مخاطب برنامه های رادیویی مردمی نیستند/ این رسانه حتی در چارچوب اهداف نظام و مأموریت های آن عمل نمی کند.
مهسا بهادری: «پیمان جبلی: از این تریبون با افتخار می گویم مجری تلویزیون تا پایان سال 1404 پر است».
اینکه صداوسیما پر از مدیران با بودجه 24 میلیاردی و چند هزار کارمند است، جای تعجب نیست، چرا که تلویزیون نمی تواند پخش کند، اما اینکه چقدر در هر زمینه ای اقتدار رسانه ای دارد، چقدر مخاطب دارد و مخاطبانش چه کسانی هستند. موضوعی است که مدیران باید به آن بپردازند. البته با افتخار از کاهش بیننده تلویزیون می گویند و می گویند در گذشته روند کاهشی داشته اما از ابتدای سال به 65 درصد رسیده است.
اینکه پیمان جبلی کل کارگردانی را پر کرده، موضوعی جزئی است، اما برای بررسی کیفی بحث داستان، با منوچهر اکبرلو، کارشناس و منتقد تلویزیون گفت وگو کرده ایم که در ادامه می خوانید.
اساساً چگونه می توانید عملکرد رسانه را اندازه گیری کنید؟
برای قضاوت و ارزیابی عملکرد یک رسانه مانند تلویزیون یا یک پلتفرم، همیشه باید در نظر داشت که بازخوردها و نظرسنجی ها در مورد عملکرد آن رسانه باید برون سپاری شود.
اگر در داخل سازمان انجام شود، طبیعتاً چه کسی این کار را انجام می دهد، در راستای اهداف سازمان است و به همین دلیل نتیجه مناسبی را برای سازمان، ارگان یا برنامه ارائه نمی دهد که اعلام کند ما این کار را انجام نداده ایم. . این اثر را تولید کند یا نتوانسته مخاطبی را جذب کند.
همه بدون استثنا از استقبال بی نظیر مردم صحبت کردند. دلیلش هم این است که مسئول اعلام آمار نظرسنجی خود را جزو آن گروه می داند و هیچ گاه عملکرد مقام ارشد یا مدیر شبکه را در زمان حضور زیر سوال نمی برد.
آیا این داستان روی مخاطب و دیدگاه او تاثیری دارد؟
بله، مخاطب هیچ وقت این آمار را جدی نمی گیرد چون داخلی است. یا باید به آمار نهادهای مستقل توجه کنیم که متأسفانه در ایران نزدیک به صفر است، زیرا همه امور دولتی و حتی عملکرد مدیران دولتی توسط همان سازمان های دولتی ارزیابی می شود و در نتیجه آیا قابل اعتماد نیست، بنابراین باید به شاخص هایی متوسل شویم که نه دقیق و نه علمی هستند، مانند پرسیدن سوال از اطرافیان در گفتگوهای روزانه خود تا بتوانیم عملکرد را بررسی کنیم. از طرفی یکی از راه حل ها این است که بررسی کنیم آن کار تا چه اندازه در جامعه ویروسی می شود یا مردم تا چه اندازه متوجه حضور آن اثر می شوند که این شاخص نیست چون من بارها آن قسمت را دیده ام. سریال در فضای رسانه دست به دست شد و بعد بینندگان در کامنت ها نوشتند خیلی عجیب است که تلویزیون به چنین موضوعی بپردازد، یعنی حتی بینندگان هم نمی دانستند که این کار برای تلویزیون نیست، برای تلویزیون است. شبکه نمایش خانگی
آیا تا به حال شرایطی پیش آمده که تلویزیون راننده نداشته باشد؟
نمی دانم، اما او همیشه یک برنامه داشت، حتی اگر تکراری باشد.
پس چرا یکی از دستاوردهای آقای جبلی در جلسه اخیرش این بود که مجری تلویزیون تا ساعت 14:04 به صورت ثابت رزرو شد؟
خوب این که مهم نیست، تلویزیونی که نمی تواند برفک بازی کند، کیفیت مهم است. در واقع این داستان یک دستاورد نیست زیرا بزرگترین ضعف یک شبکه عدم پوشش مجری آن است و بودجه صدا و سیما با رقم بسیار بالایی مدیریت می شود و مشکلی که متوجه کارکنان است. . در این رسانه، بسیاری از این بودجه به خودی خود هضم می شود، بنابراین وقتی این همه برنامه خرج می شود، حتی با کیفیت پایین، و بدون سنجش نیاز مخاطب این کار را انجام می دهند، نتیجه پر شدن هاست است. بی کیفیت است، بنابراین از آنجایی که تلویزیون رشد کمی دارد و مدیران ریسک راه اندازی کانال های بدون مخاطب را ندارند، به همین دلیل است که کمیت آن افزایش می یابد و هدف تلویزیون صرفاً پرکردن مجری است. برای قضاوت در مورد کیفیت می توان از جامعه آماری استفاده کرد. همچنین اگر از ویژه برنامه ها و پخش ها چشم پوشی کنیم، برنامه دندان درآوردن از شبکه های اصلی تلویزیون پخش نمی شود که می توان گفت مردم هر شب منتظر دیدن آن هستند.
نکته تلخ دیگر تاریخ این است که حتی اگر برنامه ای با این ویژگی پیدا شود که با تسامح بتوان آن را در بین مخاطبان قرار داد، یک برنامه 24 ساعته دو ساعته است و این مایه تاسف است و در حال حاضر به دلیل کمی از نظر، حتی این اتفاق نمی افتد.
نکته دیگر این است که ما در هیچ برنامهای که مورد توجه طرفین قرار میگیرد، حضور نمییابیم، حتی در موضوعاتی که اولویت نظام است، مانند حضور بچهها، حجاب و مقاومت در منطقه که اولویتهای ماست. حکومت اسلامی سیاست های جمهوری ایران، صدا و سیما هیچ اثر جالبی ندارد. جامعه هدف آنها مردم عادی نیستند. صداوسیما در واقع حتی مطابق با اهداف خود و نظام عمل نمی کند.
آماری دیدم که می گفت ما 10000 ساعت برنامه درباره حجاب ساختیم، اما کیست که نداند بیش از 90 درصد مردم آن را ندیده اند و اینها برنامه هایی هستند که از نظر محتوایی و فضایی هیچ خلاقیتی از خود نشان نداده اند. و انتخاب میزبان
۲۴۵۲۴۵