ترند های روز

رادیو مشکلات یکی از افراطی ترین اقشار جناح سیاسی را روایت می کند/ تلویزیون با قانون اساسی فاصله دارد

مهسا بهادری: در بررسی ارزش‌ها و نگرش‌ها در سال گذشته، 58 درصد از مردم به رادیو و تلویزیون اعتماد کم یا بسیار کمی داشتند. تنها 27 درصد ابراز اطمینان زیادی کردند. بی اعتمادی دو برابر اعتماد بوده است. این اعتماد در مردان، در جوانان و افراد دارای تحصیلات دانشگاهی بسیار کمتر، در کارگران کمتر و برعکس در زنان خانه دار بیشتر است. در مرکز استان کمتر و در شهرها بیشتر است. در تهران خیلی کمتر است.

در واقع با توجه به تمامی متغیرهایی که نشان دهنده اثربخشی و اهمیت کیفیت هستند، وضعیت اعتماد به این رسانه بسیار بدتر است. مثلاً در استان تهران نسبت اعتماد و بی اعتمادی به صدا و سیما حدود 4 به 1 است و اگر این را برای شهر تهران بگیریم احتمالاً از نسبت 5 یا 6 به 1 بیشتر می شود. خبر بعدی هم همینه در همین نظرسنجی می توان گفت که افراد بالای 50 سال و افراد با سطح تحصیلات پایین 2 برابر جوانان و تحصیلکرده ها اخبار را از طریق صدا و سیما دنبال می کنند. در مجموع صدا و سیما از عرصه رسانه مدرن خارج شده است.

البته تکیه بر رسانه های دیگر بهتر از تکیه بر صدا و سیما نیست، شاید بدتر، اما نیازی به مقایسه این دو نیست. رادیو رسانه رسمی کشور است. مثل این است که بگوییم اعتماد مردم ما به مسئولان کشور همان اعتماد به بیگانگان است و متفاوت نیست و عادی است.

از این مسائل که بگذریم، دو روز پیش در جلسه افق توسعه رسانه ملی، مقام معظم رهبری توانایی انتقال پیام و بیان حقیقت را عاملی مهمتر از ابزار نظامی در تعیین برنده مسابقه دانستند و پرسیدند: برای دقت، تلاش و ابتکار بیشتر در زمینه رسانه.

متن پیام رهبر انقلاب اسلامی به این شرح است:

جناب عالی

جناب آقای جبلی

شما و این آقایان نقش بی بدیل رسانه ها و تبلیغات را در مبارزات کنونی جهان که بیش از هر زمان دیگری مهم است، می دانید.

امروزه، پیروزی یک طرف با توانایی او در دریافت و انتقال پیام و روایت خود از واقعیت تعیین می شود. خیلی قبل و قبل از اینکه ابزار نظامی وارد میدان شود و در آن اثر بگذارد. در این زمینه مهم باید دقت، تلاش و ابتکار خود را مضاعف کنیم. این پیام من به این کنفرانس است.

سید علی خامنه ای »

این نامه اگرچه قرائت های متفاوتی داشت، اما برخی آن را نقدی بر عملکرد صدا و سیما دانستند و برخی مانند جبلی آن را رضایت از عملکرد تلویزیون تعبیر کردند.

در این میان درگیری هایی بین هر دو جناح مهدی فدائلی وجود داشت یکی از اعضای دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب به برخی برداشت‌ها از پیام ایشان واکنش نشان داد و در کانال ایکس نوشت:پیام رهبر انقلاب به اهالی رسانه ملی پیامی بدون ادب و نظم، ساده و بی تکلف، روشن و متمرکز بر پیام اصلی به مخاطب و برابر با عملکرد گذشته و آینده لوس است. فعالان رسانه‌ای به‌ویژه صدا و سیما، موافق و مخالف می‌گیرند و استفاده می‌کنند، غیرقانونی و حاشیه‌ای است.

به بهانه یادآوری در نگاهی کلی به وظیفه رسانه ای صدا و سیما در گفت و گو با محمود صادقی سیاستمدار، حقوقدان و عضو سابق شورای اسلامی به تحلیل عملکرد این رسانه ها می پردازیم که در ادامه می خوانید.

با توجه به همه فراز و نشیب هایی که صداوسیما پشت سر گذاشته، آیا در این مدت توانسته اید به هدف رسانه ای خود برسید؟

بحث اصلی صدا و سیما موضوعی است که باید مورد بازنگری قرار گیرد، اما من فکر می کنم مانند همه مسائل راه حل ما این است که به قانون اساسی برگردیم، قانون اساسی صدا و سیما را محلی برای انتشار آزادانه افکار و اندیشه ها می داند. اخبار و تبادل در مقابل این موضوع، سیاست تلویزیون در زاویه 180 درجه قرار دارد.

حتی محتوای صوتی و تصویری تولید شده توسط تلویزیون نیز یک طرفه است، به همین دلیل از رویدادها و روایت های رسانه ای عقب افتاده و صحنه را به رقبا واگذار کرده است.

من بارها اشاره کرده ام که یکی از دلایل حرکت مردم به سمت رسانه های بیگانه صدا و سیما است و این ناتوانی در شرایطی رخ داد که صدا و سیما مدام از نظر بودجه در حال گسترش بود و بیش از ده ها شبکه داشت. ، اما تأثیر آن روز در روز کاهش یافته است.

محمود صادقی

آیا با تغییر نگرش صدا و سیما می توان انتظار آن را داشت؟

اما صداوسیما باید استراتژی و دیدگاه کلی خود را تغییر دهد و به جای تلاش برای القای یک جانبه اهداف ایدئولوژیک خود به مخاطب، به آنها نشان دهد که راوی صادق و راستگوی حقایق است. فن یکی از رادیکال ترین هاست. لایه ها یک جناح سیاسی است.

درست است که روایات اول بر ذهن مخاطب تأثیر می گذارد، اما روایت اول لزوماً در دل و جان مخاطب نمی نشیند; مخاطب باید به رسانه ها اعتماد کند و سپس روایت های آنها را بپذیرد.

از سوی دیگر صداوسیما به عنوان تریبون یک جناح سیاسی خاص عمل می کند، نه به عنوان یک رسانه ملی که باید همه واقعیت ها را روایت کند و مهمتر از آن اینکه صداوسیما از یکی از افراطی ترین لایه های جناح سیاسی حمایت می کند و شرایط را روایت می کند. از آن لایه، و گاهی اجباری می شود. می توان با برگزاری یک میز گرد، ظاهری از آزادی را نشان داد.

مثلاً در حال حاضر رادیو واقعیت های جامعه را کاملاً وارونه می گوید و فقط به درگیری ها می پردازد و در بسیاری از اتفاقات که سوگیری دارد، مردم باید اخبار را از منابع مختلف دنبال کنند تا اخبار را بشنوند. اطلاعات درست است، اما چون اعتماد مردم از بین رفته است، اصلا تلویزیون نگاه نمی کنند.

برای بازیابی این اقتدار از دست رفته چه اقداماتی لازم است؟ آیا این رویداد در کوتاه مدت برگزار می شود؟

طبیعتاً در کوتاه مدت این اتفاق نمی افتد زیرا مخاطب یک رسانه تأثیر خود را در بلندمدت بر ذهن مخاطب ایجاد می کند. مثلا بی بی سی 20 دروغ می گوید و 80 خبر درست می دهد و اخبار کذب خود را در میان واقعیات پنهان می کند و مخاطب به مرور زمان به این وضعیت عادت می کند اما به نظر می رسد صداوسیما وضعیت برعکس دارد و به همین دلیل است که مخاطب او به او اعتماد ندارد. همه این موارد بر اساس بازگشت به قانون اساسی است. که رادیو و تلویزیون را مانعی بر سر راه نشر افکار و عقاید و نشر صحیح حقایق می دانند.

۲۴۵۲۴۵

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا