محمدرضا عارف: شما باید به ما بگویید که ما امروز چه نقشی در عرصه تمدن داریم
به گزارش خبرگزاری فارسیرو، محمدرضا عارف در جلسه هیات مدیره این سازمان ضمن تاکید بر لزوم توجه به مشکلات کلان کشور و انتقاد از اولویت دادن به مسائل جزئی، بر لزوم ارتقای جایگاه این سازمان تصریح کرد. نهادی به عنوان مرجع علمی و فرهنگی خواستار تبیین جایگاه واقعی این سازمان شد. این سازمان بخشی از توسعه کلان کشور می شود تا به حل چالش های ملی و ارتقای موثرتر اولویت های واقعی مردم کمک کند.
به گزارش ایلنا به نقل از روابط عمومی سازمان اسناد و اسناد ملی ایران، محمدرضا عارف با قدردانی از زحمات ارزنده مدیران این سازمان در تمامی دوره های گذشته، گفت: اگرچه از دیدگاه دولت چهاردهم این سازمان یک نهاد علمی و فرهنگی است که مسئولیت حفظ و حراست از اسناد ملی را بر عهده دارد، اما نکته مهم این است که این سازمان ظرفیت و توانایی بسیار بالایی در برقراری ارتباط با دانشمندان، نخبگان، معلمان دارد. دانشجویان دانشگاه و متفکران، اما متاسفانه کمتر از این ظرفیت ها استفاده کرده ایم.
عارف در این دیدار با بیان اینکه این سازمان در دوره معاونت اول خود تاسیس شد، گفت: جایگاه کتابخانه ملی و مرکز اسناد در نظام جمهوری اسلامی به طور کلی جایگاه بسیار بالایی است اما اگر این جایگاه و عملکرد سازمان به تفصیل اگر توضیح داده نشود کار به جایی می رسد که اهمیت آن درک نمی شود و هیئت امنای آن هر چند سال یکبار تشکیل جلسه می دهد.
معاون اول رئیس جمهور در ادامه خطاب به رئیس سازمان گفت: از نظر دولت چهاردهم باید جایگاه این سازمان ارتقاء یابد اما برای این کار برنامه ای تدوین کنید که جایگاه سازمان را مشخص کند. ما معتقدیم ایرانیان از متمدن ترین و بافرهنگ ترین ملت ها هستند، اما باید دید امروز چه نقشی در عرصه تمدن داریم و می توانیم داشته باشیم و شما بگویید که امروز چه نقشی در عرصه تمدن داریم. شما باید ما را در گسترش فرهنگ غنی ایرانی و اسلامی یاری کنید.
عارف گفت: محل خود را در این طرح مشخص کنید. برای رسیدن به آن موقعیت چه باید کرد؟
معاون اول رئیس جمهور افزود: شما به عنوان یک مرکز علمی باید به ما بگویید که چالش های مهم کشور چیست؟ اکنون منطقه جنوب غربی آسیا در وضعیت خاصی قرار دارد و تحولی عظیم در حال وقوع است. جمهوری اسلامی ایران در کجای این حوادث قرار دارد؟
وی خاطرنشان کرد: شما به عنوان یک تشکل مرتبط با فرهیختگان و نخبگان باید تحقیق کنید و بگویید در امور کشور و مردم به صرف اینکه طرحی در مجلس یا دولت مطرح می شود، سایر نهادها باید بدون اظهار نظر از آن طرح اطاعت کنند. در آن؟
معاون اول رئیس جمهور تصریح کرد: امروز تصمیم گیرنده، تصمیم گیرنده و مجری یکی شده اند و به همین دلیل است که وقتی طرحی مطرح می شود سلیقه ای خاص، تأثیرگذار یا حتی فردی غیرمسئول است. که یک حادثه کوچک را بزرگ کرده است و ما با یک بحران روبرو هستیم.
عارف اتفاقات سال 78 را مثال زد و گفت: یک روزنامه تعطیل می شود، برخی دانشجویان اعتراض می کنند اما شرایط به جایی می رسد که کشور با بحران مواجه می شود. در حالی که زمانی که من رئیس دانشگاه تهران بودم هر سال موارد مشابهی پیش می آمد اما بدون عواقب آن را حل کردیم.
معاون اول رئیس جمهور اضافه کرد: کتابخانه ملی و مرکز اسناد را تنها به عنوان یک کتابخانه دانشگاهی نمی بینیم، اینجا خانه اندیشمندان است و این مجموعه باید تصمیم بگیرد. اگر جایگاه کتابخانه ملی مشخص شود و مشکلات به گوش تصمیم گیرندگان و مجریان برسد، مسیر در مسیر درستی پیش می رود. شما به عنوان متفکر باید بگویید امروز اولویت مردم چیست و چه مسائل فرعی است تا تصمیم گیران به سراغ مسائل اصلی مردم بروند.
وی با گلایه از اولویت دادن به مسائل فرعی در کشور، تصریح کرد: یک موضوع فرعی مطرح می شود و اولویت اشتباهی برای آن تعیین می شود.
عارف در این زمینه به قانون ممنوعیت دیش های ماهواره ای اشاره کرد و گفت: زمانی که ممنوعیت دیش های ماهواره ای در مجلس مطرح شد، به شدت با آن مخالفت کردم زیرا معتقد بودم فناوری دیش های ماهواره ای آنقدر سریع رشد می کند که دیگر روی آن باقی نمی ماند سقف دلیل دیگری که عرض کردم این بود که به مردم نافرمانی از قانون نشان می دهیم و دلیلش هم نقص این قانون بود.
عارف افزود: نهادهایی مانند کتابخانه ملی، فرهنگستان ها و دانشگاه ها باید به دولت بگویند در شرایط کشور اولویت چیست. ما معتقد به عفاف و حجاب هستیم، اما آیا این موضوع باید به مهمترین موضوع کشور تبدیل شود؟
عارف با اشاره به موضوع اجماع ملی گفت: فرهنگستان ها و نهادهای علمی مانند مرکز اسناد ملی و کتابخانه ملی باید اجماع را تعریف کنند اما آیا توافق به این محدود می شود؟
معاون اول رئیس جمهور با بیان اینکه اجماع ملی موضوعی دوسویه است، تاکید کرد: اجماع ملی به این معنا نیست که آنچه دولت می گوید مردم گفته می شود.
عارف افزود: 50 درصد مردم آگاهانه در انتخابات رای ندادند. رویکرد وفاق پیشنهاد می کند که بررسی کنیم دلیل این عدم مشارکت چیست؟ ما باید به جایی برسیم که همه مردم علاقه مند به شرکت در انتخابات باشند.
و افزود: در اواخر دهه 70 و اوایل دهه 80 بسیاری از طرح هایی که تصویب می شد عملا فلج شد. در آن زمان نفت را به قیمت 7 دلار می فروختیم، اما برای توسعه کتابخانه ملی و مرکز اسناد تلاش زیادی کردیم. به شکل کنونی خود تأسیس شدند. حالا باید بگی نقشت چیه؟ آیا کتابخانه ملی فقط نقش کتابخانه دانشگاه را دارد؟ اگر چنین است، بسیاری از این سازوکارها ضروری نیست، اما آنچه انتظار می رود رسالت فراملی کتابخانه است که باید به مسائل مهم بپردازد و در دولت چهاردهم به دنبال ارتقای جایگاه کتابخانه و مرکز هستیم. از اسناد و مدارک و من از شما می خواهم که طرحی را به هیئت مدیره بیاورید که به بهبود این سطح کمک کند.
۲۴۴