ترند های روز

مارکو گریگوریان شاگردانش را به هنرمند و انسان تبدیل کرد

به گزارش خبرگزاری فارسیرو، امروز سه شنبه 27 آذرماه مراسم بزرگداشت مارکو گریگوریان نقاش با حضور جمعی از هنرمندان و علاقه مندان در موزه هنرهای معاصر تهران برگزار شد.

به گزارش مهر، میشل الله وردیان، کیوریتور (مدیر هنری) نمایشگاه عمومی زندگی و آثار مارکو گریگوریان و مدیر بنیاد مارکو گریگوریان در این مراسم اظهار داشت: جریان مدرنیسم در نقاشی معاصر ایران متاثر از نظریه هاست. روندها و دستاوردهای مختلف هنری جهان غرب دستخوش تغییرات مختلفی شد که بستر مناسبی را برای گسترش این هنر در کشور ما فراهم کرد. پایه گذاران این گرایش هنرمندان صاحب نامی بودند که علاوه بر فعالیت مستمر در عرصه نقاشی مدرن ایران، سبک های جدید و سبک های مختلف نقاشی مدرن را به نسل جوان ایران معرفی و آموزش دادند. می توان گفت نسل های بعدی این نقاشان مدیون استادان نقاشی مدرن ایران هستند و بی شک مارکو گریگوریان یکی از این هنرمندان است.

برجسته شده: بنیاد مارکو گریگوریان ارمنستان مفتخر است که نمایشگاهی از این هنرمند در اولین سال ایجاد خود با همکاری موزه هنرهای معاصر تهران برپا کند. موزه هنرهای معاصر تهران به عنوان یک موزه بین المللی، بیشتر آثار مارکو گریگوریان را در گنجینه خود دارد و هم اکنون نمایشگاهی را به مناسبت صدمین سالگرد این هنرمند برپا کرده است.

میشل اللهوردیان گفت: این نمایشگاه اولین نمایشگاه انفرادی این هنرمند در موزه است. آثار به نمایش درآمده تنها گزیده ای از آثار مارکو گریگوریان است که از منظر زیبایی شناسی و پژوهشی گردآوری و ارائه شده است.

وی در پایان تصریح کرد: برای من به عنوان یک مسیحی ایرانی باعث افتخار است که در اولین روزهای سال نو شاهد برگزاری چنین نمایشگاهی در موزه هستم. این اولین همکاری بنیاد مارکو گریگوریان با موزه است، اما مطمئنا آخرین هم نخواهد بود. این بنیاد همواره سعی در همکاری با موسسات و مکان های مطرح داشته است.

مهدی حسینی نقاش گفت: مارکو گریگوریان کار خود را در دهه 1930 پس از فارغ التحصیلی از دانشگاه رم در ایران آغاز کرد. دوره دوم زندگی او قبل از مهاجرت به آمریکا و تأسیس اولین بینال تهران در سال 1337 است. وی با دعوت از هنرمندان برجسته و گردآوری مجموعه آثار در آن رویداد.

وی ادامه داد: در سال 1338 آقای گریگوریان فعالیت هنری خود را در هنرستان به گونه ای دیگر ادامه داد و برای اولین بار کارگاه حکاکی دستی افتتاح کردند. این هنرمند همچنین در دهه 30 نمایشگاهی از هنرمندان معاصر در بانک صادرات ایران برگزار کرد که بیشتر هنرمندان از آن به یادگار مانده اند.

این هنرمند با اشاره به مجموعه مارکو گریگوریان گفت: مارکو گریگوریان نقاشی های قهوه را از هنرمندان آن دوران جمع آوری کرد. او علاوه بر نقاشی، گرامافون، قاشق چوبی، چرخ خیاطی قدیمی و… را نیز جمع آوری کرد که اکنون در موزه مارکو به نمایش گذاشته شده است.

حسینی گفت: در سال 70 میلادی جواد حمیدی به مدت شش ماه به نیویورک آمد تا فرصت تحصیل پیدا کند. من و مارکو با آقای حمیدی که استاد ما در هنرستان هنرهای زیبا بود ملاقات کردیم. در همان سال مارکو گریگوریان از سوی دانشگاه هنرهای زیبای تهران به عنوان استادیار به تدریس دعوت شد. او فردی موثر و خلاق بود که شاگردانش را به هنرمند و انسان تبدیل کرد.

در ادامه این مراسم تیزر مستند «مثل سایه مثل رویا» به کارگردانی حمیدرضا زینالی پخش شد و این کارگردان گفت: این فیلم به پیشنهاد یکی از دوستان ارمنی ام ساخته شده است. پس از تحقیق متوجه شدم که آقای مارکو گریگوریان هنرمندی چندوجهی است که گذر زمان تا حدودی تحت الشعاع قرار گرفته است. افرادی مثل مارکو نه تنها در کشور ما بلکه در جهان بسیار کم هستند.

وی درباره چالش های ساخت این مستند گفت: عموما فیلم های مستقلی مانند این مستند در ابتدا با مشکلات مالی مواجه می شوند. سعی کردیم به نحوی کار را پیش ببریم و یکی از دوستان هنرمند هزینه کمی برای ساخت این فیلم پرداخت کرد.

این کارگردان بیان کرد: در این مستند سعی می کنیم تمام ابعاد زندگی این هنرمند به ویژه نقش بازیگری این هنرمند در فیلم های فارسی را پوشش دهیم که برخی دوست ندارند به آن اشاره کنند.

ادای احترام به یک هنرمند خلاق؛ مارکو گریگوریان شاگردانش را به هنرمند و انسان تبدیل کرد

زینالی در پایان خاطرنشان کرد: هیچ یک از دوستان و جامعه ارمنی حتی یک قاب عکس یا اطلاعاتی برای ساخت این مستند در اختیار ما قرار ندادند. از دوستان مجموعه دار که وضعیت مالی خوبی دارند می خواهم از نسل هنرمندانی مثل مارکو گریگوریان که بعد از انقلاب مانده اند حمایت کنند تا بتوانیم مستندی از این هنرمندان بسازیم.

حسن مریضی نژاد نقاش گفت: همیشه دوست دارم در گفت و گو با هنرمندان بدانم هنرمند برای رسیدن به جایگاه فعلی چه مسیر و تجربه ای را طی کرده است. متأسفانه هرگز نتوانستم با آقای گریگوریان گفتگو کنم و از مصاحبه خانم لازاریان بسیار بهره بردم.

وی افزود: باید پرسید وجود هنرمندی چون مارکو چه چیزی باعث شده که او اینقدر تاثیرگذار و تاثیرگذار باشد؟ او اولین کسی بود که با خشت اثر هنری خلق کرد.

مریزی نژاد به مرور زندگی مارکو گریگوریان پرداخت و گفت: مارکو گریگوریان در سال 1304 در روسیه به دنیا آمد و در سال 1309 به ایران مهاجرت کرد و همیشه معتقد بود خانواده اش ایرانی الاصل هستند. وقتی مارکو به ایتالیا می رود، 4 سال باورنکردنی را سپری می کند و با پس انداز زیادی به ایران می رود و گالری خود را تأسیس می کند. او مجموعه ای مفصل از نقاشی ها را از کافی شاپ های ایران جمع آوری کرد.

نمایشگاه «مروری بر زندگی و آثار مارکو گریگوریان» از 12 تا 23 آذرماه در موزه هنرهای معاصر تهران برپاست.

5757

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا