ترند های روز

رباعیاتی که نیما منتشر کرده نام شاعر ندارد/ نیما برای شعر فارسی ایران بسیار مهم است/ نکته درست شفیع کدکنی درباره بی وزنی شعر

به گزارش خبرگزاری فارسیرو، ضیاءالدین خالقی شاعر، نویسنده، منتقد و فعال فرهنگی است که پژوهش های نادری در حوزه ادبیات معاصر انجام داده است. او کتابی با عنوان «نگاهی نو به رباعیات نیما یوشیج» نوشته است.

وی همچنین درباره دلایل انتشار این کتاب و دیدگاه خود درباره جریان انحرافی ادبی که به ویژه در فضای مجازی ایجاد شده است، با فارسیرو صحبت کرد. صحبت کنید

ضیاءالدین خالقی در تشریح رباعیات نیما یوشیج گفت: رباعیاتی که نیما منتشر می کند نام نیما را ندارد و بهتر بود از ابتدا گزیده ای در این زمینه صورت می گرفت. از این رو حدود 100 تا از بهترین رباعیات نیما را انتخاب کرده ام و هدفم این بود که در این راه به شان نیما نیز احترام بگذارم. مخاطب کتابخوان به شعرها و داستان های خوب یک نویسنده یا شاعر اشاره می کند، نه شعرهای ناپخته او. طبیعی است که شاعرانی چون نیما یوشیج، احمد شاملو، فروغ فرخزاد و دیگران را با شعرهای خوبشان بشناسیم. از سوی دیگر، نیما برای شعر فارسی ایران بسیار مهم است. رباعیات خوبش را هم باید خواند.

استاد شفیعی کدکنی با دلیل و منطق فرمودند شعری که وزن ندارد چیزی کم دارد

وی در پاسخ به این پرسش که بی وزنی در شعر نیمایی هنوز پس از سال ها در محافل مطرح است. وی گفت: محافل مختلف ادبی به شعر نیما به عنوان شعر نو فارسی اعتماد می کنند و واقعاً در بین مردم جایگاهی پیدا کرده است، بنابراین باید با استدلال منطقی این موضوع را پذیرفت یا رد کرد. روزگاری استاد شفیعی کدکنی به درستی و منطقی می گفت شعری که وزن ندارد چیزی کم دارد. او یک یادداشت بردار است. البته نیما هم معتقد بود «شعر بی وزن چیزی کم دارد و برهنه است». الف. او مخالف شعر بی وزن نبود، اما معتقد بود که نباید زود بیرون بیاید.» البته شاملو می دانست که چگونه وزن ترانه را با شعر سپید یا شعر بی وزن جایگزین کند.

گسترش فضای مجازی باعث انحراف ادبی شده است

این نویسنده، منتقد و فعال فرهنگی ادامه داد: مگر اینکه بگوییم در ادبیات معاصر گرایش انحرافی وجود دارد که با وجود گسترش فضای مجازی و انتشار هر نوشته ای به جای شعر و نسبت دادن آن به شاعران بزرگ و شعر، نثر را با شعر اشتباه می گیرد. البته فقدان اختیار کافی برای تأیید این مهم؛ می توان به غیرقابل اعتماد بودن برخی از شعرهایی که خواندیم به عنوان شعر نو اشاره کرد، اما در شعر نیما و استقبال اهالی هنر تردیدی نیست و در این گفت و گو می خواهم به یکی از بهترین رباعیات نیما یوشیج اشاره کنم. :
آنها حال و هوای شعر من را القا کرده اند.
اختلاط خوب و بد
دیگر نگاه نکردم، آب.
افتادم توی لانه مورچه.

۲۴۳۵۷

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا