ایده ای برای یادگیری از یکدیگر / بررسی اندیشه های دو فیلسوف بزرگ پوپر و هایک
گروه اندیشه: اصغر قهرمان پور، مترجم کتاب «بین هایک و پوپر» اثر پروفسور جرمی شی یرمر به بررسی انتقادی دو فیلسوف برجسته فون هایک و کارل پوپر در حوزه فلسفه سیاسی و اقتصاد می پردازد. این کتاب توسط اصغر قهرمان پور به فارسی ترجمه و توسط انتشارات نیو دیزاین در زمستان 1403 به چاپ رسیده است. در مقاله کوتاه زیر تاکید شده است که این کتاب با نگاهی انتقادی به بررسی دیدگاه های هایک و پوپر در فلسفه سیاسی و اقتصاد می پردازد و تأثیر آن را بررسی می کند. این دو متفکر در دنیای امروز شییرمر در این اثر از زندگی شخصی خود نیز می گوید و فراز و نشیب های لیبرالیسم را از منظر عقلانیت انتقادی بررسی می کند. او که خود را آزادی خواه یا اقتدارگرا می داند، بر اهمیت آزادی انسان ها تاکید می کند و نگاهی نیز به مسائل مهم جهان و ایران در سال 2024 می اندازد و نویسنده با وجود سکولار بودن، بر گفتگو با مردم و مدارس دینی و عبرت گرفتن از آنها تاکید دارد. . نویسنده مقاله زیر با تاکید بر اینکه هدف از انتشار این کتاب گرد هم آوردن گروه های مختلف فکری در ایران و گسترش و تعمیق دموکراسی در ایران امروز است، مطالعه آن را به علاقه مندان به حوزه فلسفه سیاسی و معرفت شناسی و روش شناسی پیشنهاد می کند. در علوم اجتماعی معاصر عسگر قهرمان پور می نویسد:
«پروفسور جرمی شییرمر در مدرسه اقتصاد لندن تحصیل کرد. او در رشته اقتصاد، علوم سیاسی و فلسفه تحصیل کرد و به مدت هشت سال به عنوان دستیار فیلسوف معروف کارل پوپر به طور تمام وقت کار کرد. سپس در ادینبورگ به تدریس فلسفه و در منچستر تئوری سیاسی پرداخت و مدیر مطالعات مرکز مطالعات سیاسی لندن بود. تز دکترای او درباره اندیشه سیاسی فردریش فون هایک برنده جایزه سر ارنست بارکر از انجمن مطالعات سیاسی بریتانیا بود. پس از آن به عنوان استاد پژوهشی در مؤسسه علوم انسانی دانشگاه جورج میسون مشغول به کار شد و سپس به تدریس نظریه سیاسی و سپس فلسفه در دانشگاه ملی استرالیا پرداخت. او کتابهایی درباره پوپر و هایک منتشر کرده است و ویراستار «پس از جامعه باز» پوپر و «قانون، قانونگذاری و آزادی» هایک در مجموعه آثار هایک بوده است. نویسنده کتاب «بین هایک و پوپر» بیش از 100 مقاله در زمینه فلسفه، نظریه سیاسی و تاریخ اندیشه اقتصادی منتشر کرده است.
پروفسور شیرمر در این کتاب نگاهی انتقادی به دیدگاه دو فیلسوف در فلسفه سیاسی و اقتصاد انداخته و تأثیر این دو متفکر را در دنیای پر منازعه امروزی محک زده است. جرمی شیرمر، یکی از مشهورترین و برجسته ترین اساتید فلسفه سیاسی، در این کتاب از زندگی نامه شخصی خود خارج شده و فراز و نشیب لیبرالیسم را از منظر عقلانیت انتقادی بررسی می کند. وانگی به تحلیل مسائل مهم جهان و ایران در سال 2024 می پردازد، او فردی سکولار است اما از گفت و گو با مردم و مدارس دینی بی نصیب نیست و همچنان بر بهبود اوضاع از طریق گفت وگو و آموختن از یکدیگر تاکید دارد. امیدواریم انتشار این کتاب و آثاری مانند آن بتواند گامی کوچک برای گرد هم آوردن گروه های مختلف فکری در ایران و از سوی دیگر راهی برای گسترش و تعمیق دموکراسی در ایران امروز باشد. این اثر توسط بنده به فارسی ترجمه و در انتشارات نیو دیزاین در زمستان 1403 منتشر شد. خواندن این کتاب را به علاقه مندان به فلسفه سیاسی و معرفت شناسی و روش شناسی علوم اجتماعی معاصر توصیه می کنم.
216216