رویه صدا و سیما برای کنترل انتشار هر گونه محتوای صوتی و تصویری نادرست است!
سال ها پیش در پی شکایت سازمان صدا و سیما از آپارات، شکایتی در قوه قضائیه مطرح شد که آپارات را به انتشار مطالب صدا و سیما و نقض مالکیت معنوی این سازمان متهم کرد. حکمی که طی سال ها رسیدگی در دادگاه های بدوی و تجدیدنظر تایید شد. این پرونده در نهایت ماه گذشته با رای دیوان عالی کشور مختومه اعلام شد و آپارات از اتهامات وارده تبرئه شد.
رای دیوان عالی کشور به رأی دادگاه بدوی مقرر می دارد: فعالیت شرکت خواهان به سمت میزبانی و بارگذاری محتوا از محیط میزبانی و رعایت قوانین سایت توسط کاربران انجام می شود. کاربر طبق مقررات جاری مسئولیت آن را بر عهده دارد. در ذیل نیز تاکید شده است که میزبان در صورت تعلل و کوتاهی در اجرای دستورات کارگروه تعیین مصادیق کیفری یا مقام قضایی مسئول است.
کامبیز نوروزی، وکیل دادگستری در این خصوص به «شرق» گفت: «در ابتدا باید در نظر داشته باشیم که سازمان صدا و سیما رویه ای دارد که عموماً باید به هر گونه انتشار محتوای صوتی و تصویری رسیدگی کند و بر همه آنها نظارت داشته باشد. نمونه آن شبکه تلویزیونی داخلی است که از نظر قانونی کاملا مردود است و آنچه در قانون اساسی آمده و مربوط به رسانه های صدا و سیما است را نمی توان مشمول انحصار آن دانست ساير تريبونهاي صوتي يا تصويري مندرج در قانون اساسي، هر چند به نظر من، تفسير انحصاري راديو و تلويزيون از اين منظر، سعي در تسلط بر تريبونهاي ايجاد شده دارد با توسعه اینترنت، که منجر به تشکیل یک سری پرونده های حقوقی شده است. در وب منتشر می شوند و مجوز ندارند و این باعث یک سری تصمیمات نادرست می شود.
وی در بخشی دیگر از سخنان خود گفت: شعبه دیوان در حکم اخیری که در پرونده شکایت صداوسیما از آپارات صادر شد، درک درستی از ماهیت این سکوها پیدا کرد و به همین دلیل توانست رأی درستی بدهد. یکی از نکات مهم این حکم این است که در پلتفرم هایی که باز هستند و هر کاربری می تواند مطالب را بارگذاری کند، مسئولیت کیفری بر عهده کاربر است و این امر کاملاً صحیح است در واقع، این نوع سکوها شبیه به تابلوی اعلانات هستند که در خیابان نصب می شوند و هر کسی می تواند یک تکه کاغذ را روی آن بچسباند به همین ترتیب که هرکسی می تواند محتوا را روی آن ها آپلود کند نشریات اینترنتی به این صورت است که در رسانه، مدیران آن رسانه ابتدا مطالب را می بینند، آن را بررسی می کنند و سپس آپلود می کنند. طبیعی است که در این نوع رسانه ها مسئولیت بر عهده مدیران آن رسانه است، اما در تریبون هایی که ما بحث می کنیم اینطور نیست. یعنی هر کاربری می تواند یک مقاله منتشر کند. رای دادگاه در این زمینه بسیار مهم است و مدیر آپارات را مسئول نمی داند. دیوان این نکته را به خوبی درک کرده است. بدیهی است این حکم در رویه قضایی بسیار حائز اهمیت است زیرا توسط دادگاه صادر شده و در موارد مشابه قابل استفاده و استناد است.
۵۷۵۷