ترند های روز

برداشت رادیو لندن از مواضع شوروی در جنگ ایران و عراق

اطلاع رسانی کند اخبار آنلاین به گزارش ایسنا؛ تحلیل ها و تفسیرهای رسانه های خارجی از جنگ تحمیلی عراق علیه ایران حاوی نکات مختلفی بود که حاکی از سیاست های رسانه ای و نگرش آنها به واقعیت ها بود. در این میان دو کشور آمریکا و شوروی سابق نیز بر اساس منافع خود در این راستا واکنش نشان می دادند.

در بخشی از تحلیل های رسانه ای آن دوران می خوانیم: در خاورمیانه، جنگ ایران و عراق باعث اختلاف بیشتر در جهان عرب شده است. کشورهای مصر، اردن، مراکش، قطر، کویت، عربستان سعودی، یمن شمالی از عراق حمایت می کنند و کشورهای یمن جنوبی، سوریه و لیبی در کنار ایران هستند.

در سطح بین المللی، ایالات متحده رایزنی با متحدان خود را برای جلوگیری از تأثیرات شکست عراق آغاز کرده است. ایالات متحده به دنبال ایجاد نیروی دریایی مشترک برای حفاظت از تنگه هرمز است.

اتحاد جماهیر شوروی که نگران حضور بیشتر ناوگان آمریکایی همراه با ناتو در خلیج فارس است، واشنگتن را به تدارک تهاجم علیه ایران و سایر کشورهای منطقه متهم می کند.

رادیو آمریکا:

شواهد و دلایل جنگ ایران و عراق: 1. هر دو کشور می خواهند خلیج فارس را تحت کنترل کامل خود داشته باشند. 2. جنگ نتیجه اختلافات تاریخی بین ایرانیان شیعه و اعراب سنی است. 3. عراق مخالف تقسیم حاکمیت شط العرب است و مدعی حاکمیت مطلق بر آن است. 4. سقوط رژیم شاه و متلاشی شدن ارتش قدرتمند ایران که در خاورمیانه از برتری برخوردار بود، عراق را به قدرت بلامنازع منطقه تبدیل کرد.

رادیو مسکو:

آمریکا مدعی است که خواهان همکاری با کشورهای اسلامی بر اساس برابری حقوقی و احترام به حاکمیت ملی است، اما در عمل از کشورهای اسلامی می‌خواهد که تابع دستورات واشنگتن باشند و یا حداقل نگرش خیرخواهانه و اسلامی داشته باشند کشور از سیاست مستقلی پیروی می کند، اتخاذ می کند… از تمامی ابزارهای زور و اقشار اقتصادی و دیپلماتیک تا مداخله نظامی علیه آن استفاده خواهد شد.

به همین دلیل است که جمهوری اسلامی ایران مورد باج‌گیری و فشار بی‌سابقه‌ای قرار گرفته و ناوگان بزرگ خود را در نزدیکی سواحل خود مستقر کرده و در آوریل گذشته عملیات تهاجمی مستقیم علیه ایران انجام داده است.

رادیو لندن:

واقعیت این است که شوروی با نگرانی موضعی بین ایران و عراق اتخاذ کرده است. اتحاد جماهیر شوروی نمی خواهد روابط خود را با هیچ یک از این دو کشور قطع کند. اما ادامه جنگ نه تنها دو کشور را به خطر می اندازد، بلکه بی طرفی اتحاد جماهیر شوروی را نیز زیر سوال می برد. اتحاد جماهیر شوروی باید تجهیزات نظامی بیشتری را در اختیار عراق قرار دهد و خطر قطع روابط با ایران را به دنبال داشته باشد وگرنه رد درخواست عراق منجر به لغو قرارداد دوستی 1972 خواهد شد.

آسوشیتدپرس:

منافع صدام در این جنگ چیست؟ عراقی ها به دنبال رهبری منطقه و به دست گرفتن رهبری کشورهای غیرمتعهد هستند، اما سرنگونی رژیم آیت الله خمینی و تسلط بر خوزستان و شط العرب از اهداف اصلی رهبران عراق است.

رادیو امان:

روزنامه کویتی الانباء می نویسد: صلح بین ایران و عراق برقرار نمی شود مگر اینکه خمینی سیاست توسعه خود را کنار بگذارد. تهران باید سرزمین های غصب شده عربی و سه جزیره ابوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک را پس دهد.

فواره:

مهدی انصاری، حسین یکتا، دفتر خاطرات جنگ ایران و عراق: یک حمله ملی (کتاب چهارم)، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی: مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، چاپ دوم، 1375، ص. 120، 121، 126، 127، 128

۲۵۹

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا