ترند های روز

حاشیه سازی صدا و سیما بعد از ترور شهید سید حسن نصرالله / کدام شبکه بیشترین حاشیه را داشت؟

به گزارش فارسیرو، روزنامه فرهیختگان نوشت: اگرچه از ابتدای این حادثه همه رسانه ها سیاست واحدی را دنبال کرده اند، اما رسانه ملی به عنوان جامع ترین رسانه کشور فاقد سیاست واحد برای بررسی موضوع بوده است.

این رسانه سه رویکرد تقریبا متفاوت را در سه شبکه مختلف اتخاذ کرد. شاید سه جمله متفاوت: «اگر می‌خواهیم جنگ تمام شود، باید وارد این نبرد شویم و پاسخ دهیم»، «رژیم اسرائیل همچنین بسیاری از دانشمندان هسته‌ای ایران را به قتل رساند، آیا برنامه هسته‌ای ایران متوقف شده است؟» مقاومت لبنان هم همین‌طور» و «دولت و سیاست‌هایش مقصر است، ما دروغ آمریکایی‌ها را باور کرده‌ایم و آنها 11 ماه است که همین‌طور می‌جنگند!» که از دل برنامه‌های 6 روزه آنها بیرون آمد. رادیو و تلویزیون می تواند این تفاوت معنادار و متضاد را نشان دهد.

این روایت ها در سه شبکه مختلف که هر کدام مسیر متفاوتی را طی می کنند، مخاطبی را که برای رفع نیازهای اطلاعاتی خود به رسانه ها روی می آورد، سردرگم کرده است. قطعاً در چنین رویدادهایی سازمانی عریض و طویل مانند صداوسیما سیاست های اطلاع رسانی خود را به برنامه سازان اعلام می کند و آنها موظف هستند سیاست واحدی را برای همه شبکه ها دنبال کنند تا پیام یکسان به گوش مخاطبان برسد. نتیجه این سیاست منحصر به فرد به اقتدار رسانه کمک خواهد کرد. علاوه بر این، اگر رسانه بتواند به درستی کارکرد اطلاع رسانی خود را به کار گیرد، افکار عمومی را به سمتی هدایت می کند که برای کشور مفید باشد.

برای تحلیل اتفاقات این روزها در صدا و سیما باید برنامه های پخش شده را به سه قسمت تقسیم کرد و بر اساس مدل برنامه تحلیل کرد.

1- شبکه خبر: بر اساس سیاست های رسانه ای و رهبری جدید، شبکه خبر تلاش کرد تا برنامه های رسانه ای خود را با جایگاه نظام و پیام رهبر انقلاب منطبق کند. عابدینی که اخیرا هدایت شبکه خبر را برعهده گرفته است، به دلیل نخبه بودن در این عرصه، توانست از طریق شبکه خبر چشم انداز وحدت با دولت را به افکار عمومی منتقل کند.

اگر بخواهیم مهمانان این شبکه خبری پنج روزه را نام ببریم، می توان از افراد با گرایش های مختلف که حضوری یا تلفنی مهمان این شبکه بودند، مثال زد؛ محمدجواد لاریجانی، سعید جلیلی، علی لاریجانی و احمد وحیدی از جمله کسانی بودند که نظرات خود را در خصوص این اتفاق با شبکه خبر بیان کردند که واکنش های متعددی را در فضای مجازی در پی داشت.

ارزیابی کلی از برنامه های شبکه خبر نشان می دهد که نگاه متعادل و واحدی در این شبکه حاکم است و تحلیل ها نیز با همین نگاه پیش می رود و قرار نیست نظرات جزئی و حداقلی وارد این موضوع شود.

2- شبکه سه: تقریبا بیشتر حواشی از برنامه ها یا بهتر است بگوییم از برنامه های این شبکه است. «فارین پالیسی» از شب اول پس از حمله تروریستی به اسرائیل ویژه برنامه ای را تدارک دید.

در نقد و بررسی این نمایش ابتدا باید به مهمانان آن نگاهی بیندازیم. فرانسیسکو گونزالس، گرگ سیمون و آدریل کازونتا از جمله کارشناسان خارجی بودند که این حمله تروریستی را تحلیل کردند. مهدی سیف، حمیدرضا غلام زاده و برخی دیگر از کارشناسان به تحلیل و بررسی نگرش ایران در قبال این حمله پرداختند. اظهارات مجریان و کارشناسان این برنامه با واکنش های زیادی روبرو شد.

از همان شب اول و بعد از حمله مجری برنامه به جای استناد به دیدگاه تحلیلگران، شروع به تحلیل و انتقاد از این استراتژی کرد که ما جوابی نمی دهیم و گفت: این استراتژی تا حدی جواب می دهد. این راهبرد ممکن است به دشمن صهیونیستی این فکر را بدهد که هر چقدر هم که پیش برود یا به هر هدف دیگری برسد، در دام تنش و جنگ تمام عیار نیفتد و در واقع مرحله به مرحله شاهد هستیم که نتانیاهو و کابینه جنگی او بالاتر و مهمتر از سید حسن نصرالله است که می گویند بدون توجه به هر نتیجه ای، شهید است یا خیر حتی تهران.”

این گفتگوها در شب اول جمعه 15 مهر، نگاهی را که این برنامه به حمله تروریستی اسرائیل دارد، نشان داد. نگاهی که نشان از افزایش تقاضاها در این رویداد دارد. تحلیل کارشناسان بر اساس این نظر بود. یا یکی دیگر از مجریان این برنامه در کامنتی گفته است: اگر می خواهیم جنگ تمام شود باید وارد این نبرد شویم و پاسخ دهیم. صحبت های کارشناسان و تحلیلگران ایرانی و مهمانان با چشم انداز و افق برنامه و مجریان همخوانی داشت و تمام تاکیدشان بر این بود که باید با این حمله سطح مطالبات را بالا ببرند و هرگونه عقب نشینی انجام شود. مضر

3- شبکه یک: شبکه یک نیز مانند سایر شبکه ها ویژه برنامه هایی را تدارک دیده بود. مهم ترین آنها «سوریا» است که مانند برنامه سیاست خارجی شبکه سه بر اساس همین افزایش مطالبات است، اما در این برنامه رویکرد دیگری که به نقد دولت می پردازد، برای بینندگان مشهود و روشن است این رویدادها از بیروت تا پاستور.

فواد ایزدی یکی از کارشناسان این برنامه در تحلیلی به عملیات فریب آمریکا اشاره کرد و سپس آن را به واکنش دولتمردان مرتبط دانست و گفت: آمریکا بارها گفته است که نمی خواهیم توسعه پیدا کنیم. ” جنگ؛ پیشنهادی که هفته ای دو سه بار تکرار می کند: ما نمی خواهیم جنگ گسترش پیدا کند. آمریکایی ها از ابتدا این را می خواستند، اما با توجه به زمان بندی خودشان و اتفاقات هفته گذشته در لبنان، نشان دادند که اکنون می توانند جنگ را گسترش دهند. افرادی در داخل کشور هستند که از هر پیامی از سوی آمریکا خوشحال می شوند.» صحبت های یزدی ها مورد انتقاد بسیاری در فضای مجازی قرار گرفت، چرا این اتفاق باید به دولت مربوط شود؟

طباخیان پژوهشگر تاریخ اسلام نیز در این برنامه همین هدف و خط را دنبال کرد و در اظهار نظری که در این گزارش به آن اشاره می کنیم تاکید کرد که رسانه ها باید واقعیت خطرات را نشان دهند. مرگ فقط برای دیگران نیست و باید نزدیکی خطر را مشخص کرد. وی در جایی دیگر از این برنامه گفت: ویژگی هایی که ضعف و ترس از جنگ را در جامعه ایجاد می کند، دشمن را تهاجم بیشتر می کند. و البته در میان این تحلیل ها نمی توان سخنان گوینده را کنار گذاشت که در بخشی از این ویژه برنامه گفت: برخی با سهل انگاری ترس از جنگ را در جامعه نهادینه می کنند.

23302

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا