کدام رؤسای جمهور در کدام کنسرت ها شرکت کرده اند/ مروری بر کارهایی که هاشمی، خاتمی، احمدی نژاد و روحانی انجام دادند؟
پریسا ساسانی: بعدازظهر سه شنبه 15 آذرماه مسعود بیزیکیان رئیس جمهور به تماشای کنسرت موسیقی سیمرغ به رهبری فرهاد فخرالدینی در تالار وحدت نشست. خبر بسیار مختصر و پیامی صمیمانه داشت. رئیس دولت چهاردهم کنسرتی با شعری از عطار نیشابوری شاعر ایرانی به کارگردانی فرهاد فخرالدینی را تماشا نمی کند. نوازنده ای که به مدت 10 سال در اعتراض به وضعیت هنر موسیقی داوطلبانه از عرصه هنر و رهبری ارکستر سمفونیک تهران استعفا داد و خود را وقف کتاب نویسی و آموزش موسیقی کرد.
حضور مسعود بازیکیان رئیس دولت چهاردهم در این کنسرت علاوه بر ادای احترام به هنر اصیل موسیقی و اشعار ایرانی؛ این در راستای تحقق شعار او «وحدت ملی» است و به نوعی تسلیت یا به تعبیری خوش آمدگویی به هنرمندی چون فخرالدینی است که یک دهه برای بهبود وضعیت روی صحنه نرفته است. شرایط موسیقی معترض به نگاه مسئولین به این هنر. این اقدام رئیس جمهور نه تنها برای هنر موسیقی بلکه به دلیل اصالت هنر قابل تحسین است.
رصد سامانه سیمرغ توسط رئیس جمهور چهاردهم بهانه ای شد تا فارسیرو در گزارشی به بررسی حضور روسای جمهور ایران در عبارات مختلف بپردازد.
افتتاحیه جشنواره سرودهای انقلابی و تلاش هنرمندان برای حفظ هنر موسیقی
پس از وقوع انقلاب اسلامی در ایران و در شرایط جنگ و نهادینه شدن ساختارهای یک نظام اسلامی، موسیقی هنری اولین عاملی بود که حذف شد، اما با شروع جنگ و لزوم ساخت موسیقی با موضوع اسلام و دفاع از ایران توسط مسئولان ایجاد شد. هنرمندان موسیقی ایرانی (ردیف ساز) مانند محمدرضا شجریان، حسین علیزاده، محمدرضا لطفی، کیهان کلهر و بسیاری از هنرمندان دیگر برای زنده نگه داشتن آن دست از تلاش برنداشتند. این هنر اصیل و ریشه دار از ایران است. جشنواره موسیقی فجر تا سال 1364 در زمان ریاست جمهوری حضرت آیت الله خامنه ای و دولت میرحسین موسوی نخست وزیر با عنوان «جشنواره ملی سرود و سرودهای انقلابی» تشکیل و اولین دوره آن با حضور 20 گروه در تهران برگزار شد. . ، و سپس چهار سال یعنی هر سال ۱۳۶۸ دوره پنجم او با طراحی لوگو و نماد و عنوان «پنجمین جشنواره موسیقی فجر» ادامه یافت..
با روایت این ماجرا به خوبی می توان فهمید که رئیس جمهور وقت در آن زمان برای دیدن کنسرت نرفته و زیرساخت های ایجاد جشنواره موسیقی فراهم شده است تا موسیقی ایرانی منقرض نشود و مرگ و میر آن افزایش یابد. البته ناگفته نماند که در اواسط دهه 70 در جریان بازدید از صدا و سیما در فضایی خصوصی، مجری ارکستر صدا و سیما نشسته و از علیرضا افتخاری و عبدالحسین مختاباد بابت اظهاراتشان تشکر کرده است. .
هاشمی رفسنجانی و تجهیز زیرساخت سالن کنسرت
پس از پایان جنگ و آغاز دولت اکبر هاشمی رفسنجانی، وی رئیس دولت پنجم و مصطفی میرسالم مسئولیت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را بر عهده داشت. رئیسجمهور در دوران مسئولیت اجرایی خود، بهجز برخی دیدار با هنرمندان، از وحدت و «وحدت ملی» میگوید؛ شعاری که پزشکان با این عنوان به کار میبرند.مانند همدلی و «هماهنگی ملی» – حضور دیگری در عرصه موسیقی نداشته است. و تنها امتیاز و برتری این دوران، فراهم کردن زیرساخت ها برای تجهیز و ساخت سالن های ویژه برای اجرای هنری در زمینه های مختلف بوده است.
با آغاز صدارت سید محمد خاتمی در سال ۱۳۷۶ تحولات خاصی در عرصه هنر ایران از جمله هنر موسیقی رخ داد. اما فعالیت های فرهنگی آن در راستای اعتلای هنر گرانبهای ایرانی با رویکرد «بحث تمدن ها» که یکی از ویژگی های فرهنگی آن برای ارتباط با جهان بود. او رنگ دیگری به فعالیت های هنری و هنری داد که از جمله فعالیت های خاتمی در این زمان در عرصه موسیقی می توان گفت رنسانسی تکرار نشدنی است و یکی از مهمترین فعالیت های او در این عرصه احیای صداهای زنانه است. در کنسرت های ویژه بانوان و در نتیجه برگزاری جشنواره “گل یاس” ویژه بانوان، معرفی هنر ایرانی اعم از تئاتر، فیلم، هنرهای تجسمی و موسیقی را مستثنی کرد.
حمایت از موسیقی نواحی در دوره محمد خاتمی
یکی از موضوعاتی که دولت محمد خاتمی در حوزه فرهنگی به آن توجه ویژه داشت. به موسیقی نواحی توجه زیادی داشت. از این رو رئیس دولت های هفتم و هشتم در کنسرت های موسیقی فجر به مدت هشت سال گزیده ای از موسیقی ها از جمله موسیقی نواحی را روی صحنه تماشا کرد و هنرمندان فعال در این عرصه را تشویق و حمایت کرد.
اما آنچه قابل توجه بود این بود که سید محمد موسیقی در اواخر دوران ریاست جمهوری خود موسیقی را رها نکرد و در ششم مرداد ماه سال 1385 به دیدن سمفونی «پیام آور عشق و امید» به کارگردانی لوریس چکناواریان رفت که محمدباقر قالیباف در آن حضور داشت. نیز حضور داشت.
احمدی نژاد در چه کنسرتی شرکت کرد؟
اجرای سمفونی «رسول عشق و امید» برای پاسداشت پیامبر اسلام به رهبری لوریس چکناواریان به عنوان یک نوازنده همکار مسیحی موجی از تحسین را برانگیخت و بسیاری از سیاستمداران و در همین راستا محمود احمدی نژاد، رئیس جمهور، شاهد آن بودند. از دولت های نهم و دهم به همراه مصطفی پورمحمدی وزیر وقت کشور و حسین صفرهرندی وزیر وقت ارشاد اسلامی سه روز بعد که خاتمی در 10 مرداد 1385 به تماشای این سمفونی نشست. سوئیت سمفونیک «پیامآور عشق و امید» را دید.
حسن روحانی و ابراهیم رئیسی در کنسرت حاضر نشدند
حسن روحانی رئیس دولت یازدهم و دوازدهم در دوره ریاست جمهوری خود در هیچ کنسرتی شرکت نکرد و سید ابراهیم رئیسی نیز همین کار را کرد.
احیای سنت تماشای کنسرت های ریاست جمهوری
تا اینکه این سنت تماشای کنسرت در دولت چهاردهم دوباره با حضور پزشکان و اجرای کنسرت سیمرغ در دوران وزارت سید عباس صالحی احیا شد که نشان از نکات مهمی از جمله توجه به هنر در ابعاد مختلف دارد.
۲۴۳۵۷