ترند های روز

داستان «شاهرخ»؛ روشنفکری که ابتدا «استالین رخ» و سپس «فردوسی رخ» شد.

به گزارش خبرگزاری اخبار آنلاینکتاب «شاهرخ مسکوب» نوشته علی زاغریان که به تازگی توسط نشر ما منتشر شده و حاصل مراجعه به منابع متعدد و گفتگو با نزدیکان مسکوب است. بوقریان کتاب خود را این گونه ارائه کرده است: «تصویر مکتوب یکی از روشنفکران مهم ایران معاصر است، شاهرخ مسکوب (1304-1384) در جوانی راه دین را در پیش گرفت، اما خیلی زود وقف سیاست شد و به آن پیوست. حزب توده در نتیجه فعالیتهای مجدانه و مؤمنانه او در این حزب، چند سالی به زندان افتاد، اما به نظر او منبع فکری حزب توده به یک فرصت تبدیل شد به علایق قلب، ادبیات و اساطیر او پرداخت و مقالاتی درباره شاهنامه و دیگر متون ادبی کهن نوشت و به اندازه موضوعاتی که به آن پرداخته بود، از نوشته هایش خوشایند نشد او به تدریج در محافل روشنفکری شناخته و رسمی شد و از سیاست دوری کرد و از محدودیت های محافل ادبی دور شد. او برخی از آثار یونان باستان را به فارسی ترجمه کرد و در مورد آنها بحث های جدیدی را آغاز کرد. بعد از انقلاب چاره ای جز مهاجرت نمی دید. در پاریس به دلیل تنگناهای مالی به شغلی روی آورد که اجازه نداد و سرانجام سرطان خون او را از پای درآورد.

رضا صائمی خبرنگار گروه فرهنگی روزنامه همامیهن نیز در مطلبی که در این روزنامه در مقدمه کتاب مذکور به چاپ رسانده است، نوشت:

[…] نام شاهرخ مسکوب در هر کتابی برای تشویق اهالی فرهنگ و اندیشه به خواندن آن کافی است، حتی اگر نام او عنوان خود کتاب باشد. به نظر می رسد که او به تازگی کشف شده و پس از مرگش دوباره ظاهر شده است. به همین میزان میل به دانستن نوشته ها و اندیشه های او بیدار شده و حتی به فضای مجازی و شبکه های اجتماعی هجوم آورده است. کتاب «شاهرخ مسکوب» نوشته علی ذغریان درباره او و در واقع پرتره مکتوب یکی از مهم ترین روشنفکران معاصر ایران است. […]

این کتاب […] ترسیم ظریفی از شخصیت دوران سازی است که در خفقان فرهنگ و ادب پارسی فرو رفته است. کتابی بیوگرافی که حاصل مراجعه به منابع فراوان و گفتگو با نزدیکان مسکوب است. اگرچه محتوا و محور کتاب حول یک شخصیت می چرخد ​​و روایت زندگی و کار اوست، اما مضامین بسیار متنوعی دارد و سعی دارد به پرسش های مختلفی درباره فراز و نشیب های زندگی شاهرخ مسکوب پاسخ دهد. از آن جمله در جوانی چگونه راه دین را در پیش گرفتید؟ چگونه وارد سیاست شدید و به حزب توده پیوستید؟ او از سال های زندان می گوید و اینکه چگونه و به چه دلایلی از حزب توده خارج شده است.

در این کتاب نوشته ها و پژوهش های ادبی او و بازتاب آثارش در جامعه و فضای فکری را می خوانید. همچنین چه نقدهایی به آثار و نگاهش به ادبیات شده است. نظر و فعالیت شما در مورد انقلاب ۵۷ چه بود و چرا به پاریس مهاجرت کردید و در آنجا چه کردید؟

کتاب «شاهرخ مسکوب» نیز به علایق ادبی او می پردازد. علاقه ای که در دهه 1930 به زندگی مسکوب تشدید شد. مسکوب آثار زیادی در زمینه های مختلف از خود به جای گذاشته است که از جمله آنها می توان به «معرفی رستم و اسفندیار»، «سوگ سیاوش در مرگ و قیامت»، «در کوی دوست»، «مسافر»، «ملیت و زبان» اشاره کرد. رویا و سکوت.” «روزهای در راه» و «ارمغان مور» همچنین آثاری از نویسندگان بزرگ جهان مانند جان اشتاین بک و نمایشنامه نویسان یونان باستان را به فارسی ترجمه کرده است.

مسکوب شاهد سه نقطه عطف در تاریخ معاصر ایران بود: اشغال کشور توسط متفقین و متعاقب آن تبعید رضاشاه، حوادث 7 مرداد 1332 و انقلاب 1357. زندگی سیاسی و فکری اولی او را از ناسیونالیسم افراطی رها کرد، دومی او را از حزب توده دور کرد و سومی آغاز خود تبعیدی او به پاریس بود. آنچه در کتاب «شاهرخ مسکوب» می خوانید حکایت فراز و نشیب زندگی اوست. کتاب «شاهرخ مسکوب» در بخش های کوچک و 11 فصل تنظیم شده است.

منابع نویسنده کتاب برای نگارش این زندگینامه متنوع است، از نوشته ها و آثار مکتوب مسکوب گرفته تا آنچه دیگران در طول سال ها درباره زندگی و آثار نوشته شده او نوشته اند. در کنار این موارد، گفت وگوی نویسنده با دوستان، آشنایان و معاصران مسکوب نیز قابل ذکر است. نویسنده در این کتاب با حسن کامشاد، علی بانو عزیزی، رامین جهانبگلو، گلی ترقی، احمد کریمی حکاک، سروش حبیبی، میرمحمد امیرسلطانی و برادرزاده اش احمد مسکوب به گفت و گو نشسته و نظر آنها را درباره شاهرخ مسکوب جویا شده است. مسکوب با توجه به شیوه زندگی و طرز فکر و البته قلم و روایتش که شیوه ای جذاب در مقاله نویسی است، به متفکر و نویسنده ای منحصر به فرد تبدیل شده است که جذابیتی کاریزماتیک به او بخشیده است.

۲۵۹

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا