ترند های روز

نیما یوشیج; از شعرهای کودکانه تا نت های انتقادی

به گزارش خبرگزاری فارسیرو، علی اسفندیاری معروف به نیما یوشیج در 30 آبان 1276 در یوش مازندران به دنیا آمد. تحصیلات خود را در مدرسه یوش آغاز کرد و در مدرسه فرانسوی سنت لوئیس تهران ادامه داد. بدین ترتیب با دگرگونی های ادبی جهان آشنا شد و به این باور رسید که شعر کهن از بیان بسیاری از مضامین درمانده و ناتوان است و نیازمند دگرگونی است. قصیده و رباعی و دوبیتی را خوب می خواند، اما نمی خواست به وزن های کهنه زنجیر شود. او بنیانگذار شعر نو و ملقب به پدر شعر نو فارسی است. نیما ابتدا آگاهانه ساختار شعر کهن ایران و مبانی آن را زیر سؤال برد و سپس عنوان «شعر نو» را برای هنر خود برگزید. نیما یوشیج مجموعه شعر «افسانه» را در سال 1300 منتشر کرد. این مجموعه شعر یکی از مهم ترین کتاب های شعر معاصر ایران است. بخش هایی از مجموعه اشعار افسانا نیز در مجله «قارن بیستم» منتشر شد. سردبیر این مجله یکی دیگر از شاعران مشهور معاصر، میرزاده عشقی بود.

به گزارش ایرنا، نیما اشعاری به زبان مازندرانی نیز دارد که با نام «روجا» منتشر شده است. او در این اشعار با استفاده از عناصر طبیعی با بیانی اسرارآمیز چهره جامعه را ترسیم کرده است.

نیما یوشیج در اواخر عمر به ذات الریه مبتلا شد. او برای درمان بیماری خود به تهران آمد اما نتیجه ای نگرفت. این شاعر مبتکر در 22 دی ماه 1338 درگذشت و ابتدا در امامزاده عبدالله تهران به خاک سپرده شد اما بنا به وصیتش پیکرش را به یوش منتقل کردند.

کتاب یادداشت های روزانه نیما یوشیج

«یادداشت های روزانه نیما یوشیج» بازیابی و بازنویسی دست نوشته های نیما توسط پسرش شراگیم یوشیج است. این یادداشت ها که نیما گهگاه به رویکردهای هنری خود اشاره کرده است، عمدتاً یادداشت ها و گلایه های شخصی فردی است که با وجود زندگی پربار و خلاقیت ادبی، زندگی پر از تلخی و رنج را برای خود و توده های مردمی تجربه کرده است.

این کتاب به طور کامل فضای فکری و درگیری های روزانه نیما را منعکس می کند. مطالب ارائه شده در این کتاب تنها درباره شعر و مسائل ادبی نیست، بلکه مسائل اجتماعی زمان نیما نیز در این آثار به چشم می خورد.

از «خاطرات نیما یوشیجی» مشخص می شود که هنر او در تعهد به جامعه شکوفا شده و همواره معتقد بوده است که هنر را باید با محوری ترین مسائل زندگی یعنی کار و مبارزه پیوند داد. همان گونه که هنرمند عمر خود را در مسیر هنر می گذراند، هنر نیز باید به سمت زندگی معطوف شود و این رابطه دو سویه وقف هنرمند به هنر است و بالعکس. «نیما یوشیج» این سبک زندگی را وجه تمایز زیستن و زیستن می داند; سبکی که انسان زندگی خود را به گونه ای می گذارد که دیگران با دیدن آن قدر آن را بدانند.

البته به همان اندازه که در «یادداشت های روزانه نیما یوشیگه» بر اهمیت زندگی و توجه به آن تأکید شده، اهمیت آن به گذشته و نقش آن در جهان بینی نیما نیز مشهود است. او زمان حال را اسیر در چنگال حواس می داند، اما معتقد است گذشته آزادانه در صمیمیت دل سیر می کند و از آن مراقبت می کند. به این ترتیب می توان دریافت که «نیما یوشیجی» به وضوح گذشته را به حال ترجیح می دهد.

کتاب «یادداشت های روزانه نیما یوشیج» نوشته نیما یوشیج در قطع رقعی در 380 صفحه در سال 1402 توسط انتشارات مروارید منتشر شده است.

کتاب «توکای در قفس».

نیما یوشیج; از شعرهای کودکانه تا نت های انتقادی

او در کتاب «توکای در قفس» نوشته نیما یوشیج داستان پرنده ای را روایت می کند که در قفس محبوس شده است. بهار نزدیک است و توکا مثل سال های قبل در قفس بود. با آب و دانه ای که صاحبش به او می داد، باید هر روز با صدای بلند آواز می خواند. او احساس می کرد که اگرچه هر روز ضعیف تر می شود، اما میل به آزادی در وجودش قوی تر می شود. دوست دختر توکا از صاحب قفس می خواهد که او را آزاد کند. اما صاحب قفس درخواست او را رد می کند.

بهمن دادخواه در سال 1973 در نمایشگاه براتیسلاوا با تصویرگری در کتاب «توکای در قفس» برنده جایزه سیب طلایی شد.

توکای با چندین موجود صحبت می کند تا راه حلی بیابد، اما هیچ موجودی، چه قادر و چه بخواه، کاری برای نجات توکا از قفس انجام نمی دهد. در پایان سخنان یک جفت توکای کوهستانی، پرنده را از ماجرا نجات می دهد: «خودت در قفس افتادی، باید راهی پیدا کنی». سرانجام توکا راه خود را به سوی آزادی پیدا کرد.

«توکای در قفس» در طول سال‌های انتشارش یکی از شناخته‌شده‌ترین آثار ادبیات کودک و نوجوان محسوب می‌شود. بهمن دادخواه در نمایشگاه براتیسلاوا در سال 1973 برای تصویرسازی های این کتاب برنده جایزه سیب طلایی شد. این داستان یکی از آثار نیما یوشیج شاعر بزرگ معاصر است که به زبانی ساده برای کودکان و نوجوانان نوشته شده است.

کتاب «توکای در قفس» نوشته نیما یوشیج با تصویرگری بهمن دادخواه در 24 صفحه در سال 1395 توسط کانون پرورش فکری منتشر شده است.

کتاب «بچه های بهار».

نیما یوشیج; از شعرهای کودکانه تا نت های انتقادی

«بچه های بهار» گزیده ای بسیار کوچک از اشعار نیما یوشیج به همراه تصاویر کولاژ شده از خطه شمال ایران است که برای کودکان تهیه شده اما برای بزرگسالان علاقه مند به شعر و هنر و اندیشه خالی نیست. در ابتدای کتاب توضیح داده شده است که شعر باعث افزایش دایره لغات کودک می شود. فرهنگ مشترک با جامعه شما را فراهم می کند و توانایی شما را برای لذت بردن از زندگی و دیدن زیبایی ها تقویت می کند. به عبارت دیگر شعر شریف به کودک قدرت درک زیبایی را می دهد. همه این حرف ها و گفته ها زمانی بیان می شود که شعر از نوع ناب خود باشد.

منتخب شعر: گلها شکفتند/ برف بارید/ از سبزه ها، از کوه، بچه ها جوانه می زنند/ در درخت است، در گوش ها آواز می خواند. خزت را بپوش، کتت را بپوش!/ بیدار شو، بیدار شو بچه های بهار/ می روند، می پرند/ زنبور از لانه رفت، بابا از خانه بیرون رفت/ همه می روند سر کار بچه های بهار.

کتاب با عکسی از خود نیما یوشیج آغاز می شود. تصویر پیرمرد مهربان با کیسه ای پر از گل ما را در فرهنگ ما به یاد بابا نوروز می اندازد. در صفحات بعدی عکس هایی از بازی کودکان با لباس محلی در کنار رودخانه، لباس شستن زنان در رودخانه، مراسم عروسی، زنان شاغل در مزارع برنج، ماهیگیری مردان و در پایان عکس شاعر قدیمی او را مشاهده می کنیم. در ابتدا دید. او در مسیری به سمت غروب می رود.

هدی حدادی متولد 1355 داستان نویسی و تصویرسازی را در مجلات آغاز کرد و تاکنون حدود 15 کتاب از نویسنده او و بیش از 50 عنوان کتاب با تصویرگری او در ایران و سایر کشورها منتشر شده است. تکنیک او کلاژ است و برنده جوایز تصویرسازی شده است.

کتاب «بچه های بهار» نوشته نیما یوشیج با تصویرگری هدا حدادی در 28 صفحه در سال 1400 توسط انتشارات میرمه منتشر شده است.

کتاب نیما یوشیج و نقد ادبی

نیما یوشیج; از شعرهای کودکانه تا نت های انتقادی

نویسنده در کتاب «نیما یوشیج و نقد ادبی» کوشیده است تا به ارزیابی علمی، دقیق و منصفانه از اندیشه های نیما یوشیج در حوزه نقد ادبی بپردازد. نقد ادبی را می‌توان در میان یادداشت‌ها و نامه‌های پراکنده نیما یوشیج یافت که حاوی تأملات او درباره شعر و دیگر گونه‌های ادبی است. مضمون و مضمون، فرم و ساختار، وزن شعر، موسیقی شعر، قافیه، تصویر و تشبیه، رمز و نماد و شرح شعر از نکات انتقادی است که نیما به آن توجه کرده و نظر خود را درباره آنها بیان کرده است. . .

نقد ادبی را می‌توان در میان یادداشت‌ها و نامه‌های پراکنده نیما یوشیج یافت که حاوی تأملات او درباره شعر و دیگر گونه‌های ادبی است. مضمون و مضمون، فرم و ساخت، وزن شعر، موسیقی شعر، قافیه، تصویر و تشبیه، رمز و نماد و شرح شعر نکات انتقادی است که نیما به آنها پرداخته و نظرات خود را درباره آن بیان کرده است. در این کتاب سعی شده است تا نظرات نیما یوشیج در حوزه نقد ادبی مورد ارزیابی قرار گیرد. کتاب پس از درج بیوگرافی وی در 9 فصل به همراه بخش گفتار تنظیم شده است. عناوین فصل های کتاب عبارتند از: آشنایی با خانواده سرباز. ارزش احساسات در زندگی بازیگران; حرف های همسایه تعریف و تفسیر؛ حروف؛ نقد تاریخ؛ نقد اثر؛ نقد شعر (احسان طبری، احمد شاملو); و ارائه های نیما (دفتر شعر جرگه، آخرین نیروی مهاجرت).

کتاب «نیما یوشیج و نقد ادبی» نوشته ایرج پارسی نژاد توسط انتشارات سخن در راگای منتشر شد.

کتاب «قصه آهو و پرندگان».

نیما یوشیج; از شعرهای کودکانه تا نت های انتقادی

این کتاب داستان کوتاه و نمادین پدر شعر نوفارسی، نیما یوشیج، برای کودکان 7 تا 10 ساله است.

داستان در مورد یک بیابان بسیار بزرگ است که دارای یک آب انبار است. همه پرندگان و علفخواران دور این آب انبار جمع شده بودند و به خوشی می گذراندند. به جز این پرندگان و گیاهخواران، هیچ موجود دیگری در کنار این آب انبار بزرگ زندگی نمی کرد. اما یک روز گروهی از فیل ها به مخزن می رسند و تمام آب آب انبار را می نوشند. موجودات داستان در فکر یافتن راه حل تصمیم می گیرند که غاز پیر را رهبر خود کنند اما رهبر شرایطی داشت که…!

داستان کتاب «قصه آهو و پرندگان» در قالب افسانه های اجتماعی و نمادین نوشته شده و به چنان احساسات و زیبایی های طبیعت می پردازد که شنونده پس از شنیدن آن هرگز پشیمان نمی شود.

این داستان به صورت تمثیلی و نمادین روایت می شود و آب در این داستان نماد زندگی است. پرندگان و گیاهخواران نیز نماد افرادی هستند که می خواهند به درستی در این دنیا زندگی کنند. استفاده از دارایی های برابر و سود حاصل از سهم مساوی.

کتاب صوتی و بازی این داستان منتشر و ساخته شده است.

کتاب «قصه آهو و پرندگان» نوشته نیما یوشیج در سال ۱۳۹۷ توسط کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان منتشر شده است.

کتاب «در طول شب مروری بر نظرات نیما یوشیج»

نیما یوشیج; از شعرهای کودکانه تا نت های انتقادی

این کتاب به استخراج و طبقه‌بندی دیدگاه‌های نیما درباره نظریه شعر، نوآوری و دستیابی به دیدگاهی منسجم‌تر و خاص‌تر از دیدگاه‌های او اختصاص دارد. این کتاب مشتمل بر چهار فصل است و در فصل اول به بررسی آثار منثور نیما پرداخته شده است و با نشان دادن تحولات فکری وی و توجه به تاریخچه نظرات وی، سعی شده است تا عموم مردم ارزیابی صحیح تری از وی داشته باشند. افکار فصل دوم به برداشت نیما از شعر و تلاش ها و مشکلات او در این زمینه اشاره می کند. در فصل سوم که مشتمل بر سه بخش است، عوامل مؤثر بر نوآوری در ادراک نیما، شرایط و دشواری کار و همچنین منابع خلاقیت وی ذکر شده است. فصل پایانی در سه بخش مجزا به ارزیابی نیما از شعر شاعران پارسی‌گو می‌پردازد.

«تمام شب» که اثری نویسنده در تحلیل اندیشه های نیما یوشیگه است و نویسنده در فصل اول به نقد و بررسی آثار منثور نیما می پردازد. از دیگر فصول کتاب می توان به: «نیما و نظریه شعر؛ امکانات و تنگناها»، «نیما و نوآوری» و «نیما و شعر شاعران» اشاره کرد. او در بخشی از کتاب درباره نیما یوشیج می‌نویسد: «نیما بیشتر می‌خواست زمینه‌های فرهنگی مناسب‌تری برای او فراهم شود و بی‌تردید با هوش و حوصله مثال زدنی‌اش انتظار نداشت بسیاری از مخاطبان به شعرهای او امتیاز بدهند. کاغذ طلایی» در سر و دست. او به آینده و تغییرات احتمالی تاریخی و فرهنگی می نگریست.

«در طول شب، مرور نذرهای نیما یوشیج» نوشته احمدرضا بهرام پور عمران در چاپ رقعی، در قطع جیبی، در 441 صفحه، در سال 1403 توسط انتشارات مروارید به چاپ سوم رسید.

۲۴۴۵۷

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا