بهترین روش برای لاغری چیست؟

امروزه اینترنت و فضای مجازی سرشار از انواع رژیمهای غذایی، برنامههای تغذیه و تمرینات ورزشی گوناگون است که به ما وعدهی لاغری سریع و آسان میدهند. بسیاری از این روشها کاملا بیپایه و اساس هستند و برخی هم با وجود مفید بودن، برای همه مناسب نیستند. در واقع هر کس با توجه به شرایط بدنی، وضعیت ژنتیکی و میزان سلامتی خود، روش لاغری منحصر به فردی را در پیش میگیرد. تنها نکتهی مهم این است که همه باید برای رسیدن به نتیجهی مناسب، سبک زندگی و خوراک خود را به صورت دائمی تغییر دهند و به یک سبک زندگی تازه پایبند بمانند. بهترین روش لاغری در اصل ترکیبی از چندین روش است که هر یک به نوعی به کاهش وزن فرد کمک میکنند. در ادامهی این مطلب با هم میبینیم که هر روش چه فواید و مزایایی دارد و در کنار روشهای دیگر چه کمکی به کاهش وزن ما خواهد کرد.
ورزش برای لاغری
هنگامی که افراد به لاغری فکر میکنند، پیش از هر چیز به فکر ورزش کردن میافتند؛ چرا که ورزش کردن باعث تقویت متابولیسم و کاهش وزن میشود. اساس ورزش کردن چنین است که فرد باید کالری بیشتری سوزانده و در عین حال کالری کمتری مصرف کند و بسیاری با پایبند بودن به یک روتین ورزشی مناسب، در بلند مدت وزن کم میکنند. با این حال برخی از انواع ورزش اشتهای فرد را افزایش میدهند و فرد همان طور که کالری میسوزاند، با مصرف مواد غذایی کالری بیشتری به دست میآورد. ورزشهای قدرتی مانند ورزش با وزنه چنین خاصیتی دارند؛ برای همین بسیاری از مربیان به ورزشکاران توصیه میکنند که ورزش قدرتی را با ورزش هوازی ترکیب کنند. برخی از افراد پس از روتینهای ورزشی طولانی بیشتر احساس گرسنگی میکنند؛ از این رو ورزش کردن به تنهایی برای کاهش وزن کافی نیست.
یکی دیگر از دشواریهای ورزش کردن این است که افراد دارای اضافه وزن نمیتوانند به راحتی دیگران ورزش کنند و فرآیند کاهش وزن برای افراد چاق بیشتر طول میکشد. برای همین است که پروفسور بری براون از دانشگاه ماساچوست توصیه کرده است که افراد بیشتر به ورزشهای ملایم بپردازند، چرا که ورزشهای سنگین گرسنگی بیشتری به همراه دارند.
رژیم غذایی برای لاغری
ورزش کردن برای بسیاری کار سخت و طاقت فرسایی است و پایبندی به آن کار راحتی نیست؛ برای همین برخی از افراد سعی میکنند تنها با رژیم غذایی به وزن دلخواه خود دست پیدا کنند. بسیاری از رژیمهای غذایی کاملا بنای علمی دارند و در بلند مدت به کاهش وزن کمک میکنند؛ اما نکتهی مهم این است که ما باید کالری بیشتری بسوزانیم و کمتر کالری مصرف کنیم؛ از این رو افرادی که سبک زندگی کم تحرکی دارند، نمیتوانند تنها به کمک رژیم وزن کم کنند. بهترین رژیم معمولا میزان کالری مصرفی را به صورت تدریجی کاهش میدهد و غذاهای دارای ارزش بالا را جایگزین غذاهای پرکالری میکند.
با این حال رژیم غذایی معمولا به تنهایی کارساز نیست، به ویژه که بسیاری از افراد به صورت طبیعی متابولیسم بدنی کمتری دارند. این جاست که افراد باید در کنار رژیم به ورزشهایی همچون شنا، دوچرخه سواری و دویدن رو بیاورند. مشکل این جاست که ورزش باید به صورت روتین منظم انجام شود و افرادی که زمان کافی ندارند، نمیتوانند از مزایای ورزش کردن بهرهمند شوند و ناچارند تنها به رژیم اکتفا کنند. متاسفانه تاکید بر رژیم به تنهایی کافی نیست و خطر آن وجود دارد که پس از مدتی وزن از دست رفته بازگردد. افرادی که برای لاغری تنها به رژیم تکیه میکنند، از فرصت افزایش متابولیسم ناشی از ورزش محروم میشوند و بدن این افراد نمیتواند کالری دریافتی را به انرژی مخصوص ورزش تبدیل کند.
عمل جراحی اسلیو برای لاغری
زمانی که افراد به علت مشکلات جسمی نمیتوانند ورزش مداوم و رژیمهای سخت داشته باشند، نمیتوانند مانند افراد دیگر وزن کم کنند. بسیاری از این افراد به بیماریهایی همچون مشکلات تیروئیدی، دیابت، بیماریهای گوارشی، اختلالات هورمونی و استرس مزمن مبتلا هستند و با وجود ورزش و رژیم نمیتوانند وزن کم کنند. برخی هم به مشکلاتی مانند آرتروز مبتلا هستند که ورزش کردن را دردناک میسازد. در چنین شرایطی برخی از افراد تصمیم میگیرند عمل لاغری مانند عمل اسلیو معده انجام دهند.
داوطلبان عمل اسلیو معمولا باید دارای شاخص توده بدنی بین 30 تا 35 بوده و نتوانسته باشند مانند دیگران از روشهای دیگر وزن کم کنند. بسیاری از کسانی که به علت اضافه وزن از بیماریهای قلبی، تنگی نفس، فشار خون بالا و تنگی نفس رنج میبرند، میتوانند از مزایای عمل اسلیو معده بهرهمند شوند. بسیاری از کسانی که بر اثر اضافه وزن سلامتیشان در خطر است، معمولا به توصیهی پزشک عمل اسلیو را انتخاب میکنند.
پزشک متخصص در عمل اسلیو حدود 80 درصد از معدهی فرد را برمیدارد و با باقیماندهی آن یک معدهی جدید تشکیل میدهد که نسبت به معدهی قبلی، ظرفیت کمتری دارد؛ از این رو فرد نمیتواند مانند گذشته غذا بخورد و خیلی زودتر و با مقدار کمتری غذا احساس سیری خواهد داشت. این معدهی تازه همچنین هورمون گرسنگی کمتری ترشح میکند که این موضوع به کم شدن اشتها و کاهش وزن بسیار سریع منجر میشود. فرد تا شش ماه پس از عمل اسلیو حدود دو سوم وزن خود را از دست میدهد و به وزن دلخواه میرسد.
عمل بای پس برای لاغری
برخی از افراد دارای چنان اضافه وزن شدیدی هستند که به توصیهی پزشک تصمیم میگیرند عملهای لاغری دیگری را مانند عمل بای پس امتحان کنند. پزشک در عمل بای پس بخشی از معده و رودهی فرد را برداشته تا فرآیند جذب غذا کاملا تغییر کند و بدن نتواند مانند گذشته به جذب مواد مغذی ادامه دهد. عمل بای پس مناسب کسانی است که میخواهند در مدت زمان بسیار کوتاهی وزن زیادی کم کنند؛ چرا که فرد تا حدود یک سال پس از عمل بین 60 تا 80 درصد از وزن مازاد خود را کم میکند. این در حالی است که فرآیند کاهش وزن پس از عمل اسلیو اندکی کندتر صورت میگیرد. همچنین بیمارانی که به شدت از اضافه وزن رنج میبرند و شاخص توده بدنی آنان از 45 بالاتر است، معمولا از عمل بای پس بیشتر سود میبرند. علاوه بر این لاغری به کمک عمل بای پس بیشتر مناسب کسانی است که به علت دیابت به مقاومت انسولینی دچار هستند و به همین سادگی لاغر نمیشوند. فرد پس از عمل بای پس اشتهای کمتری خواهد داشت و دیگر نمیتواند همچون گذشته عادتهای غذایی ناسالم خود را در پیش گیرد.
سخن پایانی
گفتیم که انواع روشهای لاغری زمانی کارساز خواهند بود که در کنار یکدیگر به کار گرفته شوند. حتی عمل اسلیو و بای پس که همیشه نتیجهی ماندگار و موفقیتآمیزی دارند، باید با ورزش و رژیم غذایی مناسب همراه باشند و فرد باید در کنار ورزش مناسب، یک رژیم خوب و سرشار از پروتئین داشته باشد. ورزش کردن یا انجام عمل اسلیو به این معنا نیست که فرد میتواند به رژیم غذایی خود بیتوجه باشد و پزشک معمولا توصیه میکند که فرد هنگام اجرای روتین ورزشی یا پس از عمل اسلیو همچنان از غذاهای پرچرب و نوشیدنیهای پر شکر دوری کند. البته هر کس با توجه به سبک زندگی و شرایط جسمانی خود روش متفاوتی را دنبال میکند؛ بنابراین شما میتوانید برای کشف سبک لاغری ویژهی خودتان با متخصصان مشورت کنید. دکتر محمدرضا فرهمند یکی از برترین جراحان لاغری است که شما را در بهترین مسیر لاغری همراهی میکند.