مدلینگ چیست | شرایط و استانداردها برای مدل شدن
شاید شما هم از آن دسته افرادی باشید که در فضای مجازی، مجله یا هر جای دیگری افرادی را بهعنوان مدل دیده باشید. برخلاف تصور عموم مردم، مدلینگ به شخص اطلاق نمیشود بلکه آن راباید یک شغل و حرفه دانست و فردی که در این حرفه فعالیت میکند را بهعنوان مدل شناخت. مدل شدن نیازمند رعایت استانداردها و فاکتورهایی است؛ بنابراین همهی افرادی که بهعنوان مدل در اطراف خود میبینید را نمیتوان مدل نامید. در پاسخ به سوال مدلینگ چیست؟ باید گفت شغلی است که به تبلیغ انواع محصولات تجاری توسط مدل میپردازد.
اگر به دنبال شناخت این حرفه، انواع آن، درآمد، شرایط و استانداردهای آن هستید، با سایت فارسی رو همراه باشید؛ زیرا ما در این مقاله قصد داریم تمام ابعاد این شغل را بررسی کنیم.
کار مدلینگ چیست و مدل کیست؟
امروزه مدلینگ، صنعتی گسترده و پیشرفته درزمینهی تبلیغ انواع کالاهای تجاری است که درآمد زیادی را به خود اختصاص داده است. این صنعت برای پیشبرد اهداف خود به افرادی با عنوان مدل نیاز دارد که بتوانند از فیزیک بدن خود نهایت استفاده را در جهت جذب مشتری ببرند. اگرچه امروزه این صنعت بسیار گستردهتر از گذشته شده است، اما نمیتوان آن را یک حرفه جدید دانست. درگذشته تنها افراد معروفی همچون هنرپیشهها، ورزشکاران، قهرمانان و گاه سیاستمداران بهعنوان مدل فعالیت میکردند؛ اما امروزه کار مدلینگ گستردهتر شده است و افراد مختلف را پس از تست، بررسی و رعایت انواع استانداردهای این رشته جذب میکنند.
در پاسخ به این سوال که مدل کیست؟ باید گفت مدلها را میتوان بازیگرانی دانست که محصولات تجاری شرکتهای مختلف را با ژستهای خاص و بیان احساسات و هیجانات خود در حرکات و نگاه خود تبلیغ میکنند. این امر تا جایی اهمیت دارد که گاه ارزش یک تبلیغ بیشتر به مدل آن است تا به نوع کالا یا شرکت تولیدکننده. مدلینگ یک رشته و علم محسوب میشود و هرچه علم مدل بیشتر باشد موفقتر خواهد بود. این علم شامل اطلاعاتی درزمینهی انواع رژیم غذایی، مراقبهای پوست و مو، اصول نمایش لباس و قواعد شخصیت یک مدل میشود.
انواع مدلینگ Modeling
مدلینگ، صنعتی گسترده است که نمیتوان آن را به یک یا چند بخش محدود کرد و برخلاف تصور تنها در زمینه لباس نیست بلکه رشتهها و زیرمجموعههای گوناگونی دارد که هرکدام از این گرایشها شرایط خاص خود رادارند. اگرچه انواع مدلینگ میتوانند شامل لیست بلندبالایی باشند ولی ما در ادامه مهمترین آنها را بیان خواهیم کرد.
مدل تحریریه:
عکس این مدلها را حتما بارها روی جلد مجلات دیدهاید و یا با ورق زدن یک مجله انواع آنها را در میان صفحات گوناگون مشاهده کردهاید. برای مدل شدن در این زمینه معمولا به 175 سانتیمتر قد و 58 سانتیمتر دور کمر نیاز هست. این مدلها معمولا کار مدلینگ را برای شرکتهای تجاری بزرگ انجام میدهند.
مدلهای رانوی و کتواک:
این مدلها همان مدلهای معروفی هستند که در برنامههای فشنشو بر روی صحنه راه میروند و به تبلیغ لباس، کیف و کفش میپردازند. این مدلها نیز معمولا به قدی کشیده در حدود 177سانتیمتر نیاز دارند و دور کمر آنها باید حدود 58 سانتی متر باشد. این مدلها معمولا قرارداد بلندمدتی ندارند و فقط برای روز اجرا استخدام میشوند.
مدلهای تجاری:
افراد مختلف با هر سن، چهره و اندامی میتوانند وارد این بخش مادلینگ شوند و درواقع فعالیت در این بخش بستگی به برندها و شرکتهای تجاری دارد که چه چیزی تبلیغ میکنند و به چه مدلی نیاز دارند. گاه ممکن است یک شرکت تجاری غذا تبلیغ کند و گاه ممکن است درزمینه تبلیغات لوازمخانگی، بهداشتی، لوازمیدکی و… تبلیغات داشته باشد.
مدلهای سایز بزرگ:
ازآنجاکه بسیاری از شرکتها درزمینه تولید لباس و لوازم مناسب برای افراد چاق و سنگینوزن فعالیت دارند؛ بنابراین واضح است که به دنبال یک مدل سایز بزرگ برای تبلیغ برند خود هستند. مهمترین فاکتور برای مدل شدن در این زمینه داشتن اندامی پر و سایزی بزرگ است.
مدلهای سایز کوچک:
به این مدلها ریزنقش نیز گفته میشود زیرا قدکوتاه و لاغری مهمترین مشخصه آنها است. این مدل برخلاف مدل قبل به اندامی لاغر و قدی در حدود 169 نیاز دارد. فعالیت این مدلها بیشتر درزمینهی تبلیغ لباسشنا، لباسزیر، دستکش، کفش و لوازمی ازایندست است. این مدلها نسبت به سایر مدلها از برجستگیهای بیشتری برخوردار هستند و معمولا درزمینه لباسخواب و خانگی هم فعالیت میکنند.
مدلهای کودک:
سن این مدلها معمولا کمتر از دوازده است و جنسیت در آن مطرح نیست. هر کودکی که چهرهای گیرا داشته باشد و بتواند قواعد مدلینگ را بسته به سن خود خوب اجرا کند میتواند وارد این عرصه شود.
مدل برند یا پروموشنال مدلینگ:
در این مدل برخلاف سایر مدلها اندام و سن اهمیت خاصی ندارند بلکه آنچه در این سبک مدلینگ مهم است، داشتن لبخندی زیبا، چهرهای شاداب و حتی صدایی گرم و گیراست. مدل در این زمینه باید برای مدتزمان طولانی چهره یک شرکت یا برند را پوشش دهد.
مدلینگ صنعتی:
این بخش بیشتر به تبلیغ و فعالیت درزمینه لوازمآرایشی و بهداشتی یا زیورآلات میپردازد؛ بنابراین تنها بخشی از بدن مدل اهمیت دارد. بخشهایی همچون دستها، چشم، ابرو، لب، گردن و… که فرد پس از ورود در این بخش باید در حفظ سلامت و زیبایی این بخشها نهایت دقت را بهکار گیرد.
تست و استانداردهای مدلینگ و شرایط مد شدن
از آنجا که مدلینگ دارای بخشها و شاخههای گوناگونی است، شرایط مدل شدن میتواند متفاوت باشد؛ اما این تفاوت تنها در جزئیات است و باید گفت استاندارد های مدلینگ در تمام جهان تقریبا یکسان هستند. برای ورود به این صنعت ابتدا باید شرایط و استانداردهای آن را شناخت و خود را در آن زمینهها تقویت کرد و برای تست مدلینگ آماده شد. شما باید بدانید که قد و وزن مهمترین فاکتورهای این کار هستند؛ بنابراین در صورت داشتن قد مناسب و وزن ایده آل میتوانید برای تست دادن و مدل شدن اقدام کنید.
قد و وزن مناسب برای مدلینگ
در ابتدا باید گفت که استانداردهای جهانی درزمینه قد و وزن برای خانمها و آقایان متفاوت است و برای هر یک فاکتورهای متناسب با آنها در نظر گرفتهشده است. استانداردهای جهانی در زمینه مدلینگ برای خانمها، قد را در حدود 173 سانتیمتر مناسب میدانند. همچنین در این صنعت وزن برای خانمها باید چیزی حدود 50 تا 54 کیلوگرم باشد؛ البته جالب است بدانید که وزن سوپر مدلهای برتر دنیا حدود 50 و قد آنها حدود 179 سانتیمتر است.
استانداردهای جهانی برای کار مدلینگ آقایان قد مناسب را حدود 183 سانتیمتر و وزن آنها را چیزی میان 64 تا 75 کیلوگرم میدانند.
سایز اندام یک مدل
در مورد سایز اندام نیز فاکتورهای جهانی به این صورت است که برای خانمها سایز بالاتنه باید حدود 86 سانتی متر، دور کمر 61 سانتیمتر و دور رانها 86 سانتیمتر باشد. برای آقایان نیز آنچه مهم است داشتن اندامی ورزیده اما لاغر و تراشیده است. از این اعداد و ارقام دریافت میشود که داشتن اندامی غولپیکر و عضلاتی نمایان، اصلا برای مدل شدن آقایان مناسب نیست.
بهترین مدلهای جهان در عین داشتن اندامی ورزیده معمولا بسیار لاغر و خوشتراش هستند؛ بنابراین اندامهای پفکرده و عضلانی را تنها میتوان برای تبلیغات ورزشی و تجهیزات و مکملهای بدنسازی مورداستفاده قرارداد. طبق استانداردهای جهانی درزمینه صنعت مدلینگ، سایز تنه مردان باید چیزی حدود 40 سانتیمتر باشد و تنههای درشت و برجسته نمیتوانند جایگاه و جذابیت ویژهای داشته باشند.
درآمد مدلینگ
کار مدلینگ ازجمله شغلهای پردرآمد در جهان محسوب میشود و همین امر سبب توجه و تمایل بیشتر جوانان نسبت به آن شده است. علاوه بر پولساز بودن، شیک بودن و رسیدن به معروفیت نیز بر محبوبیت این شغل افزوده است. درآمد حاصل از این کار اگرچه زیاد و موردقبول شناخته میشود اما بهتر است بدانید که این درآمد در میان مدلهای مختلف و کشورهای گوناگون متفاوت است. همانطور که گفته شد مدلینگ یک علم است و صرف داشتن قد و وزن مناسب نمیتواند شمارا یک مدل موفق کند. هرچه اطلاعات و تلاش یک فرد بالاتر باشد به همان میزان میتواند از یک مدل مبتدی به یک سوپر مدل تبدیلشده و از درآمد مدلینگ بیشتر استفاده کند.
سوپرمدل شدن برخلاف رویاپردازیهای جوانان، کار راحتی نیست؛ بلکه باید مسیری سخت و طولانی را طی کنند تا بتوانند به نقطهی ایده آل برسند. درآمد مدل در ابتدای راه کم است اما با تلاش، پیشرفت و شناخته شدن این درآمد مسیر صعودی را طی خواهد کرد. علاوهبر این باید گفت که کشوری که در آن فعالیت میکنید نیز بر میزان درآمد شما تاثیرگذار است؛ بهطور مثال از آنجا که کشورهای غربی در این صنعت سردمدار هستند درآمد حاصل از این کار در این کشورها بیش از سایر کشورها است. خلق یک سبک خاص که متناسب خودتان باشد و منجر به معروفیت شما یا یک برند شود نیز در میزان درآمد تاثیرگذار خواهد بود.
شروع کار مدلینگ در ایران
تب تند مدلینگ امروزه در ایران هم بسیار فراگیر است و بسیاری از افراد به دنبال ورود به این صنعت هستند. شاید اگر چند سال پیش به دنبال کار مدلینگ در ایران بودید با دشواریهای زیادی روبهرو میشدید. اما امروزه خوشبختانه موسسات و آژانسهای زیادی درزمینه مدلینگ به وجود آمدهاند که اصول و فاکتورهای این رشته را آموزش داده و در این عرصه مدل تربیت میکنند. وجود این موسسات سبب شده ایران مسیر پیشرفت را طی کند و فاصلهی خود را با استانداردهای جهانی کمتر کند. اگر به دنبال فعالیت در این رشته هستید بهتر است ابتدا مدل شدن در ایران را تجربه کنید؛ زیرا هزینهی دورههای آن در سایر کشورها بسیار زیاد و سرسامآور است.
در مورد درآمد مدلینگ در ایران باید گفت که این درآمد برای مدلها از روزی 200 هزار تومان تا 3 میلیون تومان و ماهیانه از 2 میلیون تا سقف 40 میلیون تومان متغیر است و بستگی به عملکرد و تعداد قراردادهای فرد دارد. ذکر این نکته هم الزامی است که بدانید میزان درآمد مدلها در سایر کشورها و خصوصا کشورهای غربی بسیار بیشتر و گاه حتی چندین برابر است.
بهترین کشورها برای کار مدلینگ
کار مدلینگ در سراسر جهان پیشرفت داشته و همهی کشورها وارد این عرصه شدهاند. آنچه کار این کشورها را از یکدیگر متمایز میکند میزان پیشرفت آنها و همسویی با فاکتورهای جهانی است. علاوه براین میزان درآمد در این کشورها با یکدیگر متفاوت است و همین مساله سبب شده درخواست مهاجرت و مدل شدن در برخی کشورها بیش از سایر کشورها باشد. در ادامه به مهمترین و فعالترین کشورها در این زمینه خواهیم پرداخت.
مدلینگ در کانادا
کانادا جزو بهترین کشور برای کار مدلینگ است. کشور کانادا ازجمله کشورهایی است که به دلیل شرایط خوب زندگی و درآمد بالا و همچنین مهاجرپذیر بودن، معمولا بسیار موردتوجه مدلها شده است. آژانسهای مدلینگ در کانادا با آژانسهای بینالمللی سراسر دنیا همکاری دارند و این امر سبب سرازیر شدن تعداد زیادی از افراد علاقهمند به صنعت مد به این کشور شده است. در کانادا فعالیت این آژانسها در شهرهایی همچون تورنتو، مونترال، ونکوور و کلگری بیش از سایر شهرها است و این فعالیتها شامل شاخههای گوناگونی همچون مجلات، مدلینگ ورزشی، کودکان، سن بالا و… میشود. فعالترین کمپانیها در این کشور را میتوان کمپانیهای نکست مدلز، مدال، اورنج مدلز، آیکان مدلز، آی مدل، سیتی مدلز و مدلز اینترنشنال دانست.
برای فعالیت در این شرکتها آنچه اهمیت دارد شرایط قد، وزن و چهرهی استاندارد است و سابقهی کار و فعالیت اهمیت زیادی ندارد. برای ورود کافی است مشخصات موردنیاز را به وبسایت آنها ارسال کرده و منتظر پاسخ بمانید. درآمد ناشی از کار مدلینگ در کشور کانادا بهصورت میانگین چیزی در حدود61 هزار دلار در سال یا 31 دلار در ساعت است؛ بنابراین مدلهای تازهکار سالیانه 29 هزار دلار و مدلهای با تجربه سالیانه حدود 103 هزار دلار درآمد دارند. شرایط کار در این کشور داشتن 173 سانتیمتر قد برای زنان و 183 سانتیمتر قد برای مردان است و محدودیت سنی نیز وجود ندارد.
مدل شدن در ترکیه
ترکیه نیز از آن کشورهایی است که امروزه در صنعت مدلینگ بسیار فعالشده و پیشرفت کرده است. برای تبدیلشدن به یک مدل موفق در ترکیه، تحصیلات از اهمیت زیادی برخوردار است. هرچه تحصیلات شما بیشتر و در مراکز معتبرتر صورت گیرد، به همان میزان نسبت به رقبای خود شانس پیشرفت بیشتری خواهید داشت. مدتزمان فعالیت در این رشته در کشور ترکیه بر خلاف کانادا، مدت زمان زیادی نیست و هرچه از سن پایینتری شروع کنید زمان بیشتری را برای ماندن، دیده شدن و کسب درآمد طی خواهید کرد.
تناسباندام یعنی داشتن قد و وزن مناسب به شما کمک میکند وارد حرفه مدلینگ لباس شوید اما اگر تنها چهرهای زیبا دارید میتوانید وارد بخش عکاسی این حرفه شوید. درآمد شما در ترکیه بستگی به شرکتی دارد که طرف قرارداد شما است و همین مساله سبب تفاوت در میزان درآمدها شده است. مدلهای مطرح و شناختهشده در این کشور ماهیانه درآمدی بین 70تا 80 هزار لیره دارند.
شرایط قد برای آقایان در کشور ترکیه 180 سانتیمتر و وزن آنها متناسب با قدشان بین 64 تا 75 متفاوت است؛ همچنین دور سینه آنها باید چیزی در حدود 38 تا 42 سانتیمتر باشد.
شرایط قد برای خانمها باید حداقل 170، بالاتنه 86، دور کمر 61 و دور ران 86 باشد. وزن مناسب برای خانمها نیز باید متناسب با قد آنها باشد اما میانگین آن را میتوان حدود 50 کیلوگرم دانست.
مدل شدن در کره جنوبی
کره جنوبی را میتوان از پیشرفتهترین کشورها در صنعت مدلینگ و عرصههای هنری دانست. هفته مد سئول یک رویداد درزمینه مد فشن است که هرسال در این کشور برگزار میشود و از استانداردهای جهانی برخوردار است. آنچه این صنعت را در کره جنوبی جذاب کرده است این است که این کشور سبک و روش خاص خود را دارد. استایل خیابانی در این کشور بسیار معروف و پرطرفدار است که هم جنبهی کلاسیک دارد و هم مفهومگرایی.
مد و فشن کره جنوبی نه تنها در آسیا بلکه در تمام جهان مطرح است و همین امر مدل شدن در کره جنوبی را سختتر از سایر کشورها کرده است. مساله دیگری که باید در مورد کره جنوبی بدانید این است که معیارهای زیبایی در این کشور بسیار متغیر و زودگذر هستند بهطوری که گاهی خود آنها نیز سردرگم شده و از غافله عقب میمانند.
شاید بتوان داشتن صورت کوچک، دماغ نوکتیز، لبهای برجسته وچشمان درشت را از معیارهای زیبایی آنها دانست. همچنین کرهایها به داشتن صورت سفید و رنگپریده و همچنین اندام لاغر بسیار علاقهمند هستند. در مورد اندام مناسب در این کشور باید گفت که داشتن اندام لاغر، شانههای 90 درجه، ترقوه برجسته و استخوانی و همچنین تناسب بین دستوپا و بالاتنه بسیار محبوب و مورد تاکید است. از شرایط پذیرفته شدن در این کشور باید به داشتن معدل بالا، مدرک معتبر زبان انگلیسی، داشتن پایه زبان کرهای و مدارکی ازایندست اشاره کرد.
مدل شدن در دبی
برای مدل شدن در دبی ابتدا باید در موسسات مدلینگ ثبتنام کرده و یک آلبوم حرفهای از خود تهیه کنید. بهتر است این کار در ایران انجام گردد زیرا هزینهها در دبی بسیار بالاتر هستند. پس از تهیه آلبوم بهتر است توسط یک موسسه در دبی ارزیابی شوید تا بدانید شرایط مدل شدن رادارید یا نه. بهتر است بدانید دبی یک شهر بسیار کوچک است و دیده شدن در آن نیاز به تلاش و همکاری با موسسات بزرگ دارد که این کار در اول راه بسیار دشوار است. برای شروع کار باید در یک آژانس کوچک ثبتنام کنید تا شرایط کار برای شما بهعنوان یک فرد مبتدی فراهم شود.
مدلینگ در آلمان
آلمان ازجمله کشورهای اروپایی بسیار موفق و پیشرفته در صنعت مد است که دارای دانشگاهها و مراکز فعال و معتبری در این زمینه است. توجه و محبوبیت کشور آلمان برای مهاجرت ازآنجهت است که این کشور درزمینه اقتصادی، سیاسی و شرایط زندگی، کشوری باثبات و پیشرفته است. مدلینگ در این کشور دارای شاخهها و زیررشتههای مختلف ازجمله طراحی مد، طراحی فشن، خبرنگاری فشن، مدیریت نوآوری و… است که تحصیل در آنها علاوهبر گذراندن دروس عمومی نیازمند قبولی و گذراندن دروس تخصصی و ویژه هر گرایش نیز است.
اگر به دنبال فعالیت در این رشته و در کشور آلمان هستید باید به تحصیل در این کشور فکر کنید. تحصیلات در موسسات مختلف شرایط گوناگونی دارد اما مهمترین آنها سن است که تاکید میکند سن فرد بیش از 28 سال نباشد. برای اطلاع دقیق و موفقیت در این مسیر از مشاوران مورد اعتماد کمک بگیرید.
سوالات متداول
پیشرفت و فراگیر شدن صنعت مدلینگ سبب پرطرفدار شدن این رشته شده است و به دنبال آن سوالات گوناگونی در ذهن افراد به وجود آمده است که ما در ادامه به مهمترین آنها پاسخخواهیم داد.
چگونه وارد کار مدلینگ شویم؟
برای ورود بهکار مدلینگ ابتدا باید در موسسات مربوط به این رشته ثبتنام کرده و آموزشهای لازم را ببینید. پسازآن شما باید شرایط ویژه هر کشور را درزمینه صنعت مدل بررسی کرده، در موسسات آن کشور ثبتنام کنید و پس از فرستادن مدارک موردنیاز منتظر پاسخ بمانید. معمولا داشتن یک آلبوم حرفهای از عکسهای خود لازمهی شروع کار است.
مدلینگ در کدام رشته است؟
مدلینگ خود یک رشته است که شامل بخشهای مختلف همچون طراحی مدل، طراحی لباس، خبرنگاری فشن و… میشود که فرد با توجه به توانایی، استعداد و علاقه خود میتواند دریکی از این گرایشها فعالیت کند. همچنین این رشته بخشهای مختلف دیگری همچون مدلینگ در لباس، جواهرات و اکسسوری، لوازمخانگی و صنعتی، لوازمآرایشی و بهداشتی، مدلینگ کودک و بزرگسال و… را شامل میشود که هرکدام شرایط و قواعد خاص خود را دارند.
جمع بندی
مدلینگ، کار و فعالیت در شرکتها و کمپانیهای تجاری است و مدل به افرادی گفته میشود که در این شرکتها محصولات را تبلیغ میکنند. این محصولات بسیار گسترده و گوناگون هستند و آنچه سبب جذابیت آنها میشود ژست ظاهری و نحوهی تبلیغ توسط مدل است. امروزه صنعت مد و مدلینگ بسیار معروف و جذاب شده است؛ بهطوری که تب تند مدل شدن در میان جوانان همهی کشورها بسیار فراگیر است. درآمد بالای این صنعت، معروفیت و دیده شدن و همچنین زیبایی این رشته سبب محبوبیت آن شده است.
ایران نیز ازجمله کشورهایی است که با تاسیس موسسات مدلینگ در این زمینه گام برداشته است؛ بهطوری که این موسسات امروزه افراد زیادی را مورد آموزش قرار میدهند. شرایط مدل شدن در کشورهای مختلف فاکتورها و استانداردهای گوناگونی دارد اما آنچه تقریبا یکسان و مهم است داشتن قد و وزن مناسب، اندام تراشیده و چهرهای مقبول است. ما در این مقاله به بررسی ابعاد مختلف مادلینگ و راههای مدل شدن پرداختیم اگر شما هم در این زمینه پرسش یا تجربهای دارید لطفا آن را با ما در میان بگذارید.