مستند «رخ» تعبیری آزاد از رویاهای علی اکبر صادقی/ ساختن پرتره از میراث بزرگان از نان شب واجبتر است.
به گزارش خبرگزاری فارسیرو، فیلم مستند «رخ» به کارگردانی سام کلانتری و تهیه کنندگی آرش صادقی; حقیقت در دومین روز از هجدهمین دوره جشنواره فیلم نمایش داده می شود.
فیلم «رخ» مستندی بازیگوش از یک هنرمند طنزپرداز است.
«رخ» مستندی زیبا، خلاقانه و ساختارشکن درباره سینمای مستند به ویژه مستندهای پرتره است که با هوش سرشار و طنز استاد علی اکبر صادقی همراه است. سامی کلانتری کارگردان فیلم مستند «رخ» درباره ساخت این فیلم مستند، فیلمنامه و حضور علی اکبر صادقی به عنوان یکی از مهم ترین هنرمندان ایران با خبرنگار فارسیرو گفت وگو کرد.
سام کلانتری درباره ساخت پرتره های مستند از چهره های تاثیرگذار فرهنگی و اجتماعی و ثبت آنها در تاریخ معاصر گفت: مستند «رخ» دومین پرتره ای است که ساخته ام. اولین مستند پرتره ای که کارگردانی کردم. این مستند «از خانه شماره 37…» نام داشت و به صورت مشترک با محسن شهرنازدار و تهیه کنندگی شادمهر راستین و کاملا خصوصی با سرمایه شخصی در بیش از 6 کشور فیلمبرداری و تولید شد.
پرتره مستند صادق هدایت درس های مهمی به من داد
وی ادامه داد: مستند «از خانه شماره 37…» روایتی از زندگی نویسنده بزرگ ایرانی «صادق هدایت» بود. این فیلم و بررسی زندگی و کتاب های نویسنده ای که تا آن روز پرتره سینمایی نداشت. او درس های مهمی در زمینه مستندسازی پرتره به من داد. فیلمی که ساخت آن حدود 9 سال طول کشید. بعد از مستند «از خانه شماره 37…» و با دانستن سختی های ساخت فیلم های پرتره، هرگز فکر نمی کردم دوباره در پروژه هایی از این دست شرکت کنم. اما دوباره این اتفاق افتاد و این بار درباره نقاش بزرگ معاصر ایران و علی اکبر صادقی فیلم ساختم.
کلانتری افزود: واقعیت این است که ما دوستان خانوادگی هستیم و من و آرش یکی از سه پسر علی اکبر صادقی از دوران نوجوانی با هم دوست بودیم و سال ها به فکر ساختن چنین فیلمی بودیم. بالاخره زمان فرا رسیده است.” این توضیح را دادم تا بگویم ساختن پرتره مستند از میراث و بزرگان یک کشور واجب تر از نان شب است. من به خصوص این موضوع را فراتر از استاندارد مطرح کردم و اغراق کردم تا اهمیت این مقوله را بهتر درک کنیم. من معتقدم ثبت تاریخ شفاهی یک کشور شاید یکی از تنها دارایی های مردم باشد زیرا نسل های آینده می توانند تاریخ یک کشور را به درستی بر اساس نقل قول ها و داده های جغرافیایی بازنمایی یا تصور کنند و چه چیزی ارزشمندتر از این. . همین روایت ها و مراجعه مداوم به مستندهایی از این دست است که ما را از اختراع مجدد چرخ باز می دارد. البته فیلم «رخ» یک پرتره مستند به معنای کلاسیک نیست و بیننده نباید انتظار داشته باشد که به سادگی داستان یکی از هنرمندان بزرگ این سرزمین را ثبت کند. در تولید این مستند سعی کردیم کمی متفاوت عمل کنیم.
«روح» فیلم جزییات است.
کارگردان فیلم «رخ» در پاسخ به اینکه روال معمول تولید و کارگردانی در ساخت این مستند رعایت نشد؛ وی گفت: همانطور که در ابتدای فیلم نیز اشاره شد، این برداشت آزادانه از زندگی و رویاهای علی اکبر صادقی، نقاش بزرگ معاصر ایران است. تنظیم و تحقیق کار، کار مشترک من و آرش صادقی است و از روز اول تصمیم گرفتیم که نگاه کلاسیکی به دانش آقای صادقی نداشته باشیم. برای بیننده ما چه حسی دارد که مثلا بداند آقای صادقی کجا به دنیا آمده یا در چه دوره تاریخی بزرگ شده است؟ برای من مهم این بود که به ذهن آقای صادقی نزدیک شوم. بر این اساس نگارش فیلمنامه را شروع کردیم و در همان زمان شکل فیلم در ذهنم شکل گرفت.
وی تاکید کرد: در واقع یکی از احتمالات من این بود که با این خانواده تعامل زیادی داشتم و آرش در فیلمنامه حرف هایی زد که اگر این صمیمیت نبود هرگز چنین تاثیری شکل نمی گرفت. شاید اگر بخواهم یک جمله درباره این فیلم بگویم این است که «روح» فیلم جزییات است و کم کم باید آنها را کشف کرد.
این کارگردان مستند تحسین شده “جایی برای فرشتگان نیست”; وی درباره شخصیت بازیگوش علی اکبر صادقی و ساخت مستندی درباره او گفت: همانطور که گفتم به دلیل مراودات خانوادگی با شخصیت علی اکبرخان غریبه نبودم وگرنه شاید این فیلم برای دیگری بسیار سخت باشد. کارگردانی که با این جنبه از شخصیت خود ناآشنا و پیچیده است. آقای صادقی شخصیت بسیار باهوشی دارد و پشت این چهره کنایه آمیز و شوخ طبع مدام شما را ارزیابی می کند و اگر طرف مقابل متوجه این موضوع نشود، انجام کار برایش سخت می شود.
کلانتری درباره شخصیت روایت صادقی و ورود یک روانکاو به داستان گفت: هنگام طراحی و نگارش سناریو پیشنهاد معرفی یک روانکاو را به آرش دادم که برایش جالب بود. ضمن اینکه این اولین بار نیست که از شخصیت یک روانکاو در فیلم هایم استفاده می کنم و تا حدودی با چالش های او آشنا هستم. برای همین زیاد نگران نبودم. البته با توجه به شخصیت باهوش و شوخ طبع استاد صادقی همیشه باید نگران پایان کار بود.
سینمای واقعی آغاز راه حرفه ای فیلمسازان جوان است
وی خاطرنشان کرد: یکی دیگر از فرصت های من در این پروژه حضور مستانه مهاجر به عنوان سردبیر بود. از آنجایی که او با خانواده صادقی هم آشنا بود، همه این چالش ها را از قبل با او و آرش در میان گذاشتیم. در ضمن مهم ترین نکته ای که باعث شد این فیلم در اکرانش با نقدهای خوبی روبرو شود را بگویم. حالت خوب فیلم طراحی و نشستن بازیگران آن است. از مستانه مهاجر که همه تجربه سالها دوستی و رفاقت را در هم آمیخت تا چنین اثری را رقم زد تا انسیه ملکی در صداپیشگی که سومین تجربه مشترک ما بود و رضا تیموری مدیر فیلمبرداری که پنجمین تجربه مشترک ما بود. کار کنیم و حالا ما یک خانواده شده ایم. همه مردم بودند، بدون شک این اثر تبدیل به فیلم نمی شد.
سام کلانتری که فصل های زیادی در جشنواره فیلم حقیقت حضور داشته است. وی در پاسخ به این سوال که این جشنواره با توجه به تحولات اجتماعی ایران تا چه اندازه توانسته به جوانان کمک کند؟ وی گفت: بسیاری از فیلمسازان نسل ما اولین فیلم های جدی خود را در سال های ابتدایی این جشنواره ساختند و با این جشنواره بود که مسیر حرفه ای آنها شکل گرفت. از ابتدای این جشنواره تقریباً به شکل های مختلف در آن حضور داشته ام، چه به عنوان فیلمساز و چه به عنوان داور و معتقدم نسل آینده نیز با همین نگاه به این جشنواره نگاه خواهد کرد.
۲۴۳۵۷