موضوعات پزشکیتازه های پزشکیتحقیقات علمی پزشکیسوالات پزشکی

با عینک طبی برای همیشه خداحافظی کنید

این روزها کمتر کسی را می توان یافت که با عینک طبی و کاربرد آن آشنایی نداشته باشد و آنها که برای دید مناسب مجبورند از این وسیله استفاده کنند با مشکلات، معضلات و دردسرهای وقت و بی وقت آن کاملا آشنا و البته درگیر هستند.

اما اگر بخواهیم در یک عبارت کوتاه «عینک طبی» را تعریف کنیم باید بگوییم این نوع عینک وسیله ای است برای رفع نزدیک بینی، دوربینی و آستیگماتیسم.

در ادامه به طور خلاصه با این عوارض که به «عیوب انکساری» معروف هستند آشنا می شویم.

نزدیک بینی (Myopia)

آمار نشان می دهد حدود ۲۵ درصد انسانها (در سراسر جهان) دارای درجاتی از نزدیک بینی هستند (با این آمار تقریبا 20 میلیون ایرانی نزدیک بین می باشند). مهمترین علت نزدیک‌ بینی، ارثی بودن آن است؛ عارضه ای که معمولاً از اوایل دهه دوم زندگی شروع شده، با رشد اندازه چشم در دوران بلوغ افزایش می‌ یابد و بطور معمول بعد از ۱۸ سالگی متوقف می‌ شود.

دلیل نزدیک بینی

در صورتی که قرنیه نسبت به اندازه چشم انحنای بیشتری داشته باشد یا اندازه چشم نسبت به انحنای قرنیه بیشتر از حد معمول باشد، نزدیک‌ بینی ایجاد می‌ شود. در نتیجه این شرایط، نور وارد شده به چشم به صورت دقیق روی شبکیه متمرکز نشده و وضوح تصاویر کاهش می‌ یابد.

معنای نزدیک بینی

واژه نزدیک بینی به این معناست که فرد اشیاء نزدیک را واضح ‌تر از اشیاء دور می بیند؛ البته اشیاء نزدیک در فاصله متناسب با نمره چشم واضح تر دیده می‌ شود. برای مثال افرادی که کمتر از سه نمره نزدیک بینی دارند، این امتیاز را خواهند داشت که بدون عینک، اشیاء نزدیک را واضح ببینند به همین دلیل بسیاری از افراد نزدیک‌ بین هنگام مطالعه از عینک استفاده نمی‌ کنند.

میزان نزدیک بینی هم با اعداد منفی نشان داده می شود.

نکته: شاید شما هم شنیده باشید که بعضی افراد می گویند «مطالعه در سنین کودکی، مطالعه طولانی مدت، مطالعه در شب، تماشای تلویزیون از نزدیک» باعث بوجود آمدن نزدیک بینی می شود؛ در این مورد خوب است بدانید تا کنون ثابت نشده موارد ذکر شده و همچنین کار نزدیک طولانی مدت یا استفاده از عینک نامناسب علت بروز نزدیک بینی باشند.

برای اطلاع از نحوه درمان سایر بیماری های چشم مانند ناخنک چشم میتوانید به سایت نور نیز مراجعه نمایید.

دوربینی چشم (Hyperopia)

شیوع دوربینی (هیپروپی) از نزدیک بینی کمتر است و در بیشتر افراد دوربین، میزان دوربینی معمولاً در حدود ۱+ تا ۴+ دیوپتر است و به ندرت به ۸ دیوپتر و بالاتر می‌ رسد.

دلیل دور بینی

دوربینی وقتی ایجاد می‌ شود که یا چشم نسبت به انحنای قرنیه طول کمتری دارد و یا قرنیه نسبت به طول چشم دارای انحنای کمتری است، این عدم هماهنگی سبب خواهد شد نور وارد شده به چشم در پشت شبکیه متمرکز ‌شود. در چنین شرایطی اشیاء دور تار به نظر می ‌رسند و جالب اینکه اجسام نزدیک بیشتر از اشیاء دور تار دیده می‌ شوند.

جوانان دوربین

افراد جوانی که دوربین هستند با استفاده از قدرت انعطاف عدسی چشم شان می ‌توانند تصاویر را از پشت شبکیه به روی شبکیه بیاندازند و در نتیجه اجسام را واضح ببینند؛ اما در دوربینی شدید یا در سنین بالاتر این توانایی کاهش می یابد و به تدریج وابستگی چشم‌ های دوربین به عینک بیشتر می‌ شود؛ در این شرایط فرد یا باید برای دید نزدیک از عینک مطالعه استفاده کند یا از عینک های دو دید بهره ببرد.

خوب است بدانید. برای اصلاح دوربینی از عدسی های محدب استفاده می‌ شود؛ این عدسی ها که چشم از پشت آنها درشت‌ تر به نظر می‌ رسد با علامت مثبت (+) تجویز می شوند.

آستیگماتیسم (Astigmatism)

بسیاری از افراد به همراه نزدیک بینی یا دوربینی درجاتی از آستیگماتیسم (نامنظمی قرنیه) را هم دارند؛ به عبارت دیگر آستیگماتیسم عارضه ای شایع است.

دلیل آستیگماتیسم

آستیگماتیسم وقتی ایجاد می‌ شود که قرنیه شبیه مقطعی از توپ بیس بال (نامتقارن) باشد؛ در چنین حالتی نور وارد شده به چشم به دلیل انکسار نامساوی در قسمت‌ های مختلف قرنیه، کاملاً روی شبکیه متمرکز نشده و تصاویر اجسام چه دور و چه نزدیک تار دیده می‌ شوند. به همین دلیل افرادی که دچار درجات بالایی از آستیگماتیسم هستند نه تنها همانند افراد نزدیک‌ بین اشیاء دور را تار می بینند، اشیاء نزدیک را هم تار خواهند دید.

اندازه‌ گیری آستیگماتیسم

اندازه‌ گیری آستیگماتیسم هم بر اساس دیوپتر صورت می گیرد و به صورت زیر طبقه بندی می شود:

  • آستیگماتیسم خفیف: کمتر از یک دیوپتر

  • آستیگماتیسم متوسط: یک تا دو دیوپتر

  • آستیگماتیسم شدید: دو تا سه دیوپتر

  • آستیگماتیسم بسیار شدید: بیش از سه دیوپتر

نکته: آستیگماتیسم می ‌تواند به تنهایی، همراه با نزدیک بینی یا دوربینی وجود داشته باشد.

خداحافظ عینک طبی

تا اینجا اطلاعاتی در مورد عیوب انکساری چشم کسب کردید، در ادامه با روش های رفع این عوارض و حذف عینک از زندگی آشنا می شوید.

تا چندین دهه قبل، نزدیک بینی، دوربینی و آستیگماتیسم تنها با عینک و سپس (در برخی موارد) با لنز رفع می شدند؛ با ورود لیزر به عرصه چشم پزشکی، برای افرادی که از عینک طبی استفاده می کردند فرصتی بی نظیر پدید آمد تا با عمل حذف عینک، زندگی تازه ای را آغاز کنند؛ از آن هنگام تا کنون میلیون ها نفر در جهان تحت این عمل قرار گرفته و با عینک خداحافظی کرده اند.

طی دهه های اخیر، جراحی حذف عینک نیز مانند هر فناوری دیگری تکامل پیدا کرد و با بهره گرفتن از لیزر فمتوسکند (به عنوان سریع ترین لیزر پزشکی) این عمل وارد مرحله ای نوین شد.

در ایران هم عمل حذف عینک از سال 1372 در مجموعه چشم پزشکی نور آغاز شد و از آن هنگام تا امروز افراد بسیار زیادی توسط چشم پزشکان ایرانی تحت عمل قرار گرفته، برای همیشه از عینک و مسائل و مشکلاتش خلاص شده اند.

انواع عمل های حذف عینک

با پیشرفت های انجام شده در عرصه عمل های حذف عینک، در حال حاضر چهار تکنیک برای این جراحی وجود دارد که شامل پی آر کی، ترنس پی آر کی، فمتولیزیک و فمتواسمایل هستند؛ لازم به ذکر است بسته به شرایط چشم هر فرد (که در معاینه چشم پزشکی مشخص می شود) یکی از این روش ها توسط چشم پزشک انتخاب خواهد شد.

قوز قرنیه و عمل حذف عینک

یکی از پرسش های متداول بسیاری از علاقه مندان به عمل حذف عینک این است که آیا با وجود قوز قرنیه هم می توان این عمل را انجام داد؟

در پاسخ این دوستان باید بگوییم یکی از شرایط انجام جراحی حذف عینک، ضخامت کافی قرنیه است و افراد مبتلا به قوزقرنیه فاقد این شرط مهم هستند.

به همین دلیل این افراد برای دید بهتر باید از روش های دیگری که چشم پزشک شان به ایشان پیشنهاد می دهد استفاده کنند.

عمل حذف عینک و آب مروارید

نکته دیگری که در این فرصت باید به آن اشاره کرد این که عمل حذف عینک هیچ مانعی برای جراحی آب مروارید پدید نمی آورد.

به سخن دیگر افرادی که یکی از عمل های حذف عینک را انجام داده یا می دهند در صورت ابتلا به آب مروارید (در سنین میانسالی یا کهنسالی) به راحتی می توانند تحت جراحی کاتاراکت (آب مروارید) قرار بگیرند.

سخن آخر

مجموعه فوق تخصصی چشم پزشکی نور در انجام عمل های حذف عینک در خاورمیانه پیشرو بوده و بیشترین تعداد این نوع عمل هم در این مجموعه انجام شده است.

در حال حاضر نیز هر چهار تکنیک جراحی رفع عیوب انکساری (پی آر کی، ترنس پی آر کی، فمتولیزیک و فمتواسمایل) در بیمارستان نور انجام می گیرد.

پس با خیال راحت چشمان تان را به نور بسپارید

و یک زندگی جدید را به خودتان هدیه دهید

برای انجام معاینه پیش از جراحی هم کافیست

با تلفن 82401080  021 تماس بگیرید

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا