جدید ترین آموزش نگارش مقاله کنفرانسی در سال 1402 از دیدگاه کاربران
قبل از هر سخنی درباره آموزش مقاله کنفرانسی باید یک سخنرانی شبه کنفرانسی کوچک بکنیم! در نخستین نگاه، مقاله یک رسانه به شمار می رود که وظیفه دارد دانش تولید شده را به جامعه هدف برساند. در حقیقت هم این تعریف درست است اما عیب تعریف در کلی بودن آن است. اما دست کم این تعریف کلی یکی از مهم ترین ویژگی های مقاله را برای ما روشن می کند. کار مقاله این است که داده های پژوهشی، استدلال ها و نتایج یک پژوهشگر را برای جامعه هدف عمومی کند. یعنی همان کاری که رسانه ها می کنند: عمومی سازی رخدادهایی که در زمان و مکان مشخصی رخ می دهند. به همین دلیل هم مقاله نویسی یک فن است که درست مانند مهارت های رسانه ای نیاز به آموزش دارد. ما در اینجا می کوشیم نگاهی به نحوه نوشتن مقاله کنفرانسی بیندازیم.
مقاله کنفرانسی رسانه ای که دانش پژوهان را به هم می رساند!
اولین گام در راه آموختن آموزش مقاله کنفرانسی این است که بدانیم مقاله هم مانند رسانه، زیر شاخه های زیادی دارد. هر کدام از این زیر شاخه ها کارویژه، وظایف، اهداف و مهارت های خاص خود را دارند. بهتر است برای روشن شدن این مرزبندی ها و شناخت بیشتر آنها به دو نوع مشهور مقاله اشاره کنیم. مقاله ژورنالی و مقاله کنفرانسی. البته پسوندهایی که این دو مقاله با خود به همراه دارند تا حدودی ماهیت آنها را روشن می کند. مقاله ژورنالی به مقاله ای گفته می شود که در یک ژورنال منتشر می شود. ژورنال در اصطلاح شناسی مطبوعاتی و علمی به نشریه ای گفته می شود که به شکلی دوره ای چاپ می شود.
این دو مقاله، قانون نامه ها و نظام های داوری و پذیرش خاصی دارند که بسته به نوع نشریه متفاوت است. در واقع نحوه نوشتن مقاله کنفرانسی با شیوه نگارش مقاله علمی تفاوتی بنیادین دارد. مقالات ژورنالی به وسیله گروهی از داوران متخصص بررسی می شود و اگر با معیارهای پذیرفته شده نشریه کنفرانس همخوانی داشته باشد منتشر می شود. دانشجویان دکتری و استادان دانشگاهی در کنار مقالات وزین علمی، مقاله کنفرانسی هم ارائه می کنند. این تلاش رزومه علمی آنان را سنگین تر می کند. با این حال ارزش علمی مقاله علمی در ژورنال ها بر پایه استانداردهای پذیرفته شدۀ جامعه علمی جهانی، بیشتر است. ژورنال ها را به طور کلی به دسته تقسیم می کنند: علمی پژوهشی، علمی تخصصی و علمی ترویجی. معمولا آکادمیسین ها ترجیح می دهند که برای ارتقای رتبه علمی و اعتبار دانشگاهی خود مقالاتشان را در نشریات علمی پژوهشی منتشر کنند.
آموزش مقاله کنفرانسی یا چگونه مقاله خود را ارائه کنیم؟
تا اینجای آموزش مقاله کنفرانسی با مقاله ژورنالی آشنا شدیم. نوع دیگری از مقالات هستند که به جای چاپ شدن، در کنفرانس ها عرضه می شوند. موسسات دانشگاهی و علمی معمولا مستقل از هم کار می کنند اما از آنجا که علم بستر مشترک همه فعالیت های آنان است به گردهمایی هایی نیاز دارند که دست یافته های خود را با هم در میان بگذارند و از پژوهش های همدیگر آگاه شده و الهام بگیرند. تفاوت مقالات ژورنالی و کنفرانسی در ساختار آنها نهفته است. مقاله ژورنالی غالبا شکل نهایی شده طرح های اولیه ای است که در مقالات کنفرانسی ارائه می شوند. مقالات کنفرانسی در واقع شکل پرداخت نشده یک ایده نوین است. اما به طور رسمی مقاله کنفرانسی به مقاله ای گفته می شود که هدف از نوشتن آن پذیرش گرفتن و شرکت در یک کنفرانس علمی است. این قبیل کنفرانس ها یا سالانه یا دو سالانه اند. پس از پذیرش شما می توانید مقاله خود را به سه شکل در کنفرانس مزبور ارائه دهید:
شکل ها و قالب های مقاله کنفرانسی
در این بخش از آموزش مقاله کنفرانسی باید از:
Oral Presentations یا شکل شفاهی ارائه صحبت کنیم. در این شکل از ارائه، نویسنده باید دستاورد خود را به شکل پاورپوینت یا نرم افزاری مشابه آن نمایش دهد. معمولا در کنفرانس ها یک محدودیت زمانی در نظر می گیرند که عموما بیشتر از 20 دقیقه نیست. زبان مقاله شما باید موجز، روشن و سودمند باشد و نرم افزار های بصری باید مکمل سخنان شما باشند. در واقع آنچه را نمی توانید در این بازه زمانی بیست دقیقه ای بگویید با تصویر بیان کنید.
(Poster Presentations یا شیوه ارائه به کمک پوستر. در این شکل از ارائه، نویسنده با کمک قابلیت های گرافیکی پوستر، داده های علمی خود را به شکلی عینیت یافته تر بازگو می کند.
Experimental Papers یا مقالات تجربی یا کارگاهی. مقالات همیشه به صورت سخنرانی یا پاورپوینت نیستند. گاهی شکل کارگاهی می یابند و معمولا کنفرانس ها در برنامه ها خود کارگاه هایی پیش بینی می کنند که برخی از شرکت کنندگان در آنها شرکت می کنند. این کارگاه ها می تواند به دو شکل تئوری و عملی باشند.
در آموزش مقاله کنفرانسی، ساختار همه چیز است!
آموزش مقاله کنفرانسی گر چه در مقایسه با مقالات علمی پژوهشی سریع تر انجام می شود اما این شتاب به معنای بی ساختاری نیست. مقالات کنفرانسی یک ساختار کلی دارند که پیروی از آن در پذیرش مقاله شما دخالت مستقیم دارد. این ساختار کلی نوعی سامانه پلکانی است که به شرح زیر است:
-
عنوان
-
چکیده
-
مقدمه
-
روش شناسی
-
نتایج
-
بحث
-
نتیجه گیری پایانی
-
منابع
این پلکان، ساختار کلیِ نحوه نوشتن مقاله کنفرانسی است. اما گاهی پیش می آید که کنفرانس ها تغییراتی در ساختار پلکانی مقاله می دهند که البته تغییری رادیکال نیست و شاید فقط برخی عناصر را حذف و برخی دیگر را به صلاحدید یا نیاز خود بیفزایند. اما چارچوب کلی را نگه می دارند. بهترین راه آگاهی از چارچوب های مطلوب کنفرانس مراجعه به سایت آن است.
سایت هایی که در نگارش و آموزش مقاله کنفرانسی به شما کمک می کنند!
آموزش مقاله کنفرانسی گر چه از اصول ثابت یا ساختار عام مقاله سخن می گوید اما هر مقاله معمولا تابع کنفرانسی است که می خواهید در آن شرکت کنید. پس نخست باید بدانید که می خواهید در چه کنفرانسی شرکت کنید. برای آگاهی از کنفرانس های معتبر جهانی برخی سایت ها کار اطلاع رسانی را انجام می دهند. یکی از این سایت ها، allconferences است. سایت معتبر دیگر، سایت conal می باشد. در ایران هم سایت هایی مانند سایت سمینار ما، کنفرانس یاب، موسسه فرهنگی آموزشی دانش، باهمایش، ایران کنفرانس، کنفرانس آلرت، پایگاه اطلاع رسانی رویدادهای علمی کشور، آلکنفرانسز، کنفرانسجو، اس.آی.دی و سیویلیکا کار اطلاع رسانی را انجام می دهند.
گام دوم در آموزش مقاله کنفرانسی حیاتی است!
دومین گام شما در آموزش مقاله کنفرانسی باید بررسی داده های کنفرانس باشد. این داده ها بخشی از برنامه ریزی زمانی شما برای تدوین مقاله اند و در واقع محدودیت های شما را تشکیل می دهند. شما باید داده های ارزنده زیر را از وبسایت کنفرانس بیرون بکشید:
-
زمان نهایی ارسال مقاله
-
زمان اعلام مقالات انتخاب شده داوران
-
زمان پایان ثبت نهایی یا همان دقیقه نود
-
زمان برگزاری کنفرانس
-
هزینه های ثبت نام
-
محدودیت صفحات مقاله
-
هزینه برگه هایی که بیشتر از چارچوب حجمی مقاله نگاشته شده اند.
-
برنامه های اصلی و جانبی کنفرانس و همچنین ورکشاپ ها
-
ساختار پیشنهادی کنفرانس برای تدوین مقاله
سومین گام آموزش مقاله کنفرانسی: روش های عرضه مقاله!
سومین مرحله در آموزش مقاله کنفرانسی، ارسال مقاله نگاشته شده است. همه داده هایی که در بند قبلی ذکر کردیم در واقع چارچوب های محدودیت آور شما در نگارش مقاله اند. برنامه ریزی زمانی ضرورت می یابد که انسان در شرایط تنگا یا محدودیت زا قرار گرفته باشد. به همین دلیل هم ارسال مقاله باید تابع یک برنامه ریزی عمل گرایانه و دقیق است. زمان برای شما که می خواهید در یک جمع علمی دست آوردها و تئوری های خود را ارائه دهید، فقط شمارش معکوسی برای انتهای فرصت ارسال نیست! زمان، قلب طبیعت و به تبع آن، قلب دانش است. برنامه ریزی زمانی، از شما دانشمند بهتری می سازد.
مزیت هایی که آموزش مقاله کنفرانسی به دنبال دارد!
آنچه در آموزش مقاله کنفرانسی اهمیتی بنیادین دارد شناختن مخاطبان خود در کنفرانس است. شما باید بدانید که آنها برای پاسخگویی به چه نیازی کنفرانس را برگزار کرده اند. هدف کنفرانس دقیقا همان نیاز کنفرانس است. در واقع هدف از برگزاری کنفرانس پاسخ به نیازی است که آن کنفرانس را ضروری کرده است. پس مقاله شما باید با هدف و نیاز کنفرانس همنوایی داشته باشد.
چرا مقاله کنفرانسی مهم است؟
چرا نحوه نوشتن مقاله کنفرانسی مهم است؟ جدا از اینکه چنین مقالاتی در واقع نسخه خام مقالات علمی آینده اند و از راه برخورد اندیشه ها و تنش های فکری، روشن تر و پخته تر می شوند؛ مقاله کنفرانسی یک مزیت مهم دیگر هم دارد. این مقالات رزومه علمی شما را پربارتر می کنند. روند بررسی، داوری و پذیرش آنها هم از مقالات علمی سریع تر است. در ضمن خیلی از همکاری های تاریخ ساز علمی جهان علم ریشه در همین دیدارهای کنفرانسی دارند.