در دوره آقای خزاعی سینمای ایران هیچ دستاورد بین المللی نداشت.
مهسا بهادری: هدر دادن بودجه عبارت جالبی است که اگر اتفاق بیفتد هیچ کس به آن اعتراض نمی کند، اما اغلب به عنوان یکی از سه بهانه استفاده از آن برای اهداف و اعمال نظرات شخصی در نظر گرفته می شود.
مثلاً بدون هیچ شفاف سازی مالی اعلام می کنند که جشنواره جهانی فیلم فجر بعد از پنج سال جدایی باید با جشنواره ملی ادغام شود چرا که باعث هدر رفتن بودجه فیلم می شود اما آیا برای این دوره رقمی اعلام شد؟
اما این تمام ماجرا نیست، در همه زمینه ها هر کارگردانی تصمیمی را می گیرد که دوست دارد، مثلاً یکی جشنواره را به خاطر دوست داشتنش ادغام می کند، دیگری جشنواره را به خاطر اینکه دوست ندارد جدا می کند، اما اصولا چقدر؟ آیا این اعمال نظرات شخصی بر سینما و تصمیم گیری ها تأثیر می گذارد؟ آیا مدیریت ضرر دارد؟ پس از این اتفاق گفت وگویی با غلامرضا موسوی تهیه کننده سینما و مدیر انجمن تولیدکنندگان مستقل سینمای ایران انجام دادیم که در ادامه می خوانید.
سیاست های فیلم و جشنواره را چگونه ارزیابی می کنید؟
واقعیت این است که سیاست جشنواره مشکل دارد. منطقی ترین راه برای نزدیک شدن به جشنواره فجر، جداسازی بخش ملی از بخش بین المللی است. تجربه آقای رائد فریدزاده در برگزاری رویدادهای جهانی، ایده جداسازی این دو جشنواره را به او داد.
وقتی این دو جشنواره با هم ادغام شدند من هم اعلام کردم که این اقدام منطقی نیست چرا که جشنواره بین المللی در سایه بخش ملی قرار می گیرد و البته همین اتفاق افتاد و یکی از دلایل این ماجرا این است که همه مردم علاقه مند به ملی بودن فیلم ها هستند و ادغام این دو جشنواره باعث می شود بخش بین المللی هزینه ای را به جشنواره فجر بپردازد.
نتیجه را هم دیدیم. وقتی این اتفاق افتاد هیچ اقدام درست و منطقی انجام نشد. هیچ چهره ای از سینمای جهان در جشنواره حضور نداشت و اقدامی در این زمینه نداشتیم، انجمن تهیه کنندگان مستقل فیلم ایران. او هم اطلاعیه ای منتشر کرد و دلیل مخالفتش با این ماجرا را منطقی توضیح داد، به همین دلیل به نظرم این تصمیم بسیار درست است. امیدوارم به زودی شاهد شورای سیاستگذاری باشیم که بتواند سیستمی ایجاد کند که چندان افراطی نباشد و به چنین مسائل مهمی با سلیقه رسیدگی نکند.
چه تضمینی وجود دارد که این دو جشنواره پس از تغییر وزیر ارشاد و رئیس سازمان سینمایی با هم ادغام نشوند؟
تضمینی وجود ندارد چون بازجو وجود ندارد، یعنی وقتی چنین اتفاقی می افتد، مسئولی نیست که بپرسد چرا این اتفاق افتاده است، اما در واقع باید این موضوع بررسی شود و شورای جشنواره بی طرف و کارشناسی تشکیل شود. تا بتوانیم سیاست گذاری جشنواره را در دست بگیریم.
در این سه سالی که جشنواره به صورت یکپارچه برگزار می شود چقدر سرمایه هنری و انسانی صرف سینما شده است؟
به نظر من در دوره آقای خزاعی و زمانی که این دو جشنواره با هم برگزار می شد، هیچ دستاورد بین المللی نداشتیم.
وقتی آنها از هم جدا شدند، چگونه به چیزی رسیدیم؟
در نهایت مدیران جشنواره یعنی آقایان میرکریمی و عسگرپور توانستند جشنواره را به سمتی ببرند که جشنواره گروه الف باشد و این اتفاق خود دستاوردی است که توانستیم یکی از بهترین ها باشیم. جشنواره های مهم دنیا و این اقدام و کار بسیار ارزشمندی بود و در این مدت آقای عسگرپور تنها توانست یک ضرب الاجل از فیاپف بگیرد، بنابراین فکر می کنم اگر رویکرد کارشناسی شود می توانیم به نتایج بسیار خوبی برسیم. .
در همان زمان که تاسیم تصمیم به ادغام جشنواره گرفت، بحث هدر رفت بودجه را مطرح کردند. در واقع گفتند وقتی جشنواره به صورت جداگانه برگزار می شود، ضایعات مالی و بودجه ای زیادی انجام می شود. دامنه بسیار محدود؟
سوال اصلی این است که بررسی کنیم چه بودجه ای هدر رفته، شعاری است یا واقعی؟ اگر چنین حرفی درست باشد، من کاملا موافقم که یک ریال از بودجه فیلم نباید هدر رود. حال سوال این است که این بودجه بر اساس چه کارشناسی هدر رفت و بر اساس چه آماری وقتی این دو با هم تلفیق شدند بودجه ای هدر نرفت؟
مشکل این است که ما عادت کرده ایم بدون توضیح و اطلاعات با یکدیگر صحبت کنیم. در واقع اگر شفاف سازی هایی داشته باشیم بیشتر این مشکلات حل می شود.
به طور کلی و با توجه به وقفه ای که وجود داشت، فکر می کنید چقدر طول می کشد تا به جایگاه قبلی خود برگردیم؟
امسال جشنواره بین المللی برگزار نمی شود اما برای سال آینده باید سیاست گذاری درستی انجام شود. خوشبختانه رائد فریدزاده حوزه بین الملل را به خوبی می شناسد و امیدوارم برنامه ریزی جشنواره در راستای سیاست باشد. جشنواره و سینمای ایران را به جهانیان عرضه کند، مشروط بر اینکه هر چه زودتر چند تن از این معاونان که مشغول کارهای امنیتی هستند تغییر کنند.
آیا آقای خزایی با ادغام این دو جشنواره به جای تبلیغ جشنواره، آنها را در پیش زمینه قرار داده است؟
در اطلاعیه انجمن تهیه کنندگان همچنین آمده است که گفتیم جشنواره دچار ضعف شده است که نمونه این اتفاق انتخاب دبیر جشنواره بود که باعث غیبت تعداد زیادی از هنرمندان شد.
۲۴۵۲۴۵