ترند های روز

ذکری از «بابا عاملی»؛ راوی بزرگ رادیو

به گزارش خبرگزاری فارسیرو، 25 آذر سالروز درگذشت حمید عاملی است. مردی که سال ها در رادیو قصه های کودکانه می نوشت و می گفت و جانش را در این اثر داد و «چشم ها و چالش هایش» را از پا درآورد، اما پیش از رسیدن به سن پیری، ۱۷ سال پیش باید با این دنیا خداحافظی می کرد.

به گزارش ایسنا، اعمی درباره ورودش به دنیای صدا اینطور گفت:

««به نام خدا… کارگران عزیز! سلام»؛ این اولین حرف هایی است که با صدای من به عنوان مجری روی آنتن رفت و این برنامه مثل جرقه ای در زندگی من بود، دسته ای که پریدم و چنگ زدم.

او در سال 1340 در بین 88 شرکت کننده در آزمون بازیگری رادیو یکی از برگزیدگان آزمون بازیگری رادیو بود. ثریا قاسمی، خودم (حمید عاملی)، هوشنگ خلعتبری، کاووس گودرزی که در این آزمون قبول شدیم، همه ما در محیطی هنری بزرگ شدیم و مبتدی نبودیم. یا تازه واردها

از سال 1350 برنامه راه شب را در رادیو اجرا می کرد و از سال 1352 بعد از مرحوم صبحی هر جمعه داستان «زور جمعه» را از رادیو می خواند و راوی داستان هزار و یک شب بود در رادیو تهران

او می گفت: هنرمند زمانی می تواند پشت میکروفون نمایش خوبی ارائه دهد که به فکر روزمرگی خود نباشد و رادیو اولین کارش است. اینطور نیست که از کار دیگرش خسته شود و پشت میکروفون بنشیند.

این هنرمند فقید رادیو از زمان خود جلوتر بود. وی قدرت ابزار رسانه را بسیار برجسته کرد و در عین حال با اشاره به ارزش ادبیات داستانی و اهمیت ترویج آن گفت: مردم از برنامه رادیویی هزار و یک شب استقبال کرده اند و در حال حاضر شنوندگان زیادی دارد. . اما سیستم های تبلیغاتی و رسانه ای غربی به گونه ای تبلیغ و هزینه می کنند که فردی به نام هری پاتر شناخته می شود. در این زمان باید از توان رسانه برای ترویج و ترویج فرهنگ و ادبیات خود استفاده کنیم.

عاملی از اکبر مشکین، هوشنگ سارنگ، نصرت الله محتشم، مهدی علیمحمدی و عباس مصدق به عنوان افرادی یاد کرد که هرگز در تاریخ تئاتر و رادیو ایران یافت نمی شوند. می گفت: وقتی هوشنگ سارنگ در تئاتر فرهنگ صحبت می کرد و صدای مرحوم نصرت الله محتشم می لرزید صحنه و دکورها می لرزید.

این گوینده باسابقه رادیو، «تکلم»، «تاکید» و «طنین» را در رادیو بسیار مهم دانست و در عین حال گفت: متأسفانه تفاوتی بین دوست داشتن و تنفر از لحن وجود دارد و طنین در رادیو وجود ندارد. پیش از این فقط شخصی که برنامه عاشقانه را بر عهده داشت نقش عاشقانه را گفته بود; اما متأسفانه امروز یک آدم خشن را همان آدمی بازی می کند که فردای آن روز نقش آدم با احساس را بازی می کند.

در همین زمینه صدای حمید عاملی در برنامه هزار و یک شب رادیو تهران را بشنویم:

باقر رجبعلی پژوهشگر ادبیات داستانی و رادیو نویس درباره حمید عاملی گفت; می گویند موفقیت، موفقیت می آورد. او مشتاق این همه کار سخت بود و فعالیت های خود را گسترش داد. یعنی در خانه بیکار ننشست، از تفریح، غذا و زندگی غافل شد و در دریایی به نام «هزار و یک شب» غرق شد.

حاصل این تخصیص، تنظیم رادیویی داستان های شب های عربی بود که متعاقباً نزدیک به 900 قسمت از رادیو تهران با عنوان «شبی از هزار و یک شب» پخش می شد و متون آن نیز به صورت کتابی تهیه می شد فرم، اما بیش از شش جلد منتشر نشد و به درستی توزیع و مشاهده نشد.

همسرش در گفت وگو با ایسنا گفت: حمید شهید شب های عربی شد، زیرا وقتی اجازه پخش این برنامه را به او ندادند، به شدت بیمار شد و بیماری اش به سرعت پیشرفت کرد…

او اهل داستان، نمایش و ادبیات بود و عمر شریف خود را وقف ترویج، ترویج و تثبیت ادبیات عامه کرد و سعی در ضبط ادبیات عامه پسند و بیان آن در برنامه هایی مانند «قصه های ظهر جمعه» برای کودکان داشت.

او معتقد بود که یک داستان ساده و کوتاه از ده ها سی دی، مطالب آموزشی و سخنرانی برای کودکان آموزنده تر و مفیدتر است. اما پایان داستان عامی همان پایان داستان هنرمندانی بود که زندگی خود را وقف هنر خود می کنند اما آنطور که باید به آن ارزش نمی دهند. گفتند دوران شما تمام شده است. تنها ماند، مریض شد و در چند روز اخیر در مراسم بزرگداشت او شرکت کرد و… رفت!» اما این رفتن دردناک بود و با این وضعیت که او روی ویلچر بود، دل رادیوها را خالی کرد. همه از خصوصیات خوب او و تجربیات خوشایند و آموزشی که با او داشتند صحبت کردند.

ذکری از

حمید عاملی به سرعت به دیار بازگشت و مسئولان وقت و پیشکسوتان رادیو از او به عنوان فردی شریف و هنرمندی که داستان ایرانی را ترویج می کرد یاد کردند. به گفته حمیدرضا خزایی از پیشکسوتان صداوسیما با روحیه عالی خود زندگی کرد و به گفته مریم نشیبی، مجری پیشکسوت مرحوم عاملی در اوج عشق از دنیا رفت.

حمید عاملی که در سال 1361 از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در زمره پیشکسوتان اهل قلم قرار گرفت، در سال 1320 در تهران به دنیا آمد. داستان نویسی را به ویژه برای کودکان از سال 1334 در مجلات کیهان بچه ها، اطلاعات هفتگی و روشنفکر آغاز کرد و مدت ها در پشت صحنه تئاترهای سعدی، فردوسی و جامعه باربد فعالیت کرد و از سال 1337 به عنوان گوینده رادیو مشغول به کار شد. . گوینده با برنامه زنده «تراباجادورس» آغاز شد.

عالي در مراسم بزرگداشتش از راديو گفته بود. «پنجاه سال از عمرم را در رادیو گذراندم، شنبه تا پنج شنبه از ساعت 13:30 تا 13:40 در استودیوی ارگ بودم و در بدو ورود از مرحوم نصرت الله محتشم خواستم کار در رادیو را بیاموزد. کار با هوشنگ سارنگ و محتشم خیلی بهتر از خواندن دو خط داستان شب بود، اما الان نمی توانم قصه بگویم چون حوصله حرف زدن را ندارم و آن را دوست داشتم. همه چیز من رادیو است، امیدوارم بتوانم دوباره پا به میدان ارگ و در محوطه رادیو بگذارم.

حمید عاملی، صدای آشنای رادیو و قصه گوی قدیمی ایران، در آذرماه ۱۳۸۵ پس از یک دوره طولانی بیماری در بیمارستان کسری تهران درگذشت. پس از نیم قرن کار در رادیو به دیدار حق شتافت، تنها یک هفته از برگزاری مراسم بزرگداشت در استودیو رادیو هشت تهران نگذشته بود و اینگونه بود که راوی قدیمی ایران به داستان ها پیوست.

۲۴۴۵۷

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا