المیرا شریفی مقدم، بازپرس رئیس جمهور؟ نه، مدل مجری حرفه ای هاردتاک!

فرهاد اشوندی: از همان فریم اول تفاوت مجری با تمام مصاحبه کنندگان قبلی حاضر در ساختمان ریاست جمهوری مشهود بود. همشهری مسعود مزیکیان که در رشته روزنامه نگاری تحصیل کرده بود، با ورود به تحریریه شبکه خبر در اوایل دهه 80 به یکی از شناخته شده ترین چهره های رسانه ملی در حوزه خبر تبدیل شد.
او ابتدا با یک شال رنگارنگ در مصاحبه رئیس جمهور ظاهر شد و عادت خود را ترک کرد. اما اتفاقی که در گفت و گوی رئیس جمهور با مردم افتاد، دیدن چالش جدی با مجری شماره یک کشور بود. سال ها بود از مرتضی حیدری گرفته تا رضا رشیدپور و افرادی چون خسروی، مهدی قلی و حیاتی به آن نرسیده بودند. صراحت لحجه با کفتر که از یک سو او را متهم به قضاوت رئیس جمهور کرد و باعث دوقطبی شدن هواداران و منتقدان او در شبکه های اجتماعی شد.
المیرا شریفی مقدم کیست؟
وی متولد 1360 در تبریز در حالی که تنها 18 سال داشت با شرکت در آزمون گویندگی وارد شبکه تازه تاسیس خبر شد. او سال ها یکی از معدود مجریان این شبکه بود که در صف نامدارترین نام ها می ماند. شاید در دهه 80 چیزی که المیرا شریفی مقدم را وارد رسانه ها کرد ازدواج او با داود عابدی گزارشگر و مجری اخبار جنجالی برنامه دوربین خبرزاز بود. همان که در چارچوب شبکه خبر با گزارش هایش از حاشیه فوتبال می درخشد. المیرا شریفی مقدم در آن سال ها تنها به اعلام اخبار در حوزه سیاسی اختصاص داشت و نام هایی مانند عابدینی، خسروی، بابان و… در شبکه خبر حضور داشتند.
تولد دو فرزند او را چند سالی از عرصه صدا و سیما دور کرد. اما بازگشت المیرا شریفی مقدم به معنای ستاره جدیدی برای معاونت سیاسی بود. حالا با انجام مناظره های کارشناسی در این شبکه با مهمانان شروع به بحث کرد. از بحث خودروسازان گرفته تا قیمت گوشت و بحث های سیاسی.
در روزهایی که داود عابدی کمتر در فضای رسانه ای کشور حضور داشت و به یکی از جداشدگان از رسانه ملی تبدیل شد، شریفی مقدم مجری محجبه ای بود که قاطعانه در شبکه های اجتماعی فعال بود. سعی می کرد عادی صحبت کند و در چارچوب ادب و احترام سعی می کرد مهمانانش را به چالش بکشد. گرایشی که در معاونت سیاسی بیشتر از معاونت سیما رواج داشت.
در مدرسه ای که دیگر افرادی مانند کامران نجف زاده، دلاوری و حسن عابدینی درخشش نداشتند و ستاره هایش علی رضوانی، سلامی بای و سلامی بودند، زابلی زاده رهبر آن زمان شبکه خبر چهره جدیدی داشت که می توانست نماد آن باشد. شبکه او در دولت غیر متعهد حسن روحانی.
اشک های المیرا شریفی مقدم در شب حادثه تروریستی کرمان نقطه عطفی در این اتفاقات بود. برخلاف عرف رایج در رسانه های رسمی، علاوه بر تغییر در ساختار پوشش، فعالیت رسمی در شبکه های اجتماعی داشت. بارها در انتقاد از قوانین جنجالی علیه زنان موضع گیری می کرد و نظرات خود را از فوتبال گرفته تا سیاست می نوشت، در توییتر وارد گفتگو می شد و…
انتقاد شریفی مقدم از اتفاقاتی که برای بانوان کشورمان در جریان دیدار تیم های ملی فوتبال ایران و لبنان در ورزشگاه امام رضا (ع) مشهد رخ داد، یکی از اقدامات سرکشانه وی در رسانه ملی بود که رهبری سیاسی جدید سیما. ظاهر نشد هرچند مدتی در تلویزیون ظاهر نشد و رسانه ها از آن به عنوان ممنوعیت پخش یاد کردند؛ اما این مجری اعلام کرد که برای آمادگی در آزمون جامع دکتری علوم ارتباطات مرخصی گرفته است.
پس از بازگشت او تصمیم جدیدی گرفت. ترک معاونت سیاسی و انتقال به معاونت سیما. اجرای برنامه های صبحگاهی در شبکه دو مسیر جدید این مجری بود. او یکی از معاونت های سیاسی رئیس جمهور شد که حاضر به همکاری با خدابخشی نشد و معاون سیما در رادیو جبلی و جلیلی مانند نجف زاده و دلاوری شد.
او هر از چند گاهی با توئیت ها یا پست های اینستاگرامی جنجالی برای مخاطبان صدها هزار نفری خود خبرسازی می کرد. زمانی که درباره وضعیت اینترنت و محمدجواد آذری جهرمی توییت می کرد، خود را ملزم به پاسخگویی می دانست تا اینکه از عدم نمک پاشی در یک روز برفی در تهران نوشت و معاون زاکانی از او عذرخواهی کرد.
خروج از پخش زنده برنامه دفاع از فلسطین!
در خط فلسطین، آغاز جدیدی برای حضور المیرا شریفی مقدم در یک برنامه سیاسی بود. تقریبا 40 شب و گفتگو از علی لاریجانی تا آذری جهرمی و ظریف. برنامه ای که داشت دیده شد. برنامه ای که خارج از معاونت سیاسی رئیس جمهور و توسط اوج ساخته شد و برای سازندگانش هزینه بر بود و در نهایت منجر به قطع برنامه و حذف المیرا شریفی مقدم از آن شد.
چون برنامه به معاونت سیاسی برگشت و دیگر خارج از معاونت سیاسی نبود.
حضور در کاخ ریاست جمهوری
شریفی مقدم که پیش از این تجربه گفتگو با حسن روحانی در دفتر ریاست جمهوری را داشت، این بار بیش از پیش مورد توجه قرار گرفت. شاید گفت وگو با مسعود مزیکیان اجازه وقوع چنین اتفاقی را می دهد یا سیاست های رسانه ملی در باز گذاشتن دست مجریان برای پرسش های چالش برانگیز رئیس جمهور.
شریفی مقدم این بار به عنوان مجری سخنان تندی مقابل رئیس جمهور حاضر شد. نمادی از آنچه در سراسر جهان اتفاق می افتد. از لری کینگ و کریستیانا امانپور گرفته تا بی بی سی هاردتالک و رسانه های معروف اروپایی. جایی که مجری خود را به تایید گفته های سیاستمدار مقابل اکتفا نمی کند.
پرسید. از بنزین تا لایحه جنجالی حجاب. این در تاریخ گفتگوهای ریاست جمهوری بی سابقه بود.
اگرچه در ساختمان شیشه ای سیما، این دوری از عرف احتمالاً به دلیل اختلاف نظر بین دولت پیروز انتخابات و رئیس جمهور بوده است. اما چیزی که امید می داد، گفتگوی سخت برای دریافت پاسخ های مستقیم برای مردم بود. از شنیدن نظر صریح پزشکان مبنی بر اینکه یا مجلس ارز وارداتی برای بنزین می دهد یا کشور خواه ناخواه گران می شود، تا اینکه مدیرعامل کشور به این نشتی پاسخ نداد و گفت نه مدیریت از نشتی دفاع کرد و نه روسای سازمان. سایر قوا طرفدار فیلترینگ هستند و روشن شود که تندروهای شورای عالی فضای مجازی آخرین چاره در برابر فیلترینگ هستند و از همه مهمتر صحبت های مسعود مزیکیان درباره طرح جنجالی حجاب. او و دولتش بدانند که این قانون باعث تنش عمومی در کشور می شود و از همه توان خود برای جلوگیری از اجرای آن حتی اگر در مجلس تصویب شود استفاده کنند.
اینها نتایج گفتگوی واقعی با رئیس جمهور است. این اتفاق ناشی از تعارض نظرات سیاسی مدیران سیما با دولت مستقر نیست که باید در اجرای این گونه برنامه ها مشترک باشد. هرچند رضا رشیدپور نسبت به نتایج قبلی مذاکرات ریاست جمهوری انتقاد کرد. اما این یک استاندارد جدید رسانه ای است که توسط المیرا شریفی مقدم تنظیم شده است و اکنون باید معیاری برای تمام گفتگوهای بعدی با مقامات اجرایی کشور در قوه های مختلف باشد. جایی که بازجویی از رئیس پلیس منجر به ممنوعیت تصاویر نمی شود و مقام مسئول می داند که پاسخگویی به مردم بخشی از مسئولیت آنهاست.
۵۷۵۷