روایت فرید قاسمی از زحمات 47 ساله جعفریان/مرحوم ایرج افشار چه گفت؟
به گزارش فارسیرو، حفظ چهره و آثار مکتوب دکتر رسول جعفریان; با عنوان «جستجوی گذشته نگران آینده» همراه با معرفی کتاب «آفاق دانایی» که بعدازظهر یکشنبه 25 دی ماه به قلم «حمید زارع» در اتاق خبرگزاری فارسیرو برگزار شد. . .
در این مراسم، پیام ویژه آیت الله جعفر سبحانی مرجع تقلید پیام دکتر مسعود بیزیکیانرئیس جمهور، پیام آیت الله «سید مصطفی محقق داماد»رئیس اداره علوم اسلامی فرهنگستان علوم ایران، حجت الاسلام «سیدعلی قاضی عسگر» تولیت آستان مقدس عبدالعظیم حسنی و همچنین پیام های وزرای علوم و فرهنگ مزین شد. جلسه .
فرید قاسمی: جعفریان برگ زرینی به زندگی دو کتابخانه مجلس و دانشگاه تهران افزود.
پروفسور «سید فرید قاسمی» سخنران مراسم یادبود دکتر رسول جعفریان، ضمن گرامیداشت یاد و نام همه کتابداران و مدیران کتابخانه ها، همه کتابداران و کتاب آفرینان ایران، گفت: خیلی ها بودند که جان خود را از دست دادند. از این طریق؛ ما دو فصل در تاریخچه مدیریت کتابخانه های معاصر داریم. یک فصل مربوط به عمر طولانی ایرج افشار و دیگری مربوط به عمر طولانی رسول جعفریان است.
وی افزود: دکتر رسول جعفریان در 60 سال و شش ماه و هشت روز زندگی خود 47 سال با کتاب آشنا بوده است. در مورد کتاب چه می دانیم و چه چیزهایی را در نظر می گیریم؟ ما کتاب را موضوعی می دانیم که در یک جمع باید ثبت شود. چه کتاب های مکتوب، چاپی یا دیجیتال. در مراسم تجلیل از استاد ایرج افشار گفتم که اگر پدرش وقف میکرد، ایرج افشار به خودش وقف میکرد و ایرج افشار به بنیاد ایرانشناسی و زبان فارسی تبدیل میشد. در مورد دکتر جعفریان نیز این موضوع صادق است که اگر تاریخ اسلام و حج شناسی، تاریخ معاصر، تاریخ شیعه، تاریخ صفویه و مقوله اخیر را در نظر بگیریم، خود را وقف ایران شناسی و اسلام شناسی کرده است. قم شناسی بخشی از جست و جوی چهره های آنان مربوط به ایران شناسی است.
قاسمی ادامه داد: دکتر جعفریان سابقه گسترده ای دارد. از نظر کتاب. ویراستار هم هست. خالق اثر و نویسنده؛ هم تصحیح کننده است و هم کامپایلر. تأسیس کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران در قم که تا چند ماه دیگر 30 ساله می شود و مدیریت کتابخانه و مرکز اسناد مجلس و مدیریت کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران در دوران ایشان. مدیریت، یک ورق طلا به عمر این دو مجموعه اضافه شده است. زندگی او در مطبوعات نیز با همکاری با مجلات قم در دهه 60 آغاز شد و سپس در تهران و قم به مدیریت، سردبیری و تأسیس نشریات پرداخت.
مرحوم ایرج افشار درباره رسول جعفریان چه گفت؟
این استاد تاریخ کتاب و مطبوعات ایران افزود: تحقیق و تدریس، کتاب شناسی و تدوین، متن و تحقیق، بازنگری و احیاء، تاریخ نگاری و تدوین، گردشگری در جهانگردی ایران و جهان و همچنین نگارش داستان های سفر. ایجاد گروه های تاریخ در مؤسسات و مؤسسات تحقیقاتی، پیوند کتابخانه ها، و همکاری با پایگاه های خبری از بازتاب تا اخبار آنلاین. راه اندازی کتابخانه های تخصصی در داخل و خارج از کتابخانه مجلس برگی از تاریخ دکتر رسول جعفریان است. او 35 سال است که محاسبات را به دلیل دلبستگی به نوآوری های آن زمان و تعهدش به فناوری های آن زمان می شناسد. از وبلاگ گرفته تا کانال های تلگرام، از کتاب های کاغذی تا کتاب های آنلاین، از تبلت ها تا ذخیره سازی های خارجی، و امروزه زندگی در دنیای هوش مصنوعی، همه می خواهند به دانش خدمت کنند. او عمر و سلامتی خود را در این راه صرف کرده است.
یادم هست که مرحوم ایرج افشار می گفت باید پژوهش های تاریخی در قم را به دو دوره تقسیم کرد، یک دوره تا آقای جعفریان و دوره دوم از روزی که آقای جعفریان شروع به کار کردند تا امروز.
ایده سیستم یکپارچه کتابخانه های دانشگاهی ایران
سید فرید قاسمی درباره ویژگی های دکتر جعفریان گفت: او برای زمان ارزش قائل است. او هیچ حد وسطی با دزدان زمان ندارد. او به دنبال تایید نیست و کار خود را با دقت انجام می دهد. از خیابان تاریخ به بزرگراه تمدن پژوهی خواهید رسید.
او از منتقدان علم در ایران است. او عضو فرهنگستان علوم است. تعریف دکتر جعفریان از این پیوند دو دری این است که دنیا رستوران و اتاق خواب نیست. دنیا یک مدرسه و کار من است.
با تجربه و تحصیلات به درک و شناخت گذشته رسیده اید. رویدادهای متا و علت نهایی را ببینید. او می داند که درک گذشته با گیرکردن در گذشته متفاوت است. گذشته را نگهبان آینده در نظر بگیرید. او معتقد است اگر بر اساس سابقه نباشد، پیشرفت محدود خواهد شد. او موضوع مشترک را درک کرد و از معدن تاریخ ایده هایی استخراج کرد. اعتقاد بر این است که تاریخ خیلی عقب نیست. امروز و فردا ادامه ماجراست. او به خوبی فهمیده بود که مسیر رشد و پیشرفت از کتابخانه می گذرد. دکتر جعفریان ایده های زیادی دارد، یکی از برنامه های ایشان سیستم یکپارچه کتابخانه های دانشگاهی ایران با محوریت کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران است که امیدواریم به واقعیت تبدیل شود. »
مهمانان ویژه مراسم
در این مراسم که با حضور چهره های علمی روستایی و دانشگاهی، دکتر علی لاریجانی مشاور رهبر انقلاب و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام برگزار شد. حجت الاسلام «عبدالحسین معزی» نماینده سران هلال احمر، حجت الاسلام «علی اکبر ناطق نوری»، حجت الاسلام «محمدعلی مهدوی راد»، حجت الاسلام «احمد واعظی» رئیس دفتر تبلیغات حوزه علمیه، حجت الاسلام محمدمهدی معراجی، حجت الاسلام مهدی مهریزی، دکتر محمود گلزاری، دکتر محسن اسماعیلی، دکتر محمد نهاوندیان، دکتر منصور صفت گل، استاد سید فرید قاسمی، دکتر منوچهر مرادی سبزوار و سه معاون وزیر فرهنگ و ارشاد حضور داشتند. اسلامی و معاونان وزیر علوم و بسیاری دیگر از اهالی فرهنگ و اندیشه.