ترند های روز

سازمان بازرسی کل کشور به موضوع دریافتی 2.5 میلیاردی تئاتر از سازمان مستضعفان رسیدگی کند/سند مالکیت تئاتر توسط اداره حقوقی ارشاد تایید شود.

پریسا ساسانی: آذر بارسقیان، نویسنده، مترجم و عضو انجمن نمایشنامه نویسان خانه تئاتر، یکی از نویسندگانی است که در زمینه ترجمه ادبیات نمایشی فعالیت های چشمگیری داشته است و ترجمه اثر «دفترچه تریگورین» رایگان است. . اقتباس از «مرغ دریایی» اثر آنتون چخوف به نویسندگی «تنسی ویلیامز» از جمله فعالیت های او به عنوان نویسنده تئاتر است. از دیگر ترجمه های او در زمینه دراماتورژی می توان به نمایشنامه معروف «آگوست در شهرستان استیج» نوشته تریسی لتس اشاره کرد. در ادامه رسیدگی به پرونده خانه تئاتر، ضمن تایید سخنان مقصود نعیمی ذاکر، مدیرعامل سابق خانه تئاتر، مبنی بر عدم واگذاری واگذاری به هنرمندان تئاتر در دوران کرونا توسط خانه تئاتر و همچنین مالکیت سند این تشکل صنفی به نام شخص حقیقی یا حقوقی و به عنوان عضویت در خانه نمایش مجهول الهویه است، توجه به موارد مربوطه توسط اداره کل حقوقی وزارتخانه الزامی است. فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان بازرسی کل کشور.

* آقای برسقیان ابتدا از فعالیت های صنفی خانه تئاتر و میزان توجه به انتظارات اعضای این تشکل صنفی صحبت کنید.

واقعیت این است که توقعات اهالی تئاتر در سال های اخیر به حداقل های خود رسیده است مانند بیمه و معیشت اندک خوراک و پوشاک. در عین حال، صنف باید فعال و باز باشد و قدرت دفاع از اهالی تئاتر و مذاکره برای به دست آوردن بهترین ها را برای اعضای خود داشته باشد. اما متأسفانه تئاتر یا آن کارکرد را ندارد یا آن را از دست داده است. در واقع یکی از مهم‌ترین سلاح‌های قدرتمند برای حیات تئاتر ایران بی‌استفاده شده است، اگر درست از آن استفاده شود و افرادی که به عنوان مدیر و مسئول می‌آیند فقط به فکر کار خود نباشند یا نخواهند مالک باشند. از ساختمان تئاتر ; اتفاقات مهمی برای هنر تئاتر این کشور خواهد افتاد. البته این نوع رانت خواری تنها محدود به تئاتر نیست، بلکه در بخش های دیگر نیز وجود دارد، مثلاً در حوزه نشر کاغذ یا حتی در بخش های غیرفرهنگی مانند دام و طیور و یا غیره. وضعیت مشابه است.

* اختلالی که از آن صحبت کردید بر روابط اعضا تاثیر گذاشته است؟

بله قطعاً وقتی یک صنف با اعتبار اهالی تئاتر تشکیل می‌شود، حداقل انتظار این است که به اعضای آن خدمات مختلفی داده شود، زیرا این اعتبار صنفی در وسط قرار می‌گیرد. اما متأسفانه تفرقه و تفرقه در اتحادیه باعث هرج و مرج می شود. یک شکایت ساده را نمی توان صادقانه بیان کرد. یعنی ما نمی توانیم در داخل گفتمان هم موضوعی را مطرح کنیم. به عنوان مثال، چرا عضوی که عضویت وابسته داشت به عضویت پیوسته تغییر کرد؟ وقتی به اصل ماجرا می رویم، می بینیم که مثلاً رئیس این کار را کرده است و البته چنین تخلفاتی نه تنها ما را درگیر می کند، بلکه همه اقشار را تحت تأثیر قرار می دهد. در واقع هیچ انتخابی از شایستگی ها وجود ندارد و در عین حال تبدیل به یک بازی تخته ای عجیب می شود.

* به عنوان یکی از اعضای خانه تئاتر، مجموع گزارش هایی که خبرگزاری فارسیرو روی عملکرد این نهاد صنفی کار کرده است؛ خوانده اید؟

بله مطالعه کرده ام.

* نظری در مورد بحث های مطرح شده دارید؟

آقای مقصود نعیمی ذاکر در گفت و گو با ایشان در مورد مبلغ کلانی که خانه تئاتر در ایام کرونا از بنیاد مصطفان دریافت کرده بود؛ صحبت کرد و گفت به اعضای صنف واگذار نشده است که من هم تایید کردم. و از همه بدتر این است که معلوم نبود چه بلایی سر آن پول آمده است. البته شنیده ام که در بانک سپرده شده و خانه از این ودیعه بهره برده است تا یارانه این سازمان تجاری باشد. اما به چه قیمتی؟ به قیمت جان باختن برخی از هنرمندان تئاتر در دوران کرونا؟ شاید تخصیص این پول می توانست جان برخی از بازیگران تئاتر را نجات دهد یا حداقل از خانواده آنها حمایت مالی کند. اکنون تصور می شود که آنها حیاتی ترین بخش امور اعضای تئاتر را نادیده گرفته اند. چگونه باید انتظار داشته باشیم که سند مالکیت تئاتر تایید شود؟ هرچند این یکی از خواسته های جدی اهالی تئاتر است.

* بحث سند مالکیت سالن تئاتر موضوع مهمی است. زیرا این نهاد شایستگی را از اعضای خود گرفته است. حال چگونه یک ملک حقوقی به نام ایرج راد می تواند شخص حقیقی باشد؟

من با شما موافقم و فکر می کنم سلسله مصاحبه های انجام شده در فارسیرو قابل تحسین است و می توان آن را به عنوان مضمون مستند دنبال کرد. اما نکته مهم در میان مواردی از این دست؛ لازم به ذکر است که هنوز انتخابات خانه تئاتر انجام نشده است. این انتخابات قرار بود در اردیبهشت ماه برگزار شود که مصادف با سقوط هواپیمای رئیس جمهور بود. از آن لحظه تا کنون حدود 6 ماه می گذرد، چرا هنوز این انتخابات برگزار نشده است؟ همانطور که ما این انتخابات را برگزار می کنیم، می توانیم صحبت کنیم و مسائل را مطرح کنیم. به نظر من از هر سمتی که به مضامین تئاتر نزدیک شویم به بن بست می رسیم.

* به نظر شما برای رسیدن به نتیجه چه باید بکنند؟

من واقعا نمی دانم. چون در 15 سال گذشته می خواستند اصلاحات ساختاری در سالن تئاتر انجام دهند که همیشه این اتفاق نیفتاد و نگذاشتند اتفاق خوبی برای اهالی تئاتر بیفتد. و متاسفانه در حال حاضر برخی از اتحادیه ها صحبت از جدایی از تئاتر و تشکیل انجمن مستقل از این تشکل می کنند در حالی که تئاتر نباید طوری عمل کند که اعضایش به فکر جدایی از این اتحادیه باشند. مثلاً هیچ گونه نمایشی به جز ادبیات وجود ندارد که بخواهیم وارد کلاس ویراستار شویم. ما نمایشنامه نویس هستیم، یعنی رکن اصلی هنر نمایشی. بنابراین تئاتر یک کار گروهی است و دارای وحدت است. حالا بیایید به آن اتحاد جمعی با شرایطی که مسئولان تئاتر ایجاد کرده اند فکر کنیم و به فکر جدایی باشیم و قرار است چرخ دوباره اختراع شود.

* در چند صحبتی که با اعضای خانه تئاتر داشتیم، آقای راد را مسئول مشکلات پیش آمده دانستند. نظر شما چیست؟

اگر بخواهم صادقانه بگویم، آقای راد در برخی موارد و در مواردی خوب بازی کرد، اما در برخی جاها بد بازی کرد و به تئاتر راه پیدا کرد. وی به عنوان مدیرعامل خانه تئاتر به مدت 17 سال سمت مدیریت اجرایی را برعهده داشت و مبالغ هنگفتی از دولت های مختلف از جمله دولت آقایان خاتمی و احمدی نژاد دریافت کرد. اما معلوم نبود این پول کجا خرج شده است و همین باعث شد از صنایع دیگر مانند سینما یا حتی خانه های موسیقی عقب بمانیم. به عنوان مثال می توان به پول دریافتی از یارانه روزهای کرونا اشاره کرد که سینما به اعضای خود پرداخت کرد اما به اعضای تئاتر خیر.

* به عنوان یک نمایشنامه نویس، تئاتر دقیقا چه کاری برای انجمن نمایشنامه نویسان انجام داد؟

طی چندین مذاکره موفق به دریافت ردیف بودجه داخلی جشنواره ادبیات نمایشی شدند که در سال اول مبالغ زیادی مبادله شد که باید بررسی و بازرسی شود. اما این حداقل شادی و انگیزه در بقیه راه وجود نداشت. یک بار فاکتوری به آقای راد ارائه کردند، ایشان گفتند بودجه ای ندارند. یا مثالی دیگر بزنم: تئاتر واقع در خیابان سمیه چند ماهی است که تعطیل شده، انگار آقای راد در را بسته و پاسخگو نیست. برنامه کوتاهی را در کافه خانه خیابان سمیه برگزار می کردیم، اما با تعطیلی خانه، این برنامه که یکی از برنامه های خوب بود، دیگر برگزار نشد. در نتیجه، مجبور شدیم به طور پراکنده هر جایی که اتاقی پیدا کنیم، برنامه ریزی کنیم. در واقع با رفاقت و ریش سفید پیش می رویم تا بتوانیم نمایشنامه بخوانیم. البته من فقط چیزی را می گویم که می بینم و نمی دانم پشت پرده چیست.

پیشنهاد استراتژیک شما چیست؟

راستش نمیدونم چیکار کنم شاید اگر معاونت حقوقی وزارت ارشاد وارد شود یا سازمان بازرسی کل کشور وارد شود و تیم کارشناسی بی طرف بفرستد و پرونده ها را بررسی کند; این به جایی می رسد و معتقدم سازمان بازرسی کل کشور به عنوان یک نهاد تعیین کننده می تواند این مشکل را حل کند. چون موضوع جزئی نیست و مبلغ قابل توجهی دریافت شده و باید گزارش مفصلی از هزینه ها ارائه کنند. البته به نظر می رسد آقای نعیمی ذاکر گزارشی مبنی بر عدم وصول گزارش مالی هیئت مدیره به مدیر کل خانه تئاتر ارائه کرده است که در نهایت پاسخی دریافت نکرده است.

۲۴۳۵۷

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا