ترند های روز

نگاه اشتباهی به تئاتر کودک و عروسکی وجود دارد

به گزارش خبرگزاری فارسیرو، حسن دادشکار که به صورت مستمر در عرصه تئاتر عروسکی و تئاتر کودک فعالیت داشته است، ضمن برشمردن مشکلاتی که در این دو حوزه وجود دارد، به تشریح فعالیت های خود نیز پرداخت.

به گزارش ایسنا، دادشکار که در یکی دو سال اخیر تحت عمل جراحی قرار گرفته است، درباره وضعیت جسمانی خود گفت: من بیمار هستم اما به گونه ای نیست که زندگی ام را مختل کند و خوشبختانه حالم خوب است.

وی درباره فعالیت تئاتری خود نیز توضیح داد: یکی از دوستانم متنی را بر اساس یکی از کتاب های منتشر شده در کانون تهیه کرده است و علاقه مند به اجرای آن هستم اما هنوز به جمع بندی قطعی در این باره نرسیده ایم. در این مدت عمدتاً با جشنواره تئاتر کانون های پرورش فکری کانون که در کتابخانه های کانون برگزار می شد و همچنین با جشنواره نمایش عروسکی همکاری داشته ام و به هر حال هوای تئاتر را تنفس می کنم.

دادشکار که اخیراً به عنوان یکی از اعضای هیات انتخاب جشنواره نمایش عروسکی تهران مبارک با این رویداد هنری همکاری داشته است، درباره سطح کیفی آثار درخواست شده برای شرکت در این جشنواره گفت: متاسفانه اشتباهات رایجی در زمینه نمایش عروسکی وجود دارد. نمایندگی کودکان و تئاتر عروسکی، بسیاری فکر می کنند که کار کودک به معنای شاد کردن کودکان است. در حالی که مجبور نیستید برای شاد کردن بچه ها برنامه اجرا کنید، می توانید با یک سی دی موسیقی شاد آنها را خوشحال کنید.

وی با تاکید بر لزوم توجه به تعریف تئاتر خاطرنشان کرد: هدف تئاتر نشان دادن مشکلات انسان و راه حل آن است. بچه ها هم انسان هستند و مسائل و مشکلات خاص خود را دارند که باید به آنها توجه کرد.

این هنرمند پیشکسوت افزود: به عنوان نمونه، افسانه ها و فولکلور محلی ما که در برخی استان ها مورد استفاده گروه های نمایشی قرار می گیرد، بسیار خوب است، اما اگر قرار است بر اساس آنها کاری انجام دهیم، نباید به ورطه بخشش بیفتیم. نصیحت یا در پایان نتیجه گیری دو جمله ای را نشان دهید.

دادشکار افزود: در تهران نیز شاهد هستیم که در کنار نام برنامه روی پوستر موسیقی زنده نوشته شده است. در حالی که تئاتر می تواند موسیقی و لحظات سرگرم کننده داشته باشد، مهم این است که موسیقی نمایش دراماتیک باشد و در خدمت نمایش باشد. قرار نیست بچه ها را با موسیقی تئاتر خوشحال کنیم تا تشویقشان کنیم. این یکی از ویژگی های برنامه نیست.

این کارگردان و مدرس تئاتر تاکید کرد: اولین رکن هر نمایشی تئاتر است، سپس کارگردانی، بازیگری و طراحی های مربوطه و …. در تئاتر کودک و عروسکی باید رنگ را در کلام و در اجرا ارائه دهیم و در تئاتر کودک و عروسکی افکار خوب را به کودکان منتقل کنیم، نه تنها صحنه ای رنگارنگ خلق کنیم بلکه نمایشی را بدون فکر و خالی از فکر اجرا کنیم.

وی با اشاره به تفاوت کودکان امروز با گذشته، افزود: اکنون در قرن بیست و یکم همه دغدغه ها و غم های کودکان وسایل الکترونیکی است. با اجرای تئاتر می توانیم فواید این وسایل و مضرات آنها را به کودکان منتقل کنیم. علاوه بر این، تمام این آموزش ها باید غیر مستقیم باشد.

دادشکار که به تازگی عضویت در شورای کانون و عضویت در هیات انتخاب جشنواره نمایش عروسکی مبارک در تهران را بر عهده داشته است به مشکلاتی که برخی از نمایش های متقاضی شرکت در این جشنواره ها داشتند اشاره کرد و توضیح داد: همانطور که من همانطور که اشاره کردیم، برخی از گروه های نمایشی، دید درستی از مقوله تئاتر کودک یا نمایش عروسکی ندارند. به عنوان مثال یک نکته بسیار مهم این است که نمایش عروسکی فقط مختص کودکان نیست و اتفاقاً می تواند مفاهیم بسیار پیچیده انسانی را به نمایش بگذارد. مهم این است که فکر کنید که یک نمایش عروسکی دارید.

وی تاکید کرد: برخی از گروه هایی که متقاضی شرکت در جشنواره بودند، سطح کاری پایینی داشتند و نکته مهم این است که این گروه ها پس از پایان جشنواره به شهرهای خود باز می گردند و همان مسیر اشتباه را ادامه می دهند. اگر خواهان رشد و توسعه تئاتر هستیم باید کارشناسانی را به این گروه ها بفرستیم تا زیر نظر آنها آموزش ببینند و مشکلات کارگری آنها را حل کنند. در غیر این صورت به آنها اجازه داده ایم راه اشتباه را ادامه دهند و راکد بمانند. بنابراین جشنواره ها به هر حال جشن گرفته می شوند، اما پرداختن به این مسائل مهمتر از جشن گرفتن جشنواره است.

۲۴۴۵۷

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا