دانستنی هانکات

نام سیاره های منظومه شمسی به ترتیب از بزرگتر به کوچکتر

تقریباً همه ما به آسمان نگاه کرده‌ایم و محو زیبایی ستارگان و آسمان شب شده‌ایم. بارها با خود فکر کرده‌ایم چه چیزی آن‌جا است و چه اسراری در بین آن اجرام نورانی زیبا وجود دارد. همین حس کنجکاوی در انسان‌ها باعث شده که چندین دهه پیش سفینه‌هایی ساخته شوند و به کش رازها و شگفتی‌های فضای خارج از جو زمین بروند. شاید اولین چیزهایی که انسان در طول سفر اکتشافیش کشف کرده، سیاره های منظومه شمسی به ترتیب از بزرگتر به کوچکتر بودند.

در واقع دانشمندان در طول تاریخ از حضور اجرام بزرگ و کوچکی در اطراف زمین با خبر بودند؛ اما با پیشرفت تکنولوژی عکس سیارات منظومه شمسی به ترتیب اندازه نیز در اختیار انسان‌ها قرار گرفت. در این منظومه علاوه بر سیاره های منظومه شمسی به ترتیب از کوچکتر به بزرگتر، ماه، ستاره‌های دنباله‌دار، سیارک‌ها و دیگر اجرام فضایی وجود دارند که همگی به دور خورشید در مدارهایی مشخص می‌چرخند.

خورشید بزرگ‌ترین جرم منظومه شمسی است. حقیقت جالبی که درباره این منظومه وجود دارد این است که بیش از ۴.۵ میلیارد سال قدمت دارد. در این مقاله حقیقت‌های جالب دیگری درباره منظومه شمسی گفته شده و همچنین سیاره منظومه شمسی به ترتیب از بزرگ به کوچک نیز آورده شده که با خواندن آن می‌توانید پا به دنیای پر شگفتی کهکشان‌ها بگذارید. تا انتها با فارسی رو همراه باشید.

آنچه در ادامه می‌خوانید

چرا به آن منظومه شمسی می‌گویند؟

منظومه در واقع به سیاره‌ها و اجرامی می‌گویند که همگی در مدارهای مشخصی به دور یک ستاره میزبان می‌چرخند. منظومه شمسی، که به انگلیسی به آن solar system می‌گویند، نیز یکی از منظومه‌های بی شمار جهان هستی است. نام این منظومه از کلمه لاتین «سولیس» گرفته شده و خورشید هم ستاره میزبان آن بوده که درست در مرکز آن قرار گرفته است. منظومه شمسی ما در بازوی مارپیچی بیرونی کهکشان راه شیری قرار دارد.

منظومه شمسی ما متشکل از ستاره ما، خورشید، و هر چیزی است که توسط نیروی گرانش، به آن متصل است؛ سیارات عطارد، زهره، زمین، مریخ، مشتری، زحل، اورانوس و نپتون، سیاره کوتوله مانند پلوتون، ده ها قمر و میلیون‌ها سیارک، دنباله دار و شهاب سنگ همگی حول محور خود به دور آن می‌چرخند. علاوه بر منظومه شمسی ما، هزاران منظومه سیاره‌ای را کشف شده است که به دور ستارگان دیگر در کهکشان راه شیری می‌چرخند.

همچنین بخوانید: 10 حیوان سنگین جهان: سنگین ترین حیوانات به ترتیب وزن بیشتر

سیاره های منظومه شمسی به ترتیب از بزرگتر به کوچکتر

آیا پلوتون هم جز منظومه شمسی است؟

برخی برای این که سیاره های منظومه شمسی به ترتیب از کوچک به بزرگ دسته‌بندی کنند، پلوتون را به عنوان کوچک‌ترین عضو این خانواده معرفی می‌کنند؛ اما آیا واقعا پلوتون نهمین سیاره منظومه شمسی است؟

از زمان کشف پلوتون در سال ۱۹۳۰، بچه‌ها با یادگیری اینکه منظومه شمسی ۹ سیاره دارد، بزرگ شدند. همه چیز در اواخر دهه ۱۹۹۰ تغییر کرد، درست زمانی که ستاره شناسان شروع به بحث در مورد این کردند که آیا پلوتون واقعا یک سیاره است یا خیر!

در سال ۲۰۰۶، اتحادیه نجوم در نهایت تصمیم گرفت که پلوتون را از لیست سیارات حذف کند و آن را به عنوان یک «سیاه کوتوله» معرفی کند. بسیاری به دلیل اینکه پلوتون دارای یک مدار بیضی شکل و شیب‌دار است آن را به عنوان سیاره نهم قبول ندارند. با این حال، ستاره‌‌شناسان هنوز در جستجوی یک سیاره احتمالی دیگر در منظومه شمسی هستند، سیاره نهم واقعی هستند. در سال ۲۰۱۶ سیاره‌ای با جرمی ۱۰ برابر جرم زمین و ۵۰۰۰ برابر جرم پلوتون، به عنوان سیاره نهم شناخته شد؛ اما هنوز در قبول آن به عنوان جایگزینی برای سیاره کوتوله ما، بحث و جدل وجود دارد.

انواع سیاره های منظومه شمسی به ترتیب از بزرگتر به کوچکتر

سیاره منظومه شمسی به ترتیب از بزرگتر به کوچکتر

قبل از این که بخواهیم نام سیاره های منظومه شمسی به ترتیب را بیان کنیم بهتر است با انواع سیاره در منظومه شمسی آشنا شویم. به طور عمده، دو نوع سیاره در منظومه شمسی ما وجود دارد:

  1. سیارات زمینی یا درونی؛ که شامل عطارد، زهره، زمین و مریخ می‌شود.
  2. سیارات غول پیکر یا بیرونی؛ که شامل مشتری، زحل، اورانوس و نپتون است.

به گفته دانشمندان، کیهان ما میلیاردها سیاره دارد، اما منظومه شمسی ما فقط 8 سیاره دارد. در این میان انواع مختلفی از سیارات هم وجود دارند که در منظومه شمسی ما وجود ندارند و حول محور خورشید نمی‌چرخند؛ مانند سیارات سرکش و سیارات فراخورشیدی.

حال اگر بخواهیم سیاره های منظومه ی شمسی به ترتیب از بزرگ مرتب کنیم باید اول سیاره‌های زمینی با درونی را بگوییم و سپس سیاره‌های بیرونی. در ادامه اسم سیاره های منظومه شمسی به ترتیب از بزرگتر را بیان کرده و شما را با حقایق جالبی از آن‌ها آشنا خواهیم کرد.

سیارات زمینی یا سیارات درونی

تعداد سیارات زمینی در منظومه شمسی ما چهار عدد است؛ عطارد، زهره، زمین و مریخ. این سیارات به خورشید نزدیک‌ترین هستند و سطحی سنگی دارند.به همین دلیل با نام سیارات سنگی نیز معروفند؛ زیرا سطح آن‌ها ماهیتی جامد دارد و حاوی سنگ‌ها و فلزات سیلیکات هستند. کلمه “زمینی” از کلمه لاتین “terra” گرفته شده است که به معنای “زمین” است. بنابراین تمام سیاره‌های زمینی دارای ساختار سطحی جامد مانند زمین و یک هسته فلزی هستند.

سیارات غول پیکر یا سیاره‌های بیرونی

چهار سیاره غول پیکر نیز وجود دارد که عبارتند از؛ مشتری، زحل، اورانوس و نپتون. مشتری و زحل را سیاره‌های غول‌پیکر گازی و اورانوس و نپتون را سیارات غول‌پیکر یخی می‌نامند. سیارات بیرونی بیشتر از گازهایی مانند هیدروژن، هلیوم، متان و آمونیاک ساخته شده‌اند. این سیارات حلقه‌هایی در اطراف خود دارند. یکی از حقایق جالب در مورد سیاره‌های بیرونی این است که نمی‌توانید روی سطح آن بایستید؛ زیرا این سیاره از گازها ساخته شده است.

همچنین بخوانید: لیست حیوانات به ترتیب طول عمر بیشتر؛ 24 حیوان با عمر زیاد

سیاره های منظومه شمسی به ترتیب از بزرگ به کوچک

سیاره های منظومه شمسی به ترتیب از بزرگ به کوچک

حال به سراغ معرفی 8 سیاره منظومه شمسی به ترتیب از بزرگتر به کوچکتر می‌رویم. سیاره های منظومه شمسی به ترتیب اندازه عبارتند از؛

مشتری: بزرگ‌ترین سیاره در منظومه شمسی

اولین سیاره منظومه شمسی به ترتیب اندازه، مشتری است. مشتری بزرگترین سیاره در منظومه شمسی بوده که حدود ۱۴۲۹۸۰ کیلومتر قطر دارد و بیش از ۱۱ برابر پهن‌تر از سیاره زمین است. مشتری هر ۱۲ سال یک بار به دور خورشید می‌چرخد. مشتری علیرغم اندازه بسیار زیادش، بسیار سریع، در ۹ ساعت و ۱۹ دقیقه، حول محور خود می‌چرخد. مشتری از گاز و مایع تشکیل شده و جسم جامدی ندارد. ۹۰٪ آن را هیدروژن، ۱۰٪ آن را هلیوم و همچنین مقداری متان، آب و آمونیاک تشکیل داده است. مشتری آخرین سیاره منظومه ی شمسی به ترتیب از کوچکتر است.

سیاره های منظومه شمسی به ترتیب از کوچکتر به بزرگتر

زحل: زیباترین سیاره

در دسته‌بندی سیاره های منظومه شمسی به ترتیب از بزرگتر به کوچکتر زحل دومین سیاره  و در منظومه شمسی ششمین سیاره است. زحل یکی از بزرگ‌ترین و درخشان‌ترین سیارات بوده که سیستم سه حلقه‌ای زیبای خود معروف است. زحل دارای یک هسته متراکم نسبتا کوچک و جامد است که عمدتا از یخ و سنگ تشکیل شده و توسط لایه‌ای از هیدروژن فلزی مایع احاطه شده است. رنگ آن قهوه‌ای مایل به زرد بوده و طبق آمار سال ۲۰۱۶، ۶۲ دارد. حال است بدانید به آن خدای کشاورزی رومی لقب داده‌اند.

همچنین بخوانید: 25 وسیع‌ترین و بزرگترین بیابان های جهان به ترتیب وسعت بیشتر

اسم سیاره های منظومه شمسی به ترتیب از بزرگتر

اورانوس: سیاره کج منظومه ما

اورانوس هفتمین سیاره از خورشید است. اورانوس نسبتا کند به دور خورشید می‌چرخد در واقع ۸۴ سال طول می‌کشد تا به دور خورشید می‌چرخد. هر روز در اورانوس حدود ۱۷ ساعت است. این سیاره با چشم غیر مسلح نیز دیده می‌شود و رنگ آبی درخشانی دارد. جالب است بدانید که اورانوس اولین سیاره‌ای است که با اولین تلسکوپ در سال ۱۷۸۱ کشف شد. اورانوس ۲۷ قمر دارد و یک سیستم ۹ حلقه‌ای زیبا  به دور آن می‌چرخند. نام مستعار این سیاره «پدربزرگ مشتری» است!

سیاره های منظومه ی شمسی به ترتیب از بزرگ

نپتون: سیاره طوفانی

نپتون کمی کوچک‌تر از اورانوس و ۱۷ برابر بزرگ‌تر از زمین است. این سیاره هشتمین و دورترین سیاره از خورشید بوده و هر ۱۶۵ سال یک بار به دور خورشید می‌چرخد. ساختار و ترکیبی تقریبا مشابه اورانوس دارد؛ زیرا سطح بیرونی آن به رنگ آبی و پر از طوفان‌ها و گربادهای شدید است. منظومه‌ای متشکل از پنج حلقه نپتون را احاطه کرده و از ۱۴ قمر تشکیل شده است. در زمان قدیم به آن خدای رومی اقیانوس نیز می‌گفتند.

همچنین بخوانید: کوه های مقدس جهان: 14 کوه مقدس از ژاپن و یونان تا ایران

سیاره منظومه شمسی به ترتیب از بزرگ به کوچک

زمین: خانه ما

زمین در بین سیاره های منظومه شمسی به ترتیب از بزرگتر به کوچکتر خاص‌ترین سیاره است؛ زیرا در آن حیات وجود دارد. به دلیل این که ۷۰ درصد سطح زمین را آب تشکیل داده، به آن سیاره‌ آبی می‌گویند.

سیاره ها منظومه شمسی به ترتیب بزرگتر

زهره: خواهر دوقلوی زمین

این سیاره که با نام مستعار «ستاره صبح» نیز شناخته می‌شود، احتمالا که قابل سکونت‌ترین سیاره باشد. زهره دارای جو ضخیم مشخصی است که عمدتاً از اسید سولفوریک و دی اکسید کربن تشکیل شده است. انسان‌ها نمی‌توانستند در زهره نفس بکشند؛ زیرا جو آن گازهای سمی دارد. ۲۴۳ روز طول می‌کشد تا زهره یک دور به دور خورشید بچرخد. عطارد و زهره تنها سیاراتی هستند که قمر ندارند.

سیارات منظومه شمسی به ترتیب از بزرگتر

مریخ: سیاره سرخ

این سیاره را اغلب سیاره سرخ می‌نامند و به آن خدای جنگ رومی نیز معروف است. ویژگی‌های تقریبا مشابه زمین دارد؛ مانند رشته کوه‌ها، دشت‌ها، دره های غول پیکر و آتشفشان‌ها.  مریخ ۶۸۷ روز طول می‌کشد تا یک بار به دور خورشید بچرخد و سرعت چرخش آن به دور خود نیز مشابه زمین، یعنی ۲۴.۶ ساعت، است. رنگ قرمز سطح آن به دلیل است که اکسید آهن بسیار زیادی در سطح این سیاره وجود دارد.

سیاره های منظومه شمسی به ترتیب از کوچک به بزرگ

بیشتر بخوانید: 30 حقیقت درباره چپ دست ها: خصوصیات دست چپ ها چیست؟

عطارد: همنشین خورشید

در بین سیاره های منظومه شمسی به ترتیب از بزرگتر به کوچکتر، عطارد کوچک‌ترین است. این سیاره سریع‌ترین و نزدیک‌ترین به خورشید بوده و ۸۸ روز طول می‌کشد تا یک بار به دور خورشید بچرخد. درست است که این سیاره خیلی به خورشید نزدیک است؛ اما داغ‌ترین سیاره نیست! عطارد اولین سیاره از لیست سیاره های منظومه شمسی به ترتیب از کوچک تا بزرگ است.

نام سیاره های منظومه شمسی به ترتیب

سردترین و گرمترین سیاره منظومه شمسی چه نام دارد؟

به طور کلی دمای سیارات منظومه شمسی به میزان فاصله آن ها با خورشید بستگی دارد. همچنین ماهیت و ترکیب جو سیارات با دو موضوع مشخص می شود که یکی میزان گرمای تابش شده از سیارات است و یکی هم میزان گرمای حفظ شده در آن ها می باشد. در جدول زیر سیارات را به ترتیب از گرم ترین به سردترین سیاره را برای شما آورده ایم:

نام سیارهدمای میانگین بر حسب درجه سلسیوس
سیاره زهره
سیاره عطارد
سیاره زمین
سیاره مریخ
سیاره مشتری
سیاره زحل
سیاره اورانوس
سیاره نپتون
سیاره کوتوله پلوتو

نکاتی جالب در مورد هر سیاره منظومه شمسی

در این بخش نکات جالب و مهم در مورد هر سیاره را برای شما آورده ایم که به شرح زیر است:

  • از آنجایی که سیاره عطارد نزدیک به خورشید است این سیاره گرم است اما نکته جالبی که وجود دارد این است که با وجود گرم بودن این سیاره بر روی سطح آن یخ وجود دارد. گزارشات حاکی از این است که یخ هایی که روی سیاره عطارد هستند نور خورشید را دریافت نمی کنند و در سایه هستند.
  • سیاره ونوس اصلا قمر ندارد.
  • مریخ قبلا جو ضخیم تری نسبت به الان داشته است.
  • سیاره مشتری یک ستاره دنباله دار زیبا است.
  • هنوز کسی نمی داند حلقه های سیاره زحل چند ساله هستند.
  • سیاره اورانوس بسیار طولانی است.
  • سیاره نپتون بادهای مافوق صوت دارد.
  • در هنگام نمایش نور، می توانید میدان مغناطیسی زمین را هنگام کار مشاهده کنید.

سوالات متداول

بزرگترین سیاره منظومه شمسی چیست؟

مشتری

کوچکترین سیاره منظومه شمسی چیست؟

عطارد

زمین چندمین سیاره از نظر اندازه بزرگی است؟

پنجمین سیاره

کدام سیاره به سیاره زمین شبیه تر است؟

سیاره ناهید یا زهره نزدیک ترین سیاره به زمین است که تقریبا 12104 کیلومتر قطر دارد و می توان گفت از نظر اندازه دوقلوی زمین است. اما از نظر ویژگی های ساختاری سیاره مریخ شباهت های زیادی با زمین دارد که دلیلی بر فرضیه پیشینه حیات در این سیاره است.

کدام سیاره در منظومه شمسی بیشترین قمر را دارد؟

سیاره زحل 82 قمر دارد. این سیاره بیش از هر سیاره دیگری در منظومه شمسی قمر داد.

بزرگترین قمر در منظومه شمسی کدام است و در کدام سیاره است؟

گانیمد بزرگترین قمر در منظومه شمسی است که در سیاره مشتری قرار دارد. اندازه این قمر حتی از سیاره عطارد نیز بزرگتر است.

آیا پلوتون جزو سیارات منظومه شمسی است؟

در حال حاضر خیر. اما تا پیش از سال 2006 این سیاره نیز جزء سیارات منظونه شمسی محسوب می شد. اما در سال 2006 اتحادیه بین المللی نجوم این سیاره را از منظومه شمسی حذف کرد و به فهرست چهارگانه سیارات کوتوله اضافه کرد.

چهارمین سیاره منظومه شمسی چه نام دارد؟

مریخ

منظومه شمسی چند سیاره دارد؟

منظومه شمسی هشت سیاره دارد

جمع بندی

سیاره‌ها اجرام بسیار زیبایی هستند که همه ما حداقل یک بار در زندگی خود کنجکاوشان شده‌ایم و به دنبال دانستن حقایق سیاره های منظومه شمسی به ترتیب از بزرگتر به کوچکتر رفته‌ایم. به راستی سیاره های منظومه شمسی به ترتیب از بزرگ به کوچک می‌توانند برای خیلی‌ها، چه بزرگ و چه کوچک جالب باشند. از این رو، سیاره های منظومه ی شمسی به ترتیب از بزرگ را در این مقاله به طور کامل توضیح داده‌ایم تا شما را با شگفتی‌های آن‌ها آشنا کنیم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا