خدمات

اهمیت و ضرورت استعدادیابی کودکان

استعدادیابی کودکان و تلاش برای شکوفا کردن استعداد آن‌ها مقوله بسیار مهمی است که به عنوان والد نباید از غافل شویم؛ زیرا اگر استعدادی درون کودکمان باشد که مورد توجه قرار نگیرد به معنای از دست رفتن فرصتی است که آینده کودک را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد.

اما اینکه چگونه باید توانایی‌های کودکان را تشخیص دهیم و از میان موضوعی است که می‌خواهیم در این مقاله به آن بپردازیم.

چگونه استعداد کودکان را کشف کنیم؟

هرچقدر هم که والدین کوشایی باشید، نمی‌توانید در ذهن فرزندتان بگردید و استعدادهای او را پیدا کنید؛ بلکه با ایجاد محیط مناسب باید اجازه دهید استعدادهای او ظاهر شوند. استعدادها به معنای واقعی کلمه از کودکانی بیرون می‌آیند که شرایط مناسبی دارند. آن‌ها تقریباً مانند نهالی هستند که در صورت مرطوب بودن زمین پس از باران از زمین بیرون می‌آیند.

اگر در حال استعدادیابی در فرزندانتان هستید، همین حالا این کار را متوقف کنید. اگر زمین را حفاری کنید، فقط دانه پیدا خواهید کرد و هیچ راهی برای تبدیل آن به درخت قدرتمندی که قرار است باشد وجود ندارد؛ اما اگر محیط مناسبی را ایجاد کنید، استعداد فرزندتان ظاهر خواهد شد؛ و اگر به پرورش آن ادامه دهید، رشد خواهد کرد.

همانطور که بیان کردیم دو روش برای استعدادیابی در کودکان وجود دارد. یک روش کشف استعداد در خانه و روش تخصصی‌تر انجام تست استعدادیابی کودکان است که در ادامه به توضیح آن‌ها می‌پردازیم.

کشف استعداد کودک در خانه

درک این نکته مهم است که بخشی از استعداد که واقعاً توسط ژن‌ها تعیین می‌شود، یا به عبارت دیگر ذاتی است، «علاقه» است. برای کمک به استعدادیابی فرزندانتان مراحل زیر را می‌توانید در خانه دنبال کنید:

  • کودک خود را در معرض فعالیت‌های مختلف قرار دهید
  • توجه کنید که فرزندتان به چه چیزی علاقه دارد. کودک به بعضی از چیزها بیشتر از چیزهای دیگر علاقه‌مند است. علاقه مهم است؛ زیرا باعث می‌شود فرزند شما بیشتر از چیزهای دیگر روی مواردی که به آن‌ها علاقه دارد تمرکز کند. به عنوان مثال – اگر فرزند شما به موسیقی علاقه‌مند است، او خیلی بیشتر از شما روی آهنگ تمرکز می‌کند. در نتیجه، وقتی سعی می‌کند آواز بخواند – بسیار بهتر از شما خواهد خواند، زیرا دانش بیشتری در این زمینه دارد.
  • او را تشویق کنید. وقتی استعدادیابی به پایان رسید و متوجه علایق او شدید، او را تشویق کنید و به دیدن یک نسخه کامل‌تر از آهنگ علاقه نشان دهید. در چنین مواقعی، کودک شروع به تمرین می‌کند.
  • درگیر بمانید. وقتی کودک شروع به تمرین می‌کند، به احتمال زیاد دست از کار می‌کشد، چون تمرین خسته‌کننده است و شامل کنار آمدن با شکست و ناامید نشدن از آن است. اگر درگیر بمانید، می‌توانید به آن‌ها کمک کنید تا تصویر بزرگ‌تری را در نظر داشته باشند و بدون دلسرد شدن، روی هدف متمرکز شوند.
  • برای آموزش هماهنگ کنید. وقتی فرزند شما به سطح معینی از مهارت در یک موضوع خاص رسید، می‌خواهد بیشتر پیشرفت کند. اگر درگیر باشید، می‌توانید به فرزندتان کمک کنید تا منابع آنلاین یا آفلاین برای یادگیری (بسته به سبک یادگیری او) پیدا کند. همیشه به یاد داشته باشید که یادگیری چیز آسانی نیست و موانعی در راه یادگیری وجود خواهد داشت که باید به فرزندتان انگیزه دهید تا بر آن‌ها غلبه کند.
  • به آرامی به عقب برگردید. هنگامی که کودک یاد گرفت چگونه در فضای آن مهارت حرکت کند – می‌توانید به آرامی خودتان را کنار بکشید و فقط به اندازه‌ای که کودک شما می‌خواهد در کنارش باشید.

تست استعدادیابی کودکان

از آنجایی که معمولاً والدین هرگز در مورد فرزندانشان کاملاً واقع‌گرا نیستند نمی‌توانند تنها مرجع قابل اعتماد برای کشف استعداد کودکان باشند؛ زیرا برخی از آن‌ها استعداد کودکشان را دست کم می‌گیرند، چون انتظارات زیادی از او دارند و برخی دیگر توانایی کودکشان را بیش از حد پنداشته و توانایی ذهنی بالایی را به او نسبت می‌دهند.

دانشمندان با طراحی انواع تست استعدادیابی کودکان به کمک والدین آمده‌اند.

مهم‌ترین انواع تست استعدادیابی کودکان عبارت‌اند از:

  • تست وکسلر
  • تست ریون
  • تست گاردنر
  • تست گودیناف
  • تست کتل

بایدها و نبایدها در استعدادیابی کودکان

توجه به موارد زیر به تسریع استعدادیابی در فرزندانتان کمک خواهد کرد.

اجازه دهید کودک بی‌حوصله شود

یکی از چیزهایی که واقعاً کودکان را به کشف استعدادهایشان ترغیب می‌کند، بی‌حوصلگی است.

وقتی کودک کاری برای انجام دادن ندارد، جایی برای رفتن ندارد و منبع سرگرمی ندارد، وقت استعدادیابی کودکان است و متوجه خواهید شد که او شروع به انجام «کاری» می‌کند. به عنوان مثال اگر کودک خود را در یک اتاق خالی رها کنید و از او بخواهید بی‌حرکت روی صندلی بنشیند، پس از مدتی شروع به آزمایش با بدن خود می‌کند.

وقتی بعد از چند دقیقه به اتاق وارد می‌شوید – کودکی خواهید داشت که مشتاق است آنچه را که در مورد خودش آموخته یا بهتر است بگوییم کشف کرده است به شما نشان دهد.

اینجاست که نقش شما پررنگ می‌شود:

  • وقتی به فرزندتان گفتید تا زمانی که برمی‌گردید روی صندلی بنشیند و وقتی برگشتید دیدید آنجا نیست، به خاطر ترک صندلی سرش داد نکشید.
  • کارهای فرزندتان را تحسین کنید و او را به انجام کارهای بیشتر تشویق کنید. سفر به سمت استعدادیابی از زمانی شروع می‌شود که کودک شما بی‌حوصله است؛ و زمانی که علاقه نشان می‌دهید و او را تشویق می‌کنید ادامه می‌یابد.

مانعی که در این مرحله از استعدادیابی وجود دارد، تصور از پیش تعیین شده شماست. اگر پیانیست هستید و می‌خواهید فرزندتان بر پیانو تسلط پیدا کند، ممکن است حرکات کششی او را بی‌فایده و وقت تلف کردن بدانید؛ و اگر این را بگویید – فرزند شما نه پیانیست می‌شود و نه ژیمناست.

یکی از بزرگ‌ترین موانع برای استعدادیابی کودکان یا شناخت یک نقطه قوت، سرگرمی بیش از حد است. وقتی کودکانی که در تمام طول روز مشغول هستند – ناگهان در یک استراحت برنامه‌ریزی شده یا برنامه‌ریزی نشده کاری برای انجام‌دادن ندارند – بی‌حوصله می‌شوند.

روال داشته باشید

بیشتر ما فکر می‌کنیم که فقدان روال و انضباط، آزادی است و تصور می‌کنیم که با دست‌کشیدن از روال روزانه، فرزندانمان را آزاد گذاشته‌ایم تا خودشان را کشف کنند؛ اما این یک تصور غلط است.

روال و انضباط بسیار مهم هستند، زیرا به کودکان کمک می‌کنند تا زمانی برای انجام کارهای جدید داشته باشند. یک‌روال به دلیل حس کنترل و قابل‌پیش‌بینی بودن آن باعث می‌شود کودکان احساس امنیت و قدرت کنند؛ و تنها زمانی که کودکان احساس امنیت کنند، می‌توانند عملکردهای ذهنی بالاتری را انجام دهند.

در خانه‌ای که روال و نظم و انضباط رعایت می‌شود، بچه‌ها آزاد می‌شوند تا به پتانسیل واقعی خود دست یابند. برای این منظور و استعدادیابی کودکان:

  • هر روز در ساعت مشخصی به رختخواب بروید و از خواب بیدار شوید.
  • وعده‌های غذایی سالم را به‌موقع سرو کنید.
در ارتباط باشید

بیش از هر چیز دیگری – کودکان نیاز دارند که با والدین خود احساس ارتباط داشته باشند. اگر فرزندتان را رها کنید تا کاری را که می‌خواهد انجام دهد و کاملاً در کارهای خودتان غرق شوید – کودکتان رفته‌رفته از شما دور می‌شود.

به کودکان زمان آزاد بدهید تا کارهایی را که دوست دارند انجام دهند، اما نه تمام روز و برای روزهای متوالی!

  • در زمان صرف غذا و زمان خواب با هم ارتباط برقرار کنید و به آنچه می‌گویند گوش دهید.
  • برای تقویت حضورتان در طول روز، او را زیاد در آغوش بگیرید و ببوسید.
کودک را مقایسه نکنید

یکی از ساده‌ترین راه‌ها برای منصرف کردن فرزندتان از انجام هر کاری این است که شروع کنید به مقایسه او با کودکان دیگر. متأسفانه برای بسیاری از ما والدین، مقایسه یک روش زندگی است؛ و فکر می‌کنیم که مقایسه کودکان مؤثرترین ابزار انگیزشی است؛ اما باید بدانیم که این‌طور نیست.

به محض اینکه شروع به مقایسه فرزند خود با کودک دیگری می‌کنید، به کودک خود می‌گویید که «من فکر می‌کنم آن کودک از تو بهتر است.» با این کار انگیزه کودک از بین می‌رود و دست از تلاش برمی‌دارد.

کودکی که تمایلی به تلاش ندارد، بعید است که هرگز استعداد یا قدرتی بیابد و در چیزی برتر باشد.

برای استعدادیابی کودکان:

  • هرگز او را مقایسه نکنید.
  • با علاقه و اشتیاق از تلاش‌هایش قدردانی کنید.

استعدادیابی کودکان در سایت بازی بوک

برای آشنایی با هریک از انواع این تست استعدادیابی کودکان و روش‌های مؤثر در پرورش کودک می‌توانید به بخش استعدادیابی کودکان در سایت بازی بوک مراجعه کنید و با ویژگی‌های آن آشنا شوید.

در سایت بازی بوک علاوه بر آشنایی با انواع تست و انجام آن در مراحل بعد می‌توانید تحلیل منحصر به فرد خود را داشته باشید.

تحلیل تست و ارائه راه موفقیت مهم‌ترین گام در کشف استعداد کودکان است که در سایت بازی بوک با هدف رشد و شکوفایی در اختیار شما قرار می‌گیرد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا