انتقاد تند جعفر شیرعلی نیا از کتاب ممیزی حوزه دفاع مقدس را ببینید/ اشتباه کلی ما این است که تاریخ جنگ را به ارتش سپرده ایم.
به گزارش خبرگزاری اخبار آنلاینروز چهارشنبه 28 شهریور 1403 نشست «راز آغاز جنگ ایران و عراق» با حضور سرلشکر پاسدار دکتر حسین علایی فرمانده نیروی دریایی سپاه در دوران دفاع مقدس، محسن رفیقدوست برگزار شد. امیر مسعود بختیاری وزیر اسبق سپاه از فرماندهان ارشد ارتش ایران در دوران جنگ و جعفرشیر علی نیا پژوهشگر جنگ ایران و عراق توسط خبرگزاری فارسیرو بازداشت شدند.
جعفر شیرعلی نیا، پژوهشگر تاریخ جنگ ایران و عراق، سخنان خود را در این مراسم با انتقاد از این موضوع آغاز کرد که در حالی که بیشتر بحث ها در موضوع جنگ نظامی است، تاریخ بسیار فراتر از آن است. وی گفت: اشتباه ما این است که تاریخ جنگ را به دست نظامیان واگذار کرده ایم در حالی که بسیاری از پرسش ها نیازمند تحقیق و بحث جدی است.
این پژوهشگر تاریخ جنگ در ادامه با انتقاد از جایگاه ستاد کل در رأس صدور مجوز کتب تاریخ جنگ و برشمردن بندهایی از آیین نامه آن برای صدور مجوز کتب جنگ، گفت: وقتی کسانی را در رأس قرار دادیم که تنظیم ذهن آنها به بیرون درز کرده است، بنابراین تحقیق درستی انجام نمی شود.» مشروح سخنان او را در ادامه می خوانید:
اجازه بدهید مقدمه ای را عرض کنم و جالب است که مسائل جنگ همیشه فراتر از مسائل نظامی است. اما بیشتر بحث هایی که انجام می شود بیشتر شبیه به این است که قرار باشد در مورد یک عملیات نظامی تحقیق کنیم. به عبارتی میهمانان بیشتر نظامی هستند، موضوعاتی که مطرح می شود… به نظر من در بحث جنگ یک اشتباه کلی داریم و آن این است که موضوع تاریخ جنگ را به دست خودمان واگذار کرده ایم. نظامی . یعنی ما یک ستاد کل داریم، مثلاً آورده ایم و مسئولش گذاشته ایم… یکی که در آن جنگ نقش داشته است… مثلاً ما هم آمده ایم جلوی تاریخ نگاری، داریم. سالمندان دولتی قرار داده است. و همانطور که چندین بار گفته ام این موضوع را بسیار مهم می دانم. وقتی به موضوع جنگ اینطور برخورد می کنیم، اصلاً معنی چندانی ندارد… یعنی ببینید آقای رفیقدوست چه گفته، آقای علایی قبلاً از عزیزان شنیده ام و.. . اما بسیاری از موضوعات ما نیاز به تحقیق دارند. یعنی باید بررسی شود، باید بررسی شود، دانشگاه به آن رسیدگی کند، بحث جدی می خواهد. اما ما یک عده را آورده ایم و در رأس تاریخ جنگ قرار داده ایم و با یک سری مقررات و … می آیند که امروز هم می نویسند یک مقاله قدیمی می نویسم. [در این زمینه] من آن را پست کردم، اجازه دهید ذکر کنم؛ میخواهم ببینم با این موارد میتوان انتظار داشت مشکلاتی که میگوییم به درستی بررسی شود؟ … ما در کشور آیین نامه داریم… یعنی ستاد کل را آورده ایم، آنها را مسئول تاریخ جنگ گذاشته ایم تا به کتاب های ما مجوز بدهند که الان عصبانیم می کند که انجام داده اند . من به کتاب خودم اجازه نمی دهم. من یکسال دویدم فقط بهت گفتم خدایا دلیلش چیه میرم درستش میکنم هرجا بگی درستش میکنم به حرفت درستش میکنم یه خطی بگم ، در نوشته شما مشکلی وجود دارد. در این آیین نامه می گوید مواردی که بر صدور مجوز تأثیر می گذارد:
– «در لزوم ادامه دفاع مقدس در مقاطع خاص تردیدی وجود ندارد». مثل ادامه جنگ بعد از آزادسازی خرمشهر و…» ببین، یکی را گذاشتیم، بالاسر می گوید اگر تردید کنی، اصلاً نمی گوید رد کن، ممکن است مقاله ات اجازه نگیرد جالب است که اینها در شعر گنجانده شده بود و …
– ملاک دیگر این است که «عدم ارائه چهره خشن از سوی رزمندگان در برخورد با دشمن و مخالفان و گروهک های ضد انقلاب» آیا ممکن است در جنگ رفتار خشونت آمیز وجود نداشته باشد؟ (از همه جا) اما این [بند] میگه اگه قیافه خشن نشون بدی ممکنه بهت اجازه نده! صرف نظر از اینکه این چهره سخت وجود داشته یا چه اتفاقی افتاده است …
– بعد می گوید: این آثاری که تولید می شود نباید با چیزی مغایرت داشته باشد. از جمله با بیانات و رهنمودهای امام خمینی و مقام معظم رهبری». یعنی چیزی که تولید می کنید نباید با آنها در تضاد باشد.
– سپس می گوید: «با رویکردهای دفاع مقدس در جنگ تحمیلی [مغایرت نداشته باشد]منظورم این است که شما می توانید همه چیز را بیاورید، مثلاً چهره من را دوست ندارید …
– «تطابق و عدم مغایرت با مضامین قرآن و عترت»
این که من می گویم این است که وقتی یک نفر، یک گروه را در راس می گذاریم، یک چنین آیین نامه ای از آنها سرچشمه می گیرد، شما انتظار دارید که مثلاً دانشگاهیان وارد شوند، اتاق های فکر تشکیل شود و…؟!
به همین دلیل می خواهم از جنگ خارج شوم. حالا برای من شخصاً ممکن است مشکلی نباشد. پی دی اف کتابم را هم منتشر کردم، شاید ده برابر نسخه چاپی معمولی بود. اما همه نمی توانند این وضعیت را داشته باشند. دیگران زیاد اعتراض نمی کنند! من احساس می کنم شاید اگر این آیین نامه در آمریکا یا جای دیگری بود، کسانی که در تاریخ جنگ بوده اند طوفانی به راه می انداختند که آقا چه مقرراتی داده است.
از این موضوع بگذریم. همین چند روز پیش مصاحبه ای دیدم که در آن مدیر بنیاد حفظ آثار گفت که 95 درصد ناگفته های جنگ منتشر شده و در دسترس عموم است. این درصد را از کجا آوردی؟ 100% کجاست؟ آن پنج درصد چند است؟ یعنی آدم احساس می کند کار را به دست جاهایی سپرده ایم که تابلوها به ما می گویند اینطور نیست.
۲۵۹