ترند های روز

امیدوارم جایزه ادبی جلال آل احمد زمینه را برای سهم ایران از جایزه نوبل ادبیات فراهم کند.

به گزارش خبرگزاری فارسیرو، مسعود کوثری به روابط عمومی خانه کتاب و ادبیات ایران گفت: جایزه ادبی جلال آل احمد بر چهار محور اصلی استوار است. اولی حوزه رمان و داستان بلند، دومی داستان کوتاه، سومی نقد ادبی و چهارمی مستندنویسی. هر کدام از این حوزه ها به نوعی الهام گرفته از آثار جلال آل احمد است، اما طبیعتا داشتن این مناطق به معنای پیروی از آل احمد نیست.
وی افزود: این چهار حوزه با الهام از جنبه های مختلف کار آل احمد طراحی و نامگذاری شده است که هر یک از این جنبه ها می تواند جایزه جداگانه ای باشد. در واقع در این سال ها بحث هایی درباره استقلال بخش نقد ادبی و مستند مطرح شد. اما در حال حاضر این چهار رشته در چارچوب جایزه جلال آل احمد که مهم ترین جایزه ادبی کشور است، تعریف شده است.

کوثری ادامه داد: امسال حدود 2600 اثر در دبیرخانه جایزه گردآوری شده است که بخش کوچکتری از آن به نقد ادبی و داستان کوتاه و بیشترین بخش از نظر کمی مربوط به دو حوزه رمان و داستان بلند است. “و “مستند”. اگر بخواهیم مقایسه ای انجام دهیم، در حوزه های «رمان و داستان بلند» و «مستند نویسی» تقریباً دو برابر بیشتر از حوزه های «نقد ادبی» و «داستان کوتاه» به دبیرخانه ارسال شده است.
این عضو هیأت علمی دانشگاه تهران درباره اهداف جایزه ادبی جلال آل احمد گفت: نکته مهم این جایزه در سال های برگزاری، تقویت جنبه ادبی، نوشتاری و شناسایی قوت است. ، قدرت و تعهد نویسندگان تا شاید زمینه های جستجو و دریافت سهم ایران در جایزه نوبل ادبیات فراهم شود. اگرچه در ایران شور و شوق زیادی برای نوشتن وجود دارد و ظرفیت های زیادی برای نوشتن در اقلیم ها و مناطق مختلف ایران وجود دارد، اما این جایزه می تواند مشوق خوبی برای نویسندگانی باشد که زندگی، وقت و انرژی خود را وقف تولیدات ادبی می کنند و می نویسند. در این
نویسنده کتاب «نظریه های آنومی اجتماعی» افزود: طبیعتا جایزه ادبی جلال آل احمد می تواند مورد توجه دیگر فارسی زبانان جهان نیز قرار گیرد، هرچند در سال های اخیر تمایل به حضور در این جایزه وجود داشته است. اما این تصمیم باید گرفته شود. آیا نهادهای بالاتر این جایزه یعنی شورای عالی انقلاب فرهنگی و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی حاضر به گسترش این جایزه هستند یا خیر؟ آثار دیگری غیر از ادبیات کشورهای دیگر تا حدی در جایزه جهانی کتاب سال قرار دارند اما هنوز تصمیمی در حوزه ادبیات گرفته نشده است. هر ساله شاهد تولید و انتشار آثار خوبی به زبان فارسی در سراسر ایران هستیم، اما آثاری از کشورهای دیگر هنوز در این جایزه قرار نگرفته اند و امیدوارم در صورت توافق در این زمینه، این آثار نیز پذیرفته شوند. و در سال های آینده شاهد حضور بیشتر در جایزه جلال آل احمد خواهیم بود.
دبیر علمی هفدهمین جایزه ادبی جلال آل احمد در بخشی دیگر از سخنان خود با اشاره به اینکه سالانه تعداد زیادی رمان در ایران منتشر می شود، گفت: بازار کتاب ایران شرایط خاص خود را دارد و این شرایط وجود ندارد. مقایسه کنید با کشورهای دیگر در شرایط کنونی این بازار به دلیل مشکلات اقتصادی، گرانی کاغذ، کاهش تعداد کتاب و بسیاری مسائل دیگر تلاطم های زیادی را تجربه کرده است و به همین دلیل تعداد رمان های خارجی بیشتر از رمان های ایرانی است و بر اساس آن این، ممکن است سلیقه ایرانیان به دنبال چیزهای دیگری باشد. این یکی از نکاتی است که باید به آن توجه کرد.
ایجاد شرایط ارزیابی منصفانه در جایزه ادبی جلال آل احمد
دبیر علمی هفدهمین دوره جایزه ادبی جلال آل احمد در بخشی دیگر از سخنان خود با اشاره به نقش هیات علمی این جایزه گفت: هیات علمی این جایزه برگزیده کتاب و ادبیات ایران است. . خانه و معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و دریافت دستور از وزیر، سعی می کنند با انتخاب داوران برجسته، شرایط عادلانه ای را برای رقابت و ارزیابی آثار ایجاد کنند تا آثار برتر انتخاب شوند. هیئت علمی ترکیبی از نمایندگان رده های سنی، سلیقه ها و سبک های مختلف است و البته این هیئت در ارزیابی نقشی ندارد و فقط داوران را انتخاب می کند. هیئت داوران آثار را در گروه های سه نفره ارزیابی می کنند تا جایزه به مقصد مورد نظر برسد.
نویسنده کتاب «درآمد موسیقی عامه پسند» ادامه می دهد: در هر دوره با توجه به تجربیات قبلی، این شورا یا هیات علمی در مورد نحوه انتخاب بهترین داوران یا بهترین ارائه جایزه مشاوره می دهند. در این مدت نکاتی از سوی شورای علمی مطرح شد و بر این اساس داوران چهار بخش جایزه با رای گیری انتخاب شدند. داورانی که از چهره های شناخته شده در داخل و خارج دانشگاه هستند و آثار علمی مهمی دارند. داوران هم اکنون کار خود را آغاز کرده اند و به زودی وارد مرحله دوم ارزیابی و از آنجا به مرحله نهایی می شویم.
کوثری در ادامه با اشاره به اینکه حساسیت های زیادی درباره جایزه ادبی جلال آل احمد وجود دارد، گفت: طبیعتاً نویسندگان و در کل اهالی فرهنگ به این جایزه چشم دوخته اند و امیدوارم امسال شاهد قضاوت خوب و منصفانه باشند. که البته بستگی به کیفیت کارها دارد. همچنین بستگی به آنچه تولید می شود دارد. باید دید که کدام آثار قدرت و کیفیت لازم را دارند تا در عمل و در حین ارزیابی به عنوان برگزیده یا شایسته تقدیر انتخاب شوند و مطمئن هستم که با نظر خوب هیات علمی و هیات داوران این دوره از رقابت جایزه، آثار خوب انتخاب خواهند شد. امیدوارم این قدم کوچکی در معرفی نویسندگانی باشد که شایسته تقدیر هستند.

۲۴۴۵۷

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا