پژمان دادخواه: آموزش هنر بدون پژوهش معنا ندارد
به گزارش خبرگزاری فارسیرو، پژمان دادخواه، عضو هیأت علمی دانشگاه و پژوهشگر هنر در گفتگو با خبرنگار مهر درباره تأثیر و کارکرد پژوهش هنری و مطالعات نظری در حوزه هنر، اظهار داشت: جهان پیش رو. ما همواره با چالش ها و مشکلات مختلفی همراه بوده ایم و انسان ها برای حل این مشکلات و چالش ها دست به تحقیق می زنیم. عرصه هنر به دلیل تغییرات فراوان، نوآوری ها، آثار متعدد هنری و رویکردهای هنری گوناگون، همواره پر از پرسش ها و مشکلات است. از آنجایی که آغاز و نقطه شروع یک بررسی نظام مند با یک پرسش اساسی است، می توان اهمیت و ضرورت پژوهش در حوزه هنر را به یاد آورد. اما در مورد نتایج پژوهش های هنری می توان گفت که این مطالعات و بررسی های نظری منجر به درک بهتر تحولات هنری مراحل مهم تاریخ هنر، به بینشی عمیق از آثار هنری در دوران های مختلف می شود. درک صحیح روابط به هنرمندان کمک می کنند تا در عرصه هنر حرفه ای شوند تا آثار هنری را غنی کنند و پژوهشگران، نویسندگان، صاحب نظران، منتقدان و صاحب نظران را تربیت کنند و به نوعی نتیجه این بررسی ها دانش و آگاهی است. غنی سازی علمی در رشته های مختلفی از هنر وجود دارد.
به گزارش مهر، وی می افزاید: در نهایت می توان گفت که پژوهش در حوزه هنر منجر به نگاه تأملی به آثار هنری و گرایش های هنری می شود. طبیعتاً آموزش هنر بدون تحقیق معنا ندارد و آموزش صحیح و مؤثر دقیقاً در جایی شکل می گیرد که با تحقیق و پژوهش همراه باشد.
اصولاً آموزش هنر بدون تحقیق معنا ندارد و آموزش صحیح و مؤثر دقیقاً زمانی شکل می گیرد که با تحقیق و پژوهش همراه باشد. برخی از آنها تحقیقات انجام شده در زمینه تاریخ هنر، تحولات هنری، بررسی آثار هنری و شناخت هنرمندان است. این بررسی ها فقط می تواند نگاه تاریخی داشته باشد یا این بررسی می تواند مبتنی بر رویکرد و نظریه ای خاص بر اساس نظرات یک متفکر باشد. چنین پژوهشی به درک عمیق موضوع مورد مطالعه می انجامد و به نوعی محقق ابهام را برطرف می کند و به توسعه حدود دانش در حوزه هنر می انجامد. گروهی دیگر از این بررسی ها بر اساس مشکلات، چالش ها و نیازهای روز است و به نوعی نتایج بررسی های مذکور در شرایط فعلی یا آتی جامعه مورد استفاده قرار می گیرد و منجر به حل یک چالش در حوزه می شود. هنر و نتایج بسیار مطلوبی برای جامعه هنری به همراه داشته باشد. به نوعی می توان این دستاوردها را کلید حل مشکلات و چالش های هنری دانست.
وی در خصوص تاثیرات پژوهش های هنری در جامعه نسبت به گذشته گفت: امروزه نهادهای علمی، فرهنگی و هنری توانسته اند نقش مهمی در این زمینه ایفا کنند و نسبت به گذشته شاهد پیشرفت های چشمگیر و موثری در رشته مطالعات هنر نظری توسعه دوره های تحصیلات تکمیلی دانشگاهی، گسترش مجلات علمی، تألیف و ترجمه کتاب، برگزاری همایش ها و اتاق های فکر نقش مهمی در این راستا داشته است. در واقع امروزه از طریق این مؤسسات، شاهد پژوهش های بدیع، بدیع و روشمندی هستیم که در راستای گسترش علوم نظری و مطالعات میان رشته ای هنر انجام شده و به نوعی موجب گسترش علوم نظری شده است. . علوم هنری و حتی در مواردی نظریه پردازی در حوزه هنر. نتایج این دستاوردها برای معلمان، دانش آموزان، هنرمندان، دانش آموزان و همه پیروان عرصه علم، هنر و دانش، نوآورانه و مؤثر بوده است.
این استاد دانشگاه درباره نقش مجلات علمی در گسترش علم و دانش در عرصه هنر گفت: بسیاری از این مجلات توسط دانشگاه ها و موسسات تحقیقاتی مهم کشور منتشر می شوند که برخی از آنها دارای مدارک علمی وزارتخانه هستند علم. ، پژوهش و فناوری و به نوعی بالاترین رتبه علمی کشور را به خود اختصاص داده اند، بر اساس گواهی پورتال انتشارات علمی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، حدود 61 مجله با رتبه علمی در این حوزه وجود دارد. از هنر و معماری یکی از راه های دریافت دستاوردهای جدید و بدیع در زمینه مطالعات هنر، همین مجلات علمی است که هر مجله با توجه به محوریت و اهداف خود و با بهره گیری از ظرفیت های پژوهشی پژوهشگران، مقالاتی روشمند و بدیع در حوزه هنر منتشر می کند. . ، برای ارتقاء دانش در زمینه های مختلف.
اصولاً هنرمندان در مسیر فعالیت هنری خود از ابتدا تا انتها به نوعی تحقیق و پژوهش می پردازند. یعنی هنرمند از ابتدا که ایده ای در ذهنش شکل می گیرد تا توسعه ایده و اجرای نهایی و در نهایت به نمایش گذاشتن اثر، به نوعی تحقیق در فعالیتی که انجام می دهد اختصاص می دهد. که در نهایت در آثار هنری شما منعکس شده است و این در بسیاری از آثار هنری مهم است. وی به مطالعات میان رشته ای در هنر اشاره کرد و تصریح کرد: در دهه های اخیر یکی از مواردی که بسیار مورد توجه محافل دانشگاهی و علمی قرار گرفته، مطالعات میان رشته ای است. در هنر مطالعات میان رشته ای شامل تعامل بین رویکردهای مختلف و دانش است که منجر به تحقق هدف محقق و ارائه دستاوردهای بدیع می شود. به این ترتیب، 2 یا چند رشته مختلف می توانند برای دستیابی به هدف محقق با هم تعامل داشته باشند. در واقع، این دیدگاه ضمن تأکید بر نظریه ها، رویکردها و نظرات متفکران، تلاش می کند زمینه جدیدی را برای گفت وگو و تعامل میان رشته ای فراهم کند و نتایج جدیدی را ایجاد کند. به این ترتیب محقق با رویکردها، رویکردها و دیدگاه های متفاوتی به موضوع تحقیق خود می پردازد. در واقع، از این طریق سعی می کنید به یک موضوع از زوایای مختلف نگاه کنید. رویکردهای نظری در مطالعات تاریخ هنر، فلسفه و زیباییشناسی هنر، حکمت هنر، دین و هنر، اخلاق و هنر، جامعهشناسی هنر، روانشناسی هنر، انسانشناسی هنر، مطالعات تطبیقی هنر، نقد هنر، اقتصاد هنر ، هنر و اسطوره، هنر و سیاست و غیره. یکی از موضوعاتی است که محققین آن را دنبال می کنند.
دادخواه در پاسخ به این سوال که آیا درک نظریه های هنر و هنر پژوهی برای هنرمند و مسیر شغلی او مفید است، گفت: نمی توان به طور قطع گفت که درک نظریه های هنر و هنر پژوهی شرط اساسی و ضروری برای یک هنرمند است. هنرمند اما به نظر من مطالعات نظری هنر و اساساً پژوهش می تواند به هنرمند کمک کند. منظور من از تحقیق لزوماً نوشتن کتاب، نوشتن مقاله علمی و غیره نیست، بلکه منظور من جستجو، تأمل و کاوش در حوزه هنر و علوم انسانی است. البته لازم به ذکر است که هنرمندان اساساً در مسیر فعالیت هنری خود از ابتدا تا انتها به نوعی تحقیق می پردازند. یعنی هنرمند از ابتدا که ایده ای در ذهنش شکل می گیرد تا توسعه ایده و اجرای نهایی و در نهایت نمایش اثر در حین انجام فعالیت درگیر نوعی تحقیق می شود که در نهایت در آثار هنری شما منعکس می شود و این در بسیاری از آثار هنری مهم است. به عنوان مثال، بسیاری از فیلم های داستانی و مستند بر اساس تحقیقات و مشاهدات هنرمند ساخته شده اند.
این پژوهشگر هنری در پایان تصریح کرد: همچنین بسیاری از عکس های مهم در تاریخ عکاسی به این شکل به وجود آمده است. اما اگر این بررسی ها، مشاهدات و تأملات هدفمند، اصولی و روشمند باشد، می تواند به غنای آثار هنرمند کمک کند و متقابلاً تأثیرات اجتماعی عمیقی به همراه داشته باشد.
۲۴۴۲۴۵