فضای امنیتی دانشگاه، حجاب اجباری و فیلتر شدن مهاجرت دانشگاهیان/ نظر 37 استاد و پژوهشگر کشور درباره مهاجرت نخبگان و تاثیر مخرب آن بر توسعه
فروزان آصف نخعی: به گزارش خبرگزاری اخبار آنلاینهمایش دو روزه مهاجرت نخبگان علمی امروز ایران، چالش ها و راهکارها، روز گذشته با صدور بیانیه ای به کار خود پایان داد. ویژگی ها و پیامدهای مهاجرت نخبگان به عنوان یک پدیده جدید و چندوجهی در قالب شش جلسه بررسی شد. با حضور 37 نفر از کارشناسان و پژوهشگران برجسته کشور.
در این بیانیه هدف از برگزاری این همایش جلب توجه افکار عمومی دانشگاهیان، نهادها، فعالان مدنی، سیاستگذاران و مدیران اجرایی و همه دلسوزان به موضوع مهاجرت نخبگان علمی در ایران امروز است. چالش ها و راه حل های پیش روی آن در قالب یک «مسئله ملی که می تواند بر همه عرصه ها و ابعاد توسعه امروز و فردای ایران تأثیر بگذارد».
در بیانیه کنفرانس همچنین تاکید شده است که هدف اعلام شده در تمامی ابعاد شش اجلاس اعم از سخنرانی افتتاحیه و پایانی، ارائه مقالات، مستندها و انتشار گزارش های مطبوعاتی و ادامه جلسات تخصصی و نشریه منعکس خواهد شد. از کنفرانس. کتاب پیگیری خواهد شد.
در نهایت، مسئولان این کنفرانس در جایی دیگر از بیانیه پایانی تاکید کرده اند که مهم ترین چالش ها و راه حل های مطرح شده در این شش نشست که هر یک از آنها را می توان «مسائل گفتگوی ملی» در رابطه با مهاجران نخبگان در نظر گرفت، در شش جلسه یافت می شود. بخش 1- مبانی نظری مهاجرت نخبگان ایران امروز، 2- نقش سیاست های آموزشی بین المللی در مهاجرت نخبگان علمی ایران امروز، 3- وضعیت اجتماعی و اقتصادی ایران و تأثیر آن بر مهاجرت از ایران. نخبگان، 4- پراکندگی ایرانی و نقش آن نخبگان فکری و علمی در توسعه پایدار، 5- نقش مدیریت و سیاست های ملی در مهاجرت یا جذب نخبگان ایرانی و 6- مهاجرت نخبگان در عرصه ملی و اسلامی مورد بحث و بررسی قرار گرفت. فرهنگ
در محور دوم، این بیانیه تاکید می کند که بخشی از چالش مهاجرت نخبگان دانشگاهی متاثر از سیاست های حاکمیتی و رویکردهای سفت و سخت حاکم بر دانشگاه است. از جمله امنیت فضای آن، ضعف در استقلال مالی، اداری و اجرایی، محدودیت آزادی های تحصیلی و فضای بسته فعالیت دانشجویی، تنگ بودن عرصه ارتباطات بین المللی و ارتباط صنعت و جامعه با دانشگاه و… به طور کلی، نهاد دانشگاه با ماهیت خود بیگانه است. جهانی شدن علم، مسئولیت اجتماعی و فرصت های توسعه به طور مستقیم و غیرمستقیم روند مهاجرت نخبگان دانشگاهی را تشدید کرده است.
بیانیه در محور سوم به «پدیده مهاجرت نخبگان علمی» می پردازد و تأکید می کند که «پدیده مهاجرت نخبگان علمی را باید فراتر از مبانی و رویکردهای نظری دید». این پدیده… ممکن است توانمندی های توسعه ایران را با پیامدهای منفی و مخرب مواجه کند. مهاجرت نخبگان علمی به جای عوامل اقتصادی و حرفه ای، اکنون بیشتر تحت تأثیر عوامل سیاسی است و به همین دلیل یک «مسئله اجتماعی» است… فرسایش سرمایه اجتماعی، کاهش امید به آینده، تبعیض و محرومیت از حقوق عادلانه، محدودیت ها. در مورد آزادی عوامل اجتماعی، سیاسی و فرهنگی مانند تلاش برای اعمال حجاب اجباری، موانع ارتباطی مانند فیلترها و عدم امکان دسترسی به فضای مجازی، انگیزه فزاینده ای را به روند مهاجرت داده است.
این بیانیه در محور چهارم این اعلامیه به قدرت مهاجران ایرانی و نقش نخبگان فکری و علمی در توسعه پایدار کشور اشاره کرده و تاکید میکند: اکنون ایرانیان خارج از کشور این فرصت را دارند که به کشور کمک کنند تا به عرصه ظهور برسد. انزوا، تحریم ها و بحران های اقتصادی، علمی و اقتصادی، سرمایه های انسانی ایران که در سراسر جهان پراکنده است، نقش موثری در امنیت و آینده معلمان و دانش آموزان کشور دارد. اولویت را می توان به سیاست شبکه سازی و تقویت پیوندهای فرهنگی و ارتباط فعال با ایران … شناخت تنوع و توانمندی های مختلف ایرانیان و تلاش برای انسجام و همبستگی بین نخبگان داخل و خارج کشور و کمک به ایجاد و گسترش شبکه ها و نهادهای مدنی، نیاز آشکار جامعه، نظام حکومتی، مهاجران و شهروندانی است که مصمم به مهاجرت هستند.
۲۱۶۲۱۶