ترند های روز

اشاره وزیر علوم به «از دست دادن قدرت برای حل مشکلات» و پایان دادن به برخورد فیزیکی با حجاب و لو رفتن

به گزارش خبرگزاری اخبار آنلاینحامد زارع نویسنده و روزنامه نگار در مقاله ای در روزنامه ساخت و سازسخنان سیمای صراف وزیر علوم در جشنواره فارابی را یکی از راهبردی ترین سخنرانی ها در تمام سال های برگزاری جشنواره فارابی عنوان کرد. کشاورز هم با اشاره به تاکید و هشدار وزیر علوم مبنی بر «از دست رفتن توان حل مشکل دولت»سیمای صراف تاکید می کند که «بازگشت به علوم انسانی به عنوان دانش بنیادی توسعه» ضروری است، «با تحصیلات و تحقیقات خود در علوم انسانی، به خوبی به اهمیت این دانش در هدایت مسیر توسعه واقف است». و مصمم است که انسان را چراغی از وضعیت توسعه نیافتگی بداند. این یادداشت را در زیر ببینید:

***

وقتی برای اولین بار یک دانش پژوه و کارشناس علوم انسانی سمت وزارت علوم را اشغال می کند، جای تعجب نیست که یکی از راهبردی ترین سخنرانی ها در تمام سال های برگزاری جشن فارابی توسط وزیر انجام شود. با همه این سخنان سیمای صراف جدا از رویکرد راهبردی، ارزش سیاسی قابل توجهی نیز داشت. وی در سخنان خود با اشاره به فقیر شدن سطوح مختلف جامعه ایران، تهدید شعار ملی رئیس جمهور را برجسته کرد. از سوی دیگر با تاکید بر ارزش علوم انسانی در سیاست گذاری، وی هشدارهای حاصل از تحقیقات مبتنی بر این علوم را در مورد لزوم پایان دادن به تماس فیزیکی با مقوله حجاب و همچنین فیلتراسیون یادآور شد. سیمایی در یکی از محوری ترین بخش های سخنان خود به قرائت های عقیدتی علوم انسانی اشاره کرد. او خواستار شنیدن صدای علم آزاد از ارکان قدرت در ایران شد. او نیز با اشاره قابل توجه به از دست دادن ظرفیت حل مشکلات توسط دولتوی با اشاره به سخنان فیلسوف ایرانی رضا داوری اردکانی، بازگشت به علوم انسانی را به عنوان دانش بنیادی برای توسعه خواستار شد.

سیمای صراف در مقام حقوقدان با تشخیص اینکه همانگونه که قوانین غایت دارند سیاست ها نیز غایت دارند، درک به موقع غایت یک سیاست را یکی از مهمترین آموزه های علوم انسانی ارزیابی کردند. درسی که اگر دولت ها از آن غفلت کنند، با سیلی سخت واقعیت مواجه خواهند شد.. وزیر علوم در پایان سخنان خود که برخلاف سنت بد بداهه گویی مسئولان که نتیجه ای جز اتلاف وقت حاضرین ندارد، به صورت بسیار مختصر اما موثر و همچنین از نوشته های مکتوب نتیجه گیری کرد. متن:بدانیم که شکست سیاست شرم آور نیست، اصرار بر سیاست شکست خورده شرم آور است.این سخنان هرچند بارها تکرار شده و شاید تبدیل به شعار شده باشد، اما طرح یک حقوقدان در دفتر عالی وزارت علوم و در مراسم اختتامیه بزرگترین رویداد علوم انسانی ایران با حضور رئیس جمهور، دوباره مورد توجه قرار می گیرد. .

یکی از ویژگی هایی که فارغ التحصیلان و متخصصان علوم انسانی می توانند داشته باشند، درک مرزهای بین رشته های دانشی و همچنین عدم التقاط و خلط مفاهیم است. دقیقاً به همین دلیل است که وزیر علوم حقوقی نه تنها می‌فهمد، بلکه بدون لکنت نیز اعلام می‌کند که مفاهیمی مانند عدالت، آزادی، استقلال، حق تعیین سرنوشت و دموکراسی محصول علوم انسانی است. در عین حال، برخی از فارغ التحصیلان رشته های طبیعی یا فنی و مهندسی به دلیل ناآگاهی از مبانی شکل گیری مفاهیم، ​​مرتکب اشتباهاتی می شوند که با قرار گرفتن در موقعیتی مانند مسئولیت دولت یا اختیارات علمی، آثار مخرب بیشماری به همراه دارد. اثرات بسیاری از بحث هایی که در گذشته افرادی مانند مهدی بازرگان و یدالله سحابی برای توجیه برخی آیات قرآن داشتند و یا استدلال های عقیدتی و گاه خطرناکی که امروزه برخی افراد رادیکال مطرح می کنند، ضرورت درک و سپس به کارگیری صحیح مفاهیم را نشان می دهد.

موضوعات جدیدی که عده ای با اهداف و نیات خاص به عنوان طب اسلامی مطرح می کنند، از ثمرات خلط مفاهیمی است که با تغذیه یک شعور کاذب، وضعیت علمی کشور را به خطر می اندازد. از این رو حمسیمای صراف در روز معارفه خود به عنوان وزیر علوم بر این نکته تاکید کرد. وی یکی از کارهای مهم را جداسازی علم از شبه علم دانست و از لزوم بازگرداندن علم به معنای دقیق کلمه به مرجعیت دانشگاهی کشور و همچنین از لزوم مقابله با مخالفان علم گفت.

اما سخنان وزیر علوم در جشنواره فارابی به عنوان مکمل سخنرانی وی در روز معرفی که هر دو در حضور رئیس جمهور ایراد شد، نشان از حساسیت وزارت علوم نسبت به ترویج یا عدم ترویج شبه علم دارد. تسلیم شدن به خواسته های توسعه در وضعیت مطلوبی قرار دارد. سیمای صراف با آموزش و پژوهش در علوم انسانی به اهمیت محوری این دانش در هدایت مسیر توسعه پی برده و مصمم است علوم انسانی را چراغ راه وضعیت توسعه نیافتگی بداند. باید امیدوار بود که ثمره این کار مهم به جامه برسد و بتوانیم با تکیه بر علوم انسانی راه برون رفت از جهل و خرافات و شبه علم و بالاتر از همه توسعه نیافتگی پیدا کنیم.

216216

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا