مراقبت و سلامت جنسیبیماری های عفونیمراقبت و سلامتی

آیا اندومتریوز خطرناک است؟

اندومتریوز از بیماری‌هایی است که می‌تواند باعث بروز عوارض و علائم نامطلوبی در زنان شود. یکی از مشکلاتی که این بیماری را خطرناک می‌کند تشخیص دیرهنگام آن است. پس باید علائم عارضه را بشناسید تا در زمان مناسب به متخصص مراجعه کنید.

برای اینکه بدانیم این بیماری‌ تا چه حد خطرناک است و چه روش‌هایی برای درمان آن وجود دارد باید به ‌طور کامل با آن آشنا شویم. اگر شما نیز اطلاعات خاصی دررابطه‌با این عارضه، علائم و میزان خطرناک بودن آن ندارید بهتر است تا انتهای این مقاله ما را همراهی کنید.

اندومتریوز چه نوع بیماری است؟

در خصوص این اختلال باید گفت اندومتریوم بافتی است که سطح داخلی رحم را می‌پوشاند. زمانی که این بافت خارج از رحم به‌ وجود بیاید در واقع فرد به این عارضه مبتلا شده و علائم دردناکی را مشاهده خواهد کرد.

اندومتریوم شامل سلول‌ها خونی، بافت پیوندی و غدد است. این بافت درون رحم به‌صورت طبیعی‌ وجود دارد و‌ زمینه تخمک‌گذاری را فراهم می‌کند‌‌. درصورتی‌که اندومتریوم در بخشی خارج از رحم به‌جود بیاید می‌تواند روی اندام‌های مختلف تاثیر بگذارد و علائم دردناکی به‌وجود بیاورد.

اندومتریوز می‌تواند باعث بروز کیست‌هایی شود که علاوه ‌بر دردناکی خطرناک نیز هستند. همچین این بیماری در باروری خانم‌ها تاثیر می‌گذارد و معمولا نیز در سنین جوانی دیده می‌شود. به همین دلیل مراجعه به متخصص زنان برای تشخیص به‌ موقع و جلوگیری از بروز عوارض آن ضروری است.

اندومتریوز چگونه بر عملکرد بدن تاثیر می‌گذارد؟

بافتی که خارج از رحم شکل می‌گیرد همان ویژگی‌ها و عملکرد اندومتریوم را دارد. یعنی با ریزش خود چرخه قاعدگی‌ را فعال می‌کند. البته این خون راهی برای خروج از بدن ندارد و به همین دلیل وارد حفره شکمی می‌شود. در واقع سیکل پریودی معکوس در بدن شکل می‌گیرد.

این بافت همچنین باعث ایجاد کیست‌های رحمی می‌شود که در برخی مواقع خطراتی برای بیمار به ‌همراه دارند. ضمن اینکه بسیاری از زنان مبتلا به این اختلال از دردهای شدید به‌خصوص در زمان قاعدگی‌ رنج می‌برند. این موارد اهمیت درمان را مشخص می‌کنند.

با وجود اینکه این بیماری می‌تواند روی عملکرد بدن به‌طورکلی تاثیر بگذارد و‌ باعث درگیر شدن دیگر اندام‌ها شود در برخی موارد علائم کمی از خود نشان می‌دهد. پس باید با علائم آن آشنا شوید و در صورت مشاهده نشانه‌هایی هرچند خیف، در کوتاه‌ترین زمان به متخصص مراجعه کنید.

شایع ترین علائم اندومتریوز

با توجه به اینکه در بسیاری از موارد این بیماری خیلی دیر تشخیص داده می‌شود لازم است با رایج‌ترین نشانه‌هایی که دارد آشنا شوید. مهم‌ترین این علائم را در ادامه بررسی می‌کنیم.

درد شدید حین قاعدگی

دردهای خفیف قاعدگی طبیعی هستند و افراد زیادی زمان پریود خود آن‌ها را احساس می‌کنند؛ اما وقتی شدت این دردها زیاد شود به‌گونه‌ای که فرد توانایی انجام کارهای روزمره خود را نداشته باشد یا حتی مصرف مسکن نیز باعث تسکین او نشود، احتمال بروز بیماری اندومتریوز وجود دارد پس نباید از آن‌ها ساده گذشت.

بروز دردهای شدید لگن

دردهای لگن معمولا اولین نشانه‌ای هستند که احتمال بروز این بیماری را افزایش می‌دهند. اگر به‌صورت مقطعی یا همیشگی با درد لگن مواجه هستید و این مشکل در زمان قاعدگی افزایش پیدا می‌کند بهتر است در اولین فرصت به متخصص مراجعه کنید تا دلیل آن را تشخیص دهد.

اندومتریوز و بروز درد حین رابطه جنسی

یکی دیگر از علائم رایج و آزاردهنده این بیماری بروز دردهای غیرقابل‌تحمل حین برقراری رابطه جنسی است. این مشکل می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد پس جهت جلوگیری از کاهش کیفیت زندگی زناشویی بهتر است برای یافتن علت آن به متخصص زنان مراجعه کنید.

درد حین تخلیه مثانه یا روده

این بیماری می‌تواند روی سیستم گوارش نیز تاثیر بگذارد. پس اگر با مشکلاتی مانند بروز درد زمان دفع مدفوع و ادرار مواجه شدید بهتر است برای یافتن علت آن از متخصص کمک بگیرید.

اندومتریوز و بروز مشکلات در باروری

محققان هنوز نتوانسته‌اند دلیل اینکه چرا و چگونه این بیماری می‌تواند روی باروری بانوان تاثیر بگذارد را پیدا کنند؛ اما طبق تحقیقاتی که انجام شده آمار ناباروری و سقط جنین در بیماران مبتلا به این عارضه بیشتر از سایر خانم‌ها است.

بررسی میزان خطرناک بودن اندومتریوز

این بیماری را می‌توان نوعی سرطان خوش‌خیم دانست که در حالت کلی خطرناک و کشنده نیست؛ اما بروز علائم دردناک آن باعث کاهش کیفیت زندگی خواهد شد. همچنین با توجه به درگیر شدن اندام‌های دیگر مانند روده‌ها لازم است درمان آن در سریع‌تر زمان دنبال شود.

این عارضه باعث بروز کیست‌ نیز خواهد شد که در برخی موارد احتمال خطرناک یا همان بدخیم بودن آن‌ها نیز وجود دارد. متخصص معمولا با استفاده از تست‌های مختلف میزان پیشرفت عارضه و نوع کیست‌ها را تشخیص می‌دهد تا بتواند با استفاده از بهترین راهکار به درمان فرد بپردازد.

این بیماری اگر به‌موقع درمان شود عوارض خاصی به ‌همراه ندارد. البته با توجه به شباهت‌ علائم آن با سایر بیماری‌ها، معمولا این نشانه‌ها توسط پزشک نیز خیلی جدی گرفته نمی‌شوند یا متخصص به‌دنبال تشخیص عارضه دیگری خواهد بود. این اتفاق می‌تواند مسیر درمان را سخت کند.

نحوه درمان اندومتریوز چگونه است؟

روشی که پزشک برای درمان این مشکل تجویز می‌کند برای هر بیمار می‌تواند متفاوت باشد. این موضوع به میزان پیشرفت بیماری مربوط می‌شود. لازم است بگوییم شدت علائم هیچ‌گاه نشان‌دهنده پیشرفت عارضه نیستند و این مورد باید با استفاده از تست‌های مختلف مشخص شود.

رایج‌ترین و اولین راهی که برای درمان این بیماری مورد استفاده قرار می‌گیرد تجویز دارو است. معمولا داروهای ضددرد، هورمون‌درمانی و حتی در برخی موارد قرص‌های ضدبارداری برای بیماران تجویز می‌شود.

زمانی که تولید هورمون استروژن کاهش پیدا کند خون‌ریزی رحم نیز کم می‌شود و این شرایط زمینه را برای کاهش رشد بافت‌های خارج از رحم مهیا می‌کند. البته در برخی موارد نیز دارو نمی‌تواند موثر باشد.

اگر بیماری خیلی پیشرفته بود پزشک می‌تواند ازطریق جراحی لاپاراسکوپی یا در موارد نادر لاپاراتومی بافت‌های خارج از رحم را ازبین ببرد. البته همواره امکان بازگشت بیماری وجود دارد پس مصرف داروهای هورمونی ضروری است.

اگر قصد دارید در آینده باردار شوید حتما این موضوع را به پزشک اطلاع دهید تا در انتخاب روش درمان مناسب برای شما دقت داشته باشد. همچنین برای آگاهی از سایر نکات مهم بهتر است به لینک https://doctoreto.com/blog/endometriosis-symptoms-and-treatment/ مراجعه کنید.

جمع‌بندی

اندومتریوز نوعی بیماری است که در آن اندومتریوم خارج از رحم ایجاد می‌شود و باعث ایجاد فرایند پریود معکوس یا کیست خواهد شد. این عارضه معمولا خطرناک نیست؛ اما بسیار آزاردهنده است و باید خیلی زود با استفاده از دارو یا حتی جراحی درمان شود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا