پیام های مهم دانش آموزان پایه دهم/ نظام آموزشی عقیدتی کشور جوابگوی نیاز دانش آموزان نیست
گروه اندیشه: وی افزود: دانشآموزان به دلیل دسترسی به شبکههای مجازی و داشتن اطلاعات مختلف بسیار پیشرفتهتر از برنامههای آموزشی هستند و به دلیل پیشرفت آنهاست که هیچ یک از برنامههای درسی مدارس را نمیپذیرند و در نتیجه نمیپذیرند. مطالعه کن.” دروس مورد نظر، یعنی نیازی به مطالعه نمی بینند.» این نظر دکتر محمدباقر تاج الدین در مورد علت پایین بودن معدل دانشجویان است. بر این اساس می توان گفت که دانشجویان زیاد هستند. باسوادتر از سطح تحصیلات کشور است و اساساً اینترنت فکر کردن به مفاهیم کتاب درسی را بی نیاز کرده است، فاجعه ای که دستاورد مؤسسات آموزشی و پرورشی بوده است.
***
مدیران آموزش و پرورش از فاجعه ای که دانش آموز متوسط کلاس دهم در کشور تجربه کرده است صحبت کرده اند. درست است که فاجعه است، اما این فاجعه پیام های مهمی به همراه دارد که در زیر به برخی از آنها اشاره می شود:
1. بی انگیزگی شدید دانش آموزان برای مطالعه; همه شواهد نشان می دهد که بخش قابل توجهی از دانش آموزان دیگر انگیزه ای برای مطالعه ندارند و این بی انگیزگی دلایل زیادی دارد که یکی از مهم ترین آنها عدم امید و آینده روشن برای آینده آنهاست.
2. عده ای فکر کرده اند که دانش آموزان بی سواد شده اند و به همین دلیل نمرات درسی آنها کاهش یافته و در نتیجه معدل آنها 10 شده است. برنامه درسی به دلیل دسترسی به شبکه های مجازی و داشتن اطلاعات بسیار متفاوت. آنها هیچ یک از برنامه های درسی مدرسه را نمی پذیرند و به همین ترتیب. در نتیجه دروس مورد نظر را مطالعه نمی کنند، یعنی نیازی به مطالعه نمی بینند.
3. بسیاری از کتاب های درسی که آموزش و پرورش تهیه می کند و در اختیار دانشگاهیان قرار می دهد فرسنگ ها با دانش و هوش آنها فاصله دارد و از سوی دیگر هیچ ارتباط و سازگاری با نیازهای واقعی دانش آموزان امروزی ندارد. در این صورت چگونه می توان از دانش آموزان خواست که این کتاب های عقب مانده را که با ذوق و سلیقه تهیه و تدوین شده اند بخوانند؟
4. عقب ماندگی نظام آموزشی کشور در اثر شتاب تغییرات و تحولات نسل جدید امری کاملاً بدیهی و روشن است که نیاز به توضیح ندارد. همچنین نظام آموزشی کشور با نگاه عقیدتی و گذشته نگر به تدوین برنامه های آموزشی ادامه می دهد که نه تنها پاسخگوی هیچ یک از نیازهای دانش آموزان نیست، بلکه هیچ سودی برای زندگی کنونی آنان نیز ندارد. بنابراین دیگر چه توجیهی برای تحصیل و افزایش معدل و معدل دانش آموزان باقی می ماند؟
216216