افراد است. سعی کنید این علائم را به خاطر بسپارید تا در مواقع لزوم بتوانید اقدام به موقع انجام دهید.
کلام آخر
آشنایی با عوامل و علائم سکته ها و حملات قلبی به ما کمک می کند تا در لحظات وقوع حادثه، ناجی یک انسان باشیم. براساس آمار سازمان بهداشت جهانی شیوع بیماریهای قلبی ۳۲ درصد از کل مرگ و میرهای جهان را از آن خود می کنند. در این بین ۸۵ درصد فوتیها مربوط به حملات و سکته های قلبی بوده است. ما در این مقاله سعی کردیم اطلاعات جامع و کاملی در مورد سکته قلبی، از علل و علائم تا تشخیص و درمان در اختیارتان قرار دهیم. اگر به اطلاعات بیشتری در این زمینه نیاز دارید به سایت الودرمان (alodarman.com) مراجعه کنید.