«مهمان ویژه» در نمایشگاه کتاب چه می کند؟
به گزارش خبرگزاری فارسیرو، حضور در نمایشگاه های بین المللی کتاب با عنوان «مهمان ویژه» فرصتی مهم و راهبردی برای کشور منتخب برای به نمایش گذاشتن چشم انداز ادبی منحصر به فرد خود شامل تاریخ و فرهنگ است. این امتیاز ویژه علاوه بر معرفی نویسندگان معاصر آن کشور، فرصتهای تجاری جدیدی را برای کشورهای میزبان و مهمان فراهم میکند تا فرهنگ و ادبیات کشور خود را ارتقا دهند، تاریخ و نویسندگان معاصر آن را برجسته کنند و تبادل فرهنگی در مقیاس بزرگ را ترویج دهند. ارائه بدون شک اجرای این طرح قابلیت های بسیاری را برای صنعت نشر ایران و سایر عرصه های فرهنگ و هنر به ارمغان می آورد.
به گزارش ایسنا، در واقع کمک به صنعت نشر و نهادهای فرهنگی ایران برای ارتباط با نمایندگان دعوت شده ویژه، ارائه ادبیات کشور به ویراستاران و مترجمان ایرانی و بالعکس، جلب مشارکت مهمانان ویژه در برنامه های حمایتی در راستای ترجمه از ایرانی. آثار، کمک به افزایش اشتراک کپی رایت و ارتباط بیشتر بین ناشران و نویسندگان دو کشور، بهره گیری از برنامه های فرهنگی در سطح کشور برای ایجاد ارتباط فرهنگی عمیق تر با کشور مهمان ویژه، معرفی صنعت نشر ویژه. کشور مهمان و بالعکس، و تعاملات فرهنگی را به دقت ارزیابی و گسترش دهید. دقیقاً در حوزه تحریریه، یکی از اهداف حضور مهمان ویژه در نمایشگاه از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اعلام شده است.
حضور یک مهمان ویژه در نمایشگاه بین المللی کتاب تهران برای اولین بار در سال 1392 همزمان با بیست و هفتمین دوره نمایشگاه بین المللی کتاب تهران با کشور افغانستان بود.
عمان در بیست و هشتمین نمایشگاه کتاب تهران، روسیه در بیست و نهمین نمایشگاه کتاب تهران، ایتالیا در سی امین نمایشگاه کتاب تهران، صربستان در سی امین نمایشگاه کتاب تهران، چین در سی و دومین نمایشگاه کتاب تهران، قطر در سی و سومین نمایشگاه کتاب تهران، تاجیکستان در سی و چهارمین نمایشگاه نمایشگاه کتاب تهران و یمن به عنوان «مهمانان ویژه» در سی و پنجمین نمایشگاه کتاب حضور داشتند.
ترکیه یکی از کشورهایی است که نام آن دو بار به عنوان مهمان ویژه مطرح شده است. اولین بار، قبل از شیوع کرونا و قبل از تعطیلی سی و سومین نمایشگاه کتاب تهران؛ در دسامبر 2018 اعلام شد که ترکیه مهمان ویژه نمایشگاه کتاب خواهد بود که به دلیل شیوع کرونا برگزار نشد. بار دوم در آخرین روزهای سال 1402 بود که محمدمهدی اسماعیلی وزیر ارشاد وقت اعلام کرد که تفاهم نامه ای با ترکیه دارند تا در سال 2025 (نمایشگاه کتاب 1404) این کشور مهمان ویژه باشد. از نمایشگاه کتاب
در سال 1401 یعنی 11 روز قبل از نمایشگاه اعلام شد که قطر میزبان جام جهانی میهمان ویژه نمایشگاه کتاب خواهد بود و در سال 1402 تاجیکستان نیز مهمان ویژه نمایشگاه شد. هند قرار بود مهمان ویژه سی و پنجمین دوره نمایشگاه کتاب تهران باشد، اما به دلیل تحولات و تنش های منطقه، هند محدودیت هایی را برای سفر شهروندان خود به ایران اعمال کرد. در نتیجه شرکت هند به عنوان مهمان ویژه در نمایشگاه کتاب لغو شد و حدود 10 روز مانده به نمایشگاه اعلام شد که یمن مهمان ویژه نمایشگاه کتاب خواهد بود.
هند در روزهای اخیر یکی از کشورهایی است که علیرغم تفاهم نامه مذکور با ترکیه، بار دیگر به عنوان مهمان ویژه نمایشگاه کتاب تهران 1404 در رسانه ها مطرح شده است اما به گزارش ایسنا، در آینده نزدیک روزها تکلیف میهمان ویژه در جلسه شورای سیاسی نمایشگاه کتاب مشخص می شود و حالا باید دید کدام کشور به عنوان مهمان ویژه معرفی می شود.
البته در تمام این سالها که بحث مهمانان ویژه در نمایشگاه کتاب را داشتهایم، به ندرت گزارش روشنی از تاثیر حضور این کشورها به عنوان مهمان ویژه در این نمایشگاه، تعداد کتابهایی که حق چاپ و کپی رایت آنها را دارند، منتشر شده است. رد و بدل شده است و یا ارتباط بین ناشران و نویسندگان کشورهای منتشر شده و معمولا ارائه اطلاعاتی مانند تعداد کتاب های ارائه شده و حضور نویسندگان کافی است و حال سوال اساسی این است که آیا فقط میهمان ویژه می تواند؟ منظورشان مراسم بزرگداشت یک رویداد فرهنگی است یا از طریق آن برنامه های تعاملی ویژه بین دو کشور در حوزه نشر و کتاب مد نظر است؟
۲۴۴۵۷