رژیم گیاهخواری
-
آموزش طرز تهیه قورمه سبزی با سبزی خشک
طرز تهیه قورمه سبزی با سبزی خشک چگونه است؟ قورمه سبزی از آن غذاهای ایرانی است که همه جوره لذیذ…
بیشتر بخوانید »
انواع رژیم های گیاهخواری
رژیم گیاهخواری در سالهای اخیر محبوبیت گستردهای پیدا کرده است. برخی از مطالعات تخمین میزنند که گیاهخواران تا 18 درصد از جمعیت جهان را تشکیل میدهند. حذف گوشت از رژیم غذایی جدا از مزایای اخلاقی و زیست محیطیای که دارد، اگر یک رژیم گیاهخواری برنامه ریزی شده باشد ممکن است خطر ابتلا به بیماریهای مزمن را کاهش دهد، به کاهش وزن کمک کند و کیفیت رژیم غذایی شما را بهبود بخشد. در این قسمت از فارسیرو مقالات مفیدی در مورد رژیم های گیاهخواری در اختیار شما قرار گرفته است. برای کسب اطلاعات بیشتر مطالب این بخش را از دست ندهید.
رژیم گیاهخواری چیست؟
رژیم گیاهخواری شامل پرهیز از خوردن گوشت، ماهی و مرغ است. مردم اغلب به دلایل مذهبی یا شخصی و همچنین مسائل اخلاقی مانند حقوق حیوانات از رژیم گیاهخواری استفاده میکنند. برخی از افراد تصمیم میگیرند به دلایل زیست محیطی گیاهخوار شوند، زیرا تولید دام باعث افزایش انتشار گازهای گلخانهای میشود، به تغییرات آب و هوایی کمک میکند و به مقادیر زیادی آب، انرژی و منابع طبیعی نیاز دارد. انواع مختلفی از گیاهخواری وجود دارد که هر کدام در محدودیتهایی که دارند، متفاوت هستند.
انواع رژیم گیاهخواری
رایجترین انواع رژیم گیاهی عبارتند از:
- رژیم گیاهخواری Lacto-ovo: این رژیم گوشت، ماهی و مرغ را حذف میکند اما تخم مرغ و محصولات لبنی را مجاز میکند.
- رژیم لاکتو-گیاه خواری: گوشت، ماهی، مرغ و تخم مرغ را حذف میکند اما لبنیات را مجاز میکند.
- رژیم گیاهی تخم مرغی: گوشت، ماهی، مرغ و محصولات لبنی را حذف میکند اما اجازه مصرف تخم مرغ را میدهد.
- رژیم غذایی Pescetarian: گوشت و مرغ را حذف میکند اما ماهی و گاهی اوقات تخم مرغ و محصولات لبنی را مجاز میکند.
- رژیم وگان: گوشت، ماهی، مرغ، تخم مرغ و محصولات لبنی و همچنین سایر محصولات حیوانی مانند عسل را حذف میکند.
- رژیم غذایی انعطافپذیر: یک رژیم غذایی عمدتاً گیاهخواری که گهگاه شامل گوشت، ماهی یا مرغ میشود.
اکثر افرادی که از رژیم گیاهخواری پیروی میکنند، گوشت، ماهی یا مرغ نمیخورند. سایر تغییرات شامل گنجاندن یا حذف تخم مرغ، لبنیات و سایر محصولات حیوانی است.
فواید رژیم گیاهی برای سلامتی
رژیم گیاهخواری فواید زیادی برای سلامتی دارد. در واقع، مطالعات نشان میدهد که گیاهخواران نسبت به گوشت خواران کیفیت رژیم غذایی بهتری دارند و مواد مغذی مهمی مانند فیبر، ویتامین C، ویتامین E و منیزیم دریافت میکنند.
- رژیم گیاهی به کاهش وزن کمک میکند : اگر به دنبال کاهش وزن هستید، تغییر به رژیم گیاهخواری میتواند یک استراتژی موثر باشد. یک مطالعه روی تقریباً 61000 بزرگسال نشان داد که گیاهخواران نسبت به همه چیزخواران شاخص توده بدنی (BMI) کمتری دارند – BMI اندازه گیری چربی بدن بر اساس قد و وزن است.
- خطر ابتلا به سرطان، از جمله سرطان سینه، روده بزرگ، رکتوم و معده را کاهش میدهد.
- باعث تثبیت قند خون میشود: مطالعات متعدد نشان میدهد که رژیمهای گیاهخواری ممکن است به حفظ سطح قند خون سالم کمک کند. رژیم های گیاهخواری همچنین ممکن است با تثبیت سطح قند خون در طولانی مدت از دیابت جلوگیری کنند.
- رژیم گیاهی سلامت قلب را افزایش میدهد: رژیم های گیاهخواری چندین عامل خطر بیماری قلبی را کاهش میدهند تا به سلامت و قوی بودن قلب شما کمک کنند.
معایب رژیم گیاهی
یک رژیم گیاهخواری کامل میتواند سالم و مغذی باشد. با این حال، ممکن است خطر کمبودهای غذایی خاص را نیز افزایش دهد. گوشت، مرغ و ماهی مقدار مناسبی از پروتئین و اسیدهای چرب امگا 3 و همچنین ریزمغذیهایی مانند روی، سلنیوم، آهن و ویتامین B12 را تامین میکنند. سایر محصولات حیوانی مانند لبنیات و تخم مرغ نیز حاوی مقدار زیادی کلسیم، ویتامین D و ویتامین های B هستند. هنگام حذف گوشت یا سایر محصولات حیوانی از رژیم غذایی خود، مهم است که اطمینان حاصل کنید که این مواد مغذی ضروری را از منابع دیگر دریافت میکنید.
مطالعات نشان میدهد که گیاهخواران در معرض خطر بیشتری از کمبود پروتئین، کلسیم، آهن، ید و ویتامین B12 هستند. کمبود تغذیهای در این ریزمغذیهای کلیدی میتواند منجر به علائمی مانند خستگی، ضعف، کم خونی، تحلیل استخوان و مشکلات تیروئید شود. خوردن انواع میوهها، سبزیجات، غلات کامل، منابع پروتئینی و غذاهای غنی شده راهی ساده برای مطمئن بودن از دریافت تغذیه مناسب و ریزمغذیها است. مولتی ویتامینها و مکملها نیز گزینه دیگری برای جبران کمبودهای احتمالی هستند.
نه تنها گیاهخواران تمایل به دریافت بیشتر مواد مغذی کلیدی دارند، بلکه گیاهخواری با کاهش وزن، کاهش خطر ابتلا به سرطان، بهبود قند خون و سلامت قلب همراه است. اما لازم به ذکر است که حذف گوشت و محصولات حیوانی میتواند خطر کمبودهای تغذیهای را افزایش دهد. یک رژیم غذایی متعادل – احتمالاً در کنار مکملها – میتواند به جلوگیری از کمبود کمک کند.