ساروخانی: فضای مجازی به بدن انسان کشیده شده است
به گزارش خبرگزاری فارسیرو، ششمین همایش سواد فضایی مجازی با محوریت «فضای مجازی و فرهنگ در عصر هوش مصنوعی» دوشنبه 26 دی ماه 1403 در مجموعه باغ زبایی تهران برگزار شد.
باقر ساروخانی با اشاره به اینکه انسان ها در اثر استفاده از تکنولوژی وارد دنیای جدیدی شده اند، گفت: ما وارد دنیایی شده ایم که هر انسانی ظرفیت دارد و می تواند حرف خود را بزند. این یک قدرت منحصر به فرد برای انسان است، انسان جدید دو بعدی است: انسان در واقعیت و انسان در آنچه مجاز است. ظهور قدرت مجازی و قدرت جدیدی که ایجاد شده، موازی با قدرت های حاکم است. به همین دلیل پیام رسان ها در دنیا شکل گرفتند.
پدر جامعه شناسی ارتباطات ایران با بیان اینکه یکی از دغدغه های بشریت اسیر زمان نبودن است، ادامه داد: پیشرفت تکنولوژی آرزوی دیرینه بشریت را ممکن کرد، در نتیجه انسان ها می توانیم ارتباط برقرار کنند. با تمام دنیا در کمترین زمان ممکن رسانه ها و به خصوص شبکه ها این قدرت را دارند که بدن ما را برجسته کنند، انسان در اثر فعالیتشان چشمانی دارد که می تواند به دنیا نگاه کند، گوش هایی دارد که می تواند به همه پیام های دنیا گوش دهد. شبکه ها و فضای مجازی باعث گسترش بدن انسان شد.
به گفته وی شبکه های مجازی باعث ابهام زدایی از جهان شده اند و شبکه ها به انسان قدرت دیدن دنیا را داده اند و این دنیا دیدن به بشریت کمک می کند.
این جامعه شناس افزود: به غزه نگاه کنید، مثلا اسرائیل این قدرت را دارد که بر سر مردم غزه بمب اتم بیاندازد، اما می داند که دنیا نظاره گر آن است که همه فلسطینی ها را بکشد. اینجاست که قدرت های بی نهایت جهان را می بینید. جهان
فناوری ممکن است دموکراسی را به ارمغان نیاورد
ساروخانی با اعلام اینکه شبکه های مجازی جغرافیا را تغییر داده اند، تصریح کرد: در دنیای مدرن یک روستا می تواند به یک منطقه جهانی تبدیل شود. در حالی که زمانی روستاها مکان هایی بودند که هیچ کس از آنها خبر نداشت، اکنون روستاها سرزمین جهانی هستند و بنابراین هر منطقه یک سرزمین جهانی است.
دنیایی که این همه قدرت به انسان داد حالا می گوید تو در امان نیستی. اینجاست که سواد رسانه ای در دنیای قدرت و اضطراب اهمیت پیدا می کند.
پدر جامعه شناسی ارتباطات با طرح این سوال که “رسانه های جدید و قدرتمند و فناوری های نوین چه تاثیری بر انسان دارند” افزود: انسان در مقابل فناوری. فتح شده است. وسایل عظیمی ساخته می شود و یک فرد کوچک بین آنها راه می رود، اینها فضای زندگی را تغییر می دهند. بنابراین، فناوری ممکن است دموکراسی را به ارمغان نیاورد. ممکن است حوزه هنرها بر انسان شکل بگیرد. به خصوص هوش مصنوعی که امنیت انسان را به خطر می اندازد، دنیایی که این همه قدرت به انسان داد حالا می گوید تو در امان نیستی، اینجاست که در دنیای قدرت و اضطراب ناشی از سواد رسانه ای اهمیت پیدا می کند.
وی یکی دیگر از تاثیرات فناوری در زندگی انسان را کور شدن شعور انسان عنوان کرد و گفت: انسانی که تا این حد پیش رفته است در اثر پیشرفت تکنولوژی با مرگ حریم خصوصی مواجه است. این در حالی است که حتی در دنیای خانواده (نزدیک ترین افراد در خانواده هستند و هیچ رابطه ای آنقدر غنی نیست) افراد حریم خصوصی دارند و نباید حریم دیگران را تخریب کنند. همه انسانها به آزادی نیاز دارند که حریم خصوصی است. اما اکنون، دستگاههای عظیم و تکنیکهای پیشرفته و هوشمند توانایی تخریب حریم خصوصی را دارند.
در دنیای هوش مصنوعی، افزایش سواد انسانی باعث ایجاد “مکالمه” می شود.
ساروخانی با اشاره به اینکه شبکه های اجتماعی توصیه های راحت و غیرعلمی به مردم ارائه می کنند، افزود: بنابراین دنیای شبکه ای دنیایی غیرعلمی است. جایی که سواد رسانه ای بیشترین اهمیت را دارد در ویژگی های اطلاعات است. می بینید که چهار نوع دیپ فیک (DeepFake) وجود دارد و در نوع چهارم انسان قادر به تشخیص آن نیست.
ایجاد و برنامه نویسی الگوریتم ها به انسان این امکان را می دهد که بر خلقت خود حکومت کند.
پدر جامعه شناسی ارتباطات بر لزوم کسب سواد رسانه ای تاکید کرد و تصریح کرد: اگر بتوانیم این سواد را بیاموزیم، می توانیم دنیای دیگری را فرض کنیم. ما می توانیم قدرت داشته باشیم و به جای 40 ساعت کار در هفته، 20 ساعت در هفته کار کنیم، تا زمانی که از فناوری و هوش مصنوعی درست استفاده نکنیم، از امکانات آن به درستی استفاده نکنیم و از فناوری در جنگ و سلطه بر آن استفاده کنیم. مردم.
به گفته این محقق، در دنیای هوش مصنوعی، اوج سواد انسان «مکالمه» تولید می کند. الگوریتم ها بالاتر از این هستند. ایجاد و برنامهنویسی الگوریتمها به انسانها اجازه میدهد بر خلقت خود حکومت کنند.
۲۴۴۵۷