بیماری هابیماری های ارتوپدی

بیماری‌های متداول زانو و حرکات اصلاحی جهت پیش‌گیری و درمان آن‌ها

زانودرد، آرتروز، زانو پرانتزی از رایج‌ترین بیماری‌های زانو هستند که می‌توان آنها را با انجام حرکات اصلاحی کنترل کرد. قبل از انجام هر حرکتی حتما با پزشک ارتوپدی و فیزیوتراپیست مشورت کنید. این حرکات با هدف تقویت عضلات زانو و افزایش دامنه حرکتی مفصل توصیه می‌شوند. در این مقاله به معرفی چند بیماری متداول زانو و حرکات اصلاحی آنها پرداخته‌ایم.

زانوی پرانتزی (ژنوواروم، Bow Legged یا Genu varum)

در زانو پرانتزی، استخوان‌های زانو به سمت بیرون منحرف می شوند. به همین دلیل فاصله بین زانوها و ساق پا از یکدیگر زیاد است. در این حالت وقتی کودک می‌ایستد و مچ پاهایش را کنار هم قرار می‌دهد، زانو‌ها کاملا از همدیگر باز هستند. در حالت طبیعی، فاصله بسیار کمی بین دو زانو وجود دارد. این عارضه معمولا تا سنین ۲ سالگی در کودکان رایج است، چراکه به وضعیت قرار گیری آنها درون رحم بازمی‌گردد (ژنوواروم فیزیولوژیک). اما در ادامه والدین باید نسبت به وضعیت استخوان‌های زانو حساس باشند.

کمبود ویتامین D، نرمی استخوان (راشیتیسم)، اضافه وزن، شکستگی استخوان، ناهماهنگی در صفحات رشد و کوتاهی عضلات همسترینگ از دلایل رایج بروز این نوع از بیماری‌های زانو هستند.

سوالات خود را در این زمینه می‌توانید با پزشک اطفال درمانکده مطرح کنید. درمانکده پلتفرمی است که با پزشکان متخصص در سراسر استان تهران همکاری دارد. با مراجعه به سایت این مجموعه می‌توانید به‌راحتی از دکتر گوارش درمانکده، متخصص تغذیه، دکتر زنان و زایمان، روانشناس و… نوبت ویزیت آنلاین دریافت کنید.

حرکات اصلاحی زانوی پرانتزی

حرکات اصلاحی متنوعی برای درمان این نوع بیماری‌های زانو وجود دارد که در ادامه به ۲ نمونه اشاره می‌شود:

  1. اسکات همراه با توپ کوچک پیلاتس

بایستید و پاها را به اندازه عرض شانه‌ها باز کنید. یک توپ کوچک پیلاتس را بین دو زانوی خود قرار دهید. حالا حرکت اسکات را بروید و همزمان سعی کنید با زانو، به سمت داخل، به توپ فشار وارد کنید.حواستان باشد موقع نشستن در حرکت اسکات، زانوها از نوک پنجه‌های پا جلوتر قرار نگیرند. هدف این حرکت، تقویت عضلات نزدیک‌کننده و افزایش طول عضلات دورکننده است.

  1. لانچ از پهلو

لانچ حرکتی فوق العاده برای تقویت عضلات زانو است که در اصلاح انواع بیماری‌های زانو مانند زانو پرانتزی نیز کاربرد دارد. برای انجام این حرکت بایستید. یک قدم بزرگ به سمت پهلو بردارید و خیلی آرام شروع به نشستن کنید. در این حالت یکی از پاها از پهلو در حالت کشیده قرار دارد و دیگری خم شده است. دقت کنید، زانوی پای خم شدن از نوک پنجه‌های پا بیرون نزند.

بیشتر بخوانید: بهترین روش کاهش و پایین آوردن تب در خانه: 10 تب بر خانگی قوی

آرتروز زانو (Arthritis of the Knee)

آرتروز زانو (ساییدگی) باعث درد، تورم و سفتی مفصل‌ها می‌شود. این بیماری زانو حالتی پیشرونده دارد؛ یعنی با گذشت زمان بدتر خواهد شد. راهی برای درمان قطعی آن وجود ندارد. شیوه‌های درمانی شناخته‌شده، صرفا از پیشرفت بیماری جلوگیری می‌کنند. دارودرمانی، فیزیوتراپی، توانبخشی، کاردرمانی و جراحی از تکنیک‌های درمان آرتروز زانو به‌شمار می‌روند. در اینجا به ۲ حرکت اصلاحی که می‌تواند به تقویت زانو و کاهش عوارض آرتروز کمک کند، اشاره می‌کنیم. فراموش نکنید قبل از انجام هر حرکتی برای انواع بیماری‌های زانو حتما با پزشک معالج مشورت کنید.

برای مشاوره و دریافت نوبت آنلاین از فوق تخصص ارتوپد در تهران می‌توانید همین حالا به سایت درمانکده مراجعه کنید. این مرکز با پزشکان متخصص ارتوپدی در سراسر استان تهران همکاری دارد. با مراجعه به سایت درمانکده و جستجوی تخصص پزشکی، لیست پزشکان در سریع‌ترین زمان ممکن در اختیار شما قرار خواهد گرفت.

  1. کشش پا در حالت خوابیده

روی مت (زیرانداز ورزشی) به پشت بخوابید. پاها را صاف روی زمین نگه دارید. حالا یکی از پاها را به حالت فلکس نگه داشته و از زمین بلند کنید. پاها را تا جایی بالا بیاورید که از ناحیه ران بر بدن عمود قرار بگیرد. اگر کمر دارید، پای مخالف را خمیده و با زاویه ۹۰ درجه نگه دارید. برای هر پا می‌توانید ۱۰ بار این حرکت را انجام دهید. این حرکت کاهش درد انواع بیماری‌‌های زانو کاربرد دارد.

فردی که در حال انجام حرکت کشش پا در حالت خوابیده است.

  1. حرکت پل باسن

به پشت دراز بکشید. پاها را خم کنید، طوری که زاویه زانو ۹۰ درجه باشد. می‌توانید زانوها را به هم نزدیک کنید یا به اندازه لگن باز نگه دارید. شکم را منقبض (به سمت داخل بدن) کنید. نفس بگیرید و خیلی آرام بدن را از ناحیه باسن بلند کنید ته به تیغه سرشانه برسید. در این حالت زانو، لگن و شانه‌هایتان باید در یک راستا قرار بگیرند. چند لحظه در این حالت بمانید، بازدم را شروع کنید . بدن را از ناحیه شانه به سمت زمین حرکت دهید تا پشت‌تان کاملا به حالت اولیه بازگردد.

زانو درد

زانو درد اصطلاحی کلی است که در شرایط مختلف آن را بکار می‌بریم. این درد می‌تواند همراه با ورم زیر زانو باشد، اصلا ممکن است مربوط به دیگر بیماری‌های زانو مانند دررفتگی کشکک یا خالی کردن مفصل زانو باشد. در همه این شرایط می‌گوییم زانودرد دارم. اما گاهی اوقات هنگامی که می‌خواهیم از تاکسی پیاده شویم، یا مسیر کوتاهی را سربالایی قدم بزنیم و یا پله‌های خانه را بالا و پایین کنیم، زانو درد را حس می‌کنیم. این دردهای زانو را می‌توانید با چند حرکت اصلاحی به طور موثر درمان کنید.

حرکات اصلاحی زانو درد

  1. پوینت و فلکس کردن مچ پا

روی زمین بنشینید، کمر را صاف نگه دارید، می‌توانید به دیوار تکیه دهید، پاهایتان را دراز کنید. حالا سعی کنید مچ پا را به سمت بیرون کشیده نگه دارید (پوینت). حالا مچ پا را به سمت داخل بدن کشیده نگه دارید (فلکس). این تمرین را می‌توانید ایستاده و روی صندلی هم انجام دهید. همچنین می‌توانید از کش پیلاتس نیز استفاده کنید.

آلتفردی که روی مت نشسته و درحال پوینت و فلکس کردن مچ پا است.

کپشنپوینت و فلکس کردن مچ پا کاهش درد انواع بیماری‌های زانو تاثیرگذار است.

  1. کشش عضلات ساق پا در حالت ایستاده

بایستید و بدن را در حالت خنثی نگه دارید. پاها را به اندازه عرض لگن باز کنید یا جفت نگه دارید. حالا روی پنجه پا بلند شوید و بدن را به سمت بالا هدایت کنید. تصور کنید طنابی به وسط سرتان متصل است و شخصی در حال کشیدن این طناب است. با این تصور بدن را به سمت سقف (بالا) حرکت دهید.

دریافت نوبت و مشاوره آنلاین از بهترین پزشکان ارتوپدی در تهران

حرکات اصلاحی به‌طور موثری به کاهش درد انواع بیماری‌های زانو کمک می‌کند. نکته کلیدی درست انجام دادن حرکات و مداومت در اجرای آنهاست. پزشکان ارتوپدی درمانکده آماده‌اند تا در این زمینه به سوالات شما پاسخ دهند. کافی است همین حالا به سایت این مجموعه مراجعه و تخصص ارتوپدی و فیزیوتراپی را جستجو کنید. لیست پزشکان با کامل‌ترین اطلاعات در اختیار شما قرار خواهد گرفت.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا