ساترا چیست و چگونه می تواند از پخش برنامه ها جلوگیری کند؟
به گزارش خبرگزاری فارسیرو، این روزها با اوج گیری پخش برنامه ها و سریال ها از شبکه های مختلف تلویزیون داخلی، نام ساترا اوج گرفته است. اما شاید فقط برخی از افراد با ساترا آشنا باشند و بدانند که چگونه می تواند سریال ها یا برنامه های دیگر را در شبکه خانگی یا برخی از پلتفرم ها پخش نکند.
به گزارش دیجیاتو، ساترا مخفف عبارت سازمان تنظیم مقررات پخش رسانه های صوتی و تصویری در فضای مجازی ایران و یکی از موسسات وابسته به صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران است که مسئولیت تنظیم پخش رسانه های صوتی و تصویری را بر عهده دارد ویدئو در فضای مجازی ایران.
رئیس سازمان صدا و سیما در شهریورماه 1393 بر اساس ابلاغیه مدیریت به ریاست جمهوری و رئیس مرکز ملی فضای مجازی، سازمانی را به عنوان نهاد تنظیم مقررات صدا و تصویر در فضای مجازی ایجاد کرد. به اختصار ساترا معروف است. این سازمان تا یکی دو سال اول فعالیت خود نقش چندان موثری نداشت زیرا مسئولیت IPTV یا تلویزیون های تعاملی بر عهده معاونت مرکز فضای مجازی سدی سیما بود و هنوز مشخص نبود. دقیقا چرا ساترا ایجاد شد.
اما با ورود به سال ۲۰۱۶ ورق برگشت و فعالیت ساترا بیش از پیش نمایان شد. ساختمان فرسوده سروش سیما (متعلق به صدا و سیما) مرمت شد و تابلویی با عنوان طولانی «سازمان تنظیم مقررات صدا و تصویر فراگیر در فضای مجازی» بر روی آن نصب شد تا نشان دهد که ستاد جدید ساترا اینجاست. .
ساختار این ساختمان ده طبقه که در مجاورت مترو مفتح قرار دارد به تدریج مشخص شد و در بهار 1396 بود که مجلس لایحه ای را تصویب کرد. محدوده قدرت و اختیارات این سازمان را به وضوح مشخص می کرد. برنامه کمیسیون فرهنگی مجلس این بود که کلیه امور صوتی و تصویری در فضای مجازی یا بهتر است بگوییم توسط سازمان ساترا ارائه شود و به عبارت دقیق تر اعلام شود که مرجع تصمیم گیری در این خصوص خواهد بود. صوتی و تصویری فراگیر این سازمان.
با تاکید قوه قضائیه بر این موضوع، نقش ساترا بیش از هر زمان دیگری پررنگتر و جدی تر شد و در واقع اعلام شد که از این پس تمامی رسانه ها زیرمجموعه صداوسیما محسوب می شوند و با مجوز و نظارت آن. ، باید صدا و تصویر را انتقال دهند و اگر صداوسیما تشخیص داد این محتوا مناسب نیست، محتوای آن را نیز حذف کند.
این در حالی است که رسانه در یک فرآیند دیرینه زیر نظر وزارت فرهنگ و ارشاد فعالیت می کند و انتشار صدا و تصویر در تعریف رسانه در ماده یک قانون مطبوعات مصوب آمده است. توسط شورای اسلامی در سال 1387.
آیا ساترا قانونی است؟
از زمان تأسیس ساترا تا به امروز شایعات زیادی در مورد این نهاد مطرح شده است. برخی معتقدند ماهیت ساترا منشأ نامشخصی دارد و ماهیت وجودی آن را زیر سوال می برند. ساترا این انتقادات را بی پاسخ نگذاشت و چندین بار درباره آن صحبت کرد، اما حقیقت این است که تعدادی از موارد تا به امروز در هاله ای از ابهام باقی مانده است.
جهرمی، وزیر سابق ارتباطات، پا را فراتر گذاشت و با بیان اینکه صدا و سیما به دنبال انحصار و سهامداری هستند، گفت: پیامدهای این طرح کند شدن رشد تولید محتوا در شبکه ملی اطلاعات است بر مقررات، مدیریت و مالکیت در حوزه صوت و تصویر و بر این اساس قراردادی منعقد و مزایده برگزار و پنج پیمانکار انتخاب شدند.»
به تدریج مشخص شد که صدا و سیما معتقدند از آنجایی که پخش تلویزیونی (پخش) طبق اساسنامه در انحصار این سازمان است، باید این ظرفیت در فضای مجازی (پهن باند) نیز در اختیار آنها باشد. همچنین بیان می کنند که هرگونه انتقال صوتی و تصویری در فضای مجازی باید با هدایت، نظارت و مقررات این سازمان انجام شود. بعداً اعلام شد که کارشناسان مرکز ملی فضای مجازی به تعریف واحدی از “تصویر و صدای فراگیر” رسیده اند و این تعریف به این صورت بیان شده است: “تصویر و صدای فراگیر، صدا و تصویری است که مخاطب را در بر می گیرد”. بدون اینکه بدانم.» و دارای “میزبان پخش” و “زنده” و تعداد مخاطب خاص یا بیشتر باشد.
«محمد جعفر نعناکار» کارشناس حقوق فناورانه نیز با اشاره به دست نوشته ای از رهبر که بنیانگذار ایجاد ساترا بوده است، می گوید: «با اشاره به نامه یا نامه ای در سال 1394 که در آن اشاره شده است که کنترل صدا و تصویر باید در دست صدا و سیما باشد، مشکل این است که تا کنون صدا و تصویر تعریف جامع، دقیق و قانونی که توسط صداوسیما کنترل و مدیریت شود، پیدا نکرده است! و تلویزیون!
۲۴۴۵۷