ترند های روز

علی نصیریان: نمایش ایرانی باید تقویت شود/تئاتر دیکته نمی شود

به گزارش خبرگزاری فارسیرو، از اداره کل هنرهای نمایشی اداره کل هنرهای نمایشی، روز چهارشنبه 27 مهرماه 1403 پنجاه و نهمین سالگرد ایجاد تئاتر سنگلج به همراه مراسم بزرگداشت استاد اسماعیل خلج برگزار شد. نویسنده و کارگردان پیشکسوت.

علی نصیریان بازیگر و کارگردان پیشکسوت تئاتر، حمید نیلی مدیرکل هنرهای نمایشی، پریسا مقتدی مدیر تماشاخانه سنگلج، تحد معصومی مشاور عالی اداره کل هنرهای نمایشی، ایرج راد، هادی مرزبان، داوود فتحعلی بیگی، جواد. عصافی، اکبر رحمتی، اصغر همت، کاظم هژیر آزاد، نادر فلاح، داود داداشی، عباس جمالی، رحمت امینی و… از هنرمندانی بودند که در این مراسم حضور داشتند.

علی نصیریان در ابتدای این مراسم گفت: تئاتر اتفاقی تکرار نشدنی است. شما عکس یا ویدیو را پخش می کنید، اما تئاتر در لحظه اتفاق می افتد.

وی از اجراهایی که در تماشاخانه سنگلج داشته است یاد کرد و افزود: همیشه سعی کردم موضع خودخواهانه و سیاسی نداشته باشم و بدون تعصب خاطرات و اتفاقات را ارائه کنم.

نصیریان ادامه داد: سنگلج مهم ترین تئاتر ما و بهتر از تئاتر شهر است. این اتاق بسیار خوب ساخته شده است. ما این طرح ثانویه را اضافه کردن یک پشت صحنه و یک کارگاه دکوراسیون در نظر می گیریم.

بازیگر نمایش «اطرف» گفت: تئاتر یک ملت از آثار نمایشی آن یعنی نمایشنامه هایش ارائه می شود. کارهایی در زمینه بازیگری و کارگردانی انجام داده بودیم اما از نظر دراماتورژی اتفاقی نیفتاده بود و کم کم به آن پرداخته شد.

وی افزود: سرگرمی های ایرانی باید تقویت شود، در دهه 30 کلاس نمایشنامه وجود نداشت، اما الان دراماتورژی ما بهتر شده است، دراماتورژی هنر بسیار جذاب و خوبی است. فیلمنامه نویسی.”

نصیریان ادامه داد: نمایش یک کنش و یک اتفاق است. تمام آثار نمایشی دنیا به ضعف ها و فراز و نشیب های انسانی اشاره کرده اند و هیچ نمایشی به نقطه مثبت آن اشاره نکرده است. از آنجایی که ارسطو این هنر را پرورش انسان می داند. اما متأسفانه ما سیاه نمایی می گوییم اثری که به نقد و بیان مشکل می پردازد. به همین دلیل مهمترین چیزی که مدیران فرهنگی و هنرمندان باید داشته باشند اطلاعات کافی در مورد حرفه ای است که انجام می دهند.

بازیگر فیلم «کاپیتان خورشید» بیان کرد: تئاتر را نمی شود دیکته کرد; این یک هیجان خلاقانه انسانی و درونی است و باید دید نویسنده چه چیزی در مغز داشته که این اجرا از آن شکل گرفته است. افرادی مانند محمد رحمانیان و محمد چرامشیر در این نسل اهلی هستند. از این افراد برای تبلیغ برنامه ایرانی استفاده کنید. هر نسلی استعدادهای خاص خود را دارد و این افراد جدید درجه یک هستند.

نصیریان بیان کرد: بیضایی نخبه در نمایش ایرانی است، شاید نسل جدید از پس آن برنیاید، اما استعداد دارند و نباید از آنها غافل شد.

گفت: در دام و چارچوب کارهای سنتی نمانید. از آنها استفاده کنید و بر اساس نیازهای جامعه برای محتوای جدید هزینه کنید. شما رهبر و معلم جامعه هستید. بیشتر هنر زیبایی است و این ملت باید زیبایی را ببیند. این هنر است که نفس تازه ای برای ملت می آفریند.

حمید نیلی مدیرکل هنرهای نمایشی نیز در این مراسم اظهار داشت: در صحبت های شهردار در شهرداری بارقه امیدی وجود دارد که حوزه جانبی به تئاتر اضافه می شود و این بستگی به رایزنی وزیر دارد.

وی ادامه داد: تلاش کرده ایم این نشست با حضور وزیر و اساتید پیشکسوت هنر درباره وضعیت تئاتر ایران و سالن سنگلج برگزار شود. تلاش می کنیم ساختمان سابق اداره تئاتر را به فضایی برای موزه تئاتر و کارگاه نمایش های ایرانی تبدیل کنیم.

پریسا مقتدی مدیر سالن اجتماعات سنگلج نیز گفت: تلاش استاد نصیریان و سایر بزرگان اجرای طرح توسعه سنگلج بوده است و امیدواریم سال آینده شصتمین سالگرد این رویداد همراه باشد.

وی تصریح کرد: این خواسته خانواده تئاتر است و شهرداری باید از هنرمندان حمایت و همراهی کند. زیرا یکی از وظایف شهرداری حمایت از فرهنگ و هنر است و با توجه به نیازهای پیش رو نیاز به گسترش دارد.

مقتدی از مدیرکل هنرهای نمایشی خواست تا روند ایجاد مکتب سنگلج برای رشد و گسترش تئاتر ایران ادامه یابد.

ایرج راد دیگر هنرمند حاضر در این مراسم گفت: یکی از مشکلات تئاتر کنار گذاشتن سرگرمی ایرانی با ورود تئاتر خارجی به ایران بود. در حالی که نمایش آیینی سنتی محتوای بسیار خوبی دارد و اگر آپدیت داشتیم الان تکرار نمی کردیم.

وی ادامه داد: خانواده تئاتر یک خانواده جهانی است. هر کشوری با شناسنامه و فرهنگ خاص خود در این خانواده حضور دارد. ما نیز باید در این مسیر حرکت کنیم.

راد گفت: آقای نصیریان به دنبال پول و هیاهوهای جانبی نبود و تمام وجودش برای هنر در هر بخشی که کار می کرد بود و این که می گوید بیایید به اصل موضوع توجه کنیم و لطفاً برای تئاتر صرفه جویی کنیم. وضعیت فعلی که بسیار ناراحت کننده است.

عباس جمالی در ادامه اظهار داشت: نمایشگاه ایران به دو بخش موزه ای و مدرن تقسیم می شود. بخش موزه باید به عنوان یک منبع در نظر گرفته شود و بخش دوم باید برای ارتباط بهتر با مردم به روز شود.

وی ادامه داد: ما نیز مانند استاد نصیریان معتقدیم که مدرنیته نمایش ایرانی باید در تئاتر و ادبیات نمایشی شکل بگیرد. نمایش ایرانی بسیار کاربردی است و در این سال ها خوشبختانه به ماندگاری و ماندگاری آن منجر شده است و برای مدرن شدن آن باید کار جدیدی انجام دهیم.

هادی مرزبان نیز گفت: خوب صحبت نمی کنیم اما خوب عمل نمی کنیم. ما از روی راحتی و ناآگاهی حاضر نیستیم با آثار و هنرمندان ایرانی آشنا شویم و فقط به متون و نویسندگان غربی توجه کنیم.

داوود فتحعلی بیگی همچنین با اشاره به اینکه مهم ترین مشکل ما در عدم شناخت آثار و فعالیت های ایرانی در عرصه نمایش ایرانی دانشگاه ها است، گفت: بارها شنیده ام که دانشجویان به دلیل اجرای نمایش ایرانی مورد تمسخر قرار گرفته اند. ارزش تماشای ایرانی را به دلیل عدم آگاهی و ناآگاهی از منابع پنهان می کنیم.

و ادامه داد: نمایش روایی یکی از ممکن ترین تئاترهای دنیاست که هر نوع داستانی در آن قابل ارائه است. ما باید آن را به خوبی بدانیم، زیرا اگر از منبع چشم بپوشیم، به جایی نخواهیم رسید. تئاتر ایران به مرکزی برای پژوهش، آموزش و آفرینش نیاز دارد. ما سال ها به دنبال توسعه ظرفیت هستیم و باید این امکان فراهم شود تا بتوانیم این هنر را زنده نگه داریم.

اسماعیل خلج دیگر هنرمند حاضر نیز بیان کرد: وقتی مردم برای دیدن یک اجرا بلیت می خرند ما به عنوان یک گروه مدیون آن ها هستیم. شاید بتوان با استفاده از هنرهای شعری در تئاتر بیشتر کار کرد و اجرای ایرانی را به روزتر، گسترده تر و فراگیرتر کرد تا همه از آن بهره ببرند.

وی ادامه داد: سرگرمی های ایرانی مانند درختی است که باید برای همه مخاطبان به ثمر بنشیند، هر قشری به سلیقه خود می تواند افکار و مفاهیم عمیقی را از کار سرگرمی دریافت کند.

اکبر رحمتی همچنین عدم ارتباط و شناخت تئاتر و هنرمندان نسل قدیم را برجسته کرد.

اصغر همت تصریح کرد: نمایش ایرانی زمانی می تواند موفق باشد که تنها به قسمت روایی نپردازد و از کنش گرایی استفاده کند. اگرچه اکنون روایت جای کنشگری را گرفته است.

در پایان علی نصیریان و حمید نیلی مدیرکل هنرهای نمایشی نشان تماشاخانه سنگلج را به پاس زحمات چندین ساله اسماعیل خلج بازیگر، نمایشنامه نویس و کارگردان در عرصه تئاتر ایران اهدا کردند.

۵۷۵۷

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا