مراقبت از پوستآرایش بدنآرایشی و زیباییبیماری هابیماری های پوستیترفندها و آموزش های آرایشیسلامت و پزشکیمراقبت و سلامتی

فواید و عوارض برنزه شدن: 5 خطر برنزه کردن که باید بدانید!

فواید و عوارض برنزه شدن چیست؟ این سوالی است که بسیاری از افراد از ما می‌پرسند. برنزه شدن ناشی از نور خورشید و اشعه ماوراء بنفش (UV) این روزها بسیار رایج شده است، به ویژه در میان نوجوانان، جوانان و افرادی که پوست روشن‌تری دارند. قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور خورشید با چندین خطر برای سلامتی از جمله تسریع پیری پوست و ترویج سرطان های پوست مانند ملانوم بدخیم همراه است.

با این حال، دارای مزیت‌هایی نیز می‌باشد‌. قرار گرفتن در معرض اشعه ماوراء بنفش باعث تولید ویتامین D و بهبود خلق و خوی است. در اینجا، ما مضرات و فواید برنزه کردن را تجزیه و تحلیل می‌کنیم. برای کسب اطلاعات بیشتر تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.

مزایا و فواید برنزه شدن: 3 تا از بهترین فواید برنزه کردن

برنزه کردن پوست علاوه بر معایب خود، فوایدی بسیاری را برای ما به همراه دارد. از  مهمترین فواید برنزه‌‌ شدن پوست می‌توان به کاهش افسردگی در پاییز و زمستان اشاره کرد. پزشکان برای درمان افسردگی معمولاً نور خورشید را تجویز می‌نمایند. زیرا نور خورشید بهترین درمان برای بیماری‌های روحی و افسردگی است. در حقیقت نور خورشید با تولید ویتامین دی  و انتشار آن در جریان خون سبب می‌گردد که ما هم از لحاظ روحی و هم فیزیکی، احساس بهتری داشته باشیم.

همچنین بخوانید: بهترین روش برنزه شدن پوست: 3 تا از بهترین راههای برنزه کردن

همان طور که گفتیم برنزه شدن فوایدی از جمله بهبود ظاهر، بهبود خلق و خو و افزایش سطح ویتامین D را دارا می‌باشد. علاوه بر این، ادعا شده است که “گرفتن برخی از اشعه ها ممکن است عمر شما را طولانی کند” . قرار گرفتن در معرض نور خورشید باعث بهبود انرژی و خلق و خوی می‌شود. این باور که افراد با برنزه شدن ظاهر بهتری دارند ممکن است یکی از دلایل بهتر شدن خلق و خو با برنزه شدن باشد. برخی دیگر از مزایای برنزه شدن به شرح زیر است:

بهبود خلق و خو با برنزه کردن

یکی از فواید برنزه شدن بهبود خلق و خو است. گزارشی در مورد نگرش برنزه کردن جوانان نشان داد که 81٪ از افراد در سال 2007 احساس می‌کردند که برنزه شدن ظاهر را بهبود می‌بخشد، در حالی که فقط 58٪ از افراد در سال 1968 همین اعتقاد را داشتند. افراد مبتلا به اختلال عاطفی فصلی وضعیت خلق و خوی بهتری را هنگام قرار گرفتن در معرض نور خورشید و اغلب برنزه شدن گزارش می‌‌کنند.

نقش محافظت کنندگی

تحقیقات نشان می‌دهد که برنزه شدن پایه می‌تواند به عنوان “محافظ طبیعی بدن در برابر آفتاب سوختگی” عمل کند و این یکی از بهترین فواید برنزه شدن است.. برنزه شدن ناشی از اشعه ماوراء بنفش فاکتور محافظتی در برابر نور خورشید (SPF) 3-4 را ارائه می‌دهد. در حالی که SPF 3-4 از آفتاب سوختگی محافظت می‌کند، تنها تقریباً 65٪ از اریتم ناشی از اشعه ماوراء بنفش مسدود می‌شود. بنابراین برنزه شدن پایه محافظت کافی را فراهم نمی‌کند، استفاده مناسب از کرم‌های ضد آفتاب و قرار گرفتن در معرض محتاطانه آفتاب برای پیشگیری از آفتاب سوختگی ضروری است.

تولید ویتامین D

در این قسمت می‌خواهیم یکی از مهم‌ترین خاصیت برنزه شدن با آفتاب را بررسی کنیم. نور خورشید حاوی UVB است که پوست را وادار به سنتز پروویتامین D3 می‌کند. افراد سالم تغییرات فصلی در سطوح ویتامین D خود دارند و ممکن است در طول زمستان دچار کمبود ویتامین D شوند. سطوح پایین ویتامین D با افزایش خطر ابتلا به انواع مختلفی از سرطان، بیماری قلبی و بیماری استخوان مرتبط است. کمبود ویتامین D همچنین ممکن است در بیماری خودایمنی نقش داشته باشد. توصیه فعلی برای مصرف روزانه ویتامین D 400-600 IU است، اما مصرف روزانه مورد نیاز باید به 800-2000 IU افزایش یابد.

همچنین بخوانید: بهترین منابع ویتامین دی: 22 مواد غذایی سرشار از ویتامین D

فواید برنزه شدن

اگرچه برنزه شدن با اشعه ماوراء بنفش منجر به سنتز درون‌زای پروویتامین D3 می‌شود، اما مطالعات متعددی در پوست انسان نشان داده‌اند که افزایش بیشتر قرار گرفتن در معرض اشعه ماوراء بنفش، مقدار کل پروویتامین D3 را افزایش نمی‌دهد. مقدار متوسطی از قرار گرفتن در معرض آفتاب در دست‌ها، صورت و بازوها یک روز در میان، پروویتامین D3 پوستی کافی تولید می‌کند تا نیاز روزانه افراد با پوست روشن را برآورده کند، حتی اگر نیاز روزانه به IU 1000 افزایش یابد.

تحقیقات نشان می‌دهد که افراد با پوست روشن‌تر (نوع I-III) بسته به فصل به 5 تا 20 دقیقه قرار گرفتن در معرض نور خورشید نیاز دارند. با این حال، قرار گرفتن در معرض نور خورشید به عنوان تنها منبع ویتامین D ممکن است در هوای سرد و برای افرادی که پوست تیره‌تری دارند تاثیر به‌سزایی نداشته باشد. بنابراین، قرار گرفتن در معرض نور خورشید باید در ترکیب با رژیم غذایی غنی شده با ویتامین D برای وضعیت مطلوب ویتامین D در نظر گرفته شود.

عوارض برنزه شدن: 5 تا از خطرات برنزه شدن

حال که با فواید برنزه شدن آشنا شدید نوبت به بیان مضرات برنزه شدن می‌رسد. برنزه‌ شدن یک کار کاملاً اختیاری است. اما بعضی از افراد حتی با آگاهی از عوارض آن، برای داشتن زیبایی بیشتر تمایل زیادی به برنزه‌شدن دارند. برنزه‌ شدن با نور خورشید، ساده‌ترین راه برای داشتن پوستی برنزه است. نور خورشید با وجود فواید زیاد، در صورت استفاده طولانی عوارض زیادی نیز برای پوست خواهد داشت. مدت زمان برنزه‌شدن برای افراد مختلف متفاوت است.

میزان ملانین و رنگدانه‌های پوست تعیین‌کننده مدت زمان برنزه‌شدن برای افراد مختلف است. افراد با پوست روشن نسبت به افراد با پوست در معرض آسیب‌های بیشتری با نور آفتاب هستند. آفتاب‌سوختگی اولین عوارض برنزه شدن با آفتاب است. در ادامه به سایر ضررهای برنزه‌ شدن با نور خورشید اشاره می‌کنیم تا به طور کامل با فواید و عوارض برنزه شدن آشنا شوید:

  • تبخیر آب بدن

ماندن در زیر نور آفتاب به مدت طولانی باعث تبخیر آب بدن و خشکی پوست می‌شود. کم‌آبی بدن باعث گرمازدگی و خستگی می‌شود و این ابتدایی ترین مضرات برنزه شدن است.

  • ایجاد عرق‌سوز

پیدایش لکه‌های قرمز و قهوه‌ای در روی پوست از مهمترین عوارض نور خورشید است.

همچنین بخوانید: بهترین راه های جلوگیری از عرق زیر بغل و کاهش بوی بد تعریق زیربغل

  • تسریع روند پیری

یکی دیکر از عوارض برنزه کردن پیری زودرس است. اشعه ماورابنفش خورشید تاثیر بسیار زیادی در پیری پوست دارد. برنزه‌شدن با آفتاب به صورت غیر اصولی و ماندن زیاد در زیر نور آفتاب زمینه پیری پوست را فراهم می‌کند. این یکی از مهم‌ترین عوارض برنزه كردن با آفتاب و حتی سولاریوم می‌باشد.

  • ابتلا به انواع سرطان‌های پوستی

سرطان‌های پوستی از مهم‌ترین عوارض ماندن در زیر نور خورشید به مدت طولانی است. ملانوما از بدترین نوع سرطان‌های پوستی است که در اثر تابش زیاد نور خورشید به پوست ایجاد می‌شود.

  • آسیب‌های چشمی

نور خورشید برای قرنیه و شبکیه چشم بسیار مضر است. اصابت نور خورشید به چشم باعث التهاب قرنیه و سوختگی شبکیه می‌شود.

همچنین بخوانید: برنزه شدن سریع با آفتاب: نکات مهم برای برنزه کردن در آفتاب

عوارض برنزه شدن

سوالات متداول

خطرات برنزه شدن با سولاریوم چیست؟

استفاده از سولاریوم یکی از روش‌های رایج برنزه کردن به ویژه در فصل زمستان است. اما این روش چه خطراتی دارد؟ از جمله عوارض برنزه کردن با سولاریوم می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
۱. خطر ابتلا به سرطان پوست.
۲. خطر ابتلا به پیری زودرس
۳. باعث ایجاد مشکلات پوستی می‌شود
۴. ماندگاری برنزگی کوتاه
همان طور که می‌بینید عوارض دستگاه برنزه کننده زیاد است پس بهتر است راه‌های کم خطرتر را برای برنزه کردن انتخاب کنید.

روش‌های کم خطر برای برنزه کردن چه روشی است؟

برای اینکه برنزه شدن با حداقل ضرر را تجربه کنید باید روشی را انتخاب کنید که اشعه ماورا بنفش نداشته باشد زیرا بیشترین ضرر برنزه کردن ناشی از اشعه UV می‌باشد. روش‌های خانگی برنزه شدن و بدون نور آفتاب و سولاریوم بهترین روش برای برنزه کردن می‌باشد‌‌. در مقاله‌ای به طور کامل به این موضوع پرداخته‌ایم، آن مطلب را از دست ندهید.

جمع‌بندی

قرار گرفتن در معرض نور خورشید در حد اعتدال مفید است، اما به طور طولانی مدت می تواند مضر باشد. مقدار قرار گرفتن در معرض نور خورشید برای هر فرد متفاوت است. عوامل فردی مانند نوع پوست، سابقه سرطان‌های پوست در گذشته، و شرایط پزشکی باید برای قرار گرفتن در معرض آفتاب در نظر گرفته شود. برنزه شدن در درجه اول از طریق قرار گرفتن بیش از حد پوست در برابر اشعه ماوراء بنفش حاصل می‌شود و در میان افرادی با پوست روشن‌تر رایج است.

قرار گرفتن در معرض نور خورشید نباید به عنوان یک جایگزین، بلکه به عنوان مکمل رژیم غذایی غنی شده با ویتامین D مورد استفاده قرار گیرد. محصولات برنزه کننده بدون آفتاب ممکن است به عنوان یک جایگزین معقول و مطمئن برای کسانی که خواهان پوست برنزه هستند، استفاده شود.

استفاده از ضدآفتاب‌ها، ترجیحا با پوشش وسیع در برابر اشعه‌های UVA، UVB و مادون قرمز، برای برنزه کننده‌هایی که طولانی مدت در معرض اشعه ماوراء بنفش و نور خورشید هستند، ضروری است. همان طور که خواندید برنزه کردن مضرات و فواید خاص خود را دارد‌. شما باید با رعایت نکات ایمنی مضرات آن را به حداقل برسانید تا بهترین نتیجه را از آن بگیرید.

ممنون که تا انتها همراه ما بودید. امیدواریم مطالب این بخش در مورد فواید و عوارض برنزه شدن برای شما مفید بوده باشد و از مضرات و فواید برنزه کردن اطلاعات کافی را به دست آورده باشید. راستی شما تا به حال برنزه کرده‌اید؟ از چه روشی برای برنزه کردن استفاده کرده‌اید؟

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا