این همه فن پیج مهران مدیری، محمدرضا گلراز، نوید محمدزاده و… نشان از بی نظمی دارند / سود پیج فنپیچ; یک پا در خودشیفتگی، یک پا در هویت
مریم برنده: همه ما عکس های فرهاد مجیدی، مایکل جکسون و دیگر سلبریتی ها را روی دیوار عمه، دایی و… دیده ایم پس این جذابیت مختص نسل کنونی نیست و نخواهد ماند. اما امروزه چون در عصر رسانه زندگی می کنیم، شکل این هدایا تغییر کرده و رنگ دیگری به خود گرفته است.
اینستاگرام با امکان انتشار عکس، فیلم، متن و حتی آهنگ، انتشار و مشاهده محتوای مورد علاقه خود را برای صاحبان صفحات مجازی آسان کرده است.
فن پیج چیست؟
وقتی نام سلبریتی مورد علاقه خود را در اینستاگرام جستجو می کنید، کاربران زیادی هم نام آنها را مشاهده می کنید که در انتهای آن پسوند فن را مشاهده می کنید. این نامها همان صفحههای هواداری هستند که هر سلبریتی یک شماره دارد. از آنها به دلیل محبوبیت آنها. وظیفه اصلی این صفحات انتشار مطالب مختلف در مورد افراد مشهور است.
فن پیج برای امروز نیست بلکه برای دیروز است
به طور کلی در فضای مجازی دو نوع فن پیج وجود دارد. دسته اول این فن پیج ها زیر نظر سلبریتی مورد نظر فعالیت می کنند و او مدیر صفحه را انتخاب و پرداخت می کند. گروهی از طرفداران پیج های زیر به دلیل عشق منحصر به فردشان به ایجاد یک صفحه و ارسال عکس ها، فیلم ها و مطالب در مورد یک سلبریتی هدایت می شوند. اما چه اتفاقی در ذهن فردی می افتد که ساعت های زیادی را به دنبال زندگی شخص دیگری می گذراند.
برای درک رابطه بین مخاطبان جوان از یک سو و سلبریتی ها و صفحه های هواداران از سوی دیگر با دو روانشناس «علی نیکجو» و «فائزه زائر رضایی» گفت وگو کردیم تا این که این دو روانشناس پزشکی به سوالات ما پاسخ دادند. پرسش، تحلیل روانشناختی این رویداد که این روزها ابعاد جدیدی پیدا کرده است.
غریبه ای با خود غوطه ور در شی ایده آل
علی نیکجو با اشاره به اینکه بعید نیست در سنین پایین وارد دنیای سلبریتی ها شود، می گوید: انسان برای تحمل چالش های زندگی نیاز به داشتن حس وجود خود دارد. اما گاهی اوقات انسان نمی تواند این احساس را ببیند، تشخیص دهد یا درک کند، بنابراین با خودش غریبه می شود. در آن لحظه، ارتباط با یک شی ایده آل که مورد تایید بسیاری از افراد جامعه است، باعث می شود که وجود تکه تکه شده، منسجم و یکنواخت شود. اما این انسجام موقتی است; چون احساسات و ظاهر سلبریتی جایگزین دیدگاه و احساسات فرد می شود و فرد با بازخوردی که می دهد، رفتار آن چهره معروف را شکل می دهد، در واقع وجودی کاذب را هم برای مخاطب و هم برای مخاطب به ارمغان می آورد برای سلبریتی
دوران شناسایی و سرعت بالای فضای مجازی
فائزه زائر رضایی این شیفتگی را اینگونه تعبیر می کند: اینکه بگوییم وجود یا نبودن چیزی باعث به وجود آمدن آن شده است چیز جدیدی نیست. در دهه های 50، 60 و 70 که اینستاگرام و فضاهای مجازی در بین مردم رواج نداشت، اکنون علاقه به چهره های معروف به شکل دیگری نیز مشاهده می شد، مثلاً عکس بازیگران، عوامل و دیگر چهره ها را به دیوار می چسباندیم. از اتاق ما، یا لباس هایی که می پوشیدند، موسیقی ای که گوش می دادند، برایمان جذاب بود. سعی کردیم تا حد امکان مصاحبه ها و فیلم های او را ببینیم. این بخش طبیعی جوان بودن است. زیرا نوجوان در سن جستجوی هویت است و برای رسیدن به هویت ایده آل دست به این کار می زند. اما امروزه فضای مجازی از زندگی روزمره و سرعت بالای رسانه ای شدن پیشی گرفته است، شاید چندان مناسب نباشد یا این آشنایی قبل از دوران هویت یابی بوده است. مثلاً بچه های دبستانی در فضای مجازی زندگی می کنند یا در همان گروه های فن پیج کار می کنند. بنابراین این روند ایجاد صفحه های طرفدار و ایجاد افراد مشهور منحصر به جوانان امروزی نیست. اما بیشتر از طریق رسانه های مختلف موجود دیده می شود.
صفحه فن، سود متقابل
داشتن صفحات فن می تواند به یک سلبریتی کمک کند تا دیده شود. آنها دقیقا می دانند از چه چیزی محتوا تولید کنند. به عنوان مثال، زوج محبوب در یک سریال بهترین موضوع است. ویدیویی از آنها با موسیقی عاشقانه به دلخواه شما ساخته شده است. به عنوان مثال کلیپ عروسی کیسان دیباج ولیکا ناصری در سریال گردنه زنی که منتشر شد باعث شد بسیاری از بینندگان به این سریال روی بیاورند و این دو بازیگر را در فضای مجازی دنبال کنند. این مزیت فقط برای افراد مشهور نیست. اما صفحه هواداران همچنان مایه تاسف است و جنبه های روانی و اقتصادی آن را تحت تاثیر قرار می دهد.
بازار فن پیج رونق گرفته است
هر جا پول دخالت می کند، اوضاع تغییر می کند و همه چیز جدی تر می شود. این تئوری در مورد جامعه صفحه هواداران نیز صدق می کند. برخی از این صفحات بسته به فعالیتی که انجام می دهند، به صورت داوطلبانه یا غیرارادی وارد بازار اینستاگرام می شوند. صفحات تبلیغاتی یا خرید و فروش از مهمترین کالاهای این بازار هستند که عوامل زیادی از جمله تعداد فالوورها و بازدیدکنندگان و … تعیین می شود.
شکل زمینی مشاهیر از خدایان اساطیری.
این علاقه بی حد و حصر به کودکان والدین را به شدت نگران می کند و آنها آن را یک اختلال روانی می دانند و برای رفع آن هر کاری می کنند. خبرنگار ما برای پاسخ به نگرانی والدین با روانشناس به گفت و گو نشسته است:
زائر رضایی می گوید: این فن تا زمانی که روند عادی خود را طی کند مشکلی ندارد. اما گاهی از حالت متعصب خارج می شود و به یک شیفتگی افراطی تبدیل می شود که در این صورت به نیمی از اختلال می رسد. بسیاری از افراد مبتلا به اختلالات خودشیفتگی و وسواس با برقراری ارتباط با یک شخصیت اقتدار، احساس قدرت، دیده شدن و اهمیت می کنند و فضای مجازی بستر مناسبی برای این افراد برای برآورده شدن نیازهایشان است که همان توجه است.
در ادامه علی نیکجو اطمینان می دهد: نوجوان در حال کشف دنیای درون و پیرامون است و مقاومت او در برابر مسائل ذهنی درونی و مسائل عینی بیرونی کمتر است. بنابراین مراجعه به فردی که از نظر شما ایده آل است استرس شما را در مواجهه با این مسائل ناشناخته کاهش می دهد. اما رفته رفته با بالا رفتن سن و کشف اینکه «من» و حس هستی از این جاذبه کم می شود. اما گاهی می بینیم که انسان تا پایان عمر به ارتباط با فرد ایده آل ادامه می دهد تا با وجود او در زندگی وجود خود را از دست ندهد. امروزه به لطف دسترسی آسان به فضای مجازی، ارتباط روانی با این اشیاء الهی آسانتر شده است.
در واقع اینجا صحبت از تعادل است که اگر رعایت نشود اختلالات زیادی از دل این جریان برمی خیزد. در برخی موارد، مقایسه خود با طرفداران دیگر یا شخصیت مورد نظر میتواند منجر به احساس شکست، حسادت یا نارضایتی از خود شود یا حتی اگر فردی سطح بالایی از خودآگاهی داشته باشد، قضاوتها و انتقادات کاربران بدون زمینه را به همراه دارد. این امر به شدت بر عزت نفس شما تأثیر می گذارد و فشار و اضطراب زیادی به شما وارد می کند.
صفحاتی که بیشترین طرفدار را دارند برای چه کسانی هستند؟
با نگاهی گذرا به رسانه ها به جرات می توان گفت محمدرضا گلزار در تعداد فن پیج ها پیشتاز است. گلزار یکی از سوپراستارهای دو دهه اخیر سینمای ایران از همان سال ها طرفداران زیادی داشته و بیش از 70 درصد این طرفداران را دختران جوانی تشکیل می دهند که او را دوست دارند.
نوید محمدزاده یکی از بازیگرانی است که با بازی در فیلم هایی چون عابد و یک روز، متری شیش و نیم و… به محبوبیت رسید و طرفداران زیادی در بین دوستداران سینما پیدا کرده است.
اگرچه مهران مدیری به تازگی وارد شبکه های مجازی شده است. اما این دلیل نمی شود که طرفدارانش در فضای مجازی از او نامی نبرند.
اما این لطف ها به بازیگران محدود نمی شود و در دنیای ورزش و موسیقی نیز رخنه کرده است. فوتبالیست ها پرطرفدارترین گروه ورزشی هستند و ورزشکاران این گروه به ویژه فرهاد مجیدی توانستند صفحات زیادی برای طرفداران کسب کنند.
ماکان بند شاید یکی از پرسروصداترین گروه های موسیقی باشد که در بین قشر جوان جامعه جای خود را به دست آورده است و امروز نیز با بازی در تئاتر و سینما همچنان مانند گذشته از آنها حمایت می کنند.
الگوی رفتار سلبریتی ها یا زندگی بر اساس خواسته های طرفداران
فائزه زائر رضایی می گوید: اگر فردی که یک سلبریتی هم هست، بخواهد رفتار خود را مطابق میل دیگران الگوبرداری کند، در واقع دچار اختلال و مشکل شده است. اما چنین چیزی به ندرت دیده می شود و هر چقدر هم که سلبریتی باتجربه و کهنه کار باشد، از چنین تقلیدهای بی اساس خودداری کنید.
این سلبریتی حتی به سفره خانواده ها هم رسید.
از آنجایی که فضای مجازی به یکی دیگر از اعضای خانواده افراد تبدیل شده است، ارتباط سلبریتی و مخاطب بسیار آسان شده است و این دیدار محدود به یک رویداد خاص نیست. اما نظر روانشناس این است که این رابطه چندان مستمر نیست و به سادگی به شکل دیگری شکل می گیرد.
زائررضایی با وجود اینکه به یاد دارد بسیاری از این صفحات قصد ندارند در آینده از سلبریتی ها به عنوان ابزاری برای کسب درآمد با نام خود ببینند، اما بیان می کند: امروزه ارتباط سلبریتی ها و مخاطبان بیشتر شده است و شاید حتی برخی از این فن پیج ها توسط خود سلبریتی ها ساخته شده اند و ساخته شده اند تا آثارشان دیده شود. اما با گذشت زمان، زمانی که سلبریتی می بیند که این رابطه زندگی و حریم خصوصی او را به خطر می اندازد، شروع به اجتناب و فرار از طرفدار می کند. در واقع رابطه یک طرفدار و یک چهره مشهور همچنان محدود به یک رویداد خاص مانند تئاتر، کنسرت، اکران عمومی و … است و البته در این جلسات هیچ اتفاقی جز گرفتن عکس یا گرفتن امضا نمی افتد. . . این به این معنی است که عموم مردم فرصت گفتگو با سلبریتی مورد علاقه خود را ندارند.
علی نیکجو با اشاره به اینکه این ارتباط مستمر می تواند به مداحان کمک کند ادامه می دهد: این ارتباط به طور موقت استرس مخاطب را کاهش می دهد، باعث می شود مداح احساس کند متعلق به یک قبیله است و از حالت طرد شدن در جامعه و بودن خارج شده است. به تنهایی و بدون کسی و گفته می شود که من نیز به گروهی پیوسته ام و به همین دلیل احساس امنیت می کنم. اما این شکننده و زودگذر است. این حضور ممکن است نیازهای شما را برآورده کند، اما بسیار موقتی است.
اما فن پیج ها با وجود تمام چالش هایی که با آن مواجه هستند، همچنان می خواهند این رابطه را با جان ودل ادامه دهند و آگاهانه خود را یکی دیگر از اعضای خانواده هواداران بدانند.
۵۷۵۷